sexualupplysare och bokälskare

kapa och spara

Publicerad 2014-09-30 15:32:00 i plugg,

Jag vet inte om det är jag som är pedantisk och gillar att ha koll på läget. Men jag inser nu när jag sitter med uppsatsen för hundrade gången (inser nu också att det förmodligen har passerat fler än hundra dagar sen jag kickade igång detta projekt?) - att jag har så många dokument på gång samtidigt. För en enda uppsats. 
 
1. Varje dag som jag skriver eller filar på den kopieras uppsatsen till ett nytt dokument märkt med dagens datum. = ett dokument per dag.
 
2. För varje inlämning/deadline har jag en ny kopia med den dagens datum.
 
3. Ett dokumt med citat som ska eventuellt ska klippas in
 
4. Ett dokument med artiklar, personer, övrigt som eventuellt ska klippas in
 
5. Ett dokument som heter "KAPA/SPARA!" där allt bra som jag skrivit hamnar och som eventuellt ska bakas in igen.
 
6. Ett dokument där jag klipper in allt som jag tagit bort och som bara ska sparas. 
 
 
Gör alla på detta vis eller är det jag som dragit det ett steg för långt? 
 
Något annat jag skulle vilja genomföra som förmodligen är steget för långt är detta. Hur fint är inte detta system?


 

att vara på väg hem

Publicerad 2014-09-28 21:29:12 i Sex osv.,

Efter att O'learys phuckat upp hela vår beställning är vi nu på väg hemåt. Ernst pluggar inför ett seminarium imorrn och jag velar mellan att sova och läsa.

Jag fick för mig i går att jag hade köpt minst på alla år under denna mässa. Tills jag fick åtta fria minuter och gick loss! Åh, jag fyndade så mycket bra :)))

författarfrukost på park!

Publicerad 2014-09-27 11:05:25 i Sex osv.,

Detta är vad jag kallar bra start på dagen - 8 författare som pratar om sina senaste böcker samtidigt som en får äta en god frukost! Mysigt och litterärt på samma gång. Från Leopard var det Jonas Trolle och Pierre Schori. 

hos Leopard <3

Publicerad 2014-09-26 15:09:50 i böcker, feminism, genus osv.,Mitt i all stress, rusch och bokförsäljning så är det himla fint när vår monter får fin-besök. Jisses vad fint att se dessa pärlor på nära håll. På övre bilden är det Liv Strömquist som blir intervjuad av Johanna Palmström från Bang. Och nedre bilden innehåller fantastiska Jonas Trolle <3 

Nu ska jag äta min egen vikt i bakverk. 

socker

Publicerad 2014-09-25 17:01:49 i Sex osv.,

Vår bästa vän just nu! Socker i alla dess former <3 det är så att säga sockerchocksbonanza i fem dagar. Just detta är brownies med nötter, chokladglasyr och en klick apelsin/passionsfruktscreme. Magiskt.
Och detta är dagens Leo-outfit. Och vi har tre kvar :)))

nu kör vi!

Publicerad 2014-09-25 09:57:00 i böcker,

Nu kickar det igång! Nytt för i år - vi delar monter med Bang! <3 så årets peppigaste monter hittar ni på B:04:39! Hurra!! Kom förbi!

200 gram räkor

Publicerad 2014-09-24 13:36:04 i böcker, resor,

Och så är vi på plats! Kickar igång mässan med en fantastisk räkmacka. Och vi fick reda på att det är 200gram räkor per macka. Jisses!

Utöver räksvulla bygger vi montern, lägger allt på plats och fixar inför öppningen i morgon kl 9.00. 

på väg till bokmässan!

Publicerad 2014-09-24 07:50:55 i böcker,

Efter ca en kvarts sömn är vi nu på väg till Göteborg och Bokmässan 2014! Det ska bli så himla kul med sex dagar fyllda till brädden med böcker, mingel, bubbel, Park, signeringar och författaren från hela världen! 
September 23: Top Ten Books On My Fall To-Be-Read list

Publicerad 2014-09-23 17:18:47 i böcker,

Jag har hittat en ny lista som en fyller i varje tisdag, fast med nytt tema varje gång. Om böcker. En liten dröm med andra ord. Listor om böcker, kan knappast bli bättre. De olika listorna går att finna här
 
Veckans tema är följande: "September 23: Top Ten Books On My Fall To-Be-Read list". Och jag vet inte om jag har specifika listor för säsong. Men dessa tio tänkte jag hinna med under hösten. 
 
  1. How to be a girl av Caitlin Moran
  2. Maken av Gun-Britt Sundström
  3. Two Boys Kissing av David Levithan
  4. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
  5. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell
  6. Det otäcka Könet. En bok om manlighet av Marcus Priftis
  7. Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson  <3
  8. Systrar och bröder av Maria Sveland
  9. Under det rosa täcket av Nina Björk
  10. When god was a rabbit av Sarah Winman
Denna lista känns lagom. Fler kvinnor än män (min tolkning), tre engelska böcker och några böcker jag verkligen sparat för att njuta av. CC´s bok har jag med flit sparat för att kunna läsa i ett svep. Sveland vill jag egentligen vänta ännu längre med, men den kommer jag bocka av under hösten. Dessutom några feministiska klassiker som jag läst delar av men som jag av olika anledningar inte läst klart? Flera böcker som kan ses som politiska och två böcker som hanterar ämnet hiv/aids på olika sätt. Priftis bok ser jag verkligen fram emot och jag håller tummarna att den är lika vettig som henoms förra bok "Främling vad döljer du för mig". 
 
 
Hur gör ni? Brukar ni skriva listor med böcker ni ska läsa? Plocka en random från bokhögen eller har ni olika system? Jag har nog flera olika system som alltid krockar med varandra och sen blir det tre-fyra böcker som jag läser samtidigt som vanligt. 

Sápmi Pride!

Publicerad 2014-09-23 09:14:24 i hbtqi,

Dagens tips - spana in Sápmi Pride! Så himla kul och peppigt. Jag blev tillfrågad om att vara på plats denna helg för att hålla workshops för RFSL ungdom. Men är redan uppbokad med COL-helg då. Så synd när peppiga saker krockar med varandra. 

Men jag tror att det kommer bli välbesökt och fint. Så bra initiativ. 

  

ta din kuk och gå!

Publicerad 2014-09-21 17:32:24 i feminism, genus osv., njuta,

Jag tar med mig så mycket från denna helg. Sitter på tåget hem och bara försöker omfamna allt jag lärt mig. Så mycket teori, verktyg, metoder och tankesätt. Om sex, om antirasism och mixen av dessa gigantiska ämnen. 

Och jag tar med alla samtal under rasterna. Där vi diskuterade valet och den där känslan av raseri som så lätt uppstår när fel personer vill ha uppmärksamhet och bekräftelse i fel sorts forum. Och den där varma känslan som sprider sig när en inser att en inte längre kan ta ansvar för andra människors jävla reaktioner.

- som att jag inte kan bry mig mer än tre sekunder åt att mannen som satt på min bokade tågplats blev sur för att jag påpekade detta och ville ha tillbaka den. 
(nu är detta en enkel skitsak. men sker det ca 17 skitsaker om dagen så vill en till sist bita ifrån.) 

Hen sitter nu på andra sidan vagnen och blänger med jämna mellanrum. Vill hojta "Orka Mallorca!" och vinka glatt från min bokade plats. 

gävles klocksuite

Publicerad 2014-09-20 17:56:17 i njuta,

Efter en del dags utbildning är min hjärna helt överanvänd. Så här kommer istället ett gäng bilder från hotellet. Vi bor på Elite, så lyxigt! Längtar redan till morgondagens frukost <3

- motsvarigheten till Berns klocksal. Vi har tillgång till en gigantisk balkong. Eller snarare ett stort tak...
- detta är så charmigt och plockvänligt. Vill göra en Ross och sno allt.
- och badrummet ser lite ut som taget ur en Beckfilm. 

Så nu är det en timmes vila innan vi ska iväg på middag med gänget. 

dagens schema

Publicerad 2014-09-20 10:01:19 i Sex osv.,

Det känns så värt och peppigt att stiga upp innan solen för att komma fram och mötas av detta schema. Dessutom skiner solen i Gävle, det är så vackert höstväder. Hurra! 

skräckens tåg

Publicerad 2014-09-20 07:17:14 i böcker, resor,

Vi åkte Blå Tåget i går, vilket är lika läskigt som för femton åt sen. Morgonens tåg var i samma liga. 

Jag tycker alltid att minuterna innan en kliver på är obehagliga. För att:
- jag kan ha läst fel namn och kliver på fel tåg?
- jag kan ha läst fel siffror och kliver på fel tåg?
- jag kan kliva på en vagn som blir kvarlämnad på stationen? 

Inget av detta inträffade, men jag är ensam? Har gått igenom tre vagnar och hittade till sist en tant. Så nu sitter jag tre stolar bakom henom. En vill ju inte åka ett öde tåg i en timme? Huvva. 
- morgonens sällskap. 

hela världen är så underbar

Publicerad 2014-09-19 19:03:17 i kärlek,

Saker en gör för sin partner: åker läskiga saker på nöjesparker fastän en är livrädd och skriker sig hes för varje grej. 

Jag ser det som ett tecken på mognad, men jag ber en snabb bön innan varje varv med bergochdalbanan. Får dödsångest varje gång. Och blir snäppet kärare i livet och henne för varje varv <3

inför helgens utbildning

Publicerad 2014-09-19 07:26:00 i Sex osv.,

Mitt i allt fix med uppsatsen håller jag samtidigt på att förbereda mig inför helgen. För då ska jag ta lördagens första tåg till Gävle där två dagar kommer ägnas åt RFSU och utbildning i "Sex lättare svenska"! Och det ska bli så himla kul!
 
Jag har velat gå utbildning i flera år och nu är det äntligen min tur. Jag minns inte när jag hörde om den första gången, men jag har varit avundsjuk på alla som redan gått den. Några av mina första skolpass för RFSL ungdom var i SFI-klasser, och det är nog de pass jag oftast återkommer till. 
 
Med denna utbildning kommer jag besöka språkintroduktionsklasser för att prata om kroppar, kön, sex, känslor, relationer, ja/nej-känslor, ömsesidighet och allt möjligt som kan dyka upp. Saker som är en mänsklig rättighet att känna till. 
- för det jag brinner allra mest för är ju följdfrågorna! När jag ser att det jag precis föreläst om, går in hos personen och hen svarar med en motfråga. Då har jag ju lyckats nå fram och sått ett frö. Eller fyllt på någons kunskapsbank.
Och nu ska allt ske på lättare svenska, vilket blir en riktig utmaning för mig. Jag som lätt kan babbla för fort, använda krångliga ord eller prata på som att det inte fanns någon morgondag... Nu måste jag dra ner på tempot, skippa alla pompösa formuleringar och tänka om. Och det kommer bli så lärorikt och häftigt. 
 


 

känslan som uppstår

Publicerad 2014-09-18 22:32:55 i plugg,

... när en ätit sin egen vikt i godis.
... druckit sju koppar kaffe för mycket.
... stirrat på sin egen text i några veckor för länge.
... inte längre kan avgöra om det är bra eller dåliga meningar.
... men börjar känna sig klar?!
 
 
 

att kötta en uppsats

Publicerad 2014-09-18 17:04:55 i plugg,

Så mycket tid, tårar, ångest, svett och icke-utnyttjade sovtimmar jag lagt på detta lilla stycke. Min själ kommer att blomma över när den är ivägskickad!

Hur stolt kan en vara över en C-uppsats? Jag har ju massa vänner som tagit kandidater och utbildat sig högre än så, men dom skryter ju inte?! Jag kommer skryta som att det inte fanns någon morgondag! ALLA kommet få höra om denna uppsats. Alla!

att berika sitt liv

Publicerad 2014-09-18 07:12:26 i feminism, genus osv.,

I morgon kl 14.00 har jag deadline till min handledare som ska läsa igenom min uppsats en sista gång innan den seglar in till examinatorn 2/10 - för att sen opponeras. 
 
Vad jag borde göra: lyssna igenom alla intervjuer en gång till och korrläsa min uppsats för tredje gången denna vecka. 
 
Vad jag gör: läser femtio unika fakta en inte vet om serien och karaktärerna från Sex and the City samt tittar på gifs från serien och läser ännu mer fakta om serien. 
 
Och jag älskar serien lika mycket som jag saknar New York. Och jag är lika trött på min uppsats som jag saknar New York. Och vad vad kan vi dra för slutsats av detta? Jag måste boka en resa till New York. (och bli klar med uppsatsen såklart.) 
 

en annorlunda dejt

Publicerad 2014-09-17 21:16:03 i kärlek,

En av E's presenter var en överraskningskväll på utställningen Game On. Eftersom hon är överdrivet teknisk och intresserad av spel var det en perfekt present! Min förväntning var att hon skulle mingla runt och jag skulle strosa efter och räkna minuterna till hemfärd... Men det slutade med att vi spelade massa spel! Både ihop och mot varandra. Jag som vanligtvis varken gillar spel eller vill vinna något kämpade mig blå. Bla spelade vi över en timme Super Mario som resulterat i att jag nu har ont i bägge tummar... 

Så himla mysigt att testa något helt nytt och umgås utanför hemmet! <3 Och kul att veta att en har kvar några speltalanger sen sommarloven ute på landet. 


mockingjay

Publicerad 2014-09-17 13:46:49 i böcker, feminism, genus osv.,

 
Jag känner fjärilar i magen och jag blir nervös av att se trailern? Fastän jag läst böckerna och vet exakt vad som kommer att ske. Jag vet inte varför, men den här serien väcker så himla mycket känslor i mig. Jag känner pepp, styrka, raseri, förtvivlan och hjärtkross. Jag tror att jag måste läsa om serien ännu en gång. Sist läste jag alla tre böcker på några dagar och drömde mardrömmar i veckor efteråt... Men helvete vad bra detta är. 
 
 
Katniss är en av de bästa karaktärerna jag någonsin lärt känna. En blivande förebild för kids världen över. Genom att använda ett intersektionellt perspektiv på denna trilogi så går det att läsa in så mycket om genus, klass, fattigdom och makt. Att det klassas som en dystopi spelar ingen roll. Jag läser in klassklyftor, diktatur, förtryck och ett samhälle uppbyggt att bara gynna de redan rika. Tills de fattigare äntligen slår tillbaka. Magiskt och mäktigt. 

tempelmat

Publicerad 2014-09-16 09:52:14 i njuta,

I går gick jag hem tidigare från jobbet pga magont av valet. Det har krupit under mitt skinn och jag har sån kroppslig ångest. Och mitt i allt kom jag att tänka på Nigella. Denna fantastiska, sprudlande, mysiga kock som vurmar för tempelmat.

Tempelmat: när livet är vidrigt mot en, pga kris, stress, jobb, brustet hjärta osv. Då behöver kroppen snäll och bra mat, om jag inte minns fel gör hen kyckling i ugn och en magisk chokladtårta. Mycket mat som står redo att ätas. 

Och det är exakt vad jag behöver. Så mitt i all ångest gjorde jag en stor laddning rödbetor med chèvre och thaigryta, medan E fixade med svampen vi plockade i helgen. 

Tillsammans kommer vi kunna göra skillnad. Och för att orka kämpa krävs tempelmat, långa fikor och bra människor. 

mörker

Publicerad 2014-09-15 12:56:22 i åsikter,

Jag känner mest mörker just nu. Jag vet inte riktigt om det är en korrekt känsla. Men det känns tungt. Som att jag bär på en tung, tjock filt och som gör det lite svårare att andas. Jag kan få ångest som sätter sig i bröstkorgen och över hjärtat och luftrören. Men denna ångest är över hela kroppen och gör det tungt. Som att någon trycker ner mina axlar. 
 
Jag är uppriktigt glad över att Alliansen förlorade och att vi nu har rött skifte. Jag tror på Socialdemokraterna och mitt hjärta sitter till vänster på alla sätt och vis. Jag är glad över att Reinfeldt tog ett förnuftigt beslut och avsa sitt partiledarskap. Jag bara väntar på att Björklund ska göra detsamma och lämna över stafettpinnen till Ohlsson. Jag är förvånad över att MP inte växte mer och jag förstår inte hur KD fortfarande kan komma över 4%-gränsen. 
 
Det var med stor sorg som jag insåg att F! inte kom in i Riksdagen. Det stack till i hjärtat när prognosen fastslog att det räckte til 3,1%, men inte mer. Men - jag tänker sörja i några dagar och sen tänker jag ansluta mig till partiet på riktigt. Det viktigaste just nu är att dom får partistöd i fyra år framöver + att dom fick flera mandat över hela landet. <3 Det är häftigt att dom faktiskt kommer få vara med att sätta jämställdhet på agendan! Våra röster var absolut inte bortkastade - kampen kommer fortsätta varje dag och förändringar kommer att ske. 
 
 
Det som gör mest ont är SD´s växande makt. För jag tror inte att 13 % av Sveriges befolkning är rasister. Jag tror att en stor del är det, men att många andra röstade på SD för att de var missnöjda med förra regeringen. Den stora utmaningen de kommande åren blir att förstå hur SD´s röstare tänker och förmodligen lyssna på vad dom har att säga. Varför vill en rösta på att parti som vill stänga gränserna? Hur rör sig tankarna i en person huvud som röstar på SD? Jag kan inte förstå och jag kan inte ta in att de fick så höga siffror. Det skär för mycket i hjärtat för att ens försöka ta in hur en röstare kan resonera. 
 
 
Kampen är långt ifrån över. Några dagars sorg och sen ska jag sluta upp med resten som vill göra förändringar. 

en omgång lugn

Publicerad 2014-09-14 16:07:00 i min vardag,

Sitter på ett skumpigt men snabbt tåg tillbaka till Stockholm efter en fantastisk helg i Karlstad. Solen har skinit konstant och vi har ägnat dagarna åt att fira, äta och myshänga med E's familj. 

Jag älskar att vara i Karlstad! Det är så lugnt och mysigt, inte så mycket folk eller stressig stämning. Plus att mina wannabe-svärisar är fantastiska! Eftersom vi firade med min släkt förra veckan, blev det med E's familj denna helg. <3 

Och vi fick underbara presenter! Det känns så vuxet att få presenter ihop?! Bara jag som känner så?
Ekologiskt vin, knivar som E suktat efter, presentkort på teater/musikal och bidrag till nästa resa! 

att taktikrösta

Publicerad 2014-09-13 11:06:14 i åsikter,

Jag ser faktiskt inget problem med att taktikrösta. Dom blåa gjorde det förra valet för att ha kvar KD. Och nu görs det på röda sidan för att få en röd-grön-rosa majoritet! <3 

Fast det känns som allra bäst just nu, är att folk går och röstar. Nog för att jag umgås med politiskt insatta och intresserade människor, men nu känner jag nog ingen som inte ska rösta! Hurra! 

RÖSTAT!

Publicerad 2014-09-12 18:07:50 i feminism, genus osv., åsikter,

Jag har nyttjar min rättighet som medborgare - och helvete vad det känns härligt! Jag kände stolthet, glädje och pepp under tiden jag slickade igen kuverten. Och tanken slog mig: för 100 år sen fick kvinnor inte ens rösta! Hur sjukt är inte det? 

Det är ens förbannade skyldighet att gå till närmsta bibliotek, plocka ihop tre blanketter och bidra till demokratin. Det finns ingen förklaring god nog för att skippa att rösta. Så gå och rösta!

Vad jag röstade på? Den exakta motsatsen till SD! Det parti som ligger mig närmst om hjärtat, som kämpar för allas lika värde och kämpar för jämställdhet och mindre klassklyftor! PEPPEN!! 

gone girl

Publicerad 2014-09-12 13:50:44 i böcker,

 
Just nu läser jag Gone Girl av Gillian Flynn, är ca 226 sidor in i boken och jag väntar fortfarande på vändningen. Alla som har läst boken har knappt kunna få nog av att babbla på om hur himla bra den är. Att jag kommer storkna, skrika och dö av hur häftig boken är! Och ja, boken är jättebra. Språket är flytande och en dras med i kapitel efter kapitel. Jag bara inväntar vändningen som ska få mig att skrika. För just nu är den mest sorglig och en fattar att dom inte alls var så jävla lyckliga som alla trodde...
 
 
Jag har mest samma känsla som när jag läste första boken om Fifty. Hundra sidor in och dom hade fortfarande inte knullat? 226 sidor in i en deckare och fattar fortfarande inte riktigt vad som är grejen? Men jag antar att det när som helst kommer hända. Eller så är det kanske jag som läser för fort och har missat själva huvudhändelsen. Eller så kanske boken inte är så bra som alla säger. Mvh den enda som hatar Övermäktigt förfarande. 

detta är fan på riktigt

Publicerad 2014-09-11 07:21:50 i kärlek,

Ni vet när vardagen bara snurrar på, en hinner knappt med sitt eget schema och har hundra andra saker att hinna med. Som jobb, skola, partner, vänner, träning, läsning, matlådor och poddar. Det går i ett, konstant. Och är det lugnt i mitt liv så kaosar det i någon annans liv. Och kaosar det hos mig är det lugnt på andra ställen. För det är ju så livet är. Kaos och alldeles fantastiskt. 

Fast mitt i all kaos och vardag kommer dom där stunderna som en mentalt sparar och placerar i hjärtat. I går fastnade jag i hennes ögon och bara lät det vara så i några sekunder extra. Känna det där pirret, fånflina och märka av hur hjärtat tickar på lite extra. Stunder som dessa är bland det finaste jag vet. 

Folk är så duktiga på att fota solnedgångar och spara sommarminnen till vintern. Fast jag vill spara allt. Skratt som fastnar i halsen, dagens första kopp kaffe, att krama en vän efter månader isär, barns skratt och dans till ens favoritlåt. Allt vill jag spara och lagra till senare tillfällen.att lära känna sin kropp

Publicerad 2014-09-10 12:02:16 i feminism, genus osv.,

Kära mens-dagbok!
 
Plötsligt händer det! 49 dager efter utsatt datum har min mens äntligen kommit! Jag hade dubbelmens på en och samma månad i juni, och sen har det varit dött på blod-fronten. Som att den tagit slut och lagt av. 
 
Listan över saker p-piller kan göra med ens kropp - kan ju göras lång, väldigt lång. Och ibland tänker jag att det är mer negativa än positiva förändringar som sker. Förutom det faktum att förhoppningsvis hålla en oönskad graviditet på avstånd. Men nu när jag håller på och rensar ur tabletterna, hormonerna och joxet ur kroppen, så börjar jag ju sakta men säkert att lära känna min egen kropp.
 
Tack vare tabletterna var min mens regelbunden, de fem första året på klockslaget och dagen. - Nu när jag slutat försvinner den istället helt i + 49 dagar, och vem vet hur länge jag kommer ha det nu? Om det nu ens är mens? Eller kanske bara en weird mellan-blödning? En liten rest som ska rinna ut? Vem vet? 
 
Kanske är alla små finnar som dykt upp i ansiktet ett tecken på att mensen börjar kicka igång och att hormonerna virvlar runt? Eller så är det bara en reaktion på att jag börjat med socker igen? Eller att vi lever i en stad med för mycket biltrafik. Åter igen, vem vet?
 
 
Det enda jag vet är att om mensen uteblir mer än 6 månader efter att en slutat med pills, så ska en kila iväg till närmsta gyn och kolla upp det. Och det kanske jag slipper nu? Nu när mensen eventuellt har kommit för att återvända för gott. Håller tummarna för att kroppen börjar fatta vad som har hänt, hoppar på E´s menscykel och stannar så för evigt och för alltid. 
 
Det var nog allt för denna gång, tack mens-dagboken. 

#vrnohate

Publicerad 2014-09-10 10:07:11 i feminism, genus osv.,

 
Åh, det värmer i hjärtat när jag hittar Veckorevyns nya kampanj mot näthat. Två minuters film som går rätt in i hjärtat och som bränner till. En vill förändra och en vill påverka. Och jag hoppas att det kan väcka tankar hos folk som aktivt sysslar med detta till vardags. Folk som härjar på nätet verkar inte fatta att saker som skrivs på nätet har samma verkan som om en säger det live. Att ett hot är ett hot oavsett om en skriver det eller säger det. Men folk tenderar att bli så jävla trygga och fega bakom sina datorer och mobiler. 
 
Jag och E såg hela säsongen av Trolljägarna när det gick, och jag blev mest förbluffad? Hur vidriga kan människor vara mot varandra? Att vi inte kan tycka samma sak allihop, det är ju mer eller mindre självklart. Men att hata någon för att en tycker olika om saker, eller på grund av någons utseende, för att någon har knullat med Niklas i parallellklassen eller aldrig ens hånglat - hur kan folk hota och hata? 
 
Det finns något skrämmande över en sådan handling att det blir en del av ens vardag, att det inte ens är märkligt att känna hat och förakt mot främmande människor. Att det är en ok känsla att hata en annan människa på grund av att en tycker olika, ser ut på ett visst sätt eller inte hejar på samma lag. Och det blir ännu värre när unga hetsas av varandra och gör det till en del av hängandet på nätet. Dessa normer måste förändras, och jag hoppas att denna kampanj är ett steg i rätt riktning. 

att öva på bebis

Publicerad 2014-09-09 09:17:54 i kärlek,

En av fördelarna med att hänga med denna kakbit ofta, förutom det faktum att jag odlar en kopia av mig själv - är att jag får ta pulsen på mina egna reaktioner. Visst, jag har vaktat barn sen jag var typ åtta år gammal (vilket iofs helt sjukt att jag vaktade min lärares unge och fick en mattebok som muta...) men Mini-E träffar jag ju konstant. Vilket gör att jag är med i varje utvecklingsmoment. Och förutom att det är fantastiskt och magiskt, så inser jag mer och mer att jag kan det här. Jag är ingen kyckling som hystar för minsta lilla och det är inte panik vid varje skrik. Och det är jäkligt häftigt att utvecklas tillsammans med denna lilla varelse. ❤️ 

Gällande egna kids så kommer den dagen också, fast lite längre fram. Än så länge räcker det med att bara vara jag och E! Och en drös syskon och syskonkids. 

Kulturkollos bokcirkelenkät

Publicerad 2014-09-08 16:27:00 i böcker,

Jag har hittat en ny fantastisk litterär sida - Kulturkollo. Olika bokbloggar som samlas på en och samma sida, massa tips och ivriga kommentarer. Ett bloggkollektiv som dom kallar sig. Och eftersom jag precis skapat en bokcirkel, kände jag att denna enkät var på sin plats.

1. Är du med i en bokcirkel? Varför? Varför inte? (om du är med i en bokcirkel får du gärna berätta lite om den!)

Ja, jag har precis startat min tredje bokcirkel. Den första jag hade med Anna höll i två böcker. "Till sista andetaget" av Anne Swärd och "Kärlek vänskap hat" av Alice Munro. Den första var vi helt oense om och Anna läste aldrig ut Munro. Så cirkeln dog. Cirkel nr två bestod av mig och Ellen. Vi läste boken "Svinhugg" av Marianne Cedervall och jag minns hur sugen jag blev på mörk affirmation. Men även den cirkeln dog.

- Nu har jag dock kickat igång ett tredje försök och denna gång ska det gå. Jag har stulit konceptet helt av min chef, och planen är att vi ska ses en gång i månaden på ett specifikt datum. Och först ut har jag valt boken Maken. Om någon vill haka på, hör av dig!

2. Har du diskuterat böcker med andra utan att vara med i en regelrätt bokcirkel?

Ja, ungefär några gånger om dagen. Jag jobbar med böcker på två olika sätt: i Balsalen på centan för Pocket Shop och med pr för författare för fantastiska Kult. Utöver det hänger jag med många bokintresserade vänner. Så mycket bokprat blir det om dagarna. 

3. Vilken är den bästa boken du cirklat om?

 Det jag gillar att cirkla mest om är nog böcker som kunder vill ha och som ingen jag jobbar med vill läsa. Eller när jag möter en person som kan berätta så intressant och magiskt om en bok att en vill läsa den på studs! Eller när en klickar med en person som gillar samma böcker som en själv. Fantastiskt. 

4. Vilken bok var inte alls bra att cirkla om?

När en är helt oense och en absolut inte förstår vad den andra kan se i en bok. Vilket förmodligen hänger samman med att en alltid har olika inställningar och förväntningar på en bok - och så krockar det med resultatet. Som med "Till sista andetaget", jag trodde att huvudpersonen skulle knulla runt som fan och vara lycklig över det. Men, i boken låg hen med tre män och var olycklig konstant.   

5. Bästa tilltugget till boksamtal?

Åh, cupcakes och te? Småkakor och kaffe? Allt med choklad?  

6. Och bästa drycken?

Te? Fattar inte varför alla bokcirklar dricker vin? Eller är det själva grejen med bokcirkeln? På första mötet blir det nog bubbel! 

7. Vilken bok skulle du vilja bokcirkla om på Kulturkollo?
Som om vi hade glömt av Daniel Poohl. Fantastisk bok! 

 

jag ger mig min morgon

Publicerad 2014-09-08 07:18:22 i njuta,

En av fördelarna med att E går upp innan solen för att komma i tid till sitt jobb - är att det är massvis med tid innan jag måste iväg till mitt. Så mycket tid att jag hinner med några avsnitt av Rederiet, måla naglarna i F!-färger och nöjesläsa. Bra start på veckan. 

älskade nördar <3

Publicerad 2014-09-06 22:47:21 i böcker,

Efter några steg inne på utställningen, insåg jag att det var exakt samma som jag och syrran såg i NY. Den enda skillnaden var att den var avgränsad med dörrar mellan varje avdelning. Och att en bara fick vara en viss stund i varje rum. Men det var snäppet roligare att se allt med två andra som är minst lika nördiga som jag <3 

Jag gick mest runt och tänkte på det under utställningen: hur mycket jag älskar HP och hur mycket jag älskar att ha nördar som mina närmsta vänner. Några som fattar hur häftigt det är att fastna i en serie som unge, och 15 år senare (hej ålderskris!), ändå vara lika fast! 

på väg!

Publicerad 2014-09-06 08:49:23 i böcker,

Förmodligen den bästa anledningen att ställa klockan på 6.00 en ledig lördag? HARRY POTTER EXHIBITION! Åh, det kommer bli magiskt <3 

röstar du för din egen skull - eller för samhällets skull?

Publicerad 2014-09-05 16:06:00 i feminism, genus osv., åsikter,

Valet är snart här, och jag pendlar mellan att må illa av skräck och att skrika av pepp. Finns inget mellanläge när det kommer till politik. Jag har haft en och samma vision sedan förra valet (som slutade i katastrof!) och jag kommer jubla mig hes när min profetia slår in. För det gör den. 
 
Men en sak som slår mig med häpnad varje gång är när människor pratar om politik - och enbart utgår från sig själv. Detta är inget som sker bara på ena eller andra sidan bland blocken, utan finns inom alla partier. Och jag kan inte för mitt liv förstå det?
 
Hur kan en person som bor i ett samhälle - bara utgå från sig själv? 
 
Jag är en individ. Jag har en partner och en familj. Eller jag har flera familjer. En gigantisk biologisk som spretar ut både här och där. Där vänner och fina människor blandats in och den växer för varje dag som går. Utöver det har jag ett sexualpoltiskt engagemang, där jag aktivt brinner för mänskliga rättigheter. 
- utöver detta har jag en inställning att människor har lika värde. Oavsett vart en är född, om en ber till en gud eller knullar olikkönat. Kön, ålder, religion, storlek på plånboken, sexuell inställning eller val i livet - alla har ett värde. Dessa tankar är knappast nyskapande eller något jag själv kommit på, utan vi är nog en hel del som sitter med samma tankar. 
 
Så hur kan det då finnas personer som utgår från sig själva? Exakt där en står och drar gränsen där. Vid sitt eget liv. Sina egna val och kanske kapar det där blodsbanden går. Kollar på sitt eget boende och röstar därefter. Eller tänker på sitt jobb och väljer parti efter det? 
- när samhället består av så otroligt mycket mer än individer som bara råkar mingla runt tillsammans. Vi är ju delar av samhället tillsammans. Vi är ju samhället. Med allt vad det innebär. 
 
 
Att ha hjärtefrågor är något helt annat, men ibland tänker jag att en del människor har sig själv och sitt eget liv som en hjärtefråga? Vilket känns ganska märkligt? När det finns så mycket mer än bara enskilda individer och deras enskilda intressen. 
 

feminstiskt kanon

Publicerad 2014-09-05 10:54:00 i feminism, genus osv.,

Jag har alltid haft lite blandade känslor för litterära kanon. Jag fick lära mig om detta under min första vecka på PS för hundra år sen. Och läste först kanon som en del av ordet kanonkula. Förstod ej vad vapen och litteratur hade med varandra att göra... 
 
Men, mitt i min förkylningsdimma hittade jag detta: en feministisk kanon! All info nedan är helt stulen från denna fantastiska blogg. (De titlar som är fetade har jag läst)

Kanonen består av 49 böcker + Det andra könet av Simone de Beauvoir. Juryn som satt samma listan är: Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet, Karin Olsson, kulturchef på Expressen, Anna Wåglund, kommunikationschef på Stockholms Stadsbibliotek, Mia Latvala, bokbloggare och bibliotekariestudent, Hanna Lager, redaktör för Feministbiblioteket.

Och dessa kap finns med:

500-talet f Kr Dikter och fragment – Sapfo (Grekland)

1792 Till försvar för kvinnans rättigheter – Mary Wollestonecraft (Storbritannien)

1839 Det går an – Carl Jonas Love Almqvist (Sverige)

1847 Jane Eyre – Charlotte Brontë (Storbritannien)

1856 Hertha – Fredrika Bremer (Sverige)

1869 Förtrycket av kvinnorna – John Stuart Mill (Storbritannien)

1879 Ett dockhem – Henrik Ibsen (Norge)

1885 Pengar – Victoria Benedictsson (Sverige)

1890 Den gula tapeten – Charlotte Perkins Gilman (USA)

1910 Pennskaftet – Elin Wägner (Sverige)

1916-25 Samlade dikter – Edith Södergran (Finland)

1923 Arbetsbiens kärlek – Alexandra Kollontaj (Sovjetunionen)

1929 Ett eget rum – Virginia Woolf (Storbritannien)

1930 Av samma blod – Agnes von Krusenstjerna (Sverige)

1934 Kris – Karin Boye (Sverige)

1936 Mor gifter sig– Moa Martinson (Sverige)

1945 Pippi Långstrump – Astrid Lindgren (Sverige)

1949 Det andra könet – Simone de Beauvoir (Frankrike)

1962 Den femte sanningen – Doris Lessing (Storbritannien/Rhodesia)

1963 Den feminina mystiken – Betty Friedan (USA)

1963 Glaskupan – Sylvia Plath (USA)

1969 Mörkrets vänstra hand – Ursula Le Guin (USA)

1970 Den kvinnliga eunucken – Germanine Greer (Storbritannien/Australien)

1973 Samlade dikter – Sonja Åkesson (Sverige)

1973 Fräls oss ifrån kärleken – Susanne Brøgger (Danmark)

1973 Rädd att flyga – Erica Jong (USA)

1974 Häxringarna – Kerstin Ekman (Sverige)

1975 Män kan inte våldtas – Märta Tikkanen (Finland)

1975 Älskarinnorna – Elfride Jelinek (Österrike)

1976 Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall (Sverige)

1976 Vinterbarn – Dea Trier Mørch (Danmark)

1976 De fem härskarteknikerna – Berit Ås (Norge)

1977 Egalias döttrar – Gerd Brantenberg (Norge)

1977 Kvinnorummet – Marilyn French (USA)

1978 Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen (Finland)

1982 Purpurfärgen – Alice Walker (USA)

1987 Bübins unge – Mare Kandre (Sverige)

1988 Imamens fall – Nawal el Saadawi (Egypten)

1991 Förbjuden betraktelse – Nina Bouraoui (Frankrike/Algeriet)

1992 Vilda Svanar – Jung Chang (Kina)

1993 Det kallas kärlek – Carin Holmberg (Sverige)

1994 Den mörka kontinenten – Karin Johannisson (Sverige)

1995 Diva – Monika Fagerholm (Finland)

1996 Under det rosa täcket – Nina Björk (Sverige)

1999 Min mosters migrän – Hanne-Vibeke Holst (Danmark)

1999 Ställd – Susan Faludi (USA)

2003 Lila hibiskus – Chimamanda Ngozi Adiche (Nigeria)

2006 Drömfakulteten – Sara Stridsberg (Sverige)

2007 Bitterfittan – Maria Sveland (Sverige)

2008 Utrensning – Sofi Oksanen (Finland)

 

Jisses vilken livslista att följa! Av dessa titlar har jag kanske 10-20 hemma. Resten borde nog gå att hitta på bibliotek? Någon som är på detta uppdrag?

magiska Norrköping

Publicerad 2014-09-04 21:52:47 i Sex osv.,

Nu är biljetterna bokade - dagen innan utställningen om Harry Potter minglar vidare så ska jag dit med Ernst och Madde! Det blir min tredje utställning. Innan har jag dels varit på den gigantiska i London och en mindre i New York. Och jag tror att en del saker jag och syrran såg i NY även är med på denna i Norrköping. 
- det var helt magiskt i NY! Jag hade mutat syrran med cupcakes och betalat allt för att hon skulle med, medan hon är trött och gravid - sätter sig för att vila, i Hagrids fåtölj! Jag blev tårögd och försökte förklara storheten, medan hon mest spanade efter fiket...

Så det ska istället bli fantastiskt att gå med två andra entusiaster! 


middag med rfsu!

Publicerad 2014-09-03 18:08:38 i Sex osv.,

En av höstens fina punkter: middag med RFSU! God middag, mingel, fina människor och bra diskussioner om sexualpolitik. Mitt hjärta och min hjärna spinner av lycka. ❤️


lika som bär

Publicerad 2014-09-02 09:23:19 i min vardag,

Det bästa med att vara med denna: vi har samma humör och att jag förstår henne. Hennes skratt - jag kämpar mig blå för att få henne att kikna av skratt. Tur att hon är lättroad! Och att se hennes utveckling från dag till dag. <3

Det lite mindre bästa med att vara med denna: hennes humör och vi reagerar på samma sätt! Alltså exakt likadant konstant. Jag kan visserligen hålla mig från att vilja lägga mig ner på allmänna platser, men ibland är det fan inte långt ifrån! Och nu när vi båda är förkylda har vi båda konstant nära till gråt. Vilket resulterade i att hon bölade av ilska vid frukost och jag bölade för att jag inte fattade vad hon ville äta till frukost... Fast sen blev vi sams två minuter senare. 

Den dagen hon kommer i tonåren kommer bli en historia för sig. Jisses säger jag bara. Tack och lov är det långt kvar. 

gott nytt år!

Publicerad 2014-09-01 14:16:14 i böcker,

Jag har ju läst Hanna och Amandas The Golden Year - ta makten över ditt liv på ett år och enligt dom så kickar nyåret igång nu på hösten. Så nu har jag slukat boken, jag lyssnar ikapp gamla poddavsnitt och jag är väl så redo jag kan bli inför förändringar och förbättringar. 
 
Tänk vad smidigt ändå. Jag har fyllt i vad jag vill ska ske inom ämnena Kärlek, jobb, välmående och vänner. Och sen är det lite hemligheten över detta samtidigt som en ska rensa ut allt och alla som inte får en att må sitt allra bästa jag. 
 
Och det kan ju vara värt ett försök? Jag tänker att den här hösten ska jag bara göra snälla saker mot mig själv. Som att dra ner på tempot, yoga och boka av saker från listan. Så får vi väl se hur golden det hinner bli på ett år? Jag vet inte, men är i något slags skede då jag gillar Hanna och Amanda, då jag tycker om att tänka positivt och våga tacka nej till saker jag egentligen inte hinner. Lite som att jag håller på att falla in i ett hundra%-liv istället för det dubbla eller trippla som jag brukar köra. 
 
Lite av det som jag tänkte åstadkomma på ett år:
 
Kärlek: ha gemensamma mål med Emelie. Som att vi båda vill ha körkort! Och planera in en längre resa. 
 
Jobb: dra in pengar till mitt egna företag och våga tacka nej till jobbpass jag egentligen inte hinner med. Utbilda och föreläsa för minst 100 kids. 
 
Välmående: yoga minst en gång i veckan och jogga regelbundet. Planera in nöjesläsning och typ pausa annat. Våga ta ledigt och lämna arbetet när det är slut för dagen. 
 
Vänner: starta en bokcirkel! Den 17e varje månad ska vi ha läst en ny bok. Så himla peppad inför detta. 
 
Detta kan väl inte vara så svårt att ordna eller hålla efter? Och ett tjog punkter till ungefär. Hurra!
 


 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela