sexualupplysare och bokälskare

Halvvägs till körkort

Publicerad 2018-04-20 23:38:14 i min vardag,

I dag skrev jag teoriprovet! Efter att ha läst boken två gånger, ställt en miljard frågor till Challe och min körlärare + nött frågorna i appen i några veckor var det dags. Och jag var så nervös innan att jag haft ryckningar i ena ögat i några dagar, när vi klev in i salen typ darrade jag? Det var först efteråt som jag insåg hur stor plats körkortet fått ta? Jag var nervös över frågorna, över att få skriva prov, men allra mest över att misslyckas. Att vara dålig på saker är ju ingen hobby jag har direkt. Och jag vill så gärna alltid prestera 130%, känner jag mig inte duktig blir det svårt för min hjärna. 

Men jag klarade det!! Halvvägs höll jag på att bryta ihop och det kändes som jag fått minst 17 kuggfrågor på just mitt teoriprov... När jag slutligen skickade in och såg det gröna ordet Godkänt ville jag bara böla!! Sen gick jag och E till Melanders och åt en lyxig lunch :)))) Nu på kvällen har jag haft säkerhetsgenomgång med Challe, ätit dadelbollar och bara vilat hjärnan från teori! Heja mig!!
(null)

(null)

(null)

(null)

Chokladbollar från himlen

Publicerad 2018-04-18 07:46:20 i min vardag,

Ni vet när folk vill bjucka på sockerfritt/glutenfritt/laktosfritt/veganskt osv osv. Det kan lätt smaka lite annorlunda än det en är van vid som allätare. Och det är ju inte alltid det bästa som landat i ens mun :’) Det kan ju såklart vara supergott, men allt är ju inte det... Det godaste veganska jag ätit är en kladdkaka med jordnötssmör som Malin gjorde på en ht-dag för ett tag sen <333 och på plats kommer chokladbollarna från Food Pharmacy! Dom är veganska, nötfria och sockerfria :)))) 
(null)

(null)

(null)

Kör-helg

Publicerad 2018-04-16 20:01:32 i min vardag,

Jag och Challe har haft ännu en kör-helg och vi hann med Tumba, Södertälje, Bergshamra och en miljard timmar i Farsta! Och mellan alla körpass har jag pluggat körteori + planerat vad vi ska ha för planer när jag äntligen tagit körkort? Kubba milen? Börja sticka? Göra långkok?

En sak har vi alla fall bokat - Challe och E kommer till Amsterdam till min födelsedag och firar med mig där!! Jag är där med jobbet från helgen innan på en konferens som slutar dagen efter min födelsedag. Och lagom tills det slutar anländer dom och så får vi en weekend där! Jag hittade ett hotel som heter W som ska ha magisk frukostbuffé, ligger centralt och med spa-avdelning :)))) 

(null)

(null)

(null)

Hjärnkoll på vikten

Publicerad 2018-04-15 06:42:00 i böcker,

 
TRIGGERVARNING: OM EN INTE TYCKER OM ATT LÄSA SAKER OM VIKT, VIKTNEDGÅNG, MAT OCH HAR/HAR HAFT ÄTSTÖRNING SÅ KAN EN GÄRNA HOPPA ÖVER DEN HÄR BOKRECENSIONEN. <3 
 
Just nu är jag med i ett medicinskt experiment som handlar om PCOS och vikt. Ett av symptomen som en kan få när en har PCOS är just viktuppgång. Andra symptom är grov hårväxt på kinderna/halsen/bröstkorgen/brösten/ryggen/rumpan/överarmarna/låren, acne, oregelbunden mens, många ägg (eftersom ägglossning uteblir), tunt hår på huvudet, hormonrubbningar av olika slag och övervikt. Om en har två eller tre av dessa symptom så kan en ha PCOS. Jag fick fastställt av min gynekolog inför vår barn-kö att jag har symptomen övervikt, oregelbunden mens och starka ägg. Rent krasst bryr jag mig inte överdrivet mycket, vi kommer att få göra ivf för att bli gravida och jag påverkas inte överdrivet mycket av detta. Men jag fick syn på en annons som sökte personer med PCOS och övervikt, och då sökte jag. 
 
Under 16 veckor kommer jag att sträva efter att gå 13000 steg om dagen + annan träning, genomgå 9 biopsier på tre ställen, läsa boken på bilden och utesluta kolhydrater. Kosten får jag göra lite som jag vill med, men jag kunde se boken som en inspiration och gärna utesluta socker och snabba kolhydrater. Anledningen till detta? Främst för att det är saker som kan trigga olika symptom inom PCOS. 
 
Åter till boken: Hjärnkoll på vikten är skriven av Gunilla Eldh och Martin Ingvar och ges ut av Natur & Kultur. Eldh är medicinjournalist och Ingvar är hjärnforskare och tillsammans går dom igenom vad som händer i kroppen när vi äter olika saker. Och det är riktigt intressant! Jag gillar att ju läsa om kost och hur olika saker funkar i kroppen, vad vi äter och varför, olika sätt att se på mat och tankar/känslor kring saker vi äter. 
 
Den här boken var riktigt intressant på det sättet att den dels går igenom massa myter om socker, fett, frukt och kolhydrater som vi bara blivit matade (bokstavligen!) med, dels fakta om hjärnan, dels massa fakta om allt vi får i oss och vad det gör med vår hjärna och kropp. Men också mycket om varför vi mår som vi gör av olika saker. Vi lever i ett samhälle som älskar smala kroppar, det är liksom fakta och inget vi kan bortse från. Och då är det superintressant att läsa om vad som händer i hjärnan när vi ser sötsaker, vilka hormoner som samverkar och vilka biverkningar olika maträtter har. 
 
Och kanske mest intressant för mig var såklart att läsa om PCOS. Och det är fortfarande obegripligt att det finns så otroligt lite forskning på området. Det en vet är att mellan 5-10 % av alla fertila kvinnor har PCOS, jag har även läst högre siffror. Och den här boken nämner samma saker som jag skrivit ovan, samt att det även är vanligt med depression som närmsta biverkning. Samt följdsjukdomar som diabetes 2, hjärt och-kärlsjukdomar, metabolt syndrom, insulinsresistens osv. Hur kan vi leva i ett samhälle som vet om att så många lider av detta, men att det ändå inte finns någon forskning om det? Det är därför jag är med i projektet, för att jag vill bidra. 
 
Om boken: är du en matnörd som vill förstå hur kost fungerar i kroppen och lära dig mer om hjärnans olika mekanismer: då är det här en bok för dig. Hjärnkoll på vikten får tre av fem palmer. 
 

#backasaradanius

Publicerad 2018-04-13 13:56:05 i feminism, genus osv.,

jag orkar inte ens få ihop något smart, vettigt, sammanfattat eller bra. min kropp och min hjärna säger bara error när jag tänker på svenska akademien. att folk ens lägger tid på att motarbeta feminism och raljerar över att en kan hata män? till er: skärp till er, lyft blicken och se hur strukturerna påverkar samhället och enskilda individer. 💔🖤


Och ju fler jag pratar med desto tröttare, argare och mer besviken blir jag. Jag vill inte höra en enda gång att någon säger meningen "inte alla män". För jo. Det är alla män. Det är män som sviker, ljuger, döljer sanningen, våldtar, kladdar, hånflinar, håller varandras ryggar och pissar på kvinnors liv, kroppar, engagemang och känslor. Jo, det är alla män. 


Virus, virus i huset

Publicerad 2018-04-12 06:58:00 i min vardag,

Jag hade nog mitt märkligaste ögonblick på en vårdcentral för någon vecka sen, jag började gråta när läkaren förklarade att jag bara hade virus. För jag har haft något slags virus sedan 16e december. Anledningen till att jag minns det exakta datumet? Då hade vi adventsmys, jag gjorde en fylld lussebullskrans och vi såg Love Actually hemma hos oss. Och när alla gick hem tappade jag rösten. Sedan dess har jag haft virus som bara löst av varandra. Det har gjort ont i halsen, svalget, öronen, extremt trött, lite feber osv osv osv. Varje gång jag känt att det går åt rätt håll har jag vilat en dag extra och sen har det kommit tillbaka igen. 
 
Och jag har ju inte kunnat träna som jag vill, eller inte alls. Jag fick träningsförbud i december och det tog ju några veckor innan jag märkte av hur mycket det påverkar min hjärna. Min kropp och framförallt mitt psyke mår som bäst när jag får träna regelbundet. Min hjärna och mitt mående jublar av att jag kubbar mig svettig, yogar, lyfter lite vikter och gör hundra squats i veckan. 
- och då började jag gråta när jag varken hade halsfluss eller andra bakterier och en perfekt sänka. Men istället för ett förbud fick jag tillåtelse att iaf promenera och eventuellt cykla. 
 
Men nu är jag frisk! Och jag får träna igen! Min kropp jublade efter första passet yoga + styrka på två månader och jag kände hur livet kom tillbaka igen. Tjohoo!
 

Göteborg

Publicerad 2018-04-11 22:53:14 i min vardag,

Vi har sol och typ tio grader? Vilket känns helt otroligt för att vara i Göteborg. Jag har ju varit här typ tio gånger men främst sett Svenska mässan, Park och typ avenyn. Nu under den här resan har jag iaf fått se snäppet mer av Göteborg, det finns så himla mycket fina hus! Men det här med alla spårvagnar, cyklar och obefintliga övergångsställen är inget för mig...
(null)

(null)

(null)

Mot Gbg

Publicerad 2018-04-10 13:56:23 i resor,

Nu sitter jag och Jon på tåget mot Göteborg. Det är dags för årets hälsoträff med RFSL. Då träffas folk från alla hiv & hälsa-avdelningar för att gå igenom vad som hänt senaste året. Plus massa föreläsningar, seminarier, kampanjarbete och nyheter :))) Så mellan tisdag-fredag kommer jag hänga i Göteborg. 

Och det är så konstigt, men även fast jag har flera personer jag vill hänga med i GBG, känner jag också att jag typ vill hänga på hotellet, gymma, plugga lite teori och typ vila. Samtidigt som jag längtar ihjäl mig efter bubbel på en uteservering. Vi får se vart vi hamnar helt enkelt :))) 
(null)

(null)

The hate u give

Publicerad 2018-04-08 07:37:00 i böcker,

Wow, wow, wow! Jag har nog läst ut 2018s bästa bok? The hate u give är skriven av Angie Thomas och ges ut av Natur & Kultur. Den var så bra att jag liksom pausade den några dagar här och där för att dra ut på det ännu mer. För språket har ett driv och ett tempo som gör att en bara tar sig igenom den snabbt, men jag ville inte att det skulle ta slut för fort, så istället typ gömde jag den för mig själv? "Glömde" den hemma så att jag inte kunde läsa den på tuben? Sånt en gör när en bok är för bra. 
 Språket är så jävla bra och översättningen är riktigt bra gjord. Förutom en gång där dom skrivit "glass" istället för "glas"... men förutom det så var översättningen riktigt bra. Och även om det är översatt så märks det att Thomas har ett helt fantastiskt språk.
 
The hate u give handlar om Starr som växer upp i ett Garden Heights med sin familj. Garden Heights är en förort där olika gäng ständigt krigar mot varandra, det är stökigt, mycket bråk och ett område där polisen ständigt håller koll. Starrs pappa äger en matbutik i området och alla känner alla, ni vet som det lätt blir. Men Starr och hennes syskon går i en skola utanför området, en lite finare och vitare skola. Där de växer upp sticker en vit person ut direkt, på deras skola sticker dom tre syskonen ut konstant. Såklart påverkar det Starr och hon blir två versioner, en som funkar i förorten och en som funkar på skolan. (Och ja, jag stör mig på ordet förorten eftersom det är ett ord som har en stark betydelse innan en ens börjat beskriva platsen. En ort som ligger före - ja vadå? Det är ju inte alla platser utanför Stockholms tullar som går under benämningen förort direkt...) 
 
En kväll ser Starr sin barndomskompis Khalil bli skjuten av en vit polis. Pang boom mitt framför hennes ögon. Han är på väg att sträcka sig efter en borste i handsfacket och ska kolla om Starr som sitter i bilens framsäte är ok, istället blir han skjuten till döds. Hon som svart tjej blir det enda vittnet mot den vita polisen. 
- och ja, det är viktigt att lyfta deras etnicitet och kön, för den här boken är knappast tagen ur en hemsk fantasivärld. Svarta män blir skjutna av vita poliser för att de är just svarta män. Vi lever fortfarande i en värld där människor behandlas, straffas och hanteras olika pga utseende och etnicitet. Den här scenen är liksom inte helt påhittad. Vita poliser skjuter svarta personer och den här boken beskriver det så jävla bra att det knappt är sant. 
Jag satt gång på gång och kokade av ilska och engagemang på samma gång just för att jag vet att det sker hela tiden. Förorter skapas, människor skapar förgreningar mellan varandra, gängkrig skapas och allt underhålls och eldas på av att polis, kommuner, militärer osv vill ta tillbaka makten och sätta folk på plats. Men det går inte alltid till på det sättet, utan ibland slår folket tillbaka. 
 
Starr måste dels hantera att hon förlorat sin kompis, dels att hon är det enda vittnet. Hur mycket är hennes röst värd? Vad mer kan komma fram och vad har hon att berätta? Vilka är villiga att lyssna på henne och vad kan det leda till? Ett uttalande kan så lätt skapa ringar på vattnet åt olika håll och plötsligt står de mitt i en revolution. 
 
Jag blev otroligt berörd av den här boken. Jag tänkte på Sverige och alla förorter till Stockholm, jag funderade över andra länder där poliser tar sig ännu mer frihet och mördar människor som de stämplar som kriminella pga deras utseende. Men jag blev också så otroligt berörd över vad maktutövande gör med människor. Hur långt är en människa beredd att gå för att rädda en förälder, ett syskon eller sina barn? Hur mycket skit ska en familj stå ut med bara för att de inte är vita? Hur rädda ska folk vara för sina liv för att de inte föddes vita? Boken lämnar mig full med ångest, frågor jag inte har svaret på och en liten gnista hopp. För det är när böcker som denna skrivs som det kan leda till något mer, till något större. Ju fler som läser den desto fler kan skapa diskussioner, säga ifrån, starta revolutioner och få beslutsfattare att lyssna. Jag vill tro att det är möjligt, att revolutioner fortfarande är möjliga. 
 
The hate u give får fem av fem palmer.  
 

Finna sig

Publicerad 2018-04-04 07:04:00 i böcker, feminism, genus osv.,

Jag plockade Agnes Lidbecks debutbok Finna sig ur en hög med läsex när jag var förbi en lila butik. Jag vet inte riktigt varför, men det kändes som att det var en sådan där bok som en ska läsa. Det är Norstedts som ger ut den. Jag och E skulle till AG´s för att fira hennes födelsedag och S stod i butiken. Jag brukar ju alltid passa på att plocka böcker när det är folk jag känner som jobbar och den kvällen gick jag loss och plockade med typ tio böcker. Det var sista gången jag och S sågs <3 När jag skriver det här är han fortfarande försvunnen och jag kan knappt tänka på annat.

 Finna sig handlar om Anna. Anna är mamma, fru och älskarinna. Tre olika roller som skapas just när det finns andra personer med i bilden. Det behövs barn för att någon ska bli en mamma, det behövs en partner för att någon ska bli en fru och det behövs en ytterligare person för att bli älskarinna. Anna är allt detta för att hon behövs och för att rollerna hela tiden återskapas.

Jag kan börja med att jag växlade mellan att känna en oerhörd sorg för Anna och för alla kvinnor som lever liv som Anna (inklusive jag själv) men också upprepade ryckningar på axlarna eftersom det är det här samhället vi lever i och ständigt återskapar. Kvinnor föds in i en roll som omhändertagande, mjuk, varm, seende, en person som alltid ställer upp, som har koll på allas födelsedagar/namnsdagar/årsdagar och köper presenter till alla. Vi återskapar ständigt rollen som den som vet vad som ska köpas, lagas och ätas. Den som håller koll på barnens kläder, städar, plockar undan efter alla händelser i hemmet och som alltid ser till att hemmet ser fint ut. För vi speglas ständigt av hur vi själva ser ut på ytan, men också hur barnen är klädda, hur välstädat hemmet är och vad vi äter för mat. En kvinnas roll och position är aldrig vilande eller lugn. Kanske fejkat lugn för att visa utåt att allt är under kontroll, allt är gjort och allt är ordnat för ett tag framöver. Men en kvinna är alltid redo att ta hand om andra, vårda, offra sig själv/sin kropp/sitt sinne/sin tid för andra. Rollen är snäv samtidigt som den innefattar en miljard saker som hela tiden måste rulla på, för det finns alltid förväntningar på att allt bara ska fungera. Partner, barn, skola, fritids, fritidsaktiviteter, arbetet, föräldrar, släkten och vänner – alla delar förväntar sig att allt bara ska snurra på som det alltid gjort.

 

Anna finner sig i detta (som vi alla gör), därav titeln. Men hon funderar även över sitt utseende, sin kropp och sin sexualitet. Vem vill ha henne nu när hon är mamma? Hon kan alla rörelser och handlingar som förväntas av henne för att hon ska vara uppskattad av män. Annas figur är ingen slumpartad karaktär. Det är inget som känns överdrivet, konstlat eller påhittat. Och det är väl det jag stör mig på när jag läst klart boken, det blir inte mer än så. Hon är en kvinna som ger allt hon har för sina barn, sin man och sen sin älskare. Någonstans hade jag väl hoppats på en revolution. Att hon tog en sista minuten till Lanzarote och aldrig återvände, att hon kom ut som bi och blev ihop med sin bästa kompis eller att hon en dag sa upp sig som familjens projektledare. Men så är det ju inte. Sådant händer ju knappast i verkligheten, utan vi bara fortsätter samma väg som våra mammor trampat upp.

 

Finna sig får fyra av fem palmer.

 

Grönt till barn

Publicerad 2018-04-02 07:30:12 i bebis <3,

En av mina bästa sägningar just nu är nog "när jag har barn, då ska jag..." och jag antar att alla blivande föräldrar sa en miljard saker dom skulle göra innan ägget var kläckt? Jag och E kan nog ha något slags rekord i framtidsdiskussioner som vi vet ändå kan vändas upp och ner när barnet väl är här. Fast det är ju ändå härligt att drömma och fantisera ihop :))))

Men en av alla tusen saker jag vill göra med mina blivande barn är att ösa i dom grönsaker. Allt jag läser om tarmflora kopplat till barn handlar om att blanda i saker när dom inte märker det, och vad vet jag, det kanske är bästa sättet? Och alla pratar om smoothies. Så vad tror ni, skulle mitt favvo-recept gå hem hos barn:
- grönkål
- bladspenat
- stor bit färsk gurkmeja
- stor bit färsk ingefära
- pressad citron
- en näve frysta blåbär
- en näve frysta vinbär
- ett äpple inklusive kärnhus 
(null)

(null)

I läshögen

Publicerad 2018-04-01 07:23:25 i böcker,

När jag är klar med körkortet är det några saker jag ska göra: hångla med min fru, hänga med mina vänner, pussa på mina syskonbarn, skriva klart manuset och läsa!! Nu läser jag typ en kvart om dagen, mer än så pallar eller hinner jag inte. Och det blir extra frustrerande när jag får hem massa dröm-bud som jag bara vill läsa direkt!! Dom här ligger överst i högen :)))

(null)

(null)

(null)

(null)

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela