sexualupplysare och bokälskare

superfeministen

Publicerad 2014-01-31 17:00:00 i feminism, genus osv.,

Jag hamnade i en liten dispyt under seminariet gällande huruvida media väljer vilken typ av brott som får synas och representera begreppet "kriminalitet". Min åsikt är att såväl klass, sociekonomisk status och etnicitet är några faktorer som är med och styr i hög grad. Exempelvis vill media hellre skriva om överfallsvåldtäkter med legitima offer som sker i mörka parker - än att gifta män våldtar sina fruar med jämna mellanrum. För det är skillnad på dessa handlingar, och det är mer intimt, känsligt och jobbigt att rapportera om det strukturella våldet som sker inom familjen än handlingar som sker mellan två främlingar. 
- och att det är enklare för media att måla upp kids i förorten som "kriminell" än en medelålders vit heterosexuell man som slår sin fru.
 
Mina åsikter mötte motstånd som jag slog ned med hjälp av fakta och statistik. Samt lite allmänt vett. Dessutom fick jag medhåll från en annan i klassen. Så när lektionen är slut kom hen fram till mig och förklarade att hen tyckte att jag verkligen hade haft rätt. Något som jag tackade för. Och sen följer meningen:
- åh, fast nu kommer klassen tycka att vi är värsta superfeministerna!
 
Något som enligt mig är den bästa komplimangen. Jag vill så gärna ses som feminist och en person som aktivt tar ställning mot patriarkatet och de strukturella skillnaderna som baseras på kön. Feminism för mig är något starkt, peppigt, fint och jäkligt vackert. Jag är en person som vill leva i ett samhälle där människor ses som individer och inte delas in i fack efter biologiskt kön. Feminism ingår i allt jag gör och tänker. Såväl politisk inriktning som synsätt på människor i min omgivning.
 
Och jag passade på att googla ordet "superfeminist", så här kommer några till som går under samma kategori som mig. Trevlig helg! 
 
 

åttio dagar bärnsten

Publicerad 2014-01-30 17:53:53 i Sex osv., böcker,

Jag skulle säga att denna serie riktar sig till dig som precis som jag tycker att böckerna om Fifty och Ana är fruktansvärda, dåligt skrivna och fullproppade med kassa könsroller samt smöriga sexscener utan samtycke.

Böckerna är lättlästa, detaljrika sexscener, samtycke, BDSM-sex i olika former och lagom pirriga. Det är kärlek, lite sexklubbar, erotisk spänning och vettigt språk. Dessutom har kvinnan faktiskt en egen sexualitet och kåthet innan hen springer in i sina sexpartners. Hen gillar att ligga, och gör det i mängder! Det är en serie på än så länge fyra delar. Dom innan heter Åttio dagar gul/blå/röd. 


hbtqi

Publicerad 2014-01-29 20:22:37 i hbtqi,

Det var under senaste avsnittet med Bögministeriet som dom nämnde HBTQI. Och ja, jag är ju väl medveten om de fyra första bokstäverna. Dom pratade vi ju om för några veckor sen. Men det där med I´et har jag aldrig hört talas om. Min första gissning var Intergender eller Intersexuell. Och efter några snabba googlingar har jag fått fram ordet Interkönad. Det är alltså en försvenskad version av ordet intersexuell. 
 
För att förklara dessa begrepp: 
- Intersexuell: (mellan kön) tvetydig könsdefinering brukar den medicinska förklaringen vara. När jag föreläser och pratar om det förklarar jag det som att en individ föds med flera uppsättningar av biologiska kön. Det kan vara en person som har pung, penis och en livmoder på insidan. Eller "förstorad" klitoris och en mens som uteblir. Eller äggstockar och livmoder men bröst som inte utvecklas. - det är alltså kroppen, anatomin, gener och hormoner som inte går att definiera enligt mallarna kvinna eller man. I många fall sker operationer, ibland tillsätts hormoner och andra "korrigeringar". Många kanske känner igen termen hermafrodit? Det är en föråldrad benämningen som ingen använder i dagsläget. 0,5-1% av alla nyfödda beräknas ha någon form av intersexuellt tillstånd. Men eftersom detta sker i olika utsträckning och på väldigt många olika sätt, går det inte att bara göra mallar. I vissa fall kan det handla om medicinska komplikationer som en vill korrigera för individens bästa, men i många fall handlar det mest om att göra individen så matchande könsmallarna som möjligt. 
- det finns mycket att forska kring inom detta och kanske viktigaste - när ska medicinen bortgå från tvåkönsmallen?
 
- Intergender: (mellan socialt kön) Denna benämning är något en själv kan benämna sig som och som en aktivt väljer. En individ som kallar sig för intergender är någon som anser sig vara under, ovan, bortom, inom bägge, utanför eller bortkopplad från de traditionella könsnormerna och ser utanför tvåkönsnormen. Tvåkönsnormen innebär att det endast finns två kön: kvinna och man. Att definiera sig som intergender innebär alltså en person som ofta ställer sig kritisk till tvåkönsnormen och anser sig tillhöra något ytterligare än detta. I och med att det är gender och inte sexuell som begreppet ovan kan en dra koppling till socialt kön och något som en aktivt konstruerar. Det kan höra ihop med att en person är intersexuell, men så behöver det absolut inte vara. 
 
 
Och som grädden på moset la jag till en till kategori - hbtqi. Jag har tidigare lagt alla dessa inlägg antingen under sex som är min standard. Eller mitt liv eller något annat. Men det behövdes en till kategori. 

älskar glee

Publicerad 2014-01-29 09:38:32 i Sex osv.,

Jag har nyligen börjat kolla på Glee igen, och som jag älskar den serien. Representativ på så många olika plan. Och jag älskar paret på bilden, finaste cheerleaders. 
- Det enda dumma med Glee är att jag fastnar, och jag bävar inför avsnittet där Finn dör. Hen dog av en överdos i verkligheten, vilket innebär att hen måste dö även i serien. 

Vill du se en kitchig men vettig serie där olika sexuella identiteter, klasskillnader, religioner, funktionaliteter och etniciteter finns representerade - se Glee. 

så jävla peppigt!

Publicerad 2014-01-28 17:24:00 i Sex osv.,

Förstår ni hur glad jag blev att läsa denna lilla artikel? Artikeln handlar om hur Region Skåne aktivt arbetet preventivt genom att dela ut kondomer, utbilda personal i säkrare sex och upplyst kids på olika vis. Det kanske inte är så omvälvande för gemene person, men för en som brinner för säkrare sex-information, ägnar sommarloven åt att upplysa kids, hänger i mellanstadier-gymnasier för att informera kids i olika åldrar och som mer än gärna tar en diskussion om alla fördelar med kondom - så är detta fantastiskt!
 
Folk som sitter och styr vill gärna kolla på siffror och räkna på sina små miniräknare för att kalkylera kring vad som möjligt och inte. Men jag skulle gärna vilja se hur mycket regionen "tjänat" på detta. För att utbilda personal och dela ut kondomer - kontra tester för könssjukdomar, medicin för könssjukdomar, stödsamtal, dagen-efter-piller, abort, terapi osv osv osv. 
 
- med detta säger jag inte att någon av dessa delar ska tas bort eller skäras ner på. Utan att det är olika faktorer som kostar olika mycket pengar och som personer gärna vill peka på när det kommer till ekonomiska möjligheter.
 
Och tänk om Region Stockholm, eller motsvarande,  skulle få för sig något liknande. Ge en jäkla massa pengar till RFSU och RFSL som i sin tur skulle utbilda folk på löpande band, ge samtliga ungdomsmottagningar några lektioner samt skolpersonal och andra som dagligen hänger med kids + dela ut kondomer till samtliga. Jag kan inte se annat än bättre klimat, färre sjukdomar och ett trevligare samhälle. 
- för givetvis handlar det inte bara om att upplysa om farorna med att skippa kondom. Utan snarare lyfta alla härliga och lustfyllda saker en kan göra med hjälp av en kondom. Bredda begreppet sex, njutning och samtycke.
 
 

FLT - igång

Publicerad 2014-01-28 14:15:44 i Sex osv.,

Det blev ingen intervju med MSN Lifestyle igår, eftersom jag lyckats glömma bort ett möte med RFSU Stockholm som tog tre timmar. I vintras gick jag en utbildning där jag blev fritidsledartränare - och nu har vi kickat igång projektet på allvar. 
 
Upplägget: vi är två från sthlm + en från ledningen som ska utbilda en grupp fritidsledare i sex, kärlek, normkritik, genus, säkrare sex, mens, kondomer, trans, känslor, prata om sex, kroppen och allt annat som kan röra kids. - Som i sin tur utbildar/snackar med sina kids. Och som i sin tur kommer ta kunskapen med sig ut i livet. Osv. 
- detta sker även runt om i Sverige i bla Västerås, Skåne, Umeå, Gotland, Uppsala. 
 
Magiskt eller hur? Så under tre heldagar kommer jag vara med och utbilda för att sen hälsa på dessa fritidsgårdar under april/maj. Detta kommer jag alltså ha som ett projekt under våren och det är så jävla mäktigt att vara en del av något precis när det kickar igång. 
 
 

och pirret

Publicerad 2014-01-26 19:40:55 i kärlek,

Om någon vecka firar vi ett halvår. Men varje gång hon varit borta ett tag (läs en vecka) och jag ska åka in till centan för att möta henne - det är då den där fantastiska känslan uppstår. Pirret som sätter sig i magen och sprider sig genom blodådrorna ut i hela kroppen. Hjärtdunk, fniss och kroppen full med pirr. Känslorna som gör det värt att vara ifrån varandra. 
- och lämpligt nog kommer jag dyka upp hos MSN Lifestyle i veckan och dela med mig av mina bästa tips gällande distansförhållanden. Mer info om det kommer.

homoerotik och lite brott

Publicerad 2014-01-26 13:29:25 i Sex osv., böcker,

Någon mer än jag som fastnat för BBC´s fantastiska filmatisering av Sherlock Holmes? Jag har snart slukat tre säsonger på en vecka... Miljöerna, London, brott, mördare, intelligenta detektiver och lite homoerotisk stämning - kan det bli bättre? 
 
För det går som en röd tråd genom hela serien - hur Sherlock Holmes och John Watson ständigt får försvara sig gällande huruvida dom är bögar eller inte. Eftersom dom bor ihop, lever ihop, jobbar ihop, reser ihop, äter ihop - är ihop konstant: tror alla att dom är bögar. Dom kan liksom inte bara vara kollegor som blivit vänner och som dessutom bor ihop - utan det måste finnas kärlek/erotik/sexuell lust i luften. 
- och alla som nämner det pratar ur ett förstående perspektiv. Som att det inte alls vore något märkligt med att två vuxna männen som arbetar ihop blivit kära. Godkänt enligt mig.
 
Och jag är nog hellre för att människor vill läsa en lite homoerotik än att det blir negligerat. Kan det vara att det blir så just för att dom är män? För hur många kvinnor har inte genom historien haft "nära väninnor" men varit gifta med män? Medan en aldrig direkt läst in hos män att dom egentligen är bögar. För att det har inte varit något eftersträvansvärt. Så antingen har det varit negligerat eller så har det undvikits. 
 
Oavsett om du vill se en serie med wannabe-homoerotik eller bara vill ha en jävligt spännande serie. Spana in Sherlock Holmes. Och Watson, visst är det hen som är med i Love Actually? Som stuntskådisen vid nakenscener? 
 

gräsänkling 2.0

Publicerad 2014-01-24 19:49:40 i kärlek,

Vad gör folk när dom är gräsänklingar? Jag är inte den vana typen gällande relationer, så jag har aldrig riktigt fattat vad en ska göra när en är gräsänkling. Någonstans inom mig tycker jag ju om att vara ifrån henne, att få sakna, längta och tänka på hur fint det är när vi ses igen. Fokuserar hellre på det än hur jobbigt det kan vara. Gällande gräsänkling har jag bara passerat trötta könsstereotypa klyschor som raderas direkt. Relevanta alternativ är väl dessa: Festar? Äter långa middagar med sina vänner? Onanerar i timmar? Tränar? - jag gör iofs allt sånt oavsett om hon är här eller inte. 
 
 
Men den här kvällen, löningsfredag och allt ska jag slå på stort. Jag dansar naken till Hello Saferide, dricker juice direkt ur paketet, ska se Sherlock Holmes och tänkte sluka en erotisk bok. Mitt liv är så spexigt.
 

att fascineras av det avvikande

Publicerad 2014-01-24 10:40:40 i Sex osv.,

Lyssnar på en dokumentär med Skelettkvinnan. Hen som blev dömd till skyddstillsyn enligt griftesfridlagen då hen hade skelettdelar hemma och texter om nekrofili som kunde tolkas både som fakta och skönlitterärt. Utöver det fann en även verktyg som skulle kunna användas till att öppna upp gravar.

Det enda som är olagligt är innehavet av skelettdelarna - men den lag vi har nu kan inte definiera när en döskalle blir ett ting och griftefridslagen inte gäller. Resten användes som rekvisita och polis med hjälp av media målade upp bilden av en galen nekrofil som ville göra olika sexuella handlingar fullt ut.
- i dokumentären förklarar hen att hen absolut har ett intresse för nekrofili, men det innebär inte att hen själv är det.

Och jag kan verkligen känna igen mig i det. Under alla år som jag studerat och utvecklats inom sexologins fantastiska värld har jag stött på flera hundra olika sexuella preferenser. Och jag älskar det. Jag älskar att grotta ner mig i en specifik preferens, läsa, undersöka och försöka förstå individen och vad som driver hen sexuellt. Sen behöver detta inte tangera med mina egna sexuella preferenser. Jag kan ägna dagar åt att läsa om lack/läder/gummi-fetisch, samtidigt som det inte är något som kickar igång mig sexuellt. Eller alla böcker jag läst om pedofili - för att det intresserar mig. Ur ett sexologiskt perspektiv. Men då är jag väl medveten om att det dels är ett fruktansvärt brott och något som är på andra sidan av mina egna sexuella intressen - och det är så det är.

Men jag vill undersöka och jag vill förstå hur människor fungerar, vad som attraherar och hur olika fetischer utvecklas. Jag vill gå till kärnan i människors sexuella preferenser och lära mig så mycket som möjligt. Men det innebär inte att jag själv måste ha några egna sexuella preferenser inom området.

är detta rätta vägen?

Publicerad 2014-01-23 18:50:53 i feminism, genus osv.,

Ja jag vet inte? Men sen jag skrev senast om att jag ville att världen skulle skriva ut när de använder sönder-retuscherade bilder - har jag fått reda på detta. Ett märke i staterna som "lämnat kvar allt". Dvs lite kilon, tatueringar, födelsemärken och allt annat som en alltid raderar med hjälp av lite knapptryckningar på datorn.
 
 
Tanken med detta är att visa upp "riktiga kroppar" samt göra det enklare för kunder att känna igen sig själva och kunna välja kläder som passar deras kroppar. Med dö-snygga kvinnor som objektifieras som vanligt, men som inte är tillräckligt snygga/smala/långa för "riktig reklam". 
- och det är fortfarande en kass bransch där kvinnor objektifieras och sexualiseras, men att personerna har kvar lite skavanker för att på så sätt locka till sig "normen". Att vem som helst ska kunna känna igen sig och på så sätt handla de varor som passar hen bäst. 
 
Är det rätta vägen? Blir det bättre reklam för att någon kanske har en tatuering och en annan kanske inte är Size 0? Blir folk mindre upp-phuckade om reklamen blir mer "mänsklig" - men likväl fortfarande sexistisk och objektifierande? Ja jag vet faktiskt inte. 
 

varför varför varför?

Publicerad 2014-01-22 09:13:13 i feminism, genus osv.,

 
Här kan ni gå in och läsa en intressant artikel. Den går igenom steg för steg hur Vogue har fixat, färgat, tagit bort, kapat och retuscherat Lena Dunham när hen senast blev fotograferad för tidningen. Och jag kan inte förstå varför?
- jag är fullt medveten om att bilder ändras konstant och phuckar upp våra hjärnor och våra förmågar att se på kroppar vilket leder till att vi dagligen dömer varandra och oss själva. Vi blir lärda att kroppar endast får se ut på ett sätt - annars är det något fel och normavvikande. Och att det är ok att antingen negligera den delen av befolkningen som inte passar in i mallen - eller ändra bilder (och sätt att se på kroppar) tills dom passar mallen. 
 
Och jag tänker inte ens gå in på analysen över bilderna och hur Dunham framställs. Utan låt oss bara fokusera på just själva retuscheringen. När kommer tidningar aktivt visa att det är fejkade bilder? Jag vet att Veckorevyn hade en liten markering för att visa på när de gjort personerna på bilderna större/bredare - just för att markera att modellerna från början är väldigt smala. För att på så sätt synliggöra att de aktivt tagit ställning och vill visa upp flera sorters kroppar. Vet inte om dom fortfarande gör så, men det var ett steg i rätt riktning. Men resten då?  För när jag träffar kids kan dom som är lite äldre (16-18) aktivt peka på att reklam är missvisande och att det skadar - medan lite yngre kids (12-15) kan inte läsa av sådant. Forskning visar att kids upp till tolv inte kan skilja reklam från verklighet - så hur lätt är det inte att manipulera och aktivt skapa felaktiga bilder av kroppar hos kids? 
 
Så jävla enkelt. Och det skadar kidsen gång på gång på gång. Att dagligen mötas av smala, vackra, vita, leende kroppar sätter spår. I sättet en ser på sig själv, i de handlingar en gör och sättet en behandlar andra människor. Och jag längtar till den dagen då reklam/mode/media/sh tog ett steg framåt och aktivt skrev när bildern är sönderfixade. 

förlegad homofobi

Publicerad 2014-01-21 09:39:58 i Sex osv.,

Notiser likt dessa dyker upp med jämna mellanrum. Världen över finns det politiker, högt uppsatta personer och religiösa förespråkare som anser sig ha rätten att särskilja på vem eller vilka som har rätten att älska. Som värderar sexuella identiteter olika och som uppmanar till bön, medicin, hjärntvätt och misshandel. För att "omvända" en person till heterosexualitet. Som att det skulle vara det enda rätta.

Ibland känns det som att jag läser notiserna och att hjärnan per automatik ändrar årtalet till 20-30-100 år bak i tiden. För det är en omöjlig uppgift att kunna tolka detta som nutida värderingar. Min hjärna kan inte ta in hur någon kan vilja "korrigera" min sexuella identitet. Att någon vill utöva bön och behandling för att jag inte ska älska den jag älskar och är tillsammans med. 

Kampen tar aldrig slut.


lycka

Publicerad 2014-01-20 18:48:00 i kärlek,

Sitter mitt emot henne, hon ler och vi delar en portion god chokladmousse. Och jag inser att jag är lycklig, riktigt jävla lycklig. Sådär att det känns i kroppen och en vill frysa stunden för att spara ned den till arkivet och alltid ha just den stunden kvar. 
 
Funderar vidare på vad som krävs för att jag ska vara lycklig, och kommer fram till att jag har väldigt få saker som krävs. Som att jag i grunden redan är det, och utöver det höjs nivån några snäpp när ytterligare faktorer tillkommer. Exempelvis att boka in en resa med vänner eller familj, E's skratt, en riktigt bra bok, sol som sticker i ögonen och när jag får hänga med henne. Utöver detta är det inget jag saknar eller behöver. Livet. 


frågor kids ställer

Publicerad 2014-01-18 09:30:09 i Sex osv.,

Vi vet alla att kids kan ställa tusen frågor om vilket ämne som helst. Fråga på fråga tills ett ämne är helt utforskat och uttömt på kunskap. Och så går en vidare. Kanske lär en sig något, kanske ville en bara veta det just då, eller bara få ha något att säga. 

Nu när jag har mellis-pass kan frågor likt dessa dyka upp:
- hur frågar du chans?
- hur fort simmar spermier?
- varför har kondomer olika färg?
- varför är kondomen kladdig?
- hur många spermier finns i kroppen?
- varför finns kondomer?
- vart tar sperman vägen när kondomen är på?
- hur lätt kan en tjej bli gravid?
- kan en tjej bli gravid om hon sitter på en toasits där det finns sperma? 
- syns det utanpå om man har mens? 
- syns känslor?

Osv osv. När kids ställer följdfrågor och visar att dom har funderingar - då slår mitt hjärta dubbelt. Frågorna är rara, kloka, intelligenta och vettiga. För hur ska en lära sig utan att fråga? Och får dom ett tillfälle om året, vartannat år - då är det så bra att dom tar chansen. 


HBTQ

Publicerad 2014-01-17 14:11:00 i Sex osv.,

Vi hade opponering i går och min rapport som jag skrivit tillsammans med en annan fick motta en del kritik. En del gick att bemöta medan en sak var liksom för märklig för att kunna ge ett svar:
 
X - Det vore bra om ni hade beskrivit vad olika begrepp betyder, så att man förstår.
C - Ja absolut. Det hade vi kunnat förbättra, givetvis. Vilket eller vilka begrepp tänkte du på?
X - Ja, till exempel hb tq. 
C - Ursäkta? (jag är så van vid att en säger hbtq att jag inte fattar.)
X - Ja, hbt-q. Att ni sagt vad det är. Så att man fattar.
C - Mhm?
X - Ja, att ni hade förklarat vad det betyder. När hela er rapport handlar om det. 
C - Ehhh. 
L - Vill författaren ge svar på opponenterna?
C - Nej, jag vet inte riktigt vad det är jag ska tillägga. 
 
 
Och jag vet inte om det är för att jag varit sexualpoltiskt aktiv under flera år och ständigt kämpar för dessa frågor på alla plan i livet? Eller för att jag själv lever tillsammans med en kvinna? Eller för att jag är påläst kring vad som händer i samhället jag lever i?
- jag är bara förbluffad över hur en kan leva utan att inte veta vad hbtq står för? Är det vanligt? Jag vill inte raljera, jag har bara inte mött någon över 15 år som inte känner till dessa begrepp? Men vi kör en snabb genomgång:
 
H - Homosexuella. Kan vara flator, bögar, lebbar, homos. Personer som ligger/blir kär/attraheras av någon som har samma könsidentitet som en själv. 
B - Bisexuella. En person som ligger/blir kär i/attraheras av personer oavsett kön. Kan växla mellan gång till gång, genom sin livstid eller hur en nu vill. 
T - Transpersoner. Ett stort paraplygrepp som inkluderar flera olika identiteter, ord och benämningar. Kan exempelvis vara transexuella, intergender, intersexuell, transvestit, drag kings/queens osv. 
Q - Queer. Gigantiskt begrepp som handlar om allt från hur en väljer att leva till hur en ställer sig politiskt. Finns lika många förklaringar som individer. Min förklaring: att en vet om att heteronormen existerar och hur den påverkar oss människor negativt - och aktivt arbetar mot den. 
 
 
Och alla dessa termer har jag förklarat med mina ord. Det kan finnas varierande förklaringar. Det viktiga är att en inte kan sätta en etikett på någon annan för att en själv anser att det är så. Samt komma ihåg att en identfikation med någon av dessa förklaringar kan variera, växla, slå om, komma tillbaka eller ske när som helst under ens livstid. Precis som heterosexualitet är det inget som är hugget i sten.

pang-fredag!

Publicerad 2014-01-17 10:55:10 i min vardag,

Ni vet när en redan från start vet att den här dagen kommer bli lite bättre än resterande dagar denna vecka, och en vet att allt som kommer ske, bara kommer kännas gött i själen. Mitt schema ser ut som följande:
 
8.00-9.25: Yoga II 
10.00-13.00: Hångla med tjejen, plugga och läsa ett bokmanus som är riktigt jävla fab. 
14.00-16.00: Hålla skolinformationspass för en mellisklass på en fransk skola. Mitt andra pass - är så jävla pirrig. 
16.00-18.00: Christoffer Carlsson ska signera sin fantastiska bok "Den osynliga mannen från Salem" som vunnit Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2013. Jag har dyrkat alla tre böcker hen släppt och försöker ständigt tigga till mig böckerna i förväg. Misslyckas varje gång. Kom förbi Balsalen vid 17! 
18.00 - middag hos mamma med la familia. Bebismys och fantastisk god middag. För att sen avsluta kvällen hemma med vänner. Och därefter väntar en helg med HT-häng, manifestation, träning, hångel och brunch.
 
Jag är nyfrälst sen jag införde det där med struktur och fasta timmar för plugg och fritid. Jisses. Det tog bara 24 år att hoppa på den bollen. Nästa steg är att föra in skrivtid för såväl blogg som artiklar och annat. 
 
 

drömhelg

Publicerad 2014-01-16 00:20:08 i kärlek,

Jag hade min första lugna helg på jag vet inte hur länge. Den var så fin, lugn och bra att jag fortfarande är kvar i en lugn stämning. Hur magiskt är inte det? Visserligen jobbade jag några timmar både lördag och söndag - men resten av tiden hängde jag med E. Vi kollade på Orange is the new black, hånglade, vilade, kollade film, nöjesläste och åt plockmat. Tända ljus var igång konstant och snön låg kvar. Helgen avslutades med att vi lagade stor middag och klädde upp oss. 

Ibland kan det kännas som att jag lever i en romantisk klyscha, som att det är för bra för att vara sant - men när jag tittar på henne och hon ler, då känns det i hela kroppen. Detta är ingen jävla klyscha, utan mitt liv. Och jag har aldrig varit lyckligare. retro

Publicerad 2014-01-14 10:09:44 i Sex osv.,

Här på franska skolan finns det riktigt antika saker. När stod en senast framför en svart tavla? Jag gillar det. Vem blir inte glad av att skriva med färgglada kritor? Är nästan säker på att mer kunskap går in med hjälp av färg och interaktion än digitaliserad utlänning. 

Hur som, håll tummarna för mig! Snart trillar första klassen in.


dags för mellanstadiet!

Publicerad 2014-01-13 19:39:43 i Sex osv.,

Har fått en snabb men effektiv utbildning - så nu får jag hålla pass för RFSU inför mellanstadiekids. Tidigare har jag varit utbildad för högstadie och gymnasium - men nu täcker min kunskap ett större åldersspektra. Hurra! 

Så jäkla kul och fint. Och imorrn kickar jag igång och har min första mellisklass! Är så jävla peppad, måste förbereda mig nu. 


när könet inte längre behövs

Publicerad 2014-01-13 09:44:19 i Sex osv., kärlek,

 
Ibland brukar jag tänka på hur det skulle se ut med känslor, relationer, sex, flirt, ligg, hångel, petting och fniss om vi människor inte var så förbannat insnöade på att hela tiden kategorisera varandra efter kön. För vad är det egentligen som räknas till kön? - oändlig diskussion.
 
 
Och hur ofta har en inte blivit förälskad i sina vänner? När jag träffar nya förmågor som jag bäddar in i mitt hjärta efter en halv kopp kaffe, så kan jag uppleva som små förälskelser. Sen blir hen en av mina nära vänner och stannar där för resten av livet. Fast jag har ju aldrig varit den som delar in förmågor efter kön. Så det kan ju ha underlättat en del för mina relationer. 
 
 
Jag har en slags utopi om att faktorn kön kommer att få en minskad plats i samhället och hos individen. Att kategorier tappar sin glans och att en inte längre behöver stämplas efter vem en är kär i eller vill knulla med. Vad mycket bättre världen skulle bli. 

som en praktika

Publicerad 2014-01-12 19:10:37 i Sex osv.,

På RFSU's mottagningar och kontor samt en del platser där personer med vett varit framme finns information likt dessa att finna. Och jag brukar alltid ha med ett gäng när jag utbildar, ifall kids vill lära sig lite extra om något ämne. 

Och jag inser att det är så jag vill jobba och bli sedd - som en praktika om sex. Smidig, behändig, lätthanterligt språk och proppfull med information! Och tillsammans med mina kollegor täcker jag ett väldigt stort område. Hur fin är inte denna tanke? 

Mina områden är nog: könens anatomi, säkrare sex, preventivmedel, hbtq-kunskap, icke normativt sex, onani, sexuell njutning, att sätta gränser, feminism, sexualpolitik och hiv-prevention.
- och att allt detta täcker många åldersspann. samma skapande trots en genterapin mellan?

Publicerad 2014-01-12 09:11:37 i Sex osv., böcker,

Jag tänkte göra en liten analys mellan dessa böcker. Båda skrivna av kvinnor om kvinnor. Om kärlek, sex, relationer, vänskap osv. Men det skiljer ungefär 10-15 år mellan karaktärerna.

Jag vill främst undersöka om det är samma kön som skapas. Liknande normer, förutsättningar, val och handlingar. Samt belysa hur kön skapad och framställs. Vill dom lära ut samma sak trots åldersskillnaden? 

Analysen ska innehålla: genus, sex, feminism, normer, handlingar och vilka uppmaningar som speglas. Återkommer!


barn

Publicerad 2014-01-10 14:06:37 i Sex osv.,

 
Jag har kommit in i någon bubbla då jag tänker på bebisar. Inte för att min livmoder kräver några befruktade ägg, men mer att det känns som att en börjar närma sig. Att folk i ens närhet föder barn på löpande band och att gamla klasskompisar bildar familj som att det inte finns någon morgondag. Visserligen visar forskning på att min generation i större utsträckning vill ha en fast partner, skaffa kids, stadga sig och uppleva det där som dom själva kanske inte fick uppleva. Men jag känner mig inte riktigt där än.
 
 
Jag är mest förväntansfull inför vem som blir nästa i min umgängeskrets. Vem plussar först och vilka kommer därefter? Och jag läste precis att min gamla redaktör på Veckorevyn väntar barn med sin man, och det gjorde mig alldeles varm. Det är så jävla vackert när folk som verkligen väntat på barn blir gravida. Och när en får se första bilden och läsa av deras glädje och kärlek inför något som växer till en liten individ. <3
 
Så oavsett om en ligger för att avla barn eller inte, så är det himla vackert när resultatet blir en liten bebis.

kvalitetstid

Publicerad 2014-01-09 23:35:12 i kärlek,

Ibland förstår jag inte hur folk får ihop det? Dels har jag inte haft förhållande på många år - så det är nytt, fräscht och massa saker att lära om på nytt. Men nu när jag börjar komma in i det och förstå att detta inte är en fas eller en sommarförälskelse - utan att detta är något som är byggt för att hålla. Hur får folk ihop det? 

För jag tänker på när jobb, plugg, träning, familj, husdjur och hobby ska bakas in i livsschemat - när får en in tid med sin kärlek? 

Jag vet inte om jag är den minst romantiska på jorden, men jag skriver hellre in i kalendern att vi ska äta middag, dejta eller hänga: för att på så sätt hitta tid i vardagen när en bara ägnar sig åt varandra <3 än att hamna i en vardag där en inte får tid för varandra. Kära kp - hur gör alla andra?


sånt som fastnar

Publicerad 2014-01-09 11:38:56 i plugg,

Det är den där känslan när en lämnat in en uppsats i tid, som gör det värt att plugga. Speciellt när en lärt sig en jäkla massa och undersökt saker en brinner för. 
- vi skrev om hatbrott mot homosexuella och transpersoner

Och som jag börjat tänka på min egen situation. Vad som kan hända mig, vad mina vänner råkat ut för och den där känslan av att aldrig vara helt lugn eller trygg. För att vi älskar/hånglar/knullar/dejtar någon med samma könsidentitet som en själv. Det är en sjuk värld vi lever i. 
- kommer skriva mer om detta framöver.


Ska ägna dagen åt att komma tillbaka från tentabubblan. Nöjesläsa, hångla, träna och skriva ikapp. 

klassisk fråga

Publicerad 2014-01-08 13:10:54 i Sex osv.,


Åh, så himla bra bild. Och förmodligen den vanligaste frågan ksk får. Från vänner, familj, släkt, arbetskollegor och i plugget - men gärna efter några glas vin eller öl. 
- hur vanligt just detta svar är kan jag dock inte svara på. 

Den enda gången jag gett ett utförligt svar på denna frågan var under ett pass för rfsu. Under en övning där en skriver upp alla möjliga sexuella praktiker och klargjorde att en kan göra ungefär allt (om en vill) oavsett vilka könskonstellationer som är aktuella. Och det blev så tydligt och bra när kidsen fattade att sexet inte är konstigt/exotiskt/märkligt eller annorlunda för att det sker samkönat. Utan att en kan göra typ allt en vill - och inte begränsa sig baserat på kön.

finn ett fel?

Publicerad 2014-01-04 21:22:12 i Sex osv., kärlek,

Vi ser en vanlig sida. Jag har loggat ut från facebook. En ser lite av mitt skrivbord, att min papperskorg är fylld och att jag är inne på lite olika sidor. Men vad är det för reklam som dyker upp direkt när jag loggat ut?
 
Nej men, en liten reklam för en av Sveriges största dejtingsidor. Så lämpligt! Inte. Jag tänker ju att facebook kan reglera vilken typ av reklam en får se beroende på vilka uppgifter en fyller i? Jag får bla mycket reklam om böcker och författare - för att jag fyllt i saker som rör dessa områden? Utöver det får jag väldigt mycket reklam om underkläder och dylikt. 
 
Men borde inte detta även indikera att facebook har koll på att jag 1) är upptagen 2) med en tjej?
- och att jag inte är ett dugg intresserad av varken dejta eller män. 
 
Skulle det vara jag som är den där lilla rosa personen i mitten iklädd klänning? Som vill dejta dom där? Tillåt mig småle. Jag tycker att det är en jättefin idé att dejta via nätet och att en verkligen kan träffa den rätte för en natt eller två online - men det är något som är så pass långt borta från den värld jag lever i nu. Jag har liksom aldrig varit mer fast i en relation, och älskar allt med det. 
 
 
Så för er som vill knulla, flörta, dejta, leta efter drömpartnern - gå loss på nätet! Berätta alltid för någon om du ska bestämma träff med en främling osv och lämna inte ut dina bankuppgifter till någon du inte träffat än. Osv. 
- men till oss som redan är upptagna med en, och är mer än nöjda så - blir denna typ av reklam rejält bortkastad.
 
 

fem månader!

Publicerad 2014-01-03 21:22:32 i Sex osv., kärlek,

Firar fem månader med min kärlek i dag, och det är så fint. Jag har aldrig firat så pass lång tid med någon tidigare, och aldrig hängt med någon där relationen är lika kärleksbombad som rolig. 
- om någon skulle fråga vad som är viktigast i en relation skulle förmodligen klyschor som "att ni kan skratta ihop" eller "att ni har roligt ihop" eller "att hen får dig att le när livet är som jävligast". 
För herre min gud vad hon får mig att skratta och hjärtat att dunka snäppet fortare. 


hur lär en sig att hata?

Publicerad 2014-01-02 12:47:00 i plugg,

Just nu håller jag på och läser inför en uppsats jag ska skriva i ämnet viktimologi. Vi har valt inriktning hatbrott med fokus på hatbrott mot homosexuella och transpersoner. Sammanlagt är det fyra olika rapporter/uppsatser/redovisningar som vi går igenom som alla behandlar ämnet, men som haft olika tillvägagångssätt för att få ihop texten. Vissa har använt sig av brottsofferintervjuer, andra har pratat med gärningspersoner medan en del gått enbart på den statistik som finns baserat på anmälningar till polis. För att sedan undersöka hur det gått i tingsrätt/hovrätt, olika straffbedömningar eller om det ens blir något åtal. 
 
 
Och det finns en röd tråd som löper genom allt material - gärningspersonerna är unga män. En del är så unga som 14 år som slår ner sina klasskompisar, andra är 17 och spöar ner någon på väg till krogen. Andra utövar systemtisk terrorisering mot grannar eller expartners. Men det är majoriten män som är gärningspersoner. 
 
 
Hur lär sig en fjorton år gammal pojke att det är ok att slå ner en klasskompis? Att skrika "jävla bögjävel" till en och samma person varje morgon, varje rast och varje gång personen är på väg hem? Att det är ett ok beteende att sparka på någon medan den ligger ner? Att knyta sin näve och krossa någons näsa för att en kan - och för att en vill? 
- det kan ju givetvis ha något att göra med att skolor inklusive rektorer/lärare/skolsköterskor och fritidspersonal gärna vill skoja bort händelser likt dessa och skylla på "att det är sånt som pojkar gör". 
 
Men det går inte enbart att skylla på fega vuxna som aktivt bryter mot lagen som handlar om att alla elever ska få ha en trygg skolgång utan trakasserier, mobbing, våld eller hot om våld. Eller att samtliga exempel ovan är material för en polisanmälan. (nu tror ju inte jag att det är den rätta vägen alla gånger heller.)
 
- utan det handlar om att unga män aktivt får lära sig att de måste skapa sin manlighet. De har en mall att följa och normer att hålla sig inom. För att vara den sortens man som samhället dagligen producerar och premierar. 
 

När en läser vidare finns det även kvinnor som både blir utsatta och utsätter andra för hatbrott, givetvis. Men det är över 80 % män som utsätter andra män. Och jag kan inte statistiken för hur andra våldsbrott ser ut, men män misshandlar andra män i enormt större utsträckning än kvinnor gör. Vissa vill ju använda just denna fakta som ett argument för att feminismen tar för stor plats i samhället och menar på att vi måste bry oss mer om männen. 
 
*tid för att andas av frustration* 
 
Medan jag konstant tänker - vi måste på riktigt belysa vilka könsnormer det är vi aktivt skapar och upprätthåller - och vad dessa gör med oss människor. På såväl individnivå som samhällsnivå. Varför vill en fjorton år gammal pojke slå ner sin klasskompis med motivet att hen tror att den andra pojken är bög? Och varför vill en trettiofem år gammal man göra detsamma ute på krogen efter 3 öl? Varför?
- varför är vi ständigt med och skapar dessa förkastliga könsnormer där våld och hat är del av konstruktionen? 

gott nytt år!

Publicerad 2014-01-01 18:40:00 i min vardag,

Vi tillbringade kvällen med att bjude ett gäng vänner på trerätters som avslutades med tre sorters efterrätter. Sen drack vi bubbel och spelade sällskapsspel framåt småtimmarna. Det var vår första middag vi höll tillsammans och resultatet blev min bästa nyårsafton någonsin. Både hemmagjord skagen och chokladmousse fanns med i bilden + att jag fick hångla upp min tjej på tolvslaget. Magiskt. 
 
 
Och istället för nyårslöften har jag istället nyårspepp:
  • yoga regelbundet
  • läsa minst 7 engelska böcker
  • besöka Paris
  • ta körkort
  • äta mer vegetariskt
  • laga tio nya saker, bla citron- och marängpaj, skaldjursgryta och ostkaka
  • hitta nya arenor för att informera och upplysa kids
  • hångla så mycket som möjligt <3

och inte visste dom då att det var livet som dom fick.

Publicerad 2014-01-01 14:47:00 i min vardag,

Året har gått mot sitt slut och vad passar bättre än en liten sammanfattning. Förra årets sammanfattning finns här. En ganska spännande och delvis sorglig text. Skönt att det året har passerat sedan länge. 2013 blev så mycket bättre. 
 
Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut?
Jag har varit på Harry Potter-land i London och i New York. Jag har blivit moster åt ett litet älskat troll. Pratat i radio i egenskap av expert. Blivit löjligt kär i en fantastisk tjej och nu firar vi snart fem månader. Haft kvalitetstid med en magisk mops. Kört en jäkla massa bil. Samt pluggat mina två första b-kurser.
 
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Min syster fick ett litet magiskt troll! <3 Men ingen annan? Mer bebisar!
 
Vilka länder besökte du?
New York/USA, London/England, Marbella/Spanien, Phuket/Thailand.
 
 
Är det något du saknar år 2013 som du vill ha år 2014?
Ett körkort och ett eget radioprogram, tack! Och en egen spalt i någon bra tidning. Jag är öppen för förslag.
 
Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
3/7 när vi blev tillsammans. Dagen då vi var på Harry Potter-land. 27/7 när E föddes. 
 
Vad var din största framgång 2013?
Att jag fick medverka i radio som sexualupplysare. Alla artiklar på MSN Lifestyle där jag var med som sexexpert. Min tid på Veckorevyn som fick ett abrupt slut i februari. Mina artiklar för nybörjare hos Oliver & Eva. Att jag skapat och hållt en egen utbildning för RFSU. Att jag blev skolinformatör för RFSU. Min tid som samordnare för Colour of Love. Att jag läst två B-kurser. Och att jag nästan tagit körkort.
 
Största misstaget?
Att jag läste alldeles för mycket kurser under våren 2013 då jag samlade på mig 67,5 hp. Det är alltså lite mer än ett helt års studier på en termin. Och att jag läste en massa sommarkurser när jag egentligen skulle ha sommarlov. 
 
Bästa köpet?
Resorna. Kan inte spendera pengar på ett bättre sätt.
 
Vad spenderade du mest pengar på?
Resor. Eftersom det blir några per år, så blir det resor som jag spenderar allra mest pengar på. Men värt varenda krona. 
 
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att jag blev kär! Och att jag kan köra bil väldigt bra. Samt att hänga med både bebisen E och min tjej E. Och att hänga med Nixon.
 
Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2013?
Pistol och Valborg. Eller hela skivan. 
 
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag har varit väldigt mycket gladare detta år. Ilskan har försvunnit och jag har börjat komma i fas igen. Inte samma fas som förut, den är sedan länge borta. Men något nytt och bättre håller på att byggas upp. Detta år kommer bli ännu bättre!
 
Vad önskar du att du gjort mer?
Äh, allt sker av en anledning. Jag har njutit fullt ut av detta år. Och tagit alla käftsmällar på bästa sätt.
 
Vad önskar du att du gjort mindre?
Stressat mindre. Mer yoga och mindre stress 2014. 
 
Blev du kär i år?
För första gången sen jag kickade igång denna blogg kan jag äntligen svara - JA!
 
Favoritprogram på TV?
Har precis blivit med tv. Så jag säger väl årets julkalender och Veckans brott
 
Bästa boken du läste i år?
Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson. <3 Och Hatet av Maria Sveland.
 
Största musikaliska upptäckten?
Jag har börjat lyssna på vinyl igen, om det räknas?
 
Något du önskade dig och fick?
Att jag skulle bli förälskad och ha en rolig sommarflört. Och jag fick så mycket mer än så, mitt livs kärlek.
 
Något du önskade dig och inte fick?
Körkortet? Men jag är jävligt nära. Tar det i vår. 
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2013?
Jag jobbade några timmar, blev uppvaktad med tårta av en kollega. Åt lunch med Tobias. Sen mötte jag upp Moa som hade lagat magiska snittar. Sen hade jag middag för ett gäng vänner med bubbel, pizza och passionsfruktspannacotta. Därefter blev det dans tills solen gick upp. En riktigt bra födelsedag!
 
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Att jag hade förstått SPSS bättre.
 
Vad fick dig att må bra?
Lilla och stora E. Hänga med Nixon. Ligga och sola på landet och bara lyssna på fåglarna. Att yoga. Och onanera, men det är ju knappast något nytt.
 
 
Vilken kändis var du mest sugen på?
Kan nog inte komma på någon? Kanske Persbrandt från 98?
 
Vem saknade du?
Pappa. Den saknaden går upp och ner, men är ständigt igång.
 
De bästa nya människorna du träffade?
Emelie, utan tvekan.
 
 
Mest stolt över?
Att jag pluggat väldigt bra under både våren, sommaren, hösten. Och att jag åkte iväg på intensivkurs för körkortet. Och att jag vågade ragga på E. Jag var visserligen kass, men det gick slutligen hem.
 
Högsta önskan just nu?
Att jag tar körkortet, får ett nytt skrivuppdrag, finner skrivro och lär mig hantera en viss yogaställning där en balanserar på skulderbladen medan en gör olika rörelser med benen. Resten i mitt liv är helt på plats! <3 
 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela