avslutar året med pepp

 
Tack för det här året, jisses vilken jävla resa det varit. Det kommer sammanfattningar senare under dagen. Men jag ville mest avsluta året med min peppigaste tröja och det bästa budskapet. Och även hinta om att jag kommer ha lite extra fokus denna sorts pepp under 2015. 
 
Två tips: 
1) Det finns nu ett nytt avsnitt av Minnet fullt - om nyår. Ladda ner och lyssna! Jag och Fridah pratar om nyårsaftnar vi minns, går igenom olika traditioner, peppar inför 2015 osv. 
2) Gör en nyårspepp-lista. Nyårslöften känns inte riktigt vettigt, men däremot en lista över saker en peppar inför under kommande år, det går strålande. Lägger upp min lite senare. 

ps. om ni undrar varför jag har samma frisyr som Nick Carter, så beror det på att jag har äppelcidervinäger i hårbotten. Ännu ett tips - det neutraliserar och är bra. Vet inte så mycket mer, det är donnan och googledrottningen som sitter på all kunskap. 

han kallar sig Esmeralda

 
Det känns fel att se så glad ut på denna bild, när boken är så hemsk. Men jag var så himla glad över att äntligen få använda photobooth med min nya dator. 
 
Det är Ritta Jacobsson som skrivit boken. Den handlar om överklassbruden Selena som blir kompis med underklassnubben Magne. Selena är skolans populäraste tjej medan Magne hänger med kids som inte bor på gräddhyllan. Selena har precis blivit uthängd av sitt ex när hen träffar Magne. Exet har smygfilmat när Selena strippar och sprider nu filmen i skolan. Ungefär samtidigt börjar Selena prata med en på nätet som blir en vän. 
- Dessutom är det unga tjejer som försvinner efter att ha chattat med någon på nätet. 
 
Så det handlar dels om en från överklass och en från underklass som blir vänner och får känslor för varandra (ingen spoiler, det fattar ju vem som helst som läst en heteronormativ bok förut!), en tjej som blir uthängd naken på nätet och får slamprykten samt behandlas svinigt av hela skolan, det handlar om hur vidriga tjejer kan vara mot varandra när de konkurrerar mot varandra och hur förbannat äckliga snubbar kan vara under tiden de växer i en kass och fruktansvärd mansroll - men också hur jävla lätt det är att unga kan bli lurade av vuxna på nätet. 
 
 
Jag har läst några kurser som handlar om ungas närvaro på nätet och hur jävla enkelt det är för vuxna att locka till sig unga via chatter, appar och forum där kidsen hänger. Jag har studerat fall och fått mallar för vilka det är som begår övergrepp och vilka det är som ofta utsätts. - Och jag kan bli helt galen när jag tänker på hur vanligt detta är. Och hur kassa föräldrar är på att hålla koll. 
- ett extra lästips är Alexandramannen av Katia Wagner, som handlar om Sveriges mest kända nätpedofil. Hen lockade till sig minst femtio tjejer, våldtog, utnyttjade sexuellt, filmade och fotade olagligt. Samt utpressade så fort någon försökte backa eller dra sig ur. 
 
Det är stundtals smärtsam läsning när tjejerna förstår sin utsatthet för bokens förövare. Eller när en får läsa hur Selena hängs ut som en slampa/hora och smutskastas pga en film. Fan vad det är viktigt att vi ständigt diskuterar unga människors sexuella handlingsutrymme, och hur det alltid skiljer sig baserat på ens kön. Denna bok vore perfekt för nior att läsa och diskutera. Dessutom mitt i allt allvar är boken utformad som en deckare och jag läste de sista hundra sidorna med hjärtklappning.  
 
Boken får fem av fem palmer. 
 

vinterland

Med denna vackra utsikt pluggar vi som att det inte fanns någon morgondag. Jag nöter ännu en gång körteori och Ernst skriver uppsats. 

Fastän jag långt ifrån gillar vintern, kan även jag hålla med om att det är vackert. Träden är frysta och det regnar glitter från himlen när solen lyser. Men samtidigt tänker jag på alla människor som inte har ett hem att gå till eller som inte har råd med att bo på vandrarhem. Sociala medier vimlar just nu av olika kyrkor som öppnar upp för människor. Även jag som varken tror eller inte betalar kyrkoskatt berörs av detta, hur det skapas rum för människor i nöd oberoende av deras tro. Det är nog det jag gillar allra mest med kyrkan. Men det är samtidigt en påminnelse om att det är så mycket i vårt samhälle som måste förändras. Ska det krävas att människor riskerar att frysa ihjäl för att insatser ska ske? Den inställningen är skrämmande och kall, så fruktansvärt kall.

god jul önskar Lenin

Sen jag började med uppsatsen och avslutade den har min dator börjat sjunga på sista versen. Ett tag kändes jag och datorn synkade, vi blev som matta av tanken av att öppna det 51 sidor långa dokumentet och rätta stavfel och meningsbyggnader. 
- men uppsatsen är klar och min dator tackade sakta men säkert för sig. Detsamma gällde även mobilen.

Och eftersom hela mitt frilansföretag sker med hjälp av en fungerande dator och en telefon - införskaffades bägge inom loppet av en timma! Lyllo försäljare, jag drog kortet och E skötte alla förhandlingar och diskussioner. Är ofta väldigt glad och lycklig över att jag har henne - men i går, när hon fixade allt som behövdes från affären till att kunna använda allt - då slog mitt hjärta lite hårdare. Jag och Ernst mest suckade och åt kexchoklad. Bra uppdelning.

Säg hej och välkomna till Esther och Karin <3 
Medan E dealade med säljaren stod jag och valde färg. Karin är en liten guldig godbit! 

senaste nytt


Dessa plockade jag med hem efter mitt sista julpass. Tre deckare, en novell, en roman och en engelsk roman. Känns som en perfekt blandning. Dessutom är det en bra uppladdning inför mitt separatistisk år. Men mer om det senare. 

Från vänster till höger:
- Robert Galbraith: Gökens rop. Deckare skriven av J. K Rowling som använder sig av ännu en manlig pseudonym. Så trist. 
- E. Lockhart: The disreputable history of Frankie Landau-Banks. Läste en annan av Lockhart i Thailand som var fenomenal.
- Lena Ebervall & Per E Samuelsson: Mördaren i folkhemmet. En deckare baserad på en verklig händelse. 
- Karin Fossum: Carmen och döden. Fossum är expert på att skapa ångest under läsningen. 
- Karin Boye: Ella gör sig fri. Har som mål att läsa allt Boye skrivit.
- Joyce Carol Oates: Två eller tre saker jag glömde att berätta för dig. Detta ska bli första boken jag läser av denna författare.