sexualupplysare och bokälskare

mens eller hösten?

Publicerad 2017-08-31 19:34:14 i min vardag,

Vad är det med denna dag? Är det hösten som kommit och lagt sin våta filt över stan? Eller är jag nära mens? Vad är det med mens som gör att en känner sig som flubber och vill äta choklad till frukost, lunch och middag? Jag vet ju att det är hormoner som skapar allt detta, men varför? Vad är syftet med att må som flubber, svullna och känna sig ynklig innan mens? Vad är det logiska med det kan en ju undra. Att en blir kåt runt ägglossning är ju ändå rimligt. Men resten av cykeln är ganska orimlig...


Tur att jag hade komptimmar kvar och kunde åka hem för bad, choklad, läsning och solsidan :)))
Därför är jag inte feminist. Ett feministiskt manifest

Publicerad 2017-08-30 09:00:00 i böcker, feminism, genus osv.,

Jag läste Nina Åkestams recension av den här boken på fb, och hon var eld och lågor! Jag sprang till biblan på lunchrasten och lånade Därför är jag inte feminist. Ett feministiskt manifest av Jessa Crispin som ges ut av Daidalos förlag
 
Jag var helt beredd på att bli blown away och helt gone with the wind. Men det blev jag ju knappast. Snarare uttråkad. Jag har lärt mig mer om feminism på ett mjölkpaket. 
 
Jag har ju så lätt att tycka om saker för att någon jag gillar eller ser upp till tycker om något. Men jag är så förbannat naiv. Och jag måste nog lära mig att även folk jag tycker är vettiga kan tycka annorlunda än jag. 
 
 
Daidalos ägnar ca 163 sidor åt att racka ner på alla feminister som inte ägnar sig åt den feminism som hon själv förespråkar. Och ca 3 sidor åt att godkänna att en inte är en dålig människa för att en inte gör exakt allt som hon tycker är rätt. Och lustigt nog är jag helt emot hennes syn på vad "riktig feminism". För i min värld finns det ingen som har rätt att bestämma vad som är feministiska frågor eller vilka vägar som är bäst för att uppnå ett feministiskt samhälle.
- det är min fasta ståndpunkt och jag är otroligt trött på feminister som ägnar sin energi på att racka ner på andra feminister. Eller dom som vill gradera olika feministiska frågor. Ska en hålla på att alltid värdera frågor mot varandra kan en ju lika gärna lägga sig ner och dö direkt. För då har vi alla förlorat. Min fasta ståndpunkt är att ingen annan har rätt att bestämma eller döma olika feministiska områden som mer eller mindre viktiga. Så enkelt är det för mig. Om vi alla strävar efter samma mål: att uppnå ett jämställt samhälle där människor värderas på samma sätt oavsett kön, sexualitet, könsidentitet, klassbakgrund, funkis - då ser jag inte varför jag har rätt att tycka till om andra människors tillvägagångssätt eller område de brinner lite extra för.
 
Jag kan ta mig själv som exempel: jag brinner extra för att kvinnor ska få rätt kunskap sina kroppar, fittan*, fertilitetsförmåga och hur en kan undvika oönskad graviditet eller könssjukdomar. Jag brinner för att kvinnor ska vara trygga i samhället, på sina jobb och under sina utbildningar. Att kvinnor pluggar om dom vill och det dom vill. Att dom vågar ta plats på olika arenor. Jag brinner också för att barn ska få samma uppfostran och en bild av att de kan göra vad de vill. Jag kan också prata extra om hur det ser ut rent struktrellt kring diskriminering, kriminalitet, mäns våld mot kvinnor och hur många våldtäkter/överfall/sexuella övergrepp som årligen sker. För vi lever i ett samhälle som aktivt godkänner mäns våld mot kvinnor.
- däremot brinner jag inte lite extra för att det är fler män än kvinnor som dör i arbetsrelaterade olyckor, eller att män går miste om att lära sig att prata om känslor/kärlek/sexualitet pga kassa mansnormer, eller att det är flest män som tar livet av sig pga ensamhet. För jag har varken tid eller rum för dessa frågor i mitt liv. För jag brinner redan lite extra för så många frågor.
 
Är jag en dålig feminist för det? För att jag aktivt väljer vilka frågor jag brinner för och vilka frågor jag inte brinner för? Är jag en dålig feminist för att jag är för att en ska ha en buffert på kontot men som inte kan något om aktier eller hur jag skulle kunna spara på ett bättre sätt? För att jag inte är kapitalist? För att jag gärna går runt med en tröja med trycket "FEMINIST" på bröstet? Är jag en dålig feminist för att jag gärna lär mina syskonbarn dessa viktiga frågor men som inte längre vill lära män något?
 
Jag vet inte. Jag vill tro att vi alla förr eller senare inser varför feminism behövs och vilka skillnader feminister gör i samhället. Utan feminism hade vi stått stilla. Mycket har gjots och mycket är kvar att göra. Men vi kommer knappast framåt om vi ägnar tiden åt att klanka ner på olika frågor och områden. Vi behöver feminister som tror på att allt löser sig med en stor plånbok, vi behöver nykläckta feminister som diskuterar "tjejfärger" vs "killfärger" och som slåss för sina barn på förskolan, på samma sätt som vi behöver tonåringar som har Beyonce som idol och som gärna tatuerar in GRLS på knäskålen (ok jag vill göra detta!), och vi behöver feminister som varit det i 40 år och som slagits för kommande generationer. - vi kommer inte längre fram om vi ägnar tid åt att shamea andra för deras feministiska val. Alla kan inte vara radikala och slå sig blodiga, akademikerna, bokcirklarna och föräldrargrupperna behövs också. Vi behöver skapa ringar på vattnet och kunskapen måste alltid hållas levande. Så till skillnad från Crispin är jag för att vi skapar olika slags feministiska inriktningar som är mer välkommen, än snävar till det ännu mer än det redan är. Jag tror inte på vit feminism, akademisk feminism eller rik feminism. Jag tror att vi alla behövs och lär av varandra konstant. Och ja, kanske behöver vi tuffa till oss och sätta hårt mot hårt. Den tiden kommer. Men hellre små fighter dagligen en en revolution var hundrade år. 
 
Därför är jag inte feminist. Ett feministiskt manifest får två av fem palmer.
PS. läs den gärna, för jag vill diskutera den med folk! 
 
 
 * självklart vet jag att det finns kvinnor som inte har en fitta osv. Men det fattar ni ju. 

typ hemmafru

Publicerad 2017-08-29 09:00:00 i min vardag,

Ni vet när en får för sig att en ska vara lite huslig, kanske testa något nytt recept eller försöka laga en rätt en aldrig gjort förut. Jag tänker inför varje termin att jag ska testa nya maträtter, såser, tillbehör och efterrätter. Ibland kan det ju bli succé! Och ibland blir det inte det. 
 
Allt som behövs för att göra egen pesto är ju typ detta. Inte superdyra ingredienser och pesto är ju alltid gott. 
 
Äkta matbloggig bild, eller hur? Typiskt att vår mixer var värdelös med alldeles för höga blad. Jag hade behövt typ femton krukor för att fylla bägaren, men det hade nog ändå inte hjälp. Bladen nådde inte ner, jag fick mortla allt istället. 
 
Resultatet: en sorglig liten hög blöta, oljiga blad... Med halvt mosade pinjenötter och parmesanflagor eftersom jag tappade gaisten. Men men, det kanske inte är vackert, men det blev ändå gott. 
 
Tips! Ha en mixer med låga blad ifall du ska göra egen pesto! 

Första besöket!

Publicerad 2017-08-28 09:00:00 i bebis <3,

Samma dag som som E fick veta att hon kom in på sin utbildning ringde jag fertilitetsutredningen. Det ena stället hade fullt september ut, och då ringde jag i början av juni... Vi fick istället boka en tid på Cevita Care vid St Görans sjukhus som också erbjuder fertilitetsutredningar som också är landstingsansluten. Det innebär att vi kan få gratis vård och hjälp.  
 
Och i onsdags var vi där på första besöket! Min plan är att skriva så mycket som möjligt om detta, dels för att jag gillar att dela med mig av delar av mitt liv, dels för att det absolut behövs mer kunskap om detta. Så jag är långt ifrån någon expert, men istället för högtravande akademiska texter som en ändå inte fattar är min tanke att skriva ur mitt/vårt perspektiv. 
 
 
 
Vi fick börja med att fylla i en lång enkät om tidigare sjukdomar, sjukdomar i släkten, graviditetshistorik osv. Den gick vi sen igenom med en gynekolog och jag fick babbla på om PCOS, tidigare könssjukdomar, min familjs historia osv. Det finns lite olika faktorer som kan göra att en hellre vill göra ivf från början istället för insemination. Vi har rätt till 3 ivf, 6 insemination eller en blandning av dessa.  Skillnaden mellan dessa är:
 
insemination: sperma sprutas in på klinik eller hemma precis innan ägglossning för att en graviditet ska ske. 
ivf: ägg plockas ut och blandas med sperma utanför kroppen, ett befruktat ägg sätts in i livmodern och graviditeten påbörjas. 
 
Och eftersom jag haft PCOS kan min mens vara oregelbunden och det kan vara enklare att göra ivf från början istället för att "chansa" på när jag kan ha ägglossning. Eftersom jag är den som ska bära första barnet var det fokus främst på mig, men E fick också ta en del blodprover. För om det är så att jag inte kan bära, kan turen gå över till henne. Enligt svensk lag har vi inte rätt att bära båda två, det får vi inte hjälp med. Men om något skulle upptäckas innan vi börjar försöka med mig, kan hon istället få göra det. Därför utreds båda två men jag lite extra som ska försöka först. 
 
Vi fick ta standardprover som hiv, olika hepatiter och syfilis + koll av sköldkörteln. Jag fick även ta några extra prover för att mäta mina hormonnivåer. Jag tog aldrig hormonprover när jag fick veta att jag hade PCOS, så jag valde att ta några extra nu för att få koll på om jag fortfarande har någon hormonell obalans. Det blev fyra rör och som svårstucken fick dom till slut ta på ovansidan av höger hand. Vi hade tid mitt i lunchen, så efter allt grävande i mina armveck och vener höll jag på att svimma. 100 g choklad botade detta :)))
 
 
Nu har vi tre besök kvar av själva utredningen. När jag får mens nästa gång ska jag ringa tillbaka till kliniken och boka in två besök. Ett besök är på dag 6-11 för spolning av äggledare och det andra besöket är på dag 13-15 för ovulationsultraljud. Därefter är det besök fyra där även E kommer att vara med.  <333 

Sjöjungfrun

Publicerad 2017-08-27 09:00:00 i bröllop <3, böcker,

Jag har läst Camilla Läckbergs sjätte bok Sjöjungfrun. Månpocket ger ut dom och här kan du läsa om bok ett, bok två, bok tre, bok fyra och bok fem. Mer än hälften klara nu! 
 
I den sjätte boken är det Erica Falcks kompis som är i fokus, han har precis debuterat med sin bok Sjöjungfrun. Han och några till får gåtfulla och ibland hotfulla meddelanden som bara dom förstår. En av dom har varit försvunnen i några månader och hittas slutligen död. Och det tar ganska lång tid innan polisen Patrik och hans kollegor förstår att det finns ett samband mellan dessa personer. Mycket är tack vare att den Falck som nu är höggravid med tvillingar ville veta vad som hänt sin vän. I den här boken kan jag ändå ha någon slags förståelse att Falck lägger sig i, hittar på egna upptåg och gör en egen undersökning. Nu gäller det ju en nära vän till henne som är i fara, men i dom andra böckerna är det ju främlingar där hon bara är nyfiken eller behöver stoff till sina böcker. 
 
En annan del av historien som jag verkligen gillar är att chefen Mellberg har träffat någon och att han verkligen växer som människa och som karaktär. Dessutom är det med ett flat-par även i denna bok. Och till skillnad från en annan bok där båda flatorna hade "Praktiska frisyrer" och blev läst som män, är det inte alls så i denna bok. Läckberg kan alltså skriva om flator som inte är stereotypa ur ett heteroperspektiv, haha. 
 
Även i denna bok är det saker som "slipper undan i minnet" och det sker flera personer. Som att alla poliser i Tanumhed drabbats av någon lätt hjärnskada. Dock gillar jag denna bok lite mer än dom andra. Inte enbart för att jag knäckte själva deckar-nöten på typ två sekunder som beskrevs först när det var tre sidor kvar, men kanske mer för att jag kan förstå Falck i denna bok? Om någon av mina vänner fick hem hotbrev skulle jag också vilja ta reda på vad som hänt till varje pris. Kanske inte när jag var höggravid, men men. 
 
Sjöjungfrun får tre av fem palmer. 
 

Första månadsdagen

Publicerad 2017-08-25 09:00:00 i Sex osv.,

Vi har firat vår första månadsdag som gifta! Och det är ju knappast någon hemlighet att jag älskar att fira dagar. Om jag fick bestämma skulle vi komma ihåg att fira alla våra dagar: när vi träffades första gången, blev ihop, förlovade oss, friade och bröllopsdagen såklart! <33
 
Denna gång firade vi med en lång och mysig frukost. Sen jobbade jag Testpoint och hade föreställt mig att E skulle överraska mig. Haha det är typiskt mig att föreställa mig en sak, och sen bli sur när folk inte kan läsa mina tankar och gjort så som jag tänkt... Men istället blev det vattenmelon i sängen, alltid något :)) Och vi beslutade att vi har ansvar för varannan månadsdag. <3

senaste skörden

Publicerad 2017-08-23 09:00:00 i böcker, girls <3,

Förra veckan lyckades jag samla på mig ett helg gäng böcker. Att vara bokbloggare är lite som att alltid fylla år, det kommer lite paket då och då. Att jag dessutom har kvar folk jag känner i lila boklådor bygger bara på mina bokhögar. E sa något lustigt om "En bok in och en bok ut", hahaha det skulle aldrig gå. :)))
 
Låt oss kolla på böcker som snart ska läsas och recenseras! 
Deckare, feminism och romaner, av kvinnor. Och jag har upptäckt nya bokförlaget Louise Bäckelin förlag. Jag älskar nya, små förlag. 
 
Och dessa tre fick jag av Natur & Kultur, tack och bock! 
 
Fördelen med biblos, att det går att låna böcker som en vill läsa men inte köpa själv för att stödja författare som en egentligen inte gillar :) 
 
Trodde jag skulle bli golvad, men det blev jag knappast. 

Magiska systrar

Publicerad 2017-08-21 09:00:00 i girls <3,

Jag hittade min gamla favorit på HBO - Magiska systrar eller Practical Magic som den heter på engelska. Jag gillar den svenska titeln mer. Om någon mot förmodan lyckats missa den så handlar den om systrarna Sally och Gilly som växer upp med sina mostrar. Deras mamma har dött av brustet hjärta, eftersom deras familj har en förbannelse över sig som innebär att alla män dör. 
 
Ja, den är supertöntig och "specialeffekterna" är underhållande. Men jag älskar den ändå. Jag älskar att två systrar är i fokus, jag älskar att dom kan höra varandras tankar och känna av saker, jag älskar att dom kan tända ljus genom att blåsa på veken och få skeden i kaffekoppen att snurra av sig själv. Och det var nog den filmen som fick mig att vilja bli häxa! Se den!! 
 
Dessutom är Sandra Bullock, Nicole Kidman, Stockard Channing och Dianne West fantastiska <3 Så mycket power i dessa queens!
 

In i minsta detalj

Publicerad 2017-08-20 09:00:00 i böcker, girls <3,

Jag har läst en perfekt bok för dagar då en vill läsa något men inte orkar hålla koll på massa karaktärer, årtal, tjoller och sånt jox. När en bara vill läsa för läsandets skull, känna igen sig ibland, skratta ibland, skämmas ibland och framförallt mysa. 
 
 
In i minsta detalj är Kristin Emilssons tredje bok och den ges ut av Lind & Co. Jag har läst äta kakan ha den kvar och den som väntar, och jag gillar alla tre! Språket har perfekt flyt och jag tog mig igenom 350 sidor på några timmar. Det finns ett driv, det går framåt och jag vill veta mer om vad som händer med alla karaktärer. 
 
Freja och Anton har varit gifta i tre år och tillsammans i sex år. Han är läkare och hon är frilansande grafiker. Dom har precis renoverat färdigt en drömlägenhet som tagit en halv evighet. Då dör Antons pappa och han åker hem till Idemåla för begravningen. Freja som inte vet skillnad på Blekinge och Ångermanland åker efter för att stötta Anton vars mamma blivit sämre. Såklart blir det en krock för dom båda att flytta från Södermalm till en liten håla där alla känner alla, dessutom när Anton vet vilka alla är och Freja enbart är en simpel nollåtta.
- jag kunde känna igen mig så mycket i Freja. Omställningen från Stockholm till mindre stad, att gå från att omge sig av flera tusen till typ tjugo, att ens partner känner alla och själv känner en ingen.
 
Men det går fort för Freja att lära känna folk och hon blir snabbt vän med en bibliotikarie och en sextonåring. Dessutom lär hon känna Anton och hans familj genom invånarna i Idemåla. Och allt kanske inte är exakt som en kan tro från början? Gamla rykten, döda människor, saker som aldrig sagts rakt ut osv. Dessutom får en successivt veta mer om Freja, vilket är snyggt skrivet. Det är fin karaktär som jag hoppas kommer dyka upp i fler böcker <3 
 
Det här en mysig bok, mycket ledtrådar, värme och roliga karaktärer. Det går inte att skriva mer om själva handlingen för då kommer jag bara avslöja något. Om du är sugen på en lättläst bok med bitvis tyngd, mysiga miljöbeskrivningar och trevliga karaktärer - läs! In i minsta detalj får fyra av fem palmer. 
 
 
Bilden föreställer Kristin Emilsson, fotograf Mia Carlsson. Lånad här

Pick me up

Publicerad 2017-08-19 09:00:00 i min vardag,

Inte för att hösten är här ännu, enligt mig och min kalender kör vi sommar september ut. Men för första gången någonsin har jag kickat igång med D-vitamin redan nu. Min syrra håller ju vanligtvis koll på mig och ser till att jag käkar det varje höst och vinter, för att slippa tröttheten och deppigheten. Och jag känner mig som något slags geni som kickat igång redan nu? 
 
Och inte bara med d-vitamin, utan jag har laddat upp med följande:
- D-vitamin (en tablett om dagen)
- Magnesium (en tablett om dagen)
- Gurkmejavatten (några glas om dagen)
- C-vitaminbrus (en om dagen)
- Baobab (någon tsk-msk om dagen)
 
Och jag vet väl att jag förmodligen får i mig ner än nödvändigt tack vare kost och allt grönt, men det känns bättre att äta d-vitamin och gurkmeja. Det känns som att jag gör min kropp en tjänst och det är bra för min hjärna. Precis som min fru (<3!!!) är jag placeboqueen och mår bra av att göra saker som är bra för min kropp. Ibland är det inte svårare än så. Att jag vet att något är bra för mig, och då mår jag bra redan innan jag gjort det :))))
 
Det ser ut som diskvatten och smakar typ som nypon luktar? Det verkar inte sälja sådär superbra eftersom jag köpte ett gäng påsar på 50 % rea på apoteket. 

Caros utelista

Publicerad 2017-08-17 11:36:43 i kärlek,

I går kväll hängde jag med min gamla poddkollega Fridah! Det kändes som att vi hängde i en kvart men när all tapas var uppäten hade 2,5h passerat. Det blir lätt så när en ska diskutera bröllopet, sommaren, vad som händer i höst, barn, jobb, alla Sveriges bloggare osv. Helt ljuvlig kväll! 


Vi kom också fram till att jag borde göra en utelista, och att den borde gälla från och med nu: 

CAROS UTELISTA:
- nazister
- rasister
- folk som tycker att dom minsann vet saker om personer/grupper av människor/ hela folkslag och gärna vill förklara hur dom ska leva sina liv
- företag som inte betalar ut lön
- folk med helt orimliga höst-listor
- vettiga personer som går loss och gör reklam för värdelösa produkter som typ Deo Doc


Jag vet att den här listan var mycket längre i går, men nu minns jag inte allt? Fridah får påminna mig och så fyller jag på :))))


Tyskungen

Publicerad 2017-08-16 09:00:00 i böcker, girls <3,

Nu har jag läst ut femte delen i Camilla Läckbergs serie om Fjällbacka, Erica Falck och Patrik Hedström. Här kan du läsa recension av bok ett, bok två, bok tre och bok fyra. Bok nummer fem heter Tyskungen och ges också ut av Månpocket
 
Jag hade förstört den här boken lite, eftersom jag och E såg hela Fjällbackaserien på netflix för några veckor sen och det finns ett avsnitt som heter Tyskungen. Dock var det del ett av sex och jag har blandat ihop avsnitten lite. Dessutom så var inte avsnittet helt likt boken. Så jag hoppas att jag inte sabbat fler böcker genom att se serien innan. 
 
 
En sak som jag tänkt på under tiden jag läst alla fem böcker är ett gemensamt drag hos alla karaktärer, som jag ironiskt nog själv glömt bort inför varje recension - det är ofta något som "ligger och gnager"/"något vagt"/"något som fallit i glömska"/"ett minne som hinner undan" osv. Hela tiden! Vid varenda mordfall, förhör, möte osv - det är alltid något som glöms bort som personen sen kommer på och så läggs ännu en pusselbit. Det kan vara att någon hört ett namn tidigare, läst en mening som inte riktigt är viktig i början eller något en person sagt som sen blir avgörande. Varje polis + Falck är med om detta i varje bok. 
- och jag vet inte om det är så himla charmigt? Jag tycker att det skulle vara charmigt om kanske Gösta var lite glömsk och sen kom på viktiga ledtrådar. Men att alla hela tiden har något som ligger och gnager i bakhuvudet, det är bara irriterande. 
 
I femte boken går Falck igenom sitt förflutna och försöker förstå sin mamma lite bättre. Med hjälp av hennes gamla dagböcker försöker hon lägga pussel. Dock hittas människor som stod Falcks mamma nära, döda. En efter en. Så medan Falck gör efterforskningar så håller Patriks kollegor på att lösa mordfallen. Kanske blir det så att dom hjälps åt för att lösa Falcks gåtor och mordfallen. 
- i serien är Falck med vid många förhör, går på egna uppdrag och försöker lösa mordgåtorna före Patrik och hans kollegor. I böckerna är hon lite mer i bakgrunden? Förutom i denna bok där det liksom flätas samman. 
 
Patrik är föräldrarledig, och jag förstår att det var ett tag sen den här boken kom ut, men det framställs som något extraordinärt? Ovanligt att en pappa vill vara hemma med sitt eget barn? Helt crazy. Så förutom att Patrik är hemma, får Falck vara mycket mer i fokus i denna bok vilket jag såklart gillar. Eftersom jag sett serieavsnittet hade jag aningar om vad som skulle komma, men det var ändå en riktigt spännande historia. Hemsk, som det brukar vara, men det känns lite mer att läsa saker som har anknytning till andra världskriget och nazister. Det är snyggt skrivet och jag gillar hur de äldre sidohistorierna flätas samman med nutid. Det enda som inte är snyggt är titeln, den är alldeles för uppenbar. 
 
Tyskungen får tre av fem palmer. 

L WORD <3333

Publicerad 2017-08-14 09:00:00 i Sex osv., girls <3, hbtqi,

Ett av sommarens bästa beslut förutom att vi gifte oss, var att vi påbörjade L Word igen! Det är ju livets bästa serie. Den har allt! Så många fantastiska queens, alla sorters flator, flator som norm - något som är otroligt nyttigt och härligt att glo på. Det är ju inte direkt vanligt att kolla på en serie där 95 % av alla karaktärer är flator. Men så är det i denna serie och jag älskar variationen. Ja, alla är skitsnygga. Men det är olika storlekar, nationaliteter och varierad klassbakgrund. Det är sex, karriär, barn, alkoholism, L.A, familjeproblem och massa annat. 
 
Förutom att den betydde otroligt mycket för mig när jag såg den tidigt 2000-tal, så är det så kul att se om något en älskar. Jag och E såg hela serien precis i början av vår relation, på den tiden när en kunde ligga inne en hel helg och bara stänga ute världen. Nu som nygifta får vi väl försöka göra en repris :))))
 
Se! Det finns på HBO Nordic och på andra sidor :))))) Det är roligt, genialt och skådisarna är fenomenala. Allt är så bra genomtänkt, det är så mycket drama och hela tiden så jävla mycket systerskap! Dom är ju familj, vänner, syskon, partners och ex. <3 
 
 
 

STHLMS QUEENS - Simone

Publicerad 2017-08-13 09:00:00 i böcker, girls <3,

Jag har läst en härlig chiclit från pärm till pärm. Queen Denise Rudberg har släppt ännu en bok, del två i serien STHLM QUEENS som heter Simone. Den ges ut av Forum förlag. Jag har tidigare läst första delen som heter Disa. Bokserien handlar om Disa, Simone och Mercedes som varit vänner forever och lever livet runt Stureplan. 
 
Förutom att jag är en sucker för chiclits, har alltid varit och kommer alltid att vara, så har denna serie någonting mer. Bok nummer ett om Disa tog upp hennes oförmåga att hålla koll på saker, hur impulsiv och slösaktig hon kunde vara samtidigt som hon var världens härligaste, gärna söp som att det inte fanns någon morgondag och alltid glömde bort saker. Samtidigt som hon inte kunde lämna in några uppgifter i tid och struntade i plugg var hon vass och intelligent. Lite senare kom det fram att hon hade ADHD. Det beskrevs på vettigt och fint sätt. 
 
Även i denna bok om Simone är det ett tungt tema, nämligen mäns våld mot kvinnor. OBS: jag tycker inte att det är en spoiler då en förstod det temat redan i slutet av förra boken samt efter att ha läst baksidan...
 
Simone och Christopher är som gjorda för varandra. De möts på en fest och efter första natten är det dom mot världen. Christopher är omtänksam, hämtar efter fester, ringer ofta, messar så fort dom är ifrån varandra och väldigt överbeskyddande. På gränsen till lite för mycket? Fast det är ju ändå så gulligt när killar visar att dom har känslor, och svartsjuka kan ju nästan vara lite charmigt? Eller? 
 
Det är så briljant beskrivet hur en förälskelse kan leda till att en annan människa kontrollerar varje steg en tar. Den där obligatoriska hämtningen efter en drink eller att bli körd till och från skolan kan ju verka charmigt, eller kontrollerande. Att få följa Simones tankar, känslor och hur mindphuckad hon blir är riktigt obehaligt. För en förstår hur lätt det kan vara och hur fort det kan gå. Med rätt känsloutbrott, konsten att ge dåligt samvete och samtidigt ha all kontroll kan en komma långt i nedbrytandet av en annan människa. 
 
Men det blir också så jäkla fint när en förstår hur viktigt det alltid är att en har någon att prata med. Att en kan vända sig till en vän eller familjemedlem och säga när allt inte är hundra. Det är så mycket fin vänskap och kärlek mellan dessa karaktärer. Jag hörde mig själv snyfta högt flera gånger <333 Simone får fyra av fem palmer. 
 
Tack Denise Rudberg för att du kan konsten att skriva en bok som många tenderar att se så lätt på, men med tyngd och viktiga ämnen <3
 

Perfekt lördag

Publicerad 2017-08-12 23:46:53 i min vardag,

En av mina bästa egenskaper är att jag kan få ledighet att kännas som evighetslång. Det känns som att jag hunnit med lagom mycket saker samtidigt som jag fått sova ut. Och denna dag har varit helt perfekt avslutning på semesterveckan och bra uppladdning inför nästa vecka som är fullproppad. 


Vi har kollat L Word, tränat, sammanfört två katter, gjort pizza - vad mer kan en begära av en ledig lördag? 


Kroppen <3

Publicerad 2017-08-10 00:00:00 i min vardag,

En sak som jag typ dagligen är glad över är att jag sedan ganska lång tid tillbaka tränar regelbundet. För mig var det aldrig relevant att hets-banta inför bröllopet som många gör. Men jag har så många andra anledningar till att träna:


- min hjärna mår tusen gånger bättre
- ångest, stress, oro och pms och typ allt som har med menscykelns tjoller att göra har minskat
- jag sover bättre
- tankar kring cancer, hjärtinfarkt, stroke osv osv minskar

Och kanske viktigaste av allt, förberedelser inför bebis. <3333 Får vi en barnmorska som tycker att BMI är ett rimligt sätt att mäta kroppar och vikt, så är målet att ligga på rätt siffra. Även om det är ganska tråkigt och tradigt ibland. Då kan det vara roligare att fokusera på alla fördelar med träning. Och jag har tänkt på det så mycket denna sommar, tänk om alla gympalärare jag mött fokuserat på alla bra fördelar med träning. Istället för att fokusera på antal repitioner, hetsa "killarna mot tjejerna" och bara ha ögonen på dom som kubbade snabbast. Tänk om dom lyft fram att en blir kåtare, sover bättre, mår bättre och att det kan vara ganska kul att jogga med rätt musik. 

Tur att det bara tog några år efter 20 innan jag upptäckte det. Tack till mig själv, världens bästa lilla kropp <333


Flickan på hotellet

Publicerad 2017-08-09 09:00:00 i böcker, feminism, genus osv., girls <3,

Det är knappast en hemlighet att jag älskar Katarina Wennstam. Jag har läst exakt alla hennes böcker, vissa har jag tom läst om vissa och jag tipsar alltid alla om hennes olika serier. Flickan på hotellet är första delen i en planerad triologi i ungdomsserie som ges ut av Rabén & Sjögren
 
Inledningsvis är det ju såklart alltid nervöst att läsa en ny bok av en författare som en redan innan älskar. Det kan ju bli krispigt om det inte är en bra bok, eller så kan det som i detta fall leda till ännu mer kärlek för författaren. Flickan på hotellet är en ungdomsserie, men jag kände direkt att alla över typ 13 kan och gärna bör läsa boken. Alex Skarp heter huvudkaraktären som snart fyller 17. Hon har bästisen Bianca som inte lämnat hemmet på flera månader och bästisen Charlie som hon dansar med. Förutom dessa två har Alex en mormor som är pensionerad domare, pappan är spanskalärare och mamman är på turné med sitt band. Styvmamman Valentina är polis. Och jag gillar att alla karaktärer beskrivs detaljerat och under hela boken. Det kan lätt bli fokus på huvudkaraktären och sen nämns bara dom andra i förbifarten. Jag gillar när en får lära känna alla andra också. 
 
Trion bestående av Alex, Bianca och Charlie börjar nysta i fallet med Olivia, den unga flickan som hittas död på ett hotellrum, (OBS: ingen spoiler, det står på baksidan av boken!) och hamnar ganska snabbt närmare fallet än vad de kanske hade tänkt från början. 
 
Det jag gillar mest och fascineras mest av är hur Wennstam får in detaljer från hur det går till i riktiga världen, på ett lättbegripligt sätt. Fallet som boken handlar om har ju hänt på riktigt. Unga tjejer har hittats döda på hotell. Unga flickor blir misshandlade, våldtagna och mördade av män. Och vetskapen om att detta pågår kan ju göra en galen, förbannad eller helt handfallen. Men det kan också göra att en vill tillåta dödsstraff, höja alla straff till maxgräns och skada folk som skadat andra. Eller i alla fall sätta dit folk som begår vidriga brott. Men samtidigt har vi ett rättssystem som vi följer. Lagar och förordningar som vi förhåller oss till på olika sätt. 
- och dessa två områden kan ju göra en galen. Att å ena sidan vilja sätta någon i fängelset i hundra år, å andra sidan se att någon slags förklaring till varför vi inte oljar upp giljotin så fort en våldtäktsdom är klar. Det är svårt och det krockar ganska ofta i min egen hjärna. Vilket det även gör för Alex. Till sin hjälp har hon ju polisen Valentina och mormor Astrid som förklarar rättsväsendet, lagar och polisarbete på rimlig nivå.
 
Och det är så bra, förbannat bra! Jag älskar att boken är jag-perspektiv samt att det är politiskt och feministisk - men hela tiden lättförståeligt. Vettiga budskap har bakats in på ett smidigt sätt och jag kan förstå hur den här boken kommer att förändra för många unga som läser den. Dessutom är jag redan nu peppad på bok två! Flickan på hotellet får fem av fem palmer. 
 
Min absoluta favoritförfattare Katarina Wennstam<333

mina vänner-lista

Publicerad 2017-08-08 15:56:00 i kärlek,

Jag har hittat världens mysigaste och kanske läskigaste lista om vänskap. Mina vänner är ju mitt liv, så jag skriver denna lista som pausunderhållning under mitt skrivar-bootcamp. 
 
Gemensamma drag för mina närmsta vänner?
Att dom är så ROLIGA!! Och INTELLIGENTA!! Och BRILJANTA! Jag vet att jag typ inte kan skryta om detta, men jag känner på riktigt dom snällaste, finaste, roligaste, klokaste och mest godhjärtade människor på denna jord. Och en ytterligare sak dom har gemensamt är att dom hela tiden får beröm av varandra eller av andra om hur fina dom är - och hur lycklig jag är som känner alla? Tack, tack jag vet. Jag har kämpat i många år och nu omger jag mig bara av guld. <3 Efter bröllopet har folk pratat mer om hur fina vänner jag har än hur vacker jag var, och jag antar att jag är helt ok med detta :))))) 
 
 
Bästa sortens vän?
Den som kan läsa av en utan att en egentligen behöver säga något. Den som vet om jag är på bra humör, om jag behöver en drink, en kram eller bara vara tyst. Den som en inte behöver förklara sig för eller ursäkta sig för. Den som pallar allt magiskt/roligt/fantastiskt men också allt tungt/skitigt/dumt. + en som skrattar åt mina skämt och tycker att jag är rolig! 
 
 
Värsta sortens vän?
Den som bara pratar om sig själv. Absolut har vi kvällar och perioder där en behöver prata av sig och älta något jävligt som hänt. Men folk som bara pratar om sig själva, knip igen kakhålet. Jag har en gång varit på en lunch där hen pratade om sig själv i 47 min och sen ställde 5 frågor i ett andetag som jag inte hann svara på innan hen fortsatte prata om sig själv. Vi är inte längre vänner. Eller folk som är snåla fastän de har råd. Huvva. Eller som bara är giriga med tid, skratt, energi eller annat livsviktigt. 
 
Önskeegenskaper som vän?
Rolig, intelligent, generös, varm, nära till skratt, kan palla med en när en får blodsockerfall, och som funkar i olika lägen. Alltså att vi kan ha svinkul när det bara är vi två, men att vi också har kul på en middag med andra eller när vi svettas på ett dansgolv. En som är generös gällande engagemang, skratt, historier, kunskap och som inte räknar ören. Och en som kan växla mellan allvar och asgarv i ett andetag. Jag vill ha hela paletten tillgänglig konstant. 
 
 
Tråkigaste med dina vänner?
Att det är så svårt att hitta tid när en blivit vuxen? På riktigt det tråkigaste. När en gick i skolan fanns Ligan där hela låg-högstadiet, HT + Ellen under gymnasiet, Moa på SU, Pockisarna på PS osv. Nu har jag stenbockarna på RFSL iofs :))))) Men det kan vara svårt att hitta tid då alla kan. Därför älskar jag att planera långt fram. Då vet en att det kommer att ske + har något fint att se fram emot <3 
 
 
När blir du sur?
När någon är sen. Det är på riktigt det tråkigaste jag vet. Och jag blir orimligt sur, så sur att det kan paja hela träffen. Min tid är viktig och jag ställer klockan för att hinna träffa folk utöver jobb/träning/sömn/sex/skrivande. Den övriga tiden är till för att hänga med människor jag älskar <3 så jag blir sur när folk är sena. 
Eller inte kan beställa matställe. Speciellt om jag är hungrig, då kryper det i kroppen och jag vill att folket bara bestämmer sig. När jag har blodsockerfall är det inte roligt, med det sagt så vänder det ofta snabbt igen :)
 
Typiskt för dig som vän?
Att jag lägger mycket tid och kärlek på mina vänner. Det är liksom ingen slump att jag bara har guld i min närhet, jag vårdar mina relationer och dom jag har i mitt liv betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Det var länge sen jag gjorde skillnad i mängden kärlek en kan ge till en familjemedlem eller vän. Det är samma kärlek för mig <3 
En annan sak som är typiskt för mig som vän förutom att jag älskar mina vänner väldigt högt och mycket är att jag också gör allt för dom. Jag är den som går från jobbet, lämnar en middag eller är beredd att ta en taxi om det behövs. Jag ser oftast lite för mörkt på allt och är alltid beredd att typ ringa en ambulans, medan personen egentligen behöver en kopp te och en kram. Men jag är väl helt enkelt alltid beredd på att ställa upp oavsett vad det gäller. Och, jag är alltid den som vill godkänna mina vänners partners. Spelar ingen roll att vi inte längre är femton, jag är den som gärna "tar ett snack" med personen och vill bocka av fråge-listan. :))))) 
 
 
Återkommande vänproblem?
Att hitta tiden. Om jag fick bestämma skulle vi fortfarande ha jullov, sommarlov, höstlov, påsklov osv. Oceaner av tid till att ligga i kuddhögar och kolla film, äta mängder tacos, överträna oss en dag för att ha ont de kommande fyra, dricka sliskiga drinkar och fixa varandras hår. 
Annars är det väl att alla mina vänner inte går ihop med varandra. På en önskeplanet skulle alla som jag älskar också älska varandra, men så är det tyvärr inte. 
 
 
Vad stör sig dina vänner på med dig?
Oj, förmodligen att jag kan explodera på tre sekunder om vissa saker inte passar mig. Om någon bråkar på krogen är jag där och ska bråka extra, eller om folk inte kan bestämma sig för vart vi ska äta så kan jag bara sätta mig där vi är och sura. Och att jag gärna vill ha rätt. Och att jag inte direkt skäms över att jag inte älskar alla. Jag visar ganska tydligt när jag ogillar människor vilket är ganska så ocharmigt. Att jag alltid vill bestämma film men somnar tre minuter in. 
Jag var nog störigare som singel och yngre. Då kunde jag försvinna iväg med någon snubbe eller "lära känna nya" på krogen och liksom glömma dom jag var där med. Tur att den tiden är över. 
 
 
Sämsta egenskap som vän?
Förr i tiden var det garanterat att jag alltid, alltid dubbel och ofta trippelbokade saker. Jag ville så gärna göra allt på samma gång och glömde liksom bort att jag inte kan göra en Hermione och vrida tiden. Då levde jag också extremt stressigt och kunde vara stirrig/sur/stingslig för att folk inte pratade tillräckligt fort osv. 
Och att jag är pushig. Jag kan nog ganska ofta tycka att folk ska göra på sätt som dom själva kanske inte vill eller ha lust med, men jag puschar ibland för mycket och för hårt. Och att jag såklart har humörsvängningar, och hänger en inte med bland alla toppar och dalar kan det bli jobbigt. Speciellt om jag sänker hela stämningen bara för att jag är hungrig... 
Dessutom vill jag alltid fota allt hela tiden, vilket kan vara störigt i stunden men som alltid är kul att kolla tillbaka på. 
Och att jag kan bli sur när jag känner att jag är den som tar allt ansvar i en relation. Det är inte heller särskilt charmigt, men det brukar leda till vettiga och fina samtal <3 
 
 
Hur är dina egenskaper som vän?
Jag är navet i många relationer. Jag kan ofta vara den startar planeringar, bjuder in till saker, ser till att folk ses och att vi gör saker. Jag kan nog ganska ofta vara på gränsen till pushig när jag vill att vi ska ses nu, allra helst i går och vill gärna få ihop det. Men jag är jäkligt bra på att göra tid för mina vänner. Jag flyttar på träningen, ställer klockan tidigt eller kompar från jobbet för att få ihop det. Och jag ägnar gärna helgerna åt att bara mysa med folk jag gillar. 
Jag är rolig (kanske är konstigt att skriva om sig själv, men det är jag ju!) och jag är ofta på väldigt olika saker. Det är få saker jag tackar nej till och det är inte ofta som jag bangar. Jag bangar bara pga stress-symptom. 
Och jag är bra på att låta folk prata av sig och att låta personen/personerna själva styra vad de är sugna på. Ifall de vill supa ner sig, glo på någon serie eller gå en promenad. Jag är ofta för att göra det som behövs just då. Och jag är bra på lyssna och kan ibland säga liknande upplevelser och ibland är jag bara tyst. Dessutom är jag sjukt bra på att anordna värdelösa förfester. Alla mina förfester slutar med att folk däckar sockerhöga i vardagsrummet framför någon disney/chicflick.
Sist men inte minst, jag är bra på att säga hur mycket folk betyder för mig. Jag vill alltid ha mess när vi kramats hej då så att jag vet att hen kommit hem väl. Jag gillar att berömma mina vänner och förklara vad den är duktig på och hur viktig den är i mitt liv. Jag hoppas och tror att mina vänner fattar vad dom betyder för mig <3
 

Hemester

Publicerad 2017-08-07 09:26:08 i min vardag,

Äntligen är min efterlängtade semestervecka här! <3 Och jag ska ha hemester. Dvs läsa, skriva och bara vara. Framförallt stänga av mobilen och bara ha det tyst. Det behövs efter Pride och efter svinmycket jobb. Vänta tills natten kommer

Publicerad 2017-08-06 09:00:00 i böcker, hbtqi,

Jag fick hem den perfekta mys-rysaren av Rabén & Sjögren, tusen tack för den! Christoffer Holst är född 1990 och har redan släppt flera böcker (hej avundsjuk!!) och har nu släppt en ungdomsbok som heter Väntar tills natten kommer och ges ut av Rabén & Sjögren
 
Inledningsvis, det år sen jag läste en bok som denna. Ni vet som när en var liten och det var så läskigt att en knappt ville läsa klart sidan, för det skulle ju bara bli läskigare. Som barn minns jag att jag kisade för att göra det mindre läskigt, haha, nu lyckades jag iaf hålla ögonen öppna. Men Christoffer är kung av cliffhangers. Och så otroligt skicklig gällande skapa läskig stämning, rysningar och lite magont. 
 
Boken utspelar sig i ett öde hus i skogen. Stockholmaren Lukas och Göteborgaren Sam har haft distansförhållande i typ ett år, nu ska dom äntligen få vara tillsammans i en hel sommar. Enda kravet för att få bo i stugan är att dom ska måla huset. Sam ägnar dagarna åt att jobba medan Lukas ska försöka gå en fotokurs. Men istället hittar han en gammal dagbok och han kan inte låta bli att försöka få reda på vem det är. Och samtidigt försöka förstå vad det är som händer om nätterna. 
- som Stockholmare kan jag till hundra procent förstå att han ligger vaken om nätterna, lyssnar på ljud, analyserar knarrande dörrar och försöker slappna av. Men jag har inte varit med om ljussken och andra mystiska saker som sker. 
 
Sakta kommer det även fram att det har hänt saker tidigare i Lukas liv. Och jag vet inte om det är jag som är känslokall eller om dom delarna får för lite plats, men jag blev inte berörd. Det är liksom 80 % spökhistoria och 20 % relation, Sam och Lukas + dåtid. Och jag hade velat ha mer av Sam, Lukas, dåtid och deras relation. Visst, det är lite sexscener och lite mys. Men jag vill veta mer om dom båda. Så jag hoppas på en uppföljare om Sam och Lukas. 
 
Väntar tills natten kommer får tre av fem palmer. 

Parad och rosett

Publicerad 2017-08-05 11:02:53 i hbtqi,

Årets bästa dag är här - stockholm Pride-parad!! Wiiiee!! Vi kommer stå och titta, peppa och vinka åt alla vi känner :))))) en dag som denna älskar jag allierade lite extra, men pallar inte folk som vinkar som om deltagarna vore djur i bur. Det är en tunn linje där.


Men, fokus för dagen är såklart kärlek! Herre Gud vilken vecka vi haft. Så många fina möten, dans och kärlek <333

Frugan (<333!) tycker att jag är gullig med min rosett, jag tycker den sätter ribban för hur den här dagen kommer bli. Och ja, jag har kollat mycket Gossip Girl senaste tiden. :)))

HAPPY PRIDE!

Fyra år

Publicerad 2017-08-03 14:28:53 i kärlek,

I dag firar jag fyra år med min fru! Eller fyra år sen vi blev tillsammans. Tänk att jag fått tillbringa fyra år( min längsta relation) med en person som älskar mig lika mycket som jag älskar henne <3333 


Min kärlek, mitt skratt, min trygghet. Den jag vill skeda med varje natt, den som får mig att skratta högt varje dag och den som får mitt hjärta att slå dubbelslag. 

Helvete vad jag älskar dig Emelie <333


Ärren vi bär

Publicerad 2017-08-02 09:00:00 i böcker, girls <3,

Jag har haft Caroline Engvall som idol i många, många år. Sen hon var chefredaktör för Frida och sen jag läste 14 år till salu när den kom ut. Nu är hennes första roman här, Ärren vi bär och den ges ut av Kalla Kulor förlag
 
Jag vill precis som vid recensionen av Tills bara aska återstår, inleda med en triggervarning. Ärren vi bär är otroligt vidrig, läskig, hemsk, fruktansvärd, ont-i-magen-framkallande, ångestskapande och jobbig från början till slut. Men den är samtidigt otroligt viktig. Den borde tillhöra obligatorisk läsning för samtliga poliser, socialarbetare, lärare, läkare, personal på ungdomsmottagningar, vuxna på fritidsgårdar, tränare som möter ungdomar, föräldrar och alla andra vuxna som möter unga mellan 11-18 år.
 
Det jag gillar med Engvalls sätt att skriva är att hon beskriver hur allt går till rent juridiskt och polisiärt. En får hela tiden koll på vad som händer med en anmälan, med en utsatt person, med en förövare, i häktet, under en utredning, i rätten osv. Allt beskrivs på ett vettigt sätt och det blir lätt att förstå om en inte har stenkoll på allt från början.
 
Romanen har polisen Ulrika Stenhammar i huvudrollen som precis varit sjukskriven över ett år. Hon arbetar på Citypolisen, enheten som tar hand om fall med fokus på sexualbrott och unga. När en ung kvinna hittas död blir Stenhammar inkallad för att lösa fallet. Till sin hjälp har hon sina kollegor, samt unga journalisten Lovisa Ling. Ingen vet direkt om deras relation, men när fler unga tjejer kvinnor hittas döda måste dom samarbeta snabbt för att få tag på dom skyldiga. 
 
Ganska snart kommer det fram att det är ett stort nätverk män som ligger bakom det, och inte vilka män som helst. Högt uppsatta män, politiker, män med makt osv. Män som inte ser några som helst problem med att sexuellt, psykiskt och fysiskt skada och utnyttja unga tjejer. Män som tänder på att orsaka unga kvinnor hög smärta och som inte bryr sig om någon flicka dör. Män som aktivt våldtar, skadar och misshandlar barn, spädbarn och tonåringar för att klättra bland pedofil-nätverk. Män som sätter sin sexuella njutning och lust över andra människors liv. 
 
 
Boken är baserad på autentiska fall, vilket gör det hela om möjligt ännu vidrigare. Eftersom jag följt Engvalls arbete under så många år så vet ju jag att det förmodligen är intervjuer och möten barn i alla möjliga åldrar som ligger bakom delar av boken. Barn blir utnyttjade, våldtagna, misshandlade och dödade av män som tycker att dom har rätt till sexuell njutning. Vi kan inte blunda för att det sker. För det händer. Varje dag utnyttjas barn av män och det är vår skyldighet att lära oss mer om detta, för att kunna hjälpa till.
 
Ärren vi bär får fem av fem palmer.  
 

Pride dag ett!

Publicerad 2017-08-01 14:00:36 i Sex osv., hbtqi,

Äntligen är stockholm pride i gång!! Wiiiee!! Veckan kommer att vara fylld med kondom-löpning över hela stan, promota sexperternas dejtingbok, hiv-testning och förhoppningsvis lite föreläsningar :))))


Årets viktigaste vecka är äntligen här! <4


Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela