sexualupplysare och bokälskare

hur var det att utbilda 40 lärare?

Publicerad 2014-10-31 13:26:05 i Sex osv.,

Nu har det gått några dagar och jag har börjat smälta och förstå det jag gjorde i måndags - att prata, föreläsa och utbilda 40 stycken lärare. 
 

Givetvis är detta bland det absolut häftigtaste jag någonsin gjort. Jag är van vid att prata inför en grupp om max 20 pers. Dessa personer är i åldrarna mellanstadiet-unga vuxna. Lärarna jag mötte var från 27 år och uppåt. På ett ungefär. En annan stor skillnad är så klart att de redan har en utbildning. En lång utbildning. Och att utbilda folk som redan har en utbildning kan ju vara lite känsligt. Eller folk kan känna att de redan är "färdiga" efter en utbildning. Vilket jag absolut inte håller med om. 
- jag har haft chansen att utbilda barnmorskor, gynekologer och folk från ungdomsmottagningar som träffar kids dagligen och gjort detta i kanske 10-15 år, men som aldrig vetat om att en kan få klamydia i halsen? 
 
Efter den insikten är jag om möjligt mer övertygad om att en människa aldrig blir fullärd. Att en alltid kan lära sig mer, utvecklas och få fler perspektiv och verktyg. 
 
Så vid detta tillfälle var det dels mängden människor och utbildningsgraden som skiljer sig från tidigare tillfällen. Och hur gick det? - bra. Fantastiskt bra
 
Jag var givetvis jättenervös och jag stammade under mina tre första meningar. Fast sen tog jag ett djupt andetag och bara körde på. Och hade en och samma tanke i huvudet: ja för vissa kanske detta är tråkigt, jobbigt eller saker de redan kan - men det finns minst en i publiken som aldrig någonsin hört det jag talar om.
- och det är där jag får min energi och pepp. Att jag kan utbilda, ge folk verktyg och vidga människor synsätt. 
 

Så under tre timmar körde jag på och pratade om normer, normkritik, hur kön fungerar och hur en kan göra för att aktivt arbeta normkritiskt i sitt möte med elever. Läroplanen fanns med från början och jag vävde ihop olika delar ur den med aktiva normkritiska handlingar. Jag blandade mellan informationspass, gruppövningar, diskussioner och rundor. 
 
Och jag gick därifrån med en varm känsla i hela kroppen. För under den avslutande rundan var det flera lärare som tackade för att de fått tillfälle att lära sig, fått lyfta olika tankar och för att de fått diskutera dessa frågor som kan förbättra deras arbete som lärare. Och jag visste att jag hade satt igång tankar och känslor hos dessa personer. Helvete vilken bra känsla det är. 
 ps. och om någon arbetar på en skola eller går på en skola där det behövs en föreläsning om normkritik. Maila mig på carowikbrocarlen@gmail.com 

nej, säg har någon sagt nej till dig?

Publicerad 2014-10-31 12:12:00 i min vardag,

Veckans sista arbetsdag gällande det ena jobbet - som slutade i succé! Är det inte märkligt hur ens kroppsstämning kan ändras på några få minuter. Från ångestklump till mjuk sockerkaka på ett ögonblick. 
 
Och medan himlen är ljusblå och krispig sitter jag och filar på det sista med uppsatsen. Planen är att den ska vara helt klar imorrn - och sen är jag klar. KLAR. Kombinationen av hur det kommer att kännas i magen och själen när allt är klart + att jag ska jobba på erotikmässan hela helgen, gör att jag inte riktigt kan sitta stilla. Att min tjej ska mingla runt på mässan tillsammans med min bästis - hur kul kommer det inte bli? Jag kommer att jobba i garderoben som vanligt. Kom gärna förbi! Ikväll kör vi tema halloween och imorrn är det pyjamas som gäller. 
 
Och mitt i allt blev jag sugen på en till tatuering? Min tatuerare som gjort dom andra kommer att befinna sig på mässan. Så en kanske borde passa på? 
 
Bjuder på veckans bästa låt. Kombinationen av Orup och Ola Salo = <3  
 

luckiest girl on the planet

Publicerad 2014-10-30 08:45:00 i kärlek, resor,

Saker en gör för sin donna när vintern kryper närmre - ställer klockan en timme tidigare. Äter frukost i lugn och ro. Åker med in till stan och följer donnan till jobbet för att sen strosa bort till sitt eget jobb några kvarter bort.
Och nu när Stockholm börjar bli kallare, det är tidigt på morgonen och folk springer till sina jobb medan butiker sakta vaknar till liv. Det är en speciell känsla att se hur allt bara flyter på. Jag tänker på Manhattan, hur dom spolar gatorna varje dag innan staden har vaknat och på mitt och syrrans favoritfik precis bakom Empire State Building där vi och byggmänniskor hängde. Och jag saknar New York så att det brister i bröstkorgen. Jag måste tillbaka. 
 
Det är ganska märkligt att jag bara har varit där tre gånger, men det känns som ett andra hem. Hur kan min kropp, hjärna och hjärta bara ställa in sig på det? <3 Jag bara trivs där och det pirrar i mig av att tänka på staden. Så nu ska jag googla på när körsbärsträden blommar i Central Park och spika datum. 
 

fördel med vintertid

Publicerad 2014-10-29 07:53:14 i Sex osv., böcker, min vardag,

Kombinationen av att börja träna och att det numera är vintertid = jag vaknar en timme innan klockan och påbörjade "8 saker du aldrig skulle våga" av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg. 

Jag och Ernst var på deras releasemingel förra veckan, och jag brukar dyrka allt som Gilla Böcker släpper. Denna bok är inget undantag. Den är fullständigt ljuvlig! Jag har kommit ca hundra sidor och växlar mellan att rodna, fnissa, knyta näven och förälska mig i karaktärerna. Återkommer när jag läst hela. 

Och gröten är en effekt av träningen. Har fått tips från coachen om att börja med en stadig frukost. Tips om hur jag ska få det att smaka mindre gröt emottages gärna. Idag: kardemumma och hallon. 

att förbereda en resa

Publicerad 2014-10-28 21:24:49 i böcker, resor,

Om tre veckor sitter vi på ett plan på väg till Thailand! Och för första gången på flera år har jag varken plugg eller jobb att utföra. Utan jag kommer bara ha semester! Som jag längtar: två ljuvliga veckor fyllda med sol, bad, glass, yoga, god mat och häng med familj. 

Frågan är ju nu: vilka böcker ska jag ta med? Jag räknar med en bok om dagen? Kanske lite längre tid för engelska böcker. Och så ska det helst vara en mix av bra romaner, lite bildning och böcker jag längtat efter. 
- böckerna på sidan är till mitt resesällskap. 

att varva ner

Publicerad 2014-10-28 09:05:45 i kärlek,

Efter gårdagens föreläsning var jag första helt adrenalinfylld, för att sen må som en cykel med punka. Jag får så himla mycket energi av att föreläsa och utbilda, följdfrågor ger mig adrenalin! Och sen - pang! Energin tar slut. 

Och bästa lösningen på detta? Äta hamburgare med mina tre favoriter. 

Att höra denna kakbit gasta KAKA! och sen krama mig hårt, det får mitt hjärta att smälta <3

att inte skapa heteronormativitet

Publicerad 2014-10-27 09:28:02 i hbtqi,

Jag sitter och går igenom det sista inför min utbildning. Om några timmar ska jag föreläsa 50 lärare! Det är en helt ny målgrupp och den största gruppen jag föreläst inför. Min puls spinner på som aldrig förr. 
 
Och jag peppar mig själv genom att lyssna på Glee, för kan det finnas någon annan musik som är mer inkluderande och normkritisk? En sak som jag verkligen kan dyrka med covers är när de inte byter pronomen för att skapa en heterosexuell kontext. Alltså om originalet är en man som sjunger till en kvinna, och sen i covern är det en kvinna som sjunger - då brukar det ibland ske en skiftning i pronomet. Så att kvinnan sjunger till en man i covern. Har ni tänkt på det? Jag brukar ofta tänka på det när en man sjunger en cover, för att det så sällan skapas bögkontexter med hjälp av musik. 
 
Skiftningen sker för att det inte ska skapas en samkönad kontext. Alltså att en kvinna sjunger till en kvinna, eller en man sjunger till en annan man. Detta för att i princip all musik, litteratur och media skapas i en heteronormativ kontext. Vilket innebär att all samkönad produktion avviker från normen och ofta blir känt för att just avvika. 
 
Nästa gång ni lyssnar på en cover, tänk ifall personen som sjunger till en av ett annat kön eller av samma kön. 
 

ljuvlig extra timme

Publicerad 2014-10-26 07:27:42 i Sex osv.,

Jag läste någon gång att det är 2-3 personer som årligen dör pga stress som följd av att vi ställer fram/tillbaka klockan. Värst är det på våren när vi "förlorar" en hel timme. 

Jag tillbringar min "extra" timme med att fixa det sista inför morgondagens uppdrag. Då ska jag ut till en skola och utbilda - lärarna! 
Jag som alltid får hänga med kidsen, ska nu träffa ett gäng lärare. Och det är så pirrigt. Sånt ärefyllt uppdrag. I never loved nobody fully

Publicerad 2014-10-25 15:27:26 i kärlek,

Jag har kommit på vad som får mig att må allra bäst när jag egentligen vill sova bort oktober-november och vakna två veckor innan jul. Att bara hänga med henne. Det är så enkelt och kravlöst. I tidigare relationer har jag varit stressad över att jag inte gillat samma saker som den jag hängt med. Att jag känt mig dålig, tråkig eller allmänt sämst för att jag inte gillat samma musik, typ av film, humor eller vill göra samma saker. 
- och var det någon mer än jag som alltid fejkade musiksmak för att råka ha exakt samma som den en raggade på? Eller intressen? Eller vilka sporter en utövar och gillar?
 
 
Men i detta förhållande är det helt andra spelregler. Och jag har kommit att älska att bara hänga med henne. Tidigare har jag haft svårt för att bara vara hemma. Blivit stressad, tyckt det har varit jobbigt och flytt hemmet. Men nu är det bland det bästa jag vet. Skillnaden? Vi hänger fast vi gör helt olika saker. 
 
Denna dag har hon spelat tv-spel medan jag suttit i sängen bredvid och fixat med uppsatsen och slöläst bloggar. Och det är så enkelt och helt utan krav. Inget fixande, inget som ska styras upp, utan två människor som bara hänger ihop och gör helt olika saker. Är det inte rätt magiskt hur en människas närvaro kan få en att må så förbannat bra? Kan det vara någon slags energi en utstrålar? Eller kanske att ens hjärtan slår i samma takt? Vem vet, men härligt är det. Och precis vad jag behöver.


 

No one’s laughing at God when they’re saying their goodbyes

Publicerad 2014-10-25 14:09:53 i min vardag,

Jag är inne i ett skede då jag avslutar sak efter sak. Olika grejer som pågått under hela hösten och som sakta tar slut, utvärderas och hamnar på meritlistan. Om några veckor kommer jag för första gången på länge inte ha tusen bollar i luften, vilket känns ovant och märkligt. 
 
Saker som sakta men säkert bockas av:
 
- min c-uppsats. Herre. min. gud. vad det ska bli skönt att inte svara: "Jomensåattjo jag håller på och avslutar min c-uppsats." Som jag sagt sen juni. Utan om ca två veckor kommer jag kunna säga. "Jag har precis avslutat min c-uppsats. Varsågod att bjuda mig på ett glas bubbel, köpa mig en cykel eller en biljett till Paris!" Min opponering var för lite mer än en vecka sen, och jag har gett mig själv (och min examinator) max två veckor till. Sen kommer den vara inlämnad och klar. Hurra!
 
- Futebol da Forca. Jag har haft den stora äran att för RFSU utbilda deras gäng. Förra helgen träffade jag tredje gänget ledare, och var främst med som stöd och faktabank. Fick köra ett fittfakta-pass, men skulle främst observera. Jisses vilket bra upplägg FDF är. Om någon vecka har vi sista avslutande mötet.
 
- Fritidsprojektet. Även detta är för RFSU och jag har under hösten varit med och observerat när informatörer minglat runt på fritidsgårdar. Även detta projekt är fantastiskt och grundtanken är "När ska vi snacka sex och relationer på fritidsgårdar?", och så har RFSU tagit fram flera metoder som lämpar sig fantastiskt på just arenan fritidsgårdar. Om någon vecka är det sista utvärderingen för det också. 
 
 
Och vad som händer framöver är en helt annan historia. Lite lugnare tempo och andra peppiga saker väntar. Men ibland är det skönt att få avsluta saker helt och sen kicka igång nytt. Jag ska bara komma över dippen som alltid kommer i takt med det mörkret och urtråkigt blaskväder. Min plan är motverka detta med överdosering av myskvällar, hembakat, bokcirkel och bra aktiviteter. Så ska vi nog klara av den här hösten också. 
 

i´m pretty fucking powerful

Publicerad 2014-10-24 07:40:19 i feminism, genus osv.,

 
Om jag någon gång framöver känner mig lite svag, lite trött eller bara rent allmänt förbannad på hur vårt samhälle ser ut. Då är det bara att trycka på play, höra kids utklädda till rosa prinsessor svära och rabbla statistik.
Den kombon är ganska oslagbar. 
 
Det är när jag ser klipp likt dessa som jag inte kan förstå att det fortfarande finns människor som inte ser hur mycket vi har kvar att kämpa och arbeta för? Hur kan folk inte förstå att vårt samhälle är ojämställt? Att unga tjejer och kvinnor dagligen utsätts för sexualisering, hat, hot, förtryck och nedvärderas för att dom inte är män? Och om det nu skulle vara så att du personligen inte känner att det påverkar just dig i ditt liv, tänk steget längre och kämpa för kommande generationer. 

#tbt

Publicerad 2014-10-23 17:38:10 i kärlek,

 
Denna fina bild togs i maj förra året. Världens finaste mops Nixon tillbringade en natt hos mig och det var ett av mitt livs lyckligaste dygn. Han vår lillskeden och snarkade som tre vuxna personer tillsammans. Ett tag snarkade han så högt att jag vaknade till och trodde att jag hade ett hemsläp...
 
På bilden är vi båda nyvakna och jag försöker få honom att titta in i datorns kamera. Vi misslyckas båda två. 
 
 
Som jag saknar detta lilla stycke! Det var när jag lärde känna honom som jag förstod att jag också kan känna känslor för djur. Att mitt lilla hjärta också kan slå för en tygboll som luktar gammalt kött i munnen. Som snorar, harklar, fäller hår och kräver ofantligt mycket kärlek och uppmärksamhet. Det var ganska skönt att fatta att jag också kan tycka om djur. Och en vacker dag har vi vår egna. Som jag längtar efter den dagen. Vår egna lilla Frans! <3
 

världens mest gayvänliga platser

Publicerad 2014-10-23 09:01:00 i hbtqi,

Lonely Planet har rest land och rike för att hitta de bästa och mest gayvänliga platserna. Varför görs denna typ av studier? För att homos ska kunna träffas världen över? Kanske. Eller för att homos bara gillar att mingla med homos? Nja. Kanske allra mest för att hitta platser där utgångspunkten är att en ska kunna vara säker. För att finna platser där en ska kunna hålla sin kärlek i handen utan att behöva kolla sig över axeln konstant eller behöva vara nervös efter minsta rörelse. Eller för att lista platser där är kärlek får vara kärlek. 
 
Dessa platser blev det. 
 
1. Köpenhamn <3 
2. Nya Zeeland
3. Toronto
4. Palm Springs, Kalifornien
5. Sitges
6. Berlin
7. Skiathos & Mykonos
8. New York
9. Reykjavik
10. Montevideo
 


 
Sverige och Stockholm brukar hamna högt på liknande listor, men fick ingen pallplats på denna lista. Synd. Kan ju kanske ha att göra med att vi är uttalade homofober i riksdagen? Att rasister och homofober aktivt har tagit plats inom politiken och får vara med att styra landet. Kan ju ha något att göra med saken. 
 
Listan är snodd av QX.

weekday + rfsu = <3

Publicerad 2014-10-22 08:52:20 i Sex osv.,

Musiken, personerna, handlingarna, känslorna och passionen. Helvete vad detta är vackert. Så enkelt men samtidigt genialiskt. Kan vara det bästa och finaste sättet att visa på hur lätt det är att använda kondom när en kondom behövs? Bara att ta fram den. 
 

ung och söt

Publicerad 2014-10-21 14:42:33 i feminism, genus osv.,

Jag har börjat att googla mitt egna namn. Det är knappast en vana jag har, främst för att jag inte direkt dykt upp någonstans vid tidigare googlingar. Och för att jag inte direkt rört mig i sammanhang som är värda att nämna. Eller jo, att jag utbildar yrkesgrupper, minglar med skolklasser och arbetar med säkrare sex och hivprevention är iofs alltid av värde. Men knappast något som klingar skandal eller chock osv. 
 
Tills min medverkan hos SVT Nyheter och SVT Opinion. Jag googlar och googlar. Och jag finner - mig själv. På den ena högerextrema sidan efter den andra. Detta är visserligen en helt annan historia som vi kan ta vid ett annat tillfälle. 
 
Men ni vet när en för pilen över en bild så kan det dyka upp en förklaring till bilden. Jag brukar tänka att det är ur pedagogiskt syfte, kanske för personer med nedsatt syn osv. Att dessa behöver en snabb förklaring till vad bilden föreställer. 
 
Och jag hittade mig själv på en sida, för pilen över bilden och texten "ung och söt" dyker upp. 
 
Ung och söt. 
 
UNG OCH SÖT?!!!
 
Hela texten handlar om hur vidriga kvinnor är. Att kvinnosläktet är fruktansvärda varelser som hatar män. Att jag som kvinnlig skribent sprider dålig information. Att jag borde ägna mig åt viktigare saker. Att jag har fel. Osv. texten går ut på att racka ner på samtliga kvinnor i världen - och jag får titeln "ung och söt". Hur hänger detta samman? Är jag fortfarande söt fastän jag är en fruktansvärd varelse? Ska jag hatas lite mindre för att jag är ung? Eller vad har mitt utseende med min text att göra ens? 
- så många frågor och så få svar. 
 
Texten jag skrev handlar om att jag föredrar att skriva "kukbärare" istället för "män", då jag inte tycker att dessa begrepp är synonymer. Och därför blev jag uthängd. Med namn, bild och yrket "sexualupplysare". 
- kommentarerna som följde var sådär. Men det tar vi en annan gång. 

den fallande detektiven

Publicerad 2014-10-20 14:02:03 i böcker,

"Christian träffade hans bröstkorg med sin armbåge och de föll till marken, Christian ovanpå honom. Han slet av honom sjalen, slog mot det blottade ansiktet med knuten hand och känslan, när knogarna mötte kindbenet, klöv Christian itu, inombords." 
 
 
Citatet är från Den fallande detektiven skriven av Christoffer Carlsson. Det är hens fjärde bok, och jag tror nog att det är den bästa? Jag har så svårt att rangordna böcker, speciellt av en och samma författare. Men jag har läst CC´s böcker i kronologisk ordning och dyrkat varenda en. Detta är bok nummer två om Leo Junker, och jag hoppas att det kommer många fler. Jag brukar inte se mig själv som en som läser deckare, fast varje gång jag läser en riktigt välskriven deckare så älskar jag det. Och denna är precis som de tidigare, extremt välskriven. 
 
CC´s böcker har blivit den sortens böcker som jag drar mig för att läsa, för att jag redan innan vet att jag kommer att älska boken och känna tomhet när jag läst ut den. Samtidigt som jag vill sluka den på några timmar, drar jag ut på det så länge jag kan. Denna bok har varit min pausunderhållning vid sidan av uppsatsen, lämpligt eftersom CC är doktorand i ämnet jag skriver uppsats. 
 
Det som fastnade hos mig och som fortfarande känns är hur de olika sidorna beskrivs, högerextrema nazister och vänsterextrema individer. Eftersom jag själv tillhör den vänstra sidan har jag lätt för att läsa in bra saker om den ena sidan och dåliga saker om den andra sidan. Och jag är van vid att via litteratur, film och media ta del av ställningstaganden åt respektive håll. Det är så lätt att göra världen svartvit och peka ut de onda. Men inte i denna bok. Oavsett politisk övertygelse eller sida så beskrivs samtliga som människor. De har starka åsikter, styrs av grupptryck och maskulinitetsnormer, vill göra rätt för sin sak och komma vidare. - men de är även en grupp unga män som har ångest, känner osäkerhet, förtvivlan och rädsla. Som mår dåligt men som låter grupptrycket styra. 
 
Männen beskrivs som mänskliga individer med känslor, och det blir tydligt hur starka normer det finns kring denna sorts konstruktion av man. Men det finns genomgående inget ställningstagande från författarens sida. Ofta kan en författare eller skribent väva in sina egna åsikter och tankar, men inte i detta fall. Och jag gillar det, väldigt mycket. På detta vis synliggörs konstruktionerna kring kön och politisk makt på ett genomtänkt vis. Utan för den delen propagera för den ena eller andra sidan. 
 
 
Istället för att fokus ligger på vilken av sidorna som är värst, blir det istället intressant att följa de olika mekanismerna som skapas under denna sorts politska aktivism. Vad det är som får en grupp individer att gå samman, vilja skada motståndare, vilja mörda och hur lojaliteten inom den egna gruppen ständigt skapas och återupphålls. Och vad som händer när metoderna för att skapa en viss sorts maskulinitet försvagas eller förstörs på grund av faktorer som rädsla eller ångest. 
 
För många läsare kanske detta bara är en deckare i mängden. För mig blev det istället ärliga beskrivningar av skapande av maskulinitet och vilka mekanismer som kan ligga bakom politisk aktivism. Oavsett om du är intresserad av att läsa en spännande och välskriven deckare eller en intelligent politisk bok, eller kanske bara vill första maskulinitetsnormer utan att för den delen läsa akademiska texter -  läs denna.
 
Den fallande detektiven får fem av fem kakor. 

Baby, you're a firework

Publicerad 2014-10-19 17:58:01 i kärlek,

Vi hade möhippa för Malin i går, min första någonsin. En hel dag/natt fullsmockad med aktiviteter som avslutades med dans på samma ställe som vi hade vår studentskiva för hundra år sen. Och när vi står där och skriksjunger så fylls jag av sån jävla kärlek till dessa människor. Dessa fyra som jag delat mitt liv med sen första veckan på gymnasiet. Jag mötte deras blickar och bokstavligen kände hur mitt hjärta dunkade för dom. Och jag tänkte på hur mycket jag älskar dom, och vilken jävla tur jag haft som har fått fyra diamanter i mitt liv. 

Mina älskade HT ❤️

SVT opinion

Publicerad 2014-10-18 11:22:29 i feminism, genus osv.,

Hallå! I dag medverkar jag på SVT opinion. Efter fem vändor och tre redaktörer så är texten nu klar. Så in och bilda er! Jag är överst på sidan just nu, så enkelt att hitta. 

Kul att diskussionen om språk får lite nystart då och då. Mot ett könsneutralt språk! 

#asklena

Publicerad 2014-10-17 15:27:45 i feminism, genus osv.,

När livet ger dig stress, ångest och ett fullspäckat schema: glöm det för en dag och hänge dig åt dina husgudinnor. Som denna donna. 
 
Jag vill ha frisyren, klänningarna och gärna upplägget på detta program. Jag kan gärna skippa hunden, men resten är taget. Jag dyrkar allt hen gör och jag kan fortfarande knappt fatta allt hen åstadkommit? Egen serie där hen både regisserar och spelar huvudrollen, nysläppt bok + all pepp och feminism hen sprider runt världen. Hur hen för sig, pratar och tar plats - det är så genialt och fantastiskt. Och jag känner sådan enorm kärlek för donnor som bryter mot normer, är roliga, tar plats och bara är. (och bara det fakutm att jag ens sorterar människor på detta vis är en indikator om att något är fel på världen...) 
 
 
 
Och det ska bli så himla peppigt att kasta mig över hennes bok Not that kind of girl, när det släpps hos Norstedts om några veckor. Kan bara tänka mig att den är briljant. 

när luften går ur en

Publicerad 2014-10-16 12:07:56 i plugg,

Denna vecka kan vara den jobbigaste på länge. Ni vet när en har en att-göra-lista som är längre än en själv, samtidigt som en känner massa saker kring allt som ska göras och stressen bara byggs på. 

Och nu kan jag iaf bocka av opponeringen, som gick ok men som efterföljs av ytterligare ändringar. Så om ännu en vecka ska jag vara helt klar. Vad det nu kan innebära. 
Mitt i allt önskar jag att jag bara var en människa som gjorde saker per automatik. Som inte la in hela hjärtat, ett känsloarkiv eller all ens energi - i varenda grej en gör. För energin tar slut. Och jag avundas alla som bara kör utan egentligen tänka efter. Jag mer bokar upp mig på allt som jag vill göra, utan att ens reflektera över hur schemat blir när allt läggs ihop. 

Blir så trött på mitt egna sätt att leva ibland. Samtidigt som jag till 97% alltid går på passion och lust, vilket i sig är härligt men besvärligt.

never ever tampong igen

Publicerad 2014-10-14 15:57:00 i Sex osv.,

Alla som någonsin haft anledning till att stoppa i sig någon form av preventivmedel har förmodligen även varit med om detta fenomen: mellanblödningar. De där små dropparna blod som kan dyka upp när du minst anar det! Oavsett om använder preventivmedel eller ej. En vecka innan mens, fem dagar efter att mensen slutat, eller varför inte varje dag i tre månader?
 
Varför det sker? Ja, för att kroppen vill bli av med lite blod som kanske inte kom med förra mensen. Eller för att din kropp bara vill producera lite mellanblödningar. Det hela är ju inte solklart. Förutom att det inte är farligt. Det kan en fastställa. Fast visst kan det vara jäkligt tröttsamt ändå? Speciellt eftersom en inte direkt kan spika vilka dagar blödningarna kommer dyka upp, hur mycket det kommer vara eller hur länge det kommer hålla på. 
(hade det varit sperma som rann ut med ojämna mellanrum utan anledning så hade tusen olika anledningar slagits fast och åtgärdats...) 
 
 
 Och det där med att det kan dyka upp när som helst, det är ju inte så att en alltid är laddad med trosskydd? Eller går runt med menskoppen i sig "utifall att". Åh, denna vardagsmystik. 
 
Det enda jag kan tänka på mitt i allt trassel med mellanblödningar, är att jag önskar att kommande undervisning om menscykeln och lämpliga skydd även kommer innefatta fakta om menskoppen. Helvete vad denna lilla uppfinning har gjort underverk med kroppen. För att få en vettig och peppig sammanfattning om hur bra denna pryl är:
 

fin avslutning <3

Publicerad 2014-10-13 21:51:01 i feminism, genus osv.,

Förutom att folk diskuterar, får sig en tankeställare eller nya verktyg - så är peppen jag får från olika håll så behövlig och fin. Tack bästa Supersnippan <3

erotiska noveller

Publicerad 2014-10-13 16:55:59 i Sex osv., böcker,

Nu när hösten är här på riktigt finns det ju två val - antingen går en i ide tills solen kommer tillbaka på riktigt någon gång i april? Eller så gör en det bästa av situationen och härdar ut tills solen är tillbaka på riktigt. Jag kommer förhoppningsvis att köra på det senare alternativet. 
 
Till min hjälp denna höst tänkte jag köra på litteratur. Efter snart två terminer fyllda med uppsatslitteratur ska jag hänge mig helt åt nöjesläsning efter torsdagen den 16/10 - och min plan är att snöa in mig på erotik. Anledningen? Det är hett, spännande och fruktansvärt intressant. Jag som har allt mitt bagage med genusstudier och sexologin älskar att läsa om sex utanför normens gränser. 
 

Saker som är bra med att läsa erotisk litteratur:
 
1) en kan bli kåt! 
2) en kan lära känna sina gränser och lära sig vad om inte går hem, vilket också är viktigt.
3) en kan vidga sina vyer och hitta ämnen, personer, händelser och årtioenden en aldrig skulle tänkt vara upphetsande/icke upphetsande annars.
4) inspiration ifall en vill köra rollspel med någon eller några.
5) om en blir kåt kan det vara bra onanimaterial.
6) en slipper (oftast!) sliskiga stön, konstgjorda poser och annat en kan störa sig på när en tittar på exempelvis mainstreamporr. 
Och två lämpliga ställen där en kan hitta erotisk litteratur är dels X-Story förlag och Mix förlag. 

bra start på veckan

Publicerad 2014-10-13 14:05:48 i feminism, genus osv.,


Vid detta bord sker just nu stordåd. Ernst pluggar juridik och jag skriver på min första debattartikel för SVT opinion. Efter gårdagens medverkan hos SVT nyheter blev jag tillfrågad att skriva en text om könsneutralt språk. Vad jag tycker om det, varför jag använder det och vad jag fått för reaktioner jag fått under det gångna dygnet. 

Håll i hatten! Snart finns den uppe och jag är glad över att frågan diskuteras både här och där. Ja, eller mest här kanske.

att använda "en" istället för "man"

Publicerad 2014-10-12 21:44:36 i feminism, genus osv.,

Jag fick ett sms av Moa om att henoms klasskompis som arbetar på SVT var på jakt efter en som skriver "en" istället för "man" - vilket jag gör. Sagt och jag gjort, jag fick prata med journalisten Jaqueline Balcer Bednarska. Vi hade ett trevligt samtal och det resulterade i denna artikel: Nytt feministiskt på frammarsch.
 
Det som inte kom med i artikeln var att jag även är trött på att människor vill kategorisera olika frågor som "mindre" eller "icke-frågor". Och att det i sig även är en härskarteknik att bedöma vilka saker som är viktiga och vilka frågor som inte är viktiga. 
 
- och ett litet tillägg: Det är ju varken jag eller några andra feminister som "skapat" detta ord. Nog för att jag är kreativ, men jag har inte skapat ett helt nytt ord. Denna typ av formulering har funnits och använts runt om i landet sedan länge. Dels är det en dialektal formulering, dels en medveten handling för att en förstått att språk är en makthandling och ett sätt att konstruera om. 
 
Jag har använt "en" istället för "man" i flera år och gör mitt yttersta för att använda det både skriftligt och muntligt. Varför? Av den enkla anledningen att jag inte har någon lust att reproducera mannen som samhällets överhuvud. Språk är makt och språket kan förändras och förbättras. Genom att använda en signalerar en att en tänkt till, förstått detta och vill använda sig av ett genomtänkt språk. Varför använda mig av "man" när det är lika grammatiskt korrekt att använda "en"? "En" är könsneutralt och genomtänkt.
 
Läs texten och tyck till! Jag diskuterar gärna detta, om debatten förs på hövlig nivå. att fylla på med pepp

Publicerad 2014-10-12 15:35:56 i njuta,

Hur en tillbringar en söndag på bästa sätt? Förmodligen med dessa punkter inkluderade:

1) lång, mysig frukost med sin käresta
2) lång fika med en peppig och fin person där en samtidigt planerar stordåd
3) möta upp några andra finingar, planera och fika bort några timmar
4) komma hem och ha flera timmar kvar av helgen.

Alla helger som spenderas i lugnets och mysets tecken är så behövda och efterlängtade. Har folk alltid sådana helger? Jag är frälst efter första gången. 

carpar mys

Publicerad 2014-10-11 23:29:18 i njuta,

Har första lediga helgen på ljusår och spenderar den på bästa vis. Kvällen har ägnats dels åt syrran med lyxig trerätters <3 och dels med hemmagjord skagenröra framför Transparent ihop med E. 
Att få hänga med sin tjej efter veckor av stress, press, ångest och uppsatsstrul - det är sån jävla lyx! Att bara få mysa runt med sin favoritperson, och inte behöva stressa eller ha en tid att passa. Fantastiskt och efterlängtat!

två peppiga saker en torsdag

Publicerad 2014-10-09 14:47:05 i feminism, genus osv., plugg,

Förutom att jag svävar på moln efter att ha klarat min deadline och kastat av mig 77 kg stenar - så hände detta även i dag:
 
1) Jag har beställt en så himla fin tavla gjord av Flora Wiström. Denna blogg är perfekt om en vill läsa om något drömmigt, vill titta på fina bilder, bli peppad eller bara hänga på en vettig blogg. Det finns så mycket skitbloggar som tar alldeles för mycket tid av mitt liv - denna är precis tvärt om. Och nu har jag beställt denna av henom!
 2) Jag ska ta en fika med en som hittade min blogg när hen sökte på hur en blir sexolog. Hur fint är inte det? Det är ju deadline för vårens ansökningar nu på onsdag den 17 oktober. Så vi ska försöka hinna ses innan dess och jag ska ge mina allra bästa tips. Har redan skrivit en guide för RFSU, kanske borde lägga upp en här också? Ordnar det imorrn. 
 
 
ps. och ännu peppigare - ska ägna eftermiddagen åt två möten med RFSU. Dels ska jag få mer info om mina uppdrag som ska hållas på lättare svenska. Samt ha ett möte med Futebol da Forca som jag ska observera och coacha i utbildning om några veckor. Denna dag!

DEN SOM GLAD ÄR!

Publicerad 2014-10-09 08:38:59 i plugg,

 
Första gången jag såg detta klipp var jag fyra år och blev dödsförälskad i Peter Jöback. Denna morgon har den gått på repeat här hemma - FÖR JAG ÄR ÄNTLIGEN KLAR MED MIN UPPSATS!!! 8.32 skickades den iväg till mina examinatorer. En timme och 28 ljuvliga minuter innan deadline. Jag är redo för opponering! HALLELUJAH! 

sista rycket!

Publicerad 2014-10-08 20:56:29 i plugg,

Hur värmer ni upp inför ett monsterpass? Vi har börjat kvällen med hämtmat från Babas, som serverar Stockholms bästa burgare och som ligger lägligt nog i Rågsved. Utöver det har vi dukat upp med en stor kanna te, choklad och nötter. Här ska pluggas tills allt är klart! Och eftersom månen är full kommer en ändå inte kunna få någon bra sömn... 
 
Det bästa med att ha en trogen pluggkompis: för hundra år sen pluggade vi samma sak, kunde hjälpa varandra med samma uppgifter, äta tre snickers på en kvart och sockerhöga påbörja och avsluta en uppgift på en timme. Nu sitter vi istället och öser på inom varsitt ämne. Det som hänger kvar är väl sockret och peppen över att plugga och lära sig. Plus att fira på hundra vis när en tenta/kurs är avslutad. - förstår inte folk som inte firar. Jag vill fira minsta lilla steg framåt! Och som jag ska fira detta när jag är klar, jisses säger jag bara. 
 

prokrastinera

Publicerad 2014-10-08 09:42:56 i plugg,

Jag har lärt mig ett nytt ord, och som jag nu hör var och varannan människa säga. Prokrastinera. Ganska fult ord. Ett sånt där ord som låter tjusigt och krångligt men som egentligen har en ganska simpel betydelse. 
 
Som är: uppskjutande till morgondagen. Vad jag förstått är det en psykologisk handling, som en kanske gör medvetet eller omedvetet. Ofta ångestfyllt beteende.
 
Vilket är mitt plugg i ett nötskal. Jag har den sämsta egenskapen att 98% av gångerna skjuta fram det till sista timmarna innan deadline. Jennie sa häromdagen att hon hade hört om någon som skrivit en hel C-uppsats på en natt?! Mitt rekord är nog en uppsats på kanske 10 sidor på en natt. Som dessutom levererade bra betyg och lät vettig när jag läste igenom den dagen efter... 
 
Men, nu när jag är i slutskedet av min uppsats så har någon slags förändring skett. Kanske inte världsomvälvande, men ändå. Om exakt 24 timmar och 17 min har jag slutlig deadline. Och jag mottog i går sista dosen kommentarer från min handledare: 118 stycken. Etthundraarton. - och jag löste mer än hälften i går kväll innan läggdags. 
 
Vilket innebär att jag har ca 50 problem att lösa och sen får jag lägga upp min uppsats för opponering. Imorrn vid den här tiden kommer jag att vara ca 75 stenar lättare. Och stoltare. 

Brukar inte identifiera mig med katter, men denna var ju ganska vettig.

att utbilda lärare

Publicerad 2014-10-06 14:03:59 i Sex osv.,

Saker som piggar upp när en ligger däckad i pesten - att få förfrågan om att föreläsa och utbilda ett gäng lärare! Hurra! Nog för att jag älskar att utbilda och föreläsa, men att få göra det för en ny målgrupp är alltid lika kul. För RFSU och RFSL Ungdom är ju främsta målen unga och unga vuxna. Men under åren har jag även hunnit med ett gäng barnmorskor, kuratorer, fritidsledare och fotbollstränare. 
- och det är när jag möter olika yrkesgrupper som jag gång på gång blir påmind om hur viktigt det är med sexualupplysning och rätten till kunskap. Att det inte är något som ska hållas en kvart om året för att sen vara avkryssat från listan. Sexualupplysning med allt vad det innebär, är en mänsklig rättighet. Och det är något som påverkar en konstant. 
 
Relationer, känslor och reaktioner är saker som skapas om och om igen, konstant. Men det handlar också om fakta om preventivmedel, vad sex kan vara, könens anatomi och hur en läser av en människas känslor och reaktioner. Medan saker som normkritik och genusvetenskap är ämnen som ska ingå genomgående. 
 
Just i detta fall handlar det om normkritik ur ett mångfaldsperspektiv. Bara smaka på den meningen. Jag tror nog att detta besked kan ha gjort mig snäppet piggare. 


 

pizza för själen

Publicerad 2014-10-05 21:12:29 i plugg,

Jag kan ha lämnat in min näst sista version av uppsatsen. Näst sista! Sen ska den (förhoppningsvis) bara bli godkänd och sen iväg till examinatorerna - som i sin tur utbrister Hurra!, eller dylikt och så får jag gå upp för opponering om några veckor. 

I samband med E's systers mellanlandning i stan blev det middag ute. Perfekt sätt att fira ett steg närmre kandidaten. 

and when I touch you I feel happy inside

Publicerad 2014-10-05 10:40:00 i kärlek,

När vi ändå tänker på döden och personer som tas ifrån oss alldeles för tidigt, så har jag även tänkt rätt mycket på relationer som en aldrig startar. Och alla relationer som hålls vid liv av ren slentrian. Jag har tänkt på hur jag träffade E och hur jag blev förälskad efter några timmars hångel och hur jag satsade på en relation jag bara hade drömt om. Men att jag faktiskt vågade? Nu i efterhand förstår jag inte hur jag vågade stöta på henne mitt på blanka dagen, eller kunde hångla upp henne eller ens bjuda in henne till mitt rum - fastän vi båda var nyktra. 
I dag kan jag ju säga att det var mitt livs bästa beslut eftersom vi nu är dökära, förlovade sambos. 
 
Och jag har tänkt på alla andra jag har i min närhet, som finns där nu och alltid. Relationer som jag samlat på mig under åren, som fördjupas för varje år och som flätas samman med varandra. Jag har den stora turen att bara omges av guldkorn och diamanter. Och dagar likt dessa är jag så jävla tacksam över folk jag har i min närhet, som känner när jag känner och som förstår livets alla olika sidor. tack. 
 

allt det du missar

Publicerad 2014-10-04 11:29:00 i kärlek,

I dag har det gått exakt tre år sen jag höll din hand och såg dig ta dina sista andetag. Tre år sen vår sista sommar som var fylld med morfindrömmar, halva meningar, tårar och så jävla mycket hopp om att det faktiskt skulle lösa sig. Men att det aldrig löste sig och att du istället togs av cancern. 
 
Min ilska och mitt hat har nästintill försvunnit och jag är inte längre arg över att du är död. Det närmsta sättet jag kan försöka förklara hur jag känner är: besvikelse. 
 
Jag är så fruktansvärt jävla hållkäften besviken över allt det du missar. 
 
Och folk vill så jävla väl och säger att du hör, ser, känner och är med. Men det går inte att jämföra vad jag kan tänka till dig och vad jag en gång kunde säga till din fysiska kropp. Känslan av att dra skorna i byggdammet på ditt jobb, le besvärat åt dina byggkollegor och falla ned på en nedsutten kontorsstol inne hos dig där det alltid luktade smuts, kallt stål och kaffe. Där en fick en kopp kaffe med mjölk som gått ut elva dagar innan och där radion alltid stod på. Dessa saker går inte att jämföra och ska inte försöka läggas mot varandra. För fysisk kropp vinner över tanke alla gånger. Jag är så jävla jävla ledsen över att jag inte får krama om din fysiska kropp ännu en gång. Då hjälper det inte att tänka, skriva, skrika eller teckna åt dig. Den saknaden kan ingen någonsin bräcka. 
 
För det är så jävla mycket saker du missar. Hela tiden och varje dag. Småsaker som jag vill ringa och berätta, större saker som jag hade velat säga över en lunch, gigantiska saker som jag hade velat skrika fram medan du hade skakat på huvudet och bett mig att lugna ner mig. Vardagsbråk om disken, luncher på stan, folk som tar examen/gifter sig/döper sina kids/födelsedagar och våra helger på landet. Det är så mycket som du missar. Stort som smått.
 
Jag fixar det sista med min uppsats. Och med fixar så menar jag: försöker vara kritisk mot min egen uppsats och slaktar allt det som min handledare vill att jag slaktar. Du hade verkligen gillat henom. Hen ler på ett sätt som farmor brukade le och hen har varit en jäkla klippa under hela processen med min c-uppsats. Om allt går som jag vill är jag klar 16/10. Då har jag bakat ihop min egna kandidat - hur stort är inte det? 
 
Och jag bor med Emelie och Jennie i din gamla lägenhet. Fast till skillnad från förr är det numera ett hem. E är en såndär som gör saker och inte bara säger. Gardiner, köksbord, möbler och mattor - allt finns! Och jag trivs här nu. Med dina saker blandade med mina. 
- att du missar E är en sorg i sig. Helvete vad ni hade kommit överrens bra. Lite för bra. Er gemensamma nämnare är att ni låter mig pendla i humör, vet när det är läge att prata och när det inte är det. Och hon är min allra bästa person pappa, den bästa jag träffat. Till skillnad från alla idioter du fick höra talas om, så är detta på riktigt och stort. Jag friade till henne en tisdag i februari - och hon sa ja! Så nu sitter en gnistrande sten på min vänstra hand och jag vaknar varje morgon lycklig över att jag har henne i mitt liv. 
 
En annan E du missar är mini-E, familjens senaste tillskott och världens smartaste lilla barn. Vi brukar prata om dig och jag visar bilder på dig så ofta jag kommer ihåg. Jag pratar förresten med alla andra syskonbarn också om dig, och bilder står framme på landet. Att du inte får se alla barnbarn växa upp är bland det sämsta med att du är död. 
 
Två av mina närmsta har gift sig/ska gifta sig! Hur stort är inte det? Naddi gifte sig i somras med sin prins! Och Malin får sin David i mitten av november! Hur vuxna har vi inte blivit? Sen är det ju en del som gjort slut och så, men så blir det ju ibland. 
 
Du missar alla mina jobb och uppdrag, alla utbildningar jag håller och att jag numera får fakturera företag för att prata. Och du missar hur jag börjat trappa ner på saker och inte längre har 17 järn i elden, utan kanske max 7? Men att även det är på g att trappas ner.
 
Och du missade valet, fast då fanns det någon kort sekund då jag faktiskt var glad över att du inte var vid liv. För vem fan vill se det resultat som blev detta år? Jag föreställde mig hur du hade röstat på samma som jag och hur vi firat över att de fick de resultat de fick. Det hade varit fint, om det nu hade hänt. 
 
 
Det finns dagar då jag hatar att du är död. Och då jag inte förstår hur en går vidare med sitt liv med vetskapen om att ens förälder är död. Men det finns också dagar då jag leker med mini-E, försöker lära henne sig morfar och minns allt det bra med dig. Men mest av allt saknar jag dig bara. Saknaden har lagt sig längs min ryggrad och jag är ständigt medveten om att du fattas mig. 
 

pesten från bokmässan

Publicerad 2014-10-03 13:24:20 i min vardag,

Jag har lyckats dra på mig pesten. Någon form av Rodos-hosta fast från Bokmässan. Ungefär som en lite vidrigare förkylning som river upp halsen. 

Mina botemedel mot detta är facetiming med mini-kakan <3
Och ett mindre förråd av allt som är gott just nu:

mitt enda liv

Publicerad 2014-10-02 22:05:22 i Sex osv.,

Vilken fantastisk och kulturell afton jag haft tillsammans med min donna och mamma. Först hade vi ett snabbt ekonomi-möte. Dvs jag gick igenom kvitton från Göteborg och mamma hjälpte mig med fakturor. Sen levererades världens present under tiden vi åt middag på Texas Longhorn. Målet för kvällen var att se Mitt enda liv av och med Jonas Gardell <3 

Helvete vilken magisk show! Två timmar fyllda med sång, skratt, glädje, tårar och jävligt mycket pepp. Gardell kommer alltid vara en stor person i mitt liv. 
- ni som ännu inte sett, boka! 

chicas to the front

Publicerad 2014-10-02 15:02:00 i feminism, genus osv.,

Ni vet när blodsockret ligger nere vid fotknölarna och en allra helst vill äta sin egen vikt i choklad och inte alls sitta på ett kontor (fastän det går bra och en har kul!). Ni vet när hösten visar sitt rätta jag och sommaren känns århundranden borta.
 
Då är detta ett plåster på såren. Pausa jobbet/plugget. Sätt på hög volym och njut. Jag fick rysningar och en liten tår i ögat första gången jag såg klippet denna eftermiddag. 
 
CHICAS TO THE FRONT! - det parti som har det som valslogan kommer jag rösta på till min dödsdag. 
 
 
 
ps. ryktena om att detta eventuellt skulle ske var den enda anledningen till att jag 1) kände till att det var OS 2012. 2) såg avslutningen. 3) såg och såg, den var på i bakgrunden och jag bölade när detta sändes live. 

du har den kärlek

Publicerad 2014-10-01 21:41:15 i kärlek,

Att komma hem från en riktig jävla skitdag där en känner att snarare motarbetat än arbetat och inte presterat ett skit. Och samtidigt vara så stressad över en uppsats att inte förstår hur kommande vecka ska kunna innehålla sömn? Samt känna den där vidriga känslan att en inte riktigt räcker till. Att det snarare går åt helvete med allt en rör vid.
- Ni vet det där vidriga spåret som hjärnan kan snöa in på? När en bara känner sig otillräcklig gällande precis allt. Men samtidigt inte ha tid för att bryta ihop. Den känslan. 
 
Och att då möta en varm famn, lugn röst och en doft som gör en lugn. Som bäddar in ens skakande kropp i en mjuk farm och löften om att allt faktiskt kommer att gå bra. Och att en misslyckad dag faktiskt inte är hela världen. Och att uppsatsen faktiskt kommer att lämnas in i tid denna gång. Att få höra de där faktiska sakerna en verkligen behöver för att få en sänkt stressnivå och hjärtfrekvens. 
 
 
 
Det är i dessa stunder som jag inte riktigt vet vad jag skulle ta mig till utan henne? Att vara beroende av en annan människa är det läskigaste jag vet. Det är med skräckblandad förtjusning som jag inser att jag är det av donnan som även är min fästmö. Mitt lugn, min glädje och min finaste av alla. Helvete vad jag älskar henne
 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela