sexualupplysare och bokälskare

delmål åtta

Publicerad 2013-01-30 17:47:00 i Sex osv.,

WHO om sexuell hälsa: människor ska ha möjligheter och rättigheter att ha en sexualitet fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld. 
 
Detta är något som den svenska regeringen antagit och det ingår i Världshälsoorganisationens folkhälsomål. Kvällens uppgift var att applicera olika hälsofrämjande beskrivningar och mål på ens egna erfaranheter av sexualundervisning. 
- en uppgift som var nästintill omöjlig med tanke på att det finns väldigt många olika mål och aspekter som ska räknas in när det handlar om sexologi ur ett hälsoperspektiv. Speciellt med tanke på hur kassa mina olika sexualundervisningar var i plugget. Och det gör ont i mig varje gång jag får höra/läsa om någons kassa sexualundervisning. 
 
Och det blir om möjligt ännu mer tydligt hur jävla viktigt jobb jag och resten i årets kull av RFSU´s skolinformatörer. Fan, dom är ett så himla fina och viktiga. Blir rörd av tanken på hur jäkla mycket viktigt arbete vi kommer göra och hur mycket bättre världen kommer bli. Avslutar med en diamant som vilar på en regnbåge, ungefär så ser jag på gänget. 
 

skitsnack en onsdag

Publicerad 2013-01-30 15:36:16 i min vardag,

Både känner mig och ser ut som en pubertal snorunge. Hade min första GX idag på krim, och det gick skitdåligt. Gruppdiskussionen gick bra, stora gruppen gick dåligt. Jag sa inte ett ord. Och jag satt hela tiden och tänkte på det jag själv sa om mitt eget talutrymme på förra träffen med RFSU - hur jag tar för mig när jag kan ett ämne och jag trivs i gruppen. Annars är jag en iaktagare som insuper alla andra människors åsikter och tankar. Värdelöst och ångestframkallande, för jag var ju påläst och kunde sagt saker, men det blev inte så. Intalar mig själv att jag måste få misslyckas lite ibland också. Dessutom kommer ny chans redan på måndag - ny gx med nytt ämne. 
 
Läser igenom mina kursdeltagares presentationer och ser en röd tråd kring människors behov av att vilja berätta att de är har någon. Pojkvänner, sambos, män - allt ska nämnas, även hundras i vissa fall, och jag vet inte hur det är relevant i skapandet av en själv? Eller det kanske är just det det är. Hur som, jag skrev bara om mina erfarenheter och tidigare kunskaper inom sexologi. Sex och samlevnad ur ett hälsofrämjande perspektiv, heter kursen. 
 
Längtar till helgen med start från fredag morgon 8.47 till söndag eftermiddag. Det kommer bli en magisk helg.
 

Dagens föreläsning

Publicerad 2013-01-29 21:00:16 i Sex osv.,

bland alla föreläsningar om kriminologi passar jag på att gå på en som handlar om något helt annat: fem timmar om ämnet transsexualism.

Intressant, givande och viktigt.

pepp!

Publicerad 2013-01-29 20:51:23 i feminism, genus osv.,

 
Gode gud vad den är bra. Klicka, lär dig bra och vettig fakta - sakna balla musikviedos samtidigt. 

kassa lärare

Publicerad 2013-01-29 08:31:00 i plugg,

Jag vill inte vara otacksam - men hur jävla svårt ska det vara att registrera ett betyg? Speciellt när det finns två betyg på skalan - G och U. Det kan inte vara så jävla komplicerat att bara klicka i boxen för G? 
 
Skulle jag kunna göra det själv så hade det varit gjort på den 21a dagen efter inlämningen. Men nu sitter jag här och väntar på betyg från september, oktober, december och början av januari. 
 
Och det som kanske stör mig mest är att jag lämnat in allt i god tid och jag har hållt mina deadlines - men lärarna har inte vett nog att hålla sin? Är det för mycket begärt att få veta om en klarat uppgiften eller inte? Just nu ser alla mina kurser misslyckade ut då det bara står att jag påbörjat men inte fått något betyg... 
 
Om mina ansvariga lärare googlar på sin kurs och hamnar här: rapportera in mina betyg tack! Det gäller:
- Vuxnas sexualitet 7,5 hp
- Design, gender and aesthetics 7,5 hp
- Sexolig och samlevnad, Biomedicinskt perspektiv 7,5 hp
- Sexologi och samlevnad, Psykologiska perspektiv 7,5 hp
 
 
Och eftersom en av mina lärare inte vill maila mitt betyg så ska jag nu boka en "guidning" på deras hemsida för att lyckas lokalisera mitt resultat. Och nog för att jag inte plockar hem många tekniska poäng - men om skolan har denna tjänst tillgänglig, är det inte dags att de fixar sin hemsida då? 
 
uppdatering: jag gick min lilla guidade tur bland teknikens djungel, och fick veta att det enda jag behöver "rätta" med min uppsats är att lägga till en framsida. Är det någon fbi-kodad fras som inte gick att skicka via mail?

istället för plugg.

Publicerad 2013-01-29 04:25:00 i min vardag,

1. Hur gammal är du? 23.

 

2. Hur gammal känner du dig? Känner mig oftast som 17-19, får ofta höra att jag pratar och resonerar som en 25+´are, men ser ut som ca 19... Fick i helgen höra 28! Hen plockade pluspoäng utan dess like.

 

3. Vad har du gjort i dag? Haft en tre h lång föresläsning, möte med KRÄM och jag gick med i "tentapubs-gruppen"! Haft observation på plattan. Smidit planer med Ernst. Onanerat. Styrt upp veckans schema. Pluggat. Och bokat en resa till New York!! 

4. Vilken film såg du senast? Somnade till Ture Sventon igår, det räknas. 

 

5. Vem ringde du senast? Ernst, vi pratar mellan 1-11 gr/dagen ca. 

 

6. Är du besatt av någonting? Jag gillar att sortera andras saker, typ i matbutiker och dylikt, eller boklåder på jobbet. - På personligt plan? Njuta av livet så mycket som möjligt och ständigt bilda mig.

 

7. Är du rädd för blod? Mensblod - nej. Slå-varandra-i-ansiktet-pga-kass-mansnorm-verklighet/film - ja. Hatar "underhållningsvåld" på mänsklig nivå. Älskar dock att skrämmas av skräckfilmer som innehåller blod. 

 

8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? I mitt rum. Stor säng i mitten, gigantisk bokhylla till vänster, några ljus brinner i fönstret. Olika strukturerade plugg/diversehögar ligger i soffan. 

 

9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet i Sverige? Svar ja. Och deras gemensamma nämnare är att deras sociala kön är kukbärare. Vet dock inte om så verkligen var/är fallet, men de klickar alla i rutan för "man". (Olof Palme <3, Göran Persson, Tage Erlander, Ingvar Carlsson, Carl Bildt) Lika patetiskt som sorgligt.

 

10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga? Nej. Det är en kunskap som ligger längs ryggraden och känns. 

 

11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Kläder: svart. Underkläder: rött/rosa. 

 

12. När vaknade du i dag? 07.01. 

 

13. Vilken är din favorithögtid? Alla dagar som innehåller bakverk. Dock inte kanelbullens dag längre, för det är numera pappas dödsdag. Så semel-dagen då?

 

14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Ett varmt ställe med en hög böcker, min dagbok och någon som serverade mangojuice. Tack. 

15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? Vandrarhemmet vi bodde på i London. 3 tre-våningssängar i ett rum, lakanen hade spår av löss/flatlöss/diverse kryp och det fanns möss/råttor där. Mår illa av tanken på att vi tillbringade fyra nätter där. 

 

16. Hur vill du tillbringa din pension? Min plan är att investera i ett gigantiskt hus på något varmt ställe dit vänner, familj och barnbarn kommer och hälsar på med jämna mellanrum. Om dagarna skriver jag tantsnusk, yogar och håller i något form av dagscenter för blandade åldrar. 

 

17. Vad lyssnar du på just nu? Weeping Willows låt "Touch me", oklart varför. Har en förkärlek för känslosamma människor. 

 

18. Har du någon gång brutit ett ben? Nej, har dock stukat en tå rejält. Bar inomhustoffla i form av en brun kanin i över en vecka. Önskar dock att jag får bära gips någon dag. 

 

19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl?  Ägg, mjölk, halloumi/grillost, pesto, pasta. Och grillkrydda. Men det är en bestående basvara. 

 

20. Vem är din favoritkändis? Just nu delar Maria Sveland och Gudrun Schyman på förstaplatsen. Finns ingen hejd på min kärlek för dessa människor. Jisses vad jag gillar dom. 

 

21. Vad är du på för humör just nu?  Peppad på livet! Jag har visserligen plugg att göra, men överlag är jag så  jävla peppad. Har haft så mycket himla bra samtal på sistonde, och kommit fram till en massa bra saker om mig själv, mina mål osv. 

22. Vilka världsdelar har du varit i? Europa, Staterna och Asien.

 

23. Snarkar du? Ja, när jag är sjuk.

 

24. Vilka yrken har du provat på? Telefonförsäljare, snöröjare, plåtslagare light, städare, fritidsledare, klasskontakt, föreläsare, workshop-hållare, samordnare, säkrare sex-informatör på massa olika vis, korrekturläst manus, springpojke, konditoribiträde, butiksbiträde, café, barista, utbildare inom normkritik, säkrare sex, könens anatomi osv, garderobiär, entrévärdinna, skribent. Typ det. Och fejkad sjuksyster, men det har vi väl alla?

25. Hur går du helst klädd? Underkläder och knähöga strumpor. Kombon skrattar nästan varje morgon.

 

26. Vilket stjärntecken är du född i? Lejon, givetvis. 

 

27. Vilket är ditt favoritgodis? Surt och choklad. 

 

28. Vad sa du senast? Vi hörs väl om en timme eller så igen?

 

29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Hemkunskap, Spanska och Samhällskunskap. 

 

30. Vad har du på dig just nu? Knähöga strumpor, pyjamasshorts, linne.

 

31. Vilken är din favoritaffär? Harrods i London när dom hade Harry Potter-special. Annars VS.

 

32. Vad har du för storlek i kläder? Typ medium? Kollar aldrig sånt. 

 

33. Vad har du i dina fickor? Carmex, körsbärsläppglans, åkkort, ipod och bankomatkort. 

 

34. Vad köpte du senast? Äppeljuice och ett tjog ägg.

 

35. Hur många gånger har du flyttat? Jag är skilsmässobarn, så vet faktiskt inte. 

 

36. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? En lampa som aldrig slocknade så att jag kan se alla råttor. En pilbåge med knivar, för att döda djur = mat. Rep för att kunna döda andra/knyta fast mig själv i träd om nätterna för att få några timmar sömn. (har tänkt osunt mycket på detta.)

 

37. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Beror helt på vilka jag är med.

 

38. Senaste filmen du såg på bio? Twilight den där sista filmen? Tror jag. 

 

39. Har du blivit sydd någon gång? Ja, min blindtarm är borta. 

 

40. Har du någon gång badat naken utomhus? Ja! Jag är ett stort fan av nakenstränder. Mitt resesällskap var dock inte lika peppade, så vi ägnade resten av resan åt att bada toppless, simma ut en bit och sen ta av oss resten. Funkar det med. 

41. Vad åt du till frukost? Äggröra och svart kanelkaffe. 

 

42. Hur såg ditt liv ut för tio år sedan? Då var jag tretton år, ägnade mina helger åt att äta kladdkaka och se skräckfilmer med mina bästisar. Vi köra "anden i glaset" som har lämnat mörka spår... Var en nöjd scout och triggades av att vara normbrytare. Bar tiara i skolan, älskade Grynet, färgade håret mörkblått och kände ibland att jag var ensammast i världen med mina känslor. 

 

43. Har du någon gång åkt dit för fortkörning? Nej, inget jag kommer riskera när kortet väl är mitt heller. 

 

44. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Hehe. När jag skriver min Thorvall-inspirerade bok kommer det med. 

 

45. Vart lägger du din mobiltelefon när du sover? Under kudden på dagboken. 

 

46. Vad var det sista du åt? Pasta med ganska oklar röra, men gott! 

 

47. Vem är världens vackraste kvinna? Scarlett Johansson.

 

48. Är du blyg? Nej, jag skulle nog hamna i det extroverta facket om jag gjorde något test. Kan dock bli tyst om jag hänger med folk som snackar om saker som är jävligt tråkiga som typ sport/ekonomi. Men då beror det på mitt ointresse och inte min blyghet. 

 

49. Vilken var den sista konserten du var på? Det måste ha varit Peace and Love i somras? Så det var väl Rihanna som var så hög att jag mådde dåligt och var tvungen att gå. 

50. Vad heter du i andra namn? Ebba Rebecca. 

 

51. Har du varit med om en bilolycka? Minns att Pappa körde ner i ett dike en vinter. Jag, Peter och Ernst var nära att köra på en älg i somras. Dramatiskt värre. 

 

52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? Oh ja. 

 

53. Vilken är den roligaste träningsformen? Onani/sex? Annars simma längder i ett varmt land. 

 

54. Har du några husdjur? Absolut inte. Jag älskar några mopsar, men där går gränsen.

 

55. Vill du gifta dig? Ja, sicken fest det kommer bli! Om sisådär 17 år. Skulle dock kunna förlova mig i ett härligt förälskelserus, mest för att det vore fint och kul. Inte så mycket av traditionsblaha.

 

56. Var växte dina föräldrar upp? Högland och Kärrtorp.

 

57. Har du någon gång ringt polisen? Ja, trodde min granne blivit mördad pga hens ytterdörr stod öppen jättelänge... Sprang sen ut genom hemmet med en metalljusstake i högsta hugg och åkte hem till mor. 

 

58. Har du svenskt ursprung? Jag är same och valon. Egentligen så jävla onödig info för vem bryr sig?

 

59. Har du, eller har haft, något smeknamn? Jadå. Danne och Lillebror är dom gulligaste. Sexgudinnan, sexexperten och Sex-Caro är dom bästa. Nu lyssnar jag främst till Caro eller kärleksfulla ord. Skulle dock vilja kallas något tönt-coolt. 

 

60. Vilka är dina största svagheter? Att jag har så nära till mina känslor. Kan gå från glad till förbannad på någon mening. Jag går på min magkänsla och mina impulser i nästan alla lägen. Och det är ju inte direkt alla som gör detsamma... Så det kan krocka. Och jag kan aldrig minnas folks bilar, varken färg och märken kan jag inte. Jag minns pappas första bil, utöver den minns jag inga. 

hej lilla äpple - snart kommer vi!

Publicerad 2013-01-28 23:01:40 i min vardag,

 
Vi har precis bokat en resa till New York! Den 21 feb lämnar vi landet och ägnar de sex kommande dagarna åt att äta cupcakes, handla underkläder och lotions på VS, ta turistfoton och äta hamburgare till frukost. 
- det var när jag läste anknytningsteorier och kapitlet "modersband" nu innan jul som jag fick lite panik. Kvinnan är ju havande! Därför kidnappar jag med henne till staterna innan ungen kläcks. 
 
Och apropå nyblivna föräldrar - deras statusar på fb är ofta mitt vardagliga hatobjekt. Så vi klubbade igenom precis att om syrran börjar skriva om ungens bajsblöjor osv. så får jag kapa kontot. Är jag inte den bästa systern så säg? 

click it - klickar på mitt sätt

Publicerad 2013-01-28 19:43:00 i Sex osv.,

Ibland brukar jag fundera över hur jävla magiskt det är att folk faktiskt träffar varandra och blir kära - att alla individer känner liknande känslor exakt samtidigt och vågar släppa taget och falla för varandra. Att känslorna släpps fria, den sexuella energin matchar och det kosmiska klickar. Hjärnvågorna synkar och hjärtat bankar på samma vis. Ibland tänker jag att även fast jag läst kurser om hjärnans sätt att hantera händelser och reaktioner och plockat över 150 hp i sexologi och sånt - så kan jag inte fatta att det faktiskt händer. En del av mig vill lägga det i ödets händer, en annan del av mig tror att människor kommer in i ens liv av anledning och sen fortsätter en att behövas i varandras liv. Och ytterligare en del av mig fattar ingenting. 
 
 
Och jag tänker ofta på att jag gärna klickar med människor - fastän det inte behöver handla om kär-kärlek, så kan jag känna i kroppen att jag vill ha den här människan i mitt liv. 
 
Och jag tänker på min syster som en gång sa efter att jag blivit rejält bränd "att snälla Caro, du måste sluta ge hela ditt liv över en kopp kaffe", och jag tänker på mina äldsta vänner som kan se mig klicka från ett annat perspektiv, och de förklarar mig som "förälskad" fast i en vän. Och jag tänker på det första jag läste om genus, hur "den kvinnliga vänskapen kunde vara så mycket mer och bättre än kärlek". Och oftast resulterar dessa tankar i att jag skiter i vilka titlar människor har i mitt liv, har det sagt klick så har det. 
 
För det är något som händer när en klickar. Skrattet kommer ut på ett visst sätt, hjärtat vill öppna sig och en vill förstå varandra på olika nivåer. Barndomsminnen blandas med utopier och mål med livet. Fastän en kanske bara känt personen enligt kalendern i några dagar, så kan en inte längre se tiden innan personen fanns i ens liv. Inte som att livet nu blivit komplett med personen i ens närhet, utan snarare som att det blivit snäppet bättre. 
 
På samma sätt som det är förbannat läskigt att öppna sig, så finns det ingen bättre känsla när en faktiskt känner att en fått ännu en till i sitt liv, som en vill ha kvar. Efter ölen druckits upp så kommer personen att finnas kvar, och en kan inte riktigt förstå hur det gick från noll till hundra - men det hör väl till de där sakerna en inte behöver förstå, utan bara njuta av. 

like-bomba

Publicerad 2013-01-28 16:29:40 i Sex osv.,

Nytt tillskott till vokabulären: like-bomba! 
 
Vi gick igenom olika sätt att ragga i lördags, och detta sätt kom upp. Hur? Hitta lämplig person att ragga på, gå in på personens profil på fb och likea alla bilder du gillar. Jag tror hen nämnde att det gällde alla "snygga" bilder, men gå loss bland personens grejer och likea allt du gillar. 
- kan ju bli en smula ytligt om en bara gillar snygga bilder. Fast iofs, hur ofta händer det att en raggar för annat än utsidan? Inte så ofta, men det är en annan diskussion. 
 
Jag har en på fb som likear nästan allt jag skriver och alla mina bilder, vilket är ganska ironiskt med tanke på att hen är från nederländerna och fattar inte ens svenska. Så långt har jag kommit i mottagandet av like-bombning... 
 
 
Älskar förresten när folk delar med sig av sina bästa raggningstips. Det är så fascinerande att höra hur folk går till väga för att flörta, få ligga eller visa att en gillar någon. När folk berättar om sina "säkra kort" eller förklarar hur en får hem någon från krogen. Det kanske är den enkla biten? Och det svåra att säga att en faktiskt gillar någon? Oavsett vad en vill göra är det intressant att få höra andras tankar kring det. Tror mitt inlägg var: magkänslan. 

knyter ihop säcken

Publicerad 2013-01-27 21:18:00 i min vardag,

Vecka fyra kan ha varit den vecka som innehållit flest sorters känslor. Inleddes med adrenalinrus över att krim skulle börja, hetsrökning för att få ner pulsen och besvikelsen över att ingen pratade i min klass. Jag kände mig hemma i ämnet, men stressad över det icke-sociala. Som jag istället tog ikapp under timmarna med RFSU, och ägnade tisdag kväll åt den bästa föreläsningen på länge. Jag är "färdig" med sorgterapin och har gått förbi hans verkstad sex gånger nu i veckan. Ägnade onsdag kväll åt familjen och spikade tre resor som ska ske i vår. Minglade med Katerina Janouch i torsdags morrse, där vi diskuterade kvinnlig och manlig sexualitet tillsammans med ett gäng journalister. Och samma eftermiddag gick jag med i KRÄM. Under fredagen kickade jag igång en tredje kurs och beskrev alla mina erfarenheter inom sexologi, det blev en bra och mäktig lista. Lördagen ägnades åt RFSU med diskussioner om porr och maskulinitetsnormer, jag blev kallad trojansk häst över några öl och natten avslutades i endorfinrus. Idag har jag hunnit plugga inför kommande vecka, jobba i balsalen och gått på en feministisk pjäs
- är redan pepp på nästa vecka. 
 
Avslutningsvis, hur jävla vacker är inte denna bild? Magisk. 
 

sugmärken 2.0

Publicerad 2013-01-27 16:30:55 i Sex osv.,

Såg nyss att min näsa är helt röd, gick först igenom gårdagen för att återkoppla till något fall eller dylikt. Tror snarare att det handlar om jag gnidit mig mot skägg under några timmar.

Påminner lite om jakten en hade som yngre efter sugmärken. Hade ni också det? Minns hur mitt kompisgäng hade tävlingar i vem som kunde göra störst eller orkade hålla ut längst. Minns också hur min kompis tejpade Pippi-plåster för att dölja och hur min mor tvingade mig bära polotröja mitt i sommaren...

På samma sätt som det vi sysslade med var rart, är det lika rart när nyförälskade vuxna dyker upp efter helgen med färska bit/sugmärken. Passionerat och spontant i dess bästa kombination.

två kvinnor

Publicerad 2013-01-27 11:35:00 i feminism, genus osv.,

 
Bild 1) en kvinna utför någon form av träning. Oklar vad för slags träning. Och jag förstår inte riktigt budskapet? Blir alla sådär viga av att bära nikeskor? Och det intressanta är att fastän hen bokstavligen är uppochner - så kan hen möta blicken. Och givetvis leende under tiden hen utför denna träning. Dock är hen påklädd, vilket alltid är något. 
 
Bild 2) Så jävla oklar bild på alla sätt och vis. Det är något engelskt modemagasin, detta är ett modereportage - hen ska visa upp plagg, så på vilket sätt berikas bilden av henoms nakna bröst? Varför tyckte fotografen att en nipslip var på sin plats? Ska alla som bär plagget bära den på samma vis? Och den halvöppna munnen och mötande blicken blir liksom pricket över iét. 
 
Jag kan bara inte låta bli att sucka ljudligt över hur dessa kvinnor framställs. Nej den första kanske inte är objektifierad och sexualiserad, men det är den andra istället extremt - jag är mer trött över denna framställning av den kvinnliga kroppen. Den förstör människors sätt att tänka om andra människor och hur de ska resonera kring sin egen kropp. De upprätthåller normer och bygger på dumma föreställningar om kvinnans kropp. 

år tvåtusentretton

Publicerad 2013-01-26 14:24:00 i Sex osv., Veckorevyn,

 
Utöver att jag ville att tvångssteriliseringen skulle avskaffas fick jag även skriva in ett nyårslöfte. Det var jag och några till på redaktionen som fick skriva det vi skulle fokusera på inom respektive område på tidningen. Ovan ser ni min text.
 
Och det kan verka futtigt, men hur många följer detta idag? Jag har själv svackor då jag väntar på att rätt person ska ringa, raggar på fel personer eller av fel anledning, stunder då jag hatar folk som är puttenuttlyckliga och stunder då jag föraktar singelivet. Eller stunder då jag avskyr att vara den enda singeln i rummet. Osv osv. 
- fast så ska det ju inte vara. Det är tvåtusentretton - och om det är något som borde vara fastställt vid denna tid så är det att var och en har rätt att bestämma över sin egen sexualitet och sin egen kropp. Samt släppa kraven, ignorera heteronormen och göra det som faller en in. 
 
Jag kommer alltid kämpa för att folk ska trivas med sin sexualitet och göra det som känns mest rätt - oavsett om det innefattar ligga runt som tusan, onanimaraton varje kväll, partnerskap, inget sex alls eller ragga för nöjes skull. Du ska göra det som du trivs med och för att det känns rätt för dig! 

dagens

Publicerad 2013-01-26 12:27:26 i plugg,

Jag är så himla lycklig över att gå den här kursen! Pepp pepp!

bordellhärvan

Publicerad 2013-01-25 13:44:26 i böcker,

Helgens och till viss del livets boktips - Bordellhärvan. Det är ursprungligen Vertigo som gett ut den, och Pocketförlaget i denna version.

Det tog mig ungefär tre veckor att läsa ut den - dels för att jag var tvungen att googla alla gamla gubbar som figurerade, dels för att den var förbannat tung.

Men som ofta, lika tung som viktig. Borde tillhöra obligatorisk läsning - för vi medborgare ska vara medvetna om vad våra politiker sysslat med, och hur polisen höll dom om ryggen.

I detta fall: unga flickor som lockades till att prostituera sig till högt uppsatta politiker och affärsmän. En kvinnlig bordellägare som bistod med narkotika, alkohol och tips till tjejerna gällande allt från kläder till hur de skulle ligga. I hennes stall fanns det tjejer/kvinnor från 13 år och uppåt.

Då det var en del politiker med i härvan blev det en känslig fråga som polisen inte ville reda ut. Och dåvarande stadsministern gick ut och dementerade allt.

Läs, förstå hur män med mycket makt kan samverka - och hur unga kvinnor utnyttjas som handelsvaror.

min mentor

Publicerad 2013-01-25 13:12:00 i Sex osv.,

 
En kalaspingla och en feberyr. Men jag blir lite rörd av bilden, för jag minns fortfarande hur jag på darriga knän gick fram till hennes signeringsbord under bokmässan i Göteborg 2005, och förklarade hur mycket jag tyckte om henne. Sen började vi maila och nu sitter jag här 8 år senare och har samma plats på Veckorevyn som hon en gång haft. Så jävla häftigt. Katerina firar 20 år i år som sexrådvigare! 20 år!! Undrar vad jag gör om 19 år? 
 
Hur som, jätteintressant seminarium och jag gick därifrån med huvudet fyllt av tankar och idéer kring saker jag vill skriva och forska om. 
- och, hemmafruidealet kom upp (ett av mina favoritämnen!) och jag var helt överrens med Katerina. Det är befängt och idiotiskt att förlita sig på en karl så pass mycket att han ska dra hem pengarna medan kvinnan går hemma och fixar allt annat. Får rysningar av tanken, kan återkomma till det senare. 
 
ps. vet ej hur jag vänder på bilden. men fin är den ändå. 

tre gånger två

Publicerad 2013-01-24 19:17:29 i plugg,

Vårterminen har kickat igång och jag har nu haft tre tillfällen med RFSU och tre tillfällen med krim. Och det är ovant att vara student på heltid, tidigare år har jag pluggat heltid och jobbat heltid - men nu är det studierna som gäller. Skrämmande men nyttigt. 
 
RFSU - älskar gruppen och klimatet. Ingen fråga är dum, alla är så intelligenta och jag är redan nu sorgsen över att det bara är fem träffar kvar. Det är inte ofta en hittar en grupp med tjugo individer som en klickar med, kan snacka om vad som helst med och där det aldrig blir tyst. Och jag sitter med en ständig känsla i magen om att det vi gör kommer att göra skillnad, på riktigt. Världens bästa känsla. 
 
Krim - älskar ämnet och det är mitt nya fält. Jag blir glad och peppad av att läsa böckerna och vill för första gången på riktigt verkligen plugga. (inget illa om mina tidigare sexologikurser, men ofta kunde jag redan allt.) Inom krim är allt nytt. Termerna, människorna, teorierna, sättet att tänka och se på olika händelser och faktorer. Nytt, nytt, nytt. Vilket gör mig till en gröngöling på alla sätt och vis. 
- men, jag gick med i KRÄM idag - och har börjat snacka med några! (ingen av 160 som inte kommit dit med en kompis sa att ord de två första tillfällena...) 
 
Sammanfattningsvis, jag älskar att plugga och har hittat de bästa kurserna för mig just nu. Och leendet på bilden nedan är ej fejkat - bara byggt av exaltering. 
 

frukostmingel

Publicerad 2013-01-24 18:56:07 i party-larty,

En perfekt morgon startar med nybryggt kaffe, färdiga mackor och färgglada cupcakes. Utöver detta hade fina Katerina Janouch en timme långt seminarium om kvinnor och mäns sexualitet. Likheter, olikheter och med fokus på varför normerna ser så olika ut beroende på kön. 
 
Dessutom fick jag lära mig massa om casual dating - hur kan detta koncept ha gått mig förbi? 
 
 
ps. tack till Prat PR, C-date och Katerina för en jättefin morgon! 

Egoboost

Publicerad 2013-01-23 15:40:17 i Veckorevyn,

Jag får ett härligt sug i magen av att titta på denna bild, och ibland kan jag fortfarande ha svårt att fatta att jag skriver regelbundet för Sveriges största tidning för unga kvinnor. Det är världens bästa jobb!

(är sjuk igen, så då är det tillåtet att skämma bort sig själv och boosta en bäst en kan! Har även beställt hem en feministisk bok, en dokumentär om Håkan och säsong 4 av Californiacation.)

kvällens utbildning

Publicerad 2013-01-22 17:04:35 i Sex osv.,

Är på Rfsu's huvudkontor! Senast jag var här var på en dejt och vi deltog i en reklamfilm för Rfsu's kondomplan. Har jag lagt upp dom här? Hur som, det var en fin dejt.

Och den här utbildningen är så jävla fin, nu börjar vi!

kan inte sluta mitt i

Publicerad 2013-01-22 12:16:11 i böcker,

Lite som att en alltid var tvungen att känna på stearinljusets låga - bara för att. Även om en visste exakt hur det skulle kännas. Det är med den logiken jag fortsätter med andra boken om Ana och Fiftys äventyr...

Jag rodnar över språket och dör skämsdöden om och om igen. Men jag måste. Återkommer med recension.

nummer två

Publicerad 2013-01-21 20:30:45 i Veckorevyn,

Årets andra nummer finns nu ute i butik! Förutom mina vanliga sidor får ni även reda på vilken kändis jag helst skulle vilja dejta...

Den frågan var svårare än förra frågan om det jag ser mest fram emot 2013, haha. Det om tvångssteriliseringen var så självklart! Men när det gäller kändisar finns det ju en drös en vill dejta/ligga med.

Hur som, köp numret!

första dagen

Publicerad 2013-01-21 08:47:02 i plugg,

Är så nervös att jag inte ens vet hur jag ska sammanfatta mig. 
 
Mår såhär:
 
ska försöka se ut såhär:
 
gode gud, gör så att jag hittar rätt och att någon vill bli min vän. Ave maria osv. 

pastellfärgat strössel en lördag

Publicerad 2013-01-20 11:33:46 i kärlek,

Hittade över hundra bilder i min photo booth, så jävla kul. Kommer aldrig få tråkigt igen. Kvällen bestod av skratt, diskussioner, bål, lite kaos, pastellprickiga kakor och jävligt mycket pepp. Mina vänner är bäst, och jag älskar när folk från olika håll möts hos mig och klickar. Bästa känslan. 
 
- eftersom den här våren kommer bli den bästa någonsin, var detta bara början. 
 

oskuld?

Publicerad 2013-01-19 12:58:37 i Sex osv.,

Läs punkt ett till fem. Svara på frågorna tyst för dig själv. Tänk om. Lämna en kommentar om du vill. Mina svar kommer sen.

första dagen

Publicerad 2013-01-19 07:50:31 i Sex osv.,

- var fantastisk. Det är bra stämning i gruppen, ni vet när en känner att även fast erfarenheterna och förkunskaperna skiljer sig i gruppen - så är det den där känslan av att en kan ställa vilken fråga som helst utan att det blir krispig stämning. Det är inte ofta det sker. 
 
Och jag blev gång på gång påmind om hur jävla viktigt arbete vi kommer att göra - för även om det enligt svensk skollag står att eleverna har rätt till sex och samlevnadskunskap, så skiljer sig den typen av undervisning radikalt. Jag hade "turen" att få se olika sönderköttade kön med olika könssjukdomar (ren skräckpropaganda!) och en annan hade fått se en film om "hur dåligt det är att vara homosexuell"... En tredje hade fått ägna sin lektion åt att blåsa upp kondomer... 
 
Så när vi är färdigutbildade kommer vi tillsammans med och för RFSU stockholm göra ett fantastiskt viktigt jobb. 
 

PEPP!

Publicerad 2013-01-18 07:59:21 i Sex osv.,

Dagen d är här - äntligen ska jag få gå RFSU´s skolinformatörsutbildning! Som jag har väntat. Det spelar ingen roll att jag sovit ca en kvart i natt - peppen är på hög nivå. Främst därför jag inte heller kunde sova. Och för att vi kom hem från Kalmar mitt i natten. Hur som, önska mig lycka till. 
 

mot Kalmar

Publicerad 2013-01-17 12:13:14 i plugg,

Ännu en tur över dagen till fina Kalmar. En kurs ska redovisas, så nu befinner vi oss någonstans på vägen. Det ska bli så skönt när detta är över - nästa kurs är nämligen genus och jag har och kan de böcker vi ska ha. Pepp!

Tabita är tillbaka!

Publicerad 2013-01-16 23:25:10 i feminism, genus osv.,

 
Älskade Mia Skäringer har fått eget program på tv4, och innan är gladare än jag! Hallelujah! Jag älskar Mia så mycket att det ibland kan göra ont i mig, och en av mina absoluta favoriter Tabita har fått en egen roll i även detta program. Älskade Tabita. Mamman som röker inomhus, som drar hem en ny karl varje helg, som har string som sticker upp utanför de tighta byxorna, som ligger för att hon behöver få ligga, som har tre barn med varsin pappa, som skvallrar ohämmat, somnjuter av vab-dagarna, som älskar sina barn otroligt mycket, en vanlig jävla kvinna. 
 
Och jag tänker alltid när jag ser Mia och Klara, hur många kvinnor är det egentligen som känner igen sig i Tabita? Eller som känner att "jag är fan inte värst" eller "visst fan vore det skönt att ligga för min egen skull!" eller "det finns andra mammor som också röker inomhus - utan att vara en kass morsa". osv. Älskade Tabita.

deadline

Publicerad 2013-01-16 14:23:41 i Veckorevyn, böcker,

För ungefär ett år sen trillade första numret ut i butikerna där jag medverkade i Veckorevyns sexspalt. Att det redan gått ett år? Helt otroligt. Inatt fick jag ett mail där en person tackade för min sidor, och att hen alltid läser det jag skriver först. Dessa meningar rullade in mitt hjärta i bomull och skapade värme i magen. 
 
Och nu har jag precis skickat in månadens omgång med frågor och svar till Angelica. Magiskt. 
 
Vågar inte fota mig i SU´s bibbla, men känner typ samma sak nu som jag gjorde då när bilden togs.
 
 
 
ps. har ni frågor om sex, relationer, kärlek, könisar, fittans anatomi eller kanske om dildos? Skriv till sex@veckorevyn.com 

som Neville

Publicerad 2013-01-16 10:04:22 i plugg,

Moa är och registrerar sig, och om bara fem dagar är det min tur. Att få träffa min klass för första gången, gå igenom kursen, få ett fullständigt schema och ha min första föreläsning i kriminologi. Jisses. 
 
- till skillnad från mina tidigare kurser så har jag noll förkunskaper. Det jag kan lära mig innan är det som står i böckerna vi ska ha i kursen. Jag kommer vara på samma nivå som resten av klassen och det känns både skrämmande och skönt. Jag kommer inte kunna läsa en artikel och tänka " jävla idiotjävel, jag kan skriva om den bättre själv", eller klaga på kassa formuleringar eller känna att jag vet bättre än författaren. Det är ett helt nytt fält. 
 
Försöker visualisera första dagen, och får upp Neville Longbottom. Det enda som saknas är väl en padda. Tryggt. 
 
 

fjärde tentan på tio dagarp

Publicerad 2013-01-15 21:43:00 i plugg,

 
Detta lilla trötta ansikte visar en som skrivit klart fyra tentor/examinationer på tio dagar och således tickat in 30hp. Jag är glad att jag kommit ur min period som innebar att en sitter i sista sekunden, hetsdricker energidrycker och mufflar i sig choklad, för att sen gråta några gånger i timmen och lämna in tentajäveln tre min i tolv... 
 
Den tiden är förbi. Heja! 
 
Bäst av allt: nu kan jag ägna all min tid åt kriminologin! Och Veckorevyn givetvis. Åh, är så pepp. Denna vår kommer bli magisk. 
 
Nu: göra vegetariska Elvis Presley-muffins inför en lååååång dag på Uni imorrn med Moa. 
 
ps. så märkligt att både tröjan och mössan tillhört andra människor tidigare. Tröjan tror jag ärvde/glömdes kvar av ett ex, det enda fina kvar av det förhållandet... Och mössan hittade jag i en låda på landet. Pappa hade för vana att köpa på sig ett gäng utifall vi skulle komma och jobba eller dylikt. Fint.

ett barn att älska

Publicerad 2013-01-15 10:29:15 i feminism, genus osv.,

Nu när det är officiellt att syrran ska kläcka en unge kommer jag skriva och ventiliera mig mycket kring detta. Barn, genus, kön och annat gull-lull. (ni ska bara se kläderna som "bebisen minsann önskar sig från NY! <3) 
 
Men kära vänner, ska vi ta och fastställa en sak som kommer vara bestående under hela hennes graviditet och som faktiskt gäller alla människor graviditeter: könet spelar ingen roll, det är ett barn att älska. 
 
Har redan svarat på dessa frågor från ungefär fem pers: Vad blir det för något? Vad är det för kön? Vad är det? 
- svar: det är ett barn. (vi vet att det "bara" är ett barn, tror att nästa gång blir det minsann twins.) 
 
Så länge den har fingrar, tår, ett litet hjärta som slår och gärna våra fjälltoppar till läppar så är vi alla så himla nöjda. Och allra helst en frisk bebis.

Vi lever i en extremt könsfixerad värld, men att detta ska vara en diskussion redan INNAN ungen kommit ut? Det är bisarrt. Ungen kommer inte bli älskad mer eller mindre för att den har ett specifikt kön. Jag kommer fortfarande vara världens bästa moster och lära den allt från hur en fiskar aborre med andra fiskars ögon ute på landet, bakar blåbärspaj, läsa Astrid Lindgrens böcker och vikten av att alla är lika värda och får älska vem den vill. 
 
 
Lille skatt, du är så jävla välkommen och efterlängtad

världens bästa nyhet!

Publicerad 2013-01-14 21:18:42 i kärlek,

 
äntligen är det officiellt - jag ska återigen ha den jävligt stora lyxen att bli moster!! Åh, ser ni det lilla grynet? Det kommer bli en fröjd när det lilla livet kläcks. Jag har redan köpt den första boken (Ronja Rövardotter, givetvis!) och ytterligare en present, och jag bölade lyckligt medan den blev inslagen. 
 
Så jävla fint. Älskade syster och R, gud vad glad jag är. Ytterligare ett troll i familjen, så fantastiskt. 
 
ps. jag var så nervös att jag inte skulle se att det var en bebis, för jag skulle inte kunna fejka och låtsas att jag också såg det lilla livet. Minns hur pappa skrattade högt när jag frågade om han kunde se mig när dom gjorde ultraljudet: Nähä du lilla gumman! Såklart jag inte gjorde det. Jag ljög och sa att jag gjorde det!!

heteronormativ värld

Publicerad 2013-01-14 14:17:50 i Sex osv.,

Så länge folk måste komma ut och bekräfta sin icke-heterosexualitet - så lever vi i en heteronormativ värld.

Det är inte jämställt när en del människor måste berätta om sin sexualitet, för att bekräfta att de avviker från normen.

- och ordvalet "spekulerat" får mig att kräkas i munnen. Heterosexualitet är det ingen som någon spekulerar kring eller som någon riskerar att bli outad som. Det är alltid de avvikande från normen som ska märkas, dissekeras och godkännas.

vilken mössa?

Publicerad 2013-01-12 18:12:23 i njuta,

Ni vet när en suttit och stirrat på en tenta i ca två dagar, fem timmar åt gången, för att till sist bli arg och bara skriva på. Det är inte det att en inte kan ämnet, utan att det inte intresserar en.

Dialektiska relationsteorier blir nog aldrig min kopp te.

Ska ägna kvällen åt vin, skratt och häng med Lovisa. Trevlig helg osv.

peppigt nyårslöfte!

Publicerad 2013-01-12 15:26:00 i Sex osv., Veckorevyn,

Veckorevyn har ett uppslag i senaste numret där de har nyårslöften fast tvärtom. Tanken var att olika personer på redaktionen skulle skriva varsitt som skulle peppa läsarna inom olika områden - och mitt handlade givetvis om sex och relationer. Ni förstår tvärtom-biten efter att ha läst texten. 
 
Och det är så peppande för det är flera personer som fotat detta och lagt ut det på instagram - så mitt löfte sprids vidare. Håller tummarna för att folk tar till sig löftet och följer det på sitt eget vis. 

hallongrottan forts.

Publicerad 2013-01-12 12:34:14 i böcker,

Befinner ni er i Sthlm så måste ni svänga förbi Hallongrottan. Dom har upp mot 70% rea på nästan hela butiken. Jag gick loss bland kurslitteraturen och gick därifrån 11 böcker rikare.

Ni vet att jag inte är den som uppmuntrar till materialistiska handlingar - men nu gör jag ett undantag. Vettig, feministisk och fantastisk litteratur för låga priser. Magisk kombo.

när saknaden kommer ikapp.

Publicerad 2013-01-11 13:32:00 i kärlek,

Drömde om en person inatt och vi var tillbaka på gymnasiet, den tiden när allt handlade om vilken fest som skulle avverkas, vem som kunde fixa sprit och vem som hade nya skor. När allt var enkelt. Gick igenom alla 104 album på fb och fastnade för ett;
 
jag vet vilken dy du varit i. 
 
 
Det är bilder som är tagna under juli månad 2011, den sista sommaren som han var vid liv. Han är med på några bilder och hans ansikte är svullet eftersom han fick i sig så mycket kortison, tror det iaf att det var det som fick honom att svullna i ansiktet, medan resten av kroppen blev tunnare och tunnare. Och under några av bilderna har jag skrivit små kommentarer, som har har sagt. Som när kabeltvn inte ville fungera och bilden såg ut som ett färgglatt myrornas krig, "titta Caro, det där kan vi klippa isär och sen bygga pussel av!", sa han. Och jag kan höra han uttala varje stavelse när jag läser meningen. Och det är massa foton på bär, varje gång vi åkte någonstans köpte vi massa bär. Jordgubbar, hallon, körsbär, flera kilon som vi åt om kvällarna med grädde och cointreau. Och det brukade göra mig så stressad. För jag tänkte varje gång vi handlade - tänker han att det är hans sista omgång, är det därför vi köper så jävla mycket? Eller vill han bara njuta som fan? Då gör vi det, vi njuter. 
   Och jag minns sista gången han grillade stora köttiga biffar, och när vi spelade en omgång Retro, och jag minns inte frågan längre, men han hade försökt stava till Pocahontas och vi tjöt av skratt. 
 

Och på en annan bild står en 7,2a, ett kg ölkorv och Morbergs tidning - vi skulle ha myskväll och hängde. Det krävdes så lite för att vi skulle ha kul, lite kött, varsin öl och kvällen var gjord. Den ölen var förresten inhandlad under sista gången vi var på systemet tillsammans. Då var han så sjuk och trött att han rotade fram bolagets egna pall och satte sig ner medan jag gick loss bland ölsorterna. Jag läste högt och tydligt med inlevelse för att få honom att skratta när vi var bland vinerna, och han kontrade med att förklara hur olika vinsorter skapas eller varför ölsorterna har olika färger. Han tyckte alltid att jag pratade så hela butiken hörde och han suckade när jag började sortera bland tablettaskarna senare inne på konsum. 
 
Jag minns inte så mycket från den sommaren, hjärnan har lyckats radera bort det mesta. Men jag minns hur vi hängde, när vi drack öl framför någon fotbollsmatch som båda somnade i eller när katten fick mer uppmärksamhet än vad jag fick. Eller hur vi eldade fastän det var sommar, men bara för att han tyckte om det. Och jag minns alla jävla kilo bär vi åt. Med grädde och cointreau, precis som Farmor tyckte om. 
 

årets bästa nyhet

Publicerad 2013-01-11 10:38:00 i Veckorevyn, åsikter,

 
I november eller början av december fick alla på Veckorevyn nämna något som en ser mest fram emot år 2013, och förutom att alla i min närhet mår bra, är lyckliga och cancerfria - så kom jag bara på en enda sak. Något som berör mig och som jag demonstrerat för, diskuterat och ventilerat i år: att steriliseringskravet vid könskorrigering avskaffas. 
 

Som ni ser på bilden svävar mitt lilla huvud och denna mening omkring med resten av Veckorevyns redaktion- och igår blev det klart, lagen ändras! Så jävla fint. Mer om det och SvD´s kassa formulering kan vi ta senare. 

hallongrottans butik upphör

Publicerad 2013-01-11 09:04:43 i feminism, genus osv.,

Inleder helgen med en deppig nyhet - Hallongrottans fantastiska butik vid Hornstull i Stockholm upphör. Det säljs för få böcker och butiken har inte råd att vara kvar. Så jävla deppigt. Denna lilla fantastiska, feministiska, queera och alldeles alldeles underbara lilla butik. 
 
De få gånger jag köpte böcker om genus/feminism till mina kurser ilade jag dit och nu i våras betalade jag några hundra över adlibris priser, men så värt. 
 
Dom inleder en utförsäljning av hela sortimentet idag klockan 12.00, som håller på till den 14/1. Så har ni missat att köpa julklappar, vill fixa presenter eller bara gå loss bland hundratals fantastiska böcker - så ta er förbi Hornstull i helgen. 

OM jag är pepp?

Publicerad 2013-01-10 03:54:00 i feminism, genus osv.,

 
Fick se omslaget nu i veckan och skrek rakt ut - jag är så förbannat jävla pepp. Boken släpps på internationella kvinnodagen (8 mars för er oupplysta!) och jag räknar ner dagarna. Det är fantastiska Leopard förlag som ger ut den, och det var länge sen jag trodde så mycket på en bok som jag gör nu. 
 
Den ligger fantastiskt rätt i tiden och allt Maria Sveland river upp känslor, får mitt hjärta att banka och påminner mig om varför jag är feminist. Hon är bäst. 
 
 
ps. och till historien hör att jag träffade henne en sen natt nu under bokmässan i Göteborg, jag skriker ut hennes namn och öser ur all min kärlek för henne. Och vi kramas. Dagen efter får jag veta att hon är Leopard senaste tillskott... He he he. 

rätten att vara den en själv väljer.

Publicerad 2013-01-09 21:48:09 i Sex osv., feminism, genus osv.,

Det finns forskning som säger att om en ska räkna med alla uppsättningar av hormoner, organ och anlag - så finns det 22 kön. Och så finns det andra forskare som säger att det finns enbart två kön och att de är skapade som varandras motsatser. Och det finns ytterligare en sorts forskare som klassar transpersoner som psykiskt störda. Och det finns forskare som tror att hjärnan avgör könet. 
 
Och jag förespråkar en sak - rätten att vara den en själv väljer.
 
 
Det är inte min uppgift som människa att kategorisera, exkludera och avgöra andra människors kön. Jag har ingen rätt att sätta människor i fack, förklara för andra människor vilken identitet den personen har eller sätta någon i en kategori utefter den personens sexuella preferenser. Jag har inte rätt att okeja någons sexuella läggning eller avgöra att den personen är det ena, andra eller tredje könet. 
 
Var och en avgör själv vilket kön hen är, om den vill ansluta sig till något kön alls eller baka in det i sin identitet. Ens pronomen väljer en själv och även sättet en vill leva, eller vilka en vill leva med. Det ena är inte bättre än det andra och det finns inga prispallar när det kommer till könstillhörighet. 
 
Jag har alltid och kommer fortsättningsvis alltid kämpa för människors lika rättigheter, och inom detta inkluderar jag även rätten att bestämma över sin egen kropp, sitt kön och sin sexualitet. Och även rätten att besluta att inte tillhöra något av de "traditionella könen", ligga som normen säger att en ska osv. 
 
I denna kamp kommer jag även kämpa mot trångsynta människor, hånfulla idioter och personer som har svårt att se utanför heterosexistiska normer, tvåkönsnormen eller biologiska studier. Normer är till för att förstås och oftast brytas. Normer som begränsar, förstör och sätter oss i fack mår ingen människa bra av. 
 
 
Ingen annan människa har någonsin rätt att sätta dig i ett fack, avgöra vilken sexuell läggning du är eller vilket kön du förväntas ha. Det är något som du, och bara du själv bestämmer. 
 
 
ps. i och med detta anser jag att diskussionen om kön är över. Vad det gäller mina åsikter om kvotering så tar jag gärna det vid ett senare tillfälle. 

strypa någon under en ejakulation?

Publicerad 2013-01-08 15:57:00 i Sex osv.,

Har börjat se True Blood, och ni som följer serien vet ju att det inte går att sluta när en väl börjat... Och jag kan gott och väl förstå att serien är från femton, och jag sätter min skattkista på att staterna satt femtonårsgräns pga allt liggande och nakna, stönande kroppar, inte pga våldet, blodet och alla scener med slagsmål och svordomar. 
 
Det är säkert mer skadligt att se lite juckande kroppar än en halsåder som slits av...
 
Hur som, ni vet precis i början när Justin ligger med rödhåriga kvinnan. Hon står fastkedjad med armarna högt upp och de är båda stående - och han fäster sina händer runt hennes hals under tiden han tar henne bakifrån - och råkar trycka lite för hårt under tiden han ejakulerar - och han tror att han stryper henne. 
 
Är det möjligt? Är det fysiskt möjligt att dels åstadkomma så pass mycket kraft i armarna under en ejakulation att en klämmer åt någons hals så pass hårt? Och hur får jag reda på om det är möjligt eller inte? 
- känns ju inte direkt något en kontaktar vårdguiden för...
 
Så, någon som är mer kunnig inom detta ämne? Är bara nyfiken om det är fysiskt möjligt att få så mycket kraft - ämnet "faran med strypsex" kan vi ta en annan gång. Maila mig på sex@veckorevyn.com
 
Under tiden: spana in dessa bilder. Är mer förtjust i bild nr två. 
 

lubrikation

Publicerad 2013-01-08 12:56:00 i Sex osv.,

När vi ändå pratar om ilska över att ordet rödmarkers i word - så kan vi lika gärna gå igenom vad lubrikation egentligen är.
 
 • fittsaft 
 • naturligt glidmedel
 • fittans motsvarighet till erektion
 • variationen varierar från person till person
Dessa fyra punkter brukar jag alltid belysa när jag pratar om lubrikation. Det kommer från engelskans lubricate som betyder just att smörja/smörjmedel, vilket är exakt vad detta gör i fittan. Lubrikation skapas när en är kåt och förbereder fittan på att omsluta något, exempelvis fingrar, en dildo eller en kuk. Det gör det enklare att föra in saker i fittan och sexet blir skönare - på samma sätt som det gör det enklare att föra in och ut något i fittan när den lubricerat, så minskar även risken för skador. Det är därför det är viktigt att en är riktigt kåt, uppvärmd och för många krävs det ett längre förspel för att ens fitta ska börja skapa lubrikation. Fittan mår inte bra av att omsluta något innan lubrikationen skapats, då kan det lätt bli sprickor eller små sår vid fittans slemhinnor. 
 
Lubrikationen skapas i takt med att fittans svällkroppar blodfylls, och det är från cervix (slidans väggar) som lubriationen kommer, detta startar i och med kåtheten nått hjärnan och förspelet/upphetsningen inletts. Mängden lubrikation varierar från person till person, och för många även beroende på hur pass kåt en är. Om en inte lubricerar så mycket kan det vara skönt att tillsätta glidmedel. Det kan en även göra om en lubricerar mycket - det går inte att överdosera glidmedel. Det handlar bara om att välja rätt sort som matchar med kondomer/dildo. 
 
 
En annan sak som kan vara bra att känna till om lubrikation är att risken att överföra något med lubrikation är väldigt liten, det räknas alltså till säkrare sex att slicka fitta, slicka av eller suga av föremål/kuk som varit inne i en fitta. Det som forskning kommit fram till är att högst upp i slidan, vid livmodertappen - den vätskan som skapas där, är den vätska som kan innehålla spår av könssjukdomar. Men att slicka fitta och få i sig lubrikation som är så att säga längre ner i fittan (alltså närmre slidöppningen) är säkrare att få i sig. 
 
undrar du något mer om lubrikation eller har du en följdfråga? Maila mig på sex@veckorevyn.com 

värdet i att ha ett inkluderande språk, del två.

Publicerad 2013-01-08 09:38:00 i Sex osv., feminism, genus osv.,

Svar till E.E.´s kommentar:
 
Vetenskap bygger på systematiska kategoriseringar - inte subjektiva åsikter. Hur vet du att det tredje, fjärde osv. könet existerar och att de inte i själva verket är olika "grader" av antingen man eller kvinna? Det du benämner som [biologiska] kön låter mer som något jag skulle kalla för "identiteter". Kön bestäms efter könsceller, om du kan hitta belägg för en tredje, för vetenskapen okänd könscell, lyssnar jag gärna. I annat fall har din lärare helt rätt i att prata om just två kön.

Mitt svar: Vissa forskare bedömmer kön efter hormonsmängden i en människas kropp, skulle vi gå efter dessa uträkningar skulle vi ha ungefär 22 olika kön. Ska vi gå efter biologiska kön så finns det en fitta med äggledare, livmoder och för många en möjlighet att bära ett barn, och en kuk med tillhörande pung och sädesledare.
 
Sen finns det personer som klassar sig själva som intergender. Vilket innebär att personen klassar sig själv som bortom, ovanför, mitt i mellan, utanför, under eller över de så kallade traditionella könsrollerna. Sen finns det även något som kallas intersexuell - vilket innebär att en person föds med anlag för bägge biologiska kön.
 
Absolut finns det människor som kopplar samman sin identitet med sitt biologiska kön - det är så hela vårt samhälle är uppbyggt. Alla lagar, normer, sociala koder osv. är uppbyggda på att det biologiska könet avgör hur vi är som människor. Det kallas även genus - att kön är något vi skapar. 
 
Min personliga uppfattning: jag är emot tvåkönsnormen och jag är emot att kön har så pass stor makt och plats i vårt samhälle som det har idag. Jag tror inte att det enbart finns två kön och jag är emot könsroller. Könsrollerna begränsar oss, bygger murar för individens fria vilja och avgör hur vi ska leva våra liv. Oavsett om en föds med en fitta, en kuk, en kuk och en livmoder eller blandning av pung och vagina mellan benen - så är vi alla människor. Det är befängt att vi fäster så pass mycket vikt, energi, egenskaper och makt vid kön. 

två veckor kvar

Publicerad 2013-01-07 16:39:59 i plugg,

Detta brev trillade in idag - är så sjukt peppad. Har införskaffat nästan alla böcker och håller på att avsluta höstens kurser. Blev klar med både "unga, sex och internet" och "vuxnas sexualitet" förra veckan. Ska bli så skönt att ha en stor kurs att fokusera på istället för massa små.

LUBRIKATION

Publicerad 2013-01-06 16:13:25 i åsikter,

Vem eller vilka är det som bestämmer vilka ord som finns med i words ordlista? Retar mig till döds varje gång Word rödmarkerar LUBRIKATION. Hur svårt kan det vara att bara lägga till detta lilla viktiga ord? Minst lika viktigt som erektion, men det finns minsann med...

Ska lägga min frustration över words inkompetens på att bli klar med sista tentan för kurserna i Trollhättan. Heja!

värdet i att ha ett inkluderande språk

Publicerad 2013-01-04 18:06:37 i Sex osv., feminism, genus osv.,

Det är så extremt frustrerande att skriva en examination för en lärare som in i minsta stavelse propsar på tvåkönsnormen. Kursen heter Vuxnas sexualitet och ska vara en öppen, inkluderande och bra kurs där allt som har med sexologi tas med. Det krockar ganska mycket med lärarens egna åsikter - som mer än gärna påverkar allt vi gör. 
 
Tvåkönsnormen - denna norm går ut på att det finns bara två kön. Det finns en kvinna och det finns en man. Dessa föds till varsitt kön och är från start olika - gärna varandras motsatser. Allra helst av allt ska kvinnan finna en man som hon vill gifta sig med och skaffa 2,3 barn med. Och detsamma gäller givetvis mannen. Tvåkönsnormen går så att säga hand i hand med heteronormen. 
 
 
Det är så otroligt viktigt att ha ett inkluderande och gärna normkritiskt språk, och det gäller i allt en gör. Så istället för att skriva "en kvinna kan bli kär i någon av det motsatta könet" kan en istället skriva "en kvinna kan bli kär i någon av de andra könen" - för att enkelt inkludera att det finns fler än två kön. 
- språket är fortfarande korrekt och alla förstår vad som menas med den andra meningen. Den första meningen är dock lite oklar... 
 
Och som notan på riset sökte jag på "happy couple", antar att det är dessa som min lärare tänker på när hen gör alla våra uppgifter. 
 
 
 
Nej, nu tar jag helg. 

plugg-pepp

Publicerad 2013-01-04 12:31:13 i böcker, plugg,

 
Jag och Moa ilade omkring igår och införskaffade det allra viktigaste och peppade tillsammans inför vårens kurser. Det blev tema rosa för Kriminologin i kalendern och det ska bli så skönt att fokusera på främst en enda kurs. Kommer fortfarande ha kvar kursen i Kalmar, men resten kommer ske här i Stockholm. 
 
Innan jag kickar igång Krim har jag lite tentor kvar på resten av kurserna:
 
Umeå: Unga, sex och internet - projektplan för att förhindra att unga råkar ut för grooming, sexuellt utnyttjande osv. Mitt fokus blev på virtuella sidor samt inkludera vuxna människor på fler plan i ungas liv. 
 
Trollhättan: Vuxnas sexualitet - tenta som en enbart kan få g på. Kan inte läsa frågorna utan att himla med ögonen pga nivån är så låg. Ger den tre timmar, max fem. 
 
Luleå: Design, genus och estetik - tre uppgifter varav den första innefattade kunskapen om att design måste i vissa lägen följa skapandet av genus för att göra produkten användbar för enbart ett kön. 
 
Kalmar: Sexologi och samlenvad - denna kurs går på halvfart och kommer pågå till juni. Just nu sysslar vi med en filmanalys och ska diskutera anknytningsteorier, förmåga att uppnå sexuell aktivitet beroende på kön, ålder, etnicitet, funktionalitet osv. 

någon som vill gå?

Publicerad 2013-01-04 09:43:40 i Sex osv., plugg,

Jag älskar när universitet och högskolor bjuder in till öppna föreläsningar och bjuder in även människor som inte går just den specifika utbildningen, men har ett intresse i ämnet ändå. För även om en kanske inte hänger med på exakt allt som sägs, så är det en möjlighet att lära sig något nytt och vidga sitt kunskapsnät. 
 
Någon som vill följa med mig på dessa? Bägga är på su. 
 

Vad är honligt, hanligt och vanligt hos djur?

 

9/1: Professor Ingrid Ahnesjö, Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet föreläser på temat: Vad är honligt, hanligt och vanligt hos djur?

 

Queera perspektiv på biologi

 

23/1: Malin Ah-King, Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet diskuterar queera perspektiv på biologi och biologisk forskning.

dagens sanning

Publicerad 2013-01-02 21:13:21 i Sex osv., kärlek,

 
Det är citat likt detta som gör mig tårögd, varm i magen och känner mig snäppet starkare. För fastän det är 2013, så är det inte lika självklart för alla. Det finns fortfarande trångsynta idioter som tror att kärlek blir bättre för att det är två olika kön som älskar varandra, eller som tycker att äktenskap blir konstigt för att det är två med samma kön som säger ja inför sina nära och kära. 
- men, jag tror på 2013. Och jag tror att för var dag som går så är det hundra tusentals världen över som kämpar för människors lika rättigheter. Rätten att gifta sig med den en vill, rätten att få älska vem den vill och rätten att få vara exakt som en vill. All kärlek är vacker kärlek, och exakt lika viktig och värdefull. 

lycka

Publicerad 2013-01-02 08:41:21 i njuta,

Sa jag inte att 2013 kommer bli ett fantastiskt år? Jag kickar igång det med att hänga med denna pärla. Nu ligger han och snarkar i mitt knä.

Dör av lycka.

fantasikalender för 2013

Publicerad 2013-01-01 18:48:00 i min vardag,

 • lyssna på samtliga p3-dokumentärer
 • bli mer allmänbildad och vidga mina kunskapsfält
 • klara Kriminologin
 • besöka Paris! 
 • bli en flitig och regelbunden löpare
 • läsa fem klassiker (vem hinner 30?)
 • ta körkort
 • våga ta det lugnt
 • prata i radio regelbundet
 • göra succé med min spalt i Veckorevyn och fortsätta vara omtyckt av läsarna <3
 • Fira St Patriks Day i Dublin med HT
 • våga tacka nej
 • fira midsommar på landet med syskonen <3
 • resa bort en vecka själv på semester
 • bli klar med min första bok
 • bli förälskad
 • umgås flitigt och ta hand om mina finingar
 • skapa podcasts och publicera
 • shapea upp denna sida och förbättra
 • trycka mina visitkort! (hittade en formgivare/konstnär igår!)
 • besöka minst tre nya platser
 • ha fler föreläsningar, workshops och möten med unga
 • åka till New York med syster!
 • bli fast krönikör för tidning/hemsida
 • ha sommarlov
 • arbeta mer aktivt med säkrare sex-info och hivprevention
 • vara vegeterian
 • besöka Harry Potter-landet!!!
 • springa och överleva vårruset
 • skriva skriva skriva
 • hångla, ligga, ragga, onanera - för skojs skull
Sammanfattningsvis: jag vill fortsätta att utvecklas inom min roll som Veckorevyns sex-expert. Föreläsa, skriva, upplysa och informera mer aktivt om säkrare sex-info, könssjukdomar, könens anatomi, hivprevention osv. Jag vill även resa tillbaka till både London och New York, samt upptäcka nya platser och vidga mina vyer. Och trappa ner, fokusera på krim-studierna och njuta av livet. 2013 kommer bli det bästa året. 
 

nyår

Publicerad 2013-01-01 18:25:05 i party-larty,

Här på en äng firade jag och Madde in tolvslaget pga för tidig buss. Därefter hamnade vi på en fest och jag trillade in i hemmet runt 07 pga ägnat timmar åt att diskutera miljö, politik och fördelar med att vara vego. Vem kan banga på sånt?

- denna dag: Californiacation, True Blood, P3-dokumentärer och rostmackor.

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela