hur var det att utbilda 40 lärare?

Nu har det gått några dagar och jag har börjat smälta och förstå det jag gjorde i måndags - att prata, föreläsa och utbilda 40 stycken lärare. 
 

Givetvis är detta bland det absolut häftigtaste jag någonsin gjort. Jag är van vid att prata inför en grupp om max 20 pers. Dessa personer är i åldrarna mellanstadiet-unga vuxna. Lärarna jag mötte var från 27 år och uppåt. På ett ungefär. En annan stor skillnad är så klart att de redan har en utbildning. En lång utbildning. Och att utbilda folk som redan har en utbildning kan ju vara lite känsligt. Eller folk kan känna att de redan är "färdiga" efter en utbildning. Vilket jag absolut inte håller med om. 
- jag har haft chansen att utbilda barnmorskor, gynekologer och folk från ungdomsmottagningar som träffar kids dagligen och gjort detta i kanske 10-15 år, men som aldrig vetat om att en kan få klamydia i halsen? 
 
Efter den insikten är jag om möjligt mer övertygad om att en människa aldrig blir fullärd. Att en alltid kan lära sig mer, utvecklas och få fler perspektiv och verktyg. 
 
Så vid detta tillfälle var det dels mängden människor och utbildningsgraden som skiljer sig från tidigare tillfällen. Och hur gick det? - bra. Fantastiskt bra
 
Jag var givetvis jättenervös och jag stammade under mina tre första meningar. Fast sen tog jag ett djupt andetag och bara körde på. Och hade en och samma tanke i huvudet: ja för vissa kanske detta är tråkigt, jobbigt eller saker de redan kan - men det finns minst en i publiken som aldrig någonsin hört det jag talar om.
- och det är där jag får min energi och pepp. Att jag kan utbilda, ge folk verktyg och vidga människor synsätt. 
 

Så under tre timmar körde jag på och pratade om normer, normkritik, hur kön fungerar och hur en kan göra för att aktivt arbeta normkritiskt i sitt möte med elever. Läroplanen fanns med från början och jag vävde ihop olika delar ur den med aktiva normkritiska handlingar. Jag blandade mellan informationspass, gruppövningar, diskussioner och rundor. 
 
Och jag gick därifrån med en varm känsla i hela kroppen. För under den avslutande rundan var det flera lärare som tackade för att de fått tillfälle att lära sig, fått lyfta olika tankar och för att de fått diskutera dessa frågor som kan förbättra deras arbete som lärare. Och jag visste att jag hade satt igång tankar och känslor hos dessa personer. Helvete vilken bra känsla det är. 
 ps. och om någon arbetar på en skola eller går på en skola där det behövs en föreläsning om normkritik. Maila mig på carowikbrocarlen@gmail.com 

nej, säg har någon sagt nej till dig?

Veckans sista arbetsdag gällande det ena jobbet - som slutade i succé! Är det inte märkligt hur ens kroppsstämning kan ändras på några få minuter. Från ångestklump till mjuk sockerkaka på ett ögonblick. 
 
Och medan himlen är ljusblå och krispig sitter jag och filar på det sista med uppsatsen. Planen är att den ska vara helt klar imorrn - och sen är jag klar. KLAR. Kombinationen av hur det kommer att kännas i magen och själen när allt är klart + att jag ska jobba på erotikmässan hela helgen, gör att jag inte riktigt kan sitta stilla. Att min tjej ska mingla runt på mässan tillsammans med min bästis - hur kul kommer det inte bli? Jag kommer att jobba i garderoben som vanligt. Kom gärna förbi! Ikväll kör vi tema halloween och imorrn är det pyjamas som gäller. 
 
Och mitt i allt blev jag sugen på en till tatuering? Min tatuerare som gjort dom andra kommer att befinna sig på mässan. Så en kanske borde passa på? 
 
Bjuder på veckans bästa låt. Kombinationen av Orup och Ola Salo = <3  
 

luckiest girl on the planet

Saker en gör för sin donna när vintern kryper närmre - ställer klockan en timme tidigare. Äter frukost i lugn och ro. Åker med in till stan och följer donnan till jobbet för att sen strosa bort till sitt eget jobb några kvarter bort.
Och nu när Stockholm börjar bli kallare, det är tidigt på morgonen och folk springer till sina jobb medan butiker sakta vaknar till liv. Det är en speciell känsla att se hur allt bara flyter på. Jag tänker på Manhattan, hur dom spolar gatorna varje dag innan staden har vaknat och på mitt och syrrans favoritfik precis bakom Empire State Building där vi och byggmänniskor hängde. Och jag saknar New York så att det brister i bröstkorgen. Jag måste tillbaka. 
 
Det är ganska märkligt att jag bara har varit där tre gånger, men det känns som ett andra hem. Hur kan min kropp, hjärna och hjärta bara ställa in sig på det? <3 Jag bara trivs där och det pirrar i mig av att tänka på staden. Så nu ska jag googla på när körsbärsträden blommar i Central Park och spika datum. 
 

fördel med vintertid

Kombinationen av att börja träna och att det numera är vintertid = jag vaknar en timme innan klockan och påbörjade "8 saker du aldrig skulle våga" av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg. 

Jag och Ernst var på deras releasemingel förra veckan, och jag brukar dyrka allt som Gilla Böcker släpper. Denna bok är inget undantag. Den är fullständigt ljuvlig! Jag har kommit ca hundra sidor och växlar mellan att rodna, fnissa, knyta näven och förälska mig i karaktärerna. Återkommer när jag läst hela. 

Och gröten är en effekt av träningen. Har fått tips från coachen om att börja med en stadig frukost. Tips om hur jag ska få det att smaka mindre gröt emottages gärna. Idag: kardemumma och hallon.