superfeministen

Jag hamnade i en liten dispyt under seminariet gällande huruvida media väljer vilken typ av brott som får synas och representera begreppet "kriminalitet". Min åsikt är att såväl klass, sociekonomisk status och etnicitet är några faktorer som är med och styr i hög grad. Exempelvis vill media hellre skriva om överfallsvåldtäkter med legitima offer som sker i mörka parker - än att gifta män våldtar sina fruar med jämna mellanrum. För det är skillnad på dessa handlingar, och det är mer intimt, känsligt och jobbigt att rapportera om det strukturella våldet som sker inom familjen än handlingar som sker mellan två främlingar. 
- och att det är enklare för media att måla upp kids i förorten som "kriminell" än en medelålders vit heterosexuell man som slår sin fru.
 
Mina åsikter mötte motstånd som jag slog ned med hjälp av fakta och statistik. Samt lite allmänt vett. Dessutom fick jag medhåll från en annan i klassen. Så när lektionen är slut kom hen fram till mig och förklarade att hen tyckte att jag verkligen hade haft rätt. Något som jag tackade för. Och sen följer meningen:
- åh, fast nu kommer klassen tycka att vi är värsta superfeministerna!
 
Något som enligt mig är den bästa komplimangen. Jag vill så gärna ses som feminist och en person som aktivt tar ställning mot patriarkatet och de strukturella skillnaderna som baseras på kön. Feminism för mig är något starkt, peppigt, fint och jäkligt vackert. Jag är en person som vill leva i ett samhälle där människor ses som individer och inte delas in i fack efter biologiskt kön. Feminism ingår i allt jag gör och tänker. Såväl politisk inriktning som synsätt på människor i min omgivning.
 
Och jag passade på att googla ordet "superfeminist", så här kommer några till som går under samma kategori som mig. Trevlig helg! 
 
 

åttio dagar bärnsten

Jag skulle säga att denna serie riktar sig till dig som precis som jag tycker att böckerna om Fifty och Ana är fruktansvärda, dåligt skrivna och fullproppade med kassa könsroller samt smöriga sexscener utan samtycke.

Böckerna är lättlästa, detaljrika sexscener, samtycke, BDSM-sex i olika former och lagom pirriga. Det är kärlek, lite sexklubbar, erotisk spänning och vettigt språk. Dessutom har kvinnan faktiskt en egen sexualitet och kåthet innan hen springer in i sina sexpartners. Hen gillar att ligga, och gör det i mängder! Det är en serie på än så länge fyra delar. Dom innan heter Åttio dagar gul/blå/röd. 


hbtqi

Det var under senaste avsnittet med Bögministeriet som dom nämnde HBTQI. Och ja, jag är ju väl medveten om de fyra första bokstäverna. Dom pratade vi ju om för några veckor sen. Men det där med I´et har jag aldrig hört talas om. Min första gissning var Intergender eller Intersexuell. Och efter några snabba googlingar har jag fått fram ordet Interkönad. Det är alltså en försvenskad version av ordet intersexuell. 
 
För att förklara dessa begrepp: 
- Intersexuell: (mellan kön) tvetydig könsdefinering brukar den medicinska förklaringen vara. När jag föreläser och pratar om det förklarar jag det som att en individ föds med flera uppsättningar av biologiska kön. Det kan vara en person som har pung, penis och en livmoder på insidan. Eller "förstorad" klitoris och en mens som uteblir. Eller äggstockar och livmoder men bröst som inte utvecklas. - det är alltså kroppen, anatomin, gener och hormoner som inte går att definiera enligt mallarna kvinna eller man. I många fall sker operationer, ibland tillsätts hormoner och andra "korrigeringar". Många kanske känner igen termen hermafrodit? Det är en föråldrad benämningen som ingen använder i dagsläget. 0,5-1% av alla nyfödda beräknas ha någon form av intersexuellt tillstånd. Men eftersom detta sker i olika utsträckning och på väldigt många olika sätt, går det inte att bara göra mallar. I vissa fall kan det handla om medicinska komplikationer som en vill korrigera för individens bästa, men i många fall handlar det mest om att göra individen så matchande könsmallarna som möjligt. 
- det finns mycket att forska kring inom detta och kanske viktigaste - när ska medicinen bortgå från tvåkönsmallen?
 
- Intergender: (mellan socialt kön) Denna benämning är något en själv kan benämna sig som och som en aktivt väljer. En individ som kallar sig för intergender är någon som anser sig vara under, ovan, bortom, inom bägge, utanför eller bortkopplad från de traditionella könsnormerna och ser utanför tvåkönsnormen. Tvåkönsnormen innebär att det endast finns två kön: kvinna och man. Att definiera sig som intergender innebär alltså en person som ofta ställer sig kritisk till tvåkönsnormen och anser sig tillhöra något ytterligare än detta. I och med att det är gender och inte sexuell som begreppet ovan kan en dra koppling till socialt kön och något som en aktivt konstruerar. Det kan höra ihop med att en person är intersexuell, men så behöver det absolut inte vara. 
 
 
Och som grädden på moset la jag till en till kategori - hbtqi. Jag har tidigare lagt alla dessa inlägg antingen under sex som är min standard. Eller mitt liv eller något annat. Men det behövdes en till kategori. 

älskar glee

Jag har nyligen börjat kolla på Glee igen, och som jag älskar den serien. Representativ på så många olika plan. Och jag älskar paret på bilden, finaste cheerleaders. 
- Det enda dumma med Glee är att jag fastnar, och jag bävar inför avsnittet där Finn dör. Hen dog av en överdos i verkligheten, vilket innebär att hen måste dö även i serien. 

Vill du se en kitchig men vettig serie där olika sexuella identiteter, klasskillnader, religioner, funktionaliteter och etniciteter finns representerade - se Glee. 

så jävla peppigt!

Förstår ni hur glad jag blev att läsa denna lilla artikel? Artikeln handlar om hur Region Skåne aktivt arbetet preventivt genom att dela ut kondomer, utbilda personal i säkrare sex och upplyst kids på olika vis. Det kanske inte är så omvälvande för gemene person, men för en som brinner för säkrare sex-information, ägnar sommarloven åt att upplysa kids, hänger i mellanstadier-gymnasier för att informera kids i olika åldrar och som mer än gärna tar en diskussion om alla fördelar med kondom - så är detta fantastiskt!
 
Folk som sitter och styr vill gärna kolla på siffror och räkna på sina små miniräknare för att kalkylera kring vad som möjligt och inte. Men jag skulle gärna vilja se hur mycket regionen "tjänat" på detta. För att utbilda personal och dela ut kondomer - kontra tester för könssjukdomar, medicin för könssjukdomar, stödsamtal, dagen-efter-piller, abort, terapi osv osv osv. 
 
- med detta säger jag inte att någon av dessa delar ska tas bort eller skäras ner på. Utan att det är olika faktorer som kostar olika mycket pengar och som personer gärna vill peka på när det kommer till ekonomiska möjligheter.
 
Och tänk om Region Stockholm, eller motsvarande,  skulle få för sig något liknande. Ge en jäkla massa pengar till RFSU och RFSL som i sin tur skulle utbilda folk på löpande band, ge samtliga ungdomsmottagningar några lektioner samt skolpersonal och andra som dagligen hänger med kids + dela ut kondomer till samtliga. Jag kan inte se annat än bättre klimat, färre sjukdomar och ett trevligare samhälle. 
- för givetvis handlar det inte bara om att upplysa om farorna med att skippa kondom. Utan snarare lyfta alla härliga och lustfyllda saker en kan göra med hjälp av en kondom. Bredda begreppet sex, njutning och samtycke.