sexualupplysare och bokälskare

regnbågsfärgade naglar

Publicerad 2014-02-26 21:58:37 i hbtqi, åsikter,

 
I vissa länder runt om i världen är något så simpelt som att måla naglarna i regnbågens färger förbjudet. Det finns lagar som förbjuder öppen homosexualitet, "propaganda" som innebär att en sprider "positiv" fakta om homosexuella och det finns människor som sätter prislappar på en homosexuell person som bli fängslad av polis. Runt om i världen blir människor mördade, misshandlade, trakasserade, våldtagna, mobbade, utfrysta, negligerade, utnyttjade, hängda, slagna och bortglömda - för att dom inte älskar enligt heteronormen. 
 
Och mitt i allt detta så är jag så förbannat trött på det eviga ryggdunkandet i landet. På samma sätt som människor lutar sig tillbaka för att "Sverige är världens mest jämställda land", så finns det individer som pustar ut för att "Sverige i alla fall inte är som Ryssland". - Fast är det detsamma som att det är lugnt här i detta land? Är det en anledning att pusta ut och banka sig själv för bröstet? Knappast. 
 
Se utanför din egen trånga box och lyft blicken. Det finns homofobi även inom detta lands gränser. Det finns hundratals och kanske tusentals människor som dagligen blir särbehandlade för att dom inte knullar heterosexuellt. Eller som blir utfrysta på sina jobb eller blir nerslagna i en park för att hen hånglat samkönat. 
 
På samma sätt som feminismen inte gått för långt, finns det ingen jävla anledning att pusta ut för att OS i Ryssland avslutat. Kampen är inte slut för att elden har slocknat. Det finns mycket kvar att arbeta med, på såväl nationell som internationell nivå. 
 
Jag vill istället uppmana er till att hjälpa till. En vettig start är att bli medlem i RFSU och RFSL. Rfsl Ungdom för er som är ungdomar. En sådan enkel sak gör skillnad, mer än vad en kan tro. Så bli medlemmar - tillsammans kan vi göra skillnad. För det beövs, tro mig. 

kampanj!

Publicerad 2014-02-26 13:15:21 i Sex osv.,

En kan måla naglarna i regnbågsfärger, lära sig allt om fittan och kuken, göra en kondomplan och ställa tusen frågor! Så peppigt och vettigt. 


ny onsdag - nytt uppdrag

Publicerad 2014-02-26 08:16:05 i Sex osv.,

Här sitter jag med en präktig fallossymbol i lent trä. Kan vara en av de bästa uppfinningarna som skapats. En penis i trä = tränis. Dessa används i undervisande syfte när vi är ute med COL om somrarna, i klassrummen för högstadie/gymnasiekids - samt för det uppdrag jag ska ut på i dag. 
- den är så simpelt gjord, skapar lite fniss ibland - men det blir enkelt att demonstrera hur en kan ta på en kondom. Finns det tid över så får även kids testa och jag gillar det upplägget. För även om en kanske aldrig kommer ta på en kondom, har gjort det i tre år eller ska testa redan om en vecka: det är alltid vettigt att ha kunskapen om det. En ska vara förberedd, ha sett och känt på en kondom. Testat att ta på och veta hur kondomer fungerar. Det är en mänsklig rättighet att känna till hur kroppen fungerar, hur en skyddar sig mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Samt avgöra om och när en vill skaffa barn. Och ligga hur mycket eller lite en vill. 
 
 
 
Jag ska kampanja för RFSU på en skola ute i Nacka. Vi kommer att mingla, prata kondomkunskap, säkrare sex, fittfakta och kukkunskap. En kommer kunna måla naglarna i regnbågsfärger och ställa alla tusen frågor som susar runt i huvudet. Kommer bli magiskt. 

universum är vårt

Publicerad 2014-02-24 21:13:17 i kärlek,

Mitt gamla ömma pophjärta slog dubbla slag genom hela låten och jag föll pladask. Låten har allt som jag längtat efter, upplevt, hatat, älskat, upplevt om och om igen, trånat efter och tröttnat på. Hoppfull kärlek, hjärtdunk och den där sinnessjuka längtan i bröstet efter att bara få hålla om någon. Den där inbillningen att just nu, just den här personen som jag tycker om, kanske för några timmar eller så kanske det blir för några år. Den där naiva känslan av att en kan hitta sitt livs kärlek på ett svettigt dansgolv på en bar där ölen kostar 29 kr. 
 
Jag tänker på alla nätter innan jag fått hångla och hur jag kunde längta mig blå efter att få ha någon annan kropp mot min. Alla nätter jag höll Ellen hårt i handen och vimlade runt i sommarnatten. Nätterna där ölen alltid var god, en kunde gå från mun till mun och hur det var kul att plantera stulna blommor i hela diskhon hemma. Och jag tänker på där jag är just nu. Tiden då jag gått vidare från blöta nätter och identitslösa ansikten med tillhörande kroppar som max stannade kvar i mitt medvetandet i några veckor. Hur den där känslan av ensamhet inte längre är en del av min vardag eller hur jag inte längre hoppas att något gammalt ligg ska ringa. För jag letar inte längre. Jag vill inte bli värderad efter mitt utseende och jag suktar inte längre efter fem-i-tre-ragg. Det var en fantastisk och omvälvande tid i mitt liv. Men jag är så glad över att den tiden är över. Det är en bunt fantastiska skrönor och minnen. Men jag är färdig med det. Samtidigt som jag älskar exakt allt som pågår i detta stadie nu. 
- allt från småtjafs över disken till ligga i timmar. Eller bara något så enkelt som att se hennes leende. Jag vill inte befinna mig på någon annan plats än där jag är just nu. Tillsammans med den bästa. 
 

telefonsex och bögar

Publicerad 2014-02-20 11:44:36 i Sex osv., hbtqi,

Som alltid i tentatider slukar jag serier. Denna gång är det fortsättningen på Carrie Diaries. Carrie Bradshaw går på High school och tillbringar en sommar i New York. Finns även två böcker om denna tid i Carries liv. Och jag kan inte låta bli att känna både pepp och förvåning. Carrie lär känna Samantha Jones som är klubbvärdinna på nätterna och säljer telefonsex om dagarna.
- hur vanligt var detta på åttiotalet? I serien framställs det som vanligast i världen och som ett ganska respektfullt yrke. Sam pratar om det som att alla har telefonsex och att bara idioter skippar att tjäna pengar på det. 
 
Jag gillar den sortens synsätt som Sam har. Kaxigt och normbrytande. Speciellt för att vara en ungdomsserie. Dessutom är Carries närmsta vän Walt bög. Ja, det är ju även Carries vän Stanford när dom är vuxna. Men det jag gillar med just detta - det är en serie för kids och dom pratar om homosexuella på ett vettigt sätt. Det är några scener där Walts dåvarande flickvän får spel, men resten av serien pratas det om Walts relationer som vilka relationer som helst. Det finns inget normbrytande över Walts sexuella identitet. 
- sen tänker jag att detta hör ihop med att serien ska utspela sig precis innan Hiv och Aids dök upp världen över. 1984 upptäcktes första fallen som en kunnat fastställa. Vilket innebär att serien utspelar sig precis innan, när bögar, flator, queers fortfarande var godkänt behandlade i New York. 
 

utbildningsdag ett!

Publicerad 2014-02-19 07:19:22 i Sex osv.,

Någonstans under all trötthet, hosta, slem och sömnbrist finns det pepp och nervositet. I dag är det dags för första utbildningsdagen av tre och jag ska snart ila iväg till Hallonbergen. Det är FLT-utbildningen som kickar igång på riktigt nu. Och det är fint, peppigt och jäkligt kul att få vara med från början. Vara en del av den gigantiska snöboll som förhoppningsvis kommer rulla på ett bra tag. 
- FLT står för fritidsledaretrainee, så vi från RFSU ska utbilda ett gäng fritidsledare som i sin tur kommer utbilda och snacka med sina kids. Magiskt upplägg. 
 
Det är alltid lika pirrigt och häftigt att möta en ny grupp en ska utbilda. Kommer dom snacka i mun på varandra? Vara nervösa? Fnissiga? Uttråkade? Hävda sina åsikter eller anteckna frenetiskt? Förhoppningsvis lite av allt. 
 

kärleksfull kontakt

Publicerad 2014-02-18 19:02:26 i kärlek,

Jag har börjat fundera över hur hjärnan är uppbyggd. Och fastän jag läst X antal vetenskapliga rapporter, avverkat en kurs i hjärnans biokemi på 7,5 hp och ständigt kommer över texter som rör hjärnans olika områden - så blir jag inte klokare. 
 
Ta bara en sådan enkel sak som närhet. Känslan som skapas i min kropp när min tjej kramar mig, smeker min hud eller lägger sin kropp över min. Hur det uppstår värme som sprids genom hela min kropp och ut i varenda liten nervände. Skulle någon annan lägga sig över mig skulle min första tanke vara "men vad i helvete är det för fel på henom?". Är inte hjärnans kontroll över kroppen ganska magisk? Hur jag kan må bättre, bli piggare och mer energisk av lite kroppskontakt från rätt person. 
 
Eller när vi håller hand, hon smeker min kind när jag somnat i någon film som vanligt eller alla hundra pussar om dagen som utbytts. Hur min kropp, mitt mående, mina känslor och mitt hjärta ständigt reagerar och kickar igång på olika sätt. Inte nödvändigtvis att jag blir kåt och upphetsad, utan de där fina känslorna som skapar rosor på kinderna. Visserligen kan kåthet också vara himla fint, men det kickar ju inte igång varje gång vi håller hand. 
 
Att vi människor mår bra av närhet har ju forskningen konstaterat sedan länge. Hur all form av positiv beröring gör oss lyckligare, lugnare, piggare och ger immunförsvaret en puff. Det är ingen slump att ålderdomshem får fusk-katter för att pigga upp gamla eller att det finns förskolor som lär ut massage - för de allra flesta människor mår avsevärt mycket bättre av beröring.
(- givetvis finns det alltid undantag och jag känner respekt och värme för människor som vågar och aktivt deklarerar detta. Den normen kan det inte vara lätt att bryta mot.) 
 
 
Den dagen jag får en säck med pengar ska jag ägna timmar och dygn åt att förstå lite mer kring det egentligen fungerar med närhet och välmående. Vilka signaler som skickas vart kan en ju slå upp i böcker, men varför dessa signaler skickas vill jag veta mer om. Bland det finaste och knäppaste som hjärnan har skapat. 

att använda hen

Publicerad 2014-02-17 21:44:00 i feminism, genus osv.,

Jag använder hen som könsneutralt pronomen när jag skriver såväl akademiska texter, föredrag, arbeten och här på bloggen. När jag skriver om kända personer som jag aldrig har träffat och aldrig kommer att träffa - använder jag hen. 
 
 
För jag är inte i den positionen att jag kan könsbestämma åt någon annan. Detta är för många en jobbig, onödig, tråkig eller överflödig fråga. För mig handlar det om att varje individ har rätt att bestämma över sin egen könsidentitet. Och då är det inte min uppgift att köna andra. 
 
 
Vi lever i en kultur där vi har könsbestämda namn. Med detta menas att läser vi namnet "Sara" ser vi en typisk tjej/kvinna framför oss. Säger någon namnet Johan föreställer vi oss en man. Det är så inpräntat i oss att vissa namn är menade för kvinnor och andra för män. I det svenska språket har vi tre könsneutrala namn: Kim, Michelle och Sam. Men sedan flera är tillbaka är det numera lagligt att döpa sin barn eller sig själv till vilka namn som helst - oavsett könstillhörighet. (det var RFSL som arbetade hårt för denna lag om jag inte minns helt fel.) 
 
 
Gällande personer jag känner och har i min närhet använder jag oftast deras hen, ibland bakar jag in ett han eller hon. Om min pappa använder jag alltid han. Men oftast hen om resten. Jag varierar lite, främst för att jag är så van vid att alltid använda hen. Och det är så fruktansvärt härligt. Att jag med hjälp av språket kan minska könets position och makt. 
 
Den stora anledningen till att jag använder hen är för att kön är för mig inte särskilt relevant. Detta kan jag ju till viss del säga eftersom jag själv är cis-person och inte reflekterat särskilt mycket över min egen könsidentitet. Men jag gillar tanken av ett en kan läsa en hel bok utan att personernas kön inte har någon central roll, att en akadamisk text kan vara könslös eller att en person kan få bara vara sig själv och inte könskodade egenskaper.
- men, jag vill förtydliga: jag vill inte göra om alla människor till ett kön: utan snarare öppna upp för att människor ska få vara exakt som dom själva vill. Och inte upprätthålla kassa könsnormer. 

Ellen Page är flata!

Publicerad 2014-02-15 12:05:00 i hbtqi,

Och som att mina känslor inte redan var all over the place - så är hela min feed fylld med denna fantastiska nyhet: Ellen Page är flata! För er som inte får upp en bild av denna magiska person, hen är Juno! Den bästa filmen någonsin och den film jag ser minst en gång om dagen när jag har som mest bebissug.
 
Här kan ni se henoms fantastiska tal. Mitt hjärta svämmar över, helvete vad hen är bra! Lyssna, böla, applådera spontant framför datorn. 
- men, läs för guds skull inte kommentarerna. Folk är förvånade över att hbtqi-personer behöver komma ut? Den diskussionen är lång och den tar vi en annan dag. 
 
 
Låt oss istället fira att en av världens främsta skådisar äntligen pratar om sin icke-heterosexuella identitet! För ja, så länge vi lever i en kass heteronormativ värld behövs förebilder. Svårare än så är det inte. 

auktoriserad sexualrådgivare

Publicerad 2014-02-15 10:26:09 i Sex osv.,

Jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta gårdagen, den var för övermäktig på så många vis och jag vet inte hur många gånger jag grät för att jag var så lycklig, peppad, överexalterad och så fruktansvärt jävla stolt över mig. 
 
Följande scenario: jag sitter i en lokal med auktoriserade sexologer från hela Sverige. Jag har redan fått en känga av dåligt självförtroende när jag räcker upp handen. Hasplar ur mina utbildningar, alla tusen kurser jag läst, allt mitt arbete med RFSU, RFSL Ungdom och allt annat jag gjort. - Vad kan jag göra av det?
 
Och får svaret: Då anser vi att det är dags för dig att hitta en handledare. Gällande första steget så har du kommit långt. Du kommer säkert kunna tillgodaräkna dig flera handledaretimmar som du fått under dina uppdrag. Men det är vad vi kan säga på rak arm, vad kul!
 
FATTAR NI MIN LYCKA? JAG FLINADE OCH VÄXTE NÅGRA CM. Allt mitt stök genom åren med kurser över hela Sverige, alla projekt jag kastat mig på för att det känns rätt i hjärtat och alla timmar jag har lagt ned på min utbildning. Det är nu jag kan baka ihop något av det. 
 
Firade genom att dricka jordgubbsbubbel, ligga med min tjej och somna nära hennes febervarma kropp. Bästa AHD någonsin. 
 

fortbildning med SFS!

Publicerad 2014-02-14 08:05:03 i min vardag,

OM jag är peppad? Det finns inga gränser för peppen i min kropp just nu. Nu är dagen äntligen här - fortbildningsdag med Svenska föreningen för sexologi. Och där jag ska delta! Jag bland alla sexologer. 
 
 
Kalla mig oromantisk, men jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira kärlekens dag än detta. Efteråt väntar trerätters och hångel med min tjej. Så jag kan redan nu deklarera att detta är den bästa ahd någonsin. Om och hur ni än firar - skicka några mess, ringa några samtal och påminn dom i din närhet hur värdefulla dom är.

alla hjärtans dag genom tiderna

Publicerad 2014-02-13 22:20:00 i kärlek,

Har gjort en liten sammanfattning, och jisses vad det pendlat upp och ner mellan åren. Från att vara tillsammans med någon, ligga runt, hata kärlek, älska kärlek, tro på kärlek och inte bry mig alls. Från att fatta queera termer till att bli glad över en ask geléhjärtan. Osv osv. 
 
Februari 2009: Jag var tillsammans med en snubbe. Jag arbetade på ett fik på götgatan som visade sig vara svartjobb tills jag anmälde dom till skatteverket. Och jag hade bott hemifrån i lite mer än en månad. Jag hade förlorat ett tequilarace kvällen innan, så var fruktansvärt bakis och fick en ask gelehjärtan av min dåvarande partner. Eftersom hen hade bokat in en spelkväll, låtsades jag som att allt var jättebra och läste en bok med historiska kärleksbrev. Var ledsen över att hens vänner kom före men nöjde mig med det jag fick.
 
Februari 2010: Jag var singel och arbetade på fritids. Samtidigt som jag arbetade med blommor? Min syster firades så jag fick hänga med henne och hennes vänner. Min grundtanke var att alla oavsett partner eller ej kunde fira kärlekens dag och ha hur mysigt som helst. Men egentligen var jag fruktansvärt sårad och ledsen fortfarande och hatade henom av hela mitt hjärta. Så jag var fejkpepp denna dag och glad över att jag fick hänga med syrran. Det bästa var att jag tipsade heteropar om att skaffa en strap-on för att "skoja" till det.
 
Februari 2011: Jag var fortfarande singel med hade runt denna dag sprungit in i en snubbe på en stureplanskrog. Hen var äldre och jag var uttråkad. Dessutom hängde jag med en annan gammal flamma. Det var den tiden i mitt liv då jag uppmuntrade allt och alla till att ligga runt så mycket som möjligt - bara kondomen var på när den behövdes! Och det där med kärlek var knappast något jag brydde mig om. Utan det var kul att dagen fanns, men den blev bättre om folk låg mer. Ungefär så resonerade jag.
 
Februari 2012: Åh, jag var så fruktansvärt anti mot monogama relationer och rent allmänt trött på kärlek. Jag hade precis lärt mig hur vidrig heteronormen är och jag var anti anti anti. Så jag firade kvällen med Fredrik och Jennie. Vi pratade polyrelationer och åt vegetarisk tacos. Magisk kväll med andra ord. Jag blev helt friskförklarad dagen efter och jag insåg hur mycket jag älskar mig själv och måste skämma bort mig själv konstant. Och hur jag måste visa min kärlek för folk i min närhet. 
 
Februari 2013: Jag hade kickat igång min skolinformatörsutbildning för RFSU och träffat världens bästa gäng. RFSU fyllde åttio, så vi ägnade kvällen åt att göra quiz om kondomer och sexualpolitiska frågor. Vi drack en massa bubbel, fick glidmedel och avslutade med häng på carmen. Anna-Klara Bratt började följa mig på twitter, så ni fattar ju själva hur häftig den kvällen var. 
 
Februari 2014: Jag är så kär i den bästa att jag knappt kan tro att det är sant. Hon får mitt hjärta att slå dubbelt och varje dag med henne är en fest. Vad vi än skulle göra innebär fantastiska stunder. Hon är den bästa och jag älskar henne så fruktansvärt jävla mycket <3 Detta kommer att blir den bästa ahd någonsin! 
 

kvinnor och mäns hjärnor

Publicerad 2014-02-13 17:11:26 i feminism, genus osv.,

Jag blev så otroligt glad när jag läste denna artikel. Det finns så otroligt många världen över som aktivt kämpar för att upprätthålla skillnaderna mellan könen och gärna pekar på att det sitter i hjärnan. Det var under min första genuskurs som en i min seminariegrupp beskrev hur det finns ett specifikt team inom Karolinska som dag och dag in försöker komma fram till skillnader mellan kvinnor och mäns hjärnor. 
- utan att lyckas. Och när jag läste kursen hjärnans biokemi pratade vi om samma sak. 
 
 
Och denna artikel förklarar på flera sätt hur. Genom att gå igenom mängder med undersökningar har hen kommit fram till olika områden där en gärna vill hitta skillnader. Och givetvis finns det skillnader på människors hjärnor - precis som det är skillnad på människors gener, dna, kroppsform och utseende. - Men att det skulle skilja mer mellan könen är bullshit. Det finns lika mycket skillnader och ibland mer inom könen än mellan könen. Som det är med precis allt annat. 
 
Men om en aktivt hela tiden återskapar en bild av hur människor förväntas vara baserat på vilket kön en har - så kommer det en dag bli en sanning. Det kallas för normer och sociala konstruktioner. Detta är ett citat ur artikeln, enkelt och förklarar hur föreställningar är med och påverkar handlingar och resultat. Genom att ständigt återskapa föreställningarna om att det är skillnad mellan könen, kommer detta fortsätta. Så, en förändring måste ske! Pronto!
 
"När dessa högintelligenta studenter fick göra ett mycket svårt prov, som egentligen kräver flera års ytterligare matematikstudier, klarade sig männen i genomsnitt mer än dubbelt så bra som kvinnorna. Men om testledaren först talade om att män och kvinnor tidigare alltid klarat just detta prov lika bra, lyckades kvinnorna lika bra som männen. Det enda som krävdes för att kvinnorna skulle prestera lika bra som männen var alltså att de fick höra att de kunde göra det. Om det fanns medfödda biologiska skillnader hade naturligtvis männen klarat provet bättre än kvinnorna i båda fallen, oavsett vad testledaren sagt."
 
 

alla hjärtans dag

Publicerad 2014-02-12 21:18:00 i kärlek,

Oavsett om jag är upptagen eller singel när den dagen inträffar har jag en och samma uppfattning - det är en kommersiell kapitalistisk dag som drar in multum på töntiga kort, blommor som vissnar efter en kvart och en ångestklump i magen för alla som inte har den där jäkligt speciella i livet som en förväntas ha.
 
Det skulle kunna vara en jäkligt ytlig dag då en överröste sin älskade med dyra presenter och visade upp allt på insta för att ragga likes. En dag då en slog på stort och skämde bort sin partner med skit hen ändå inte behöver. Nallebjörnar som dammar i något hörn eller billiga hallon gjorde på kokta grisben. Köpte ett färdigskrivetkort och kladdade dit sitt namn för att visa någon form av omtanke. osv osv osv. 
 
 
För jag föraktar hur samhället vinner pris på pris gällande att aktivt konstruera heteronormens starkaste stome: att ett samhälle mår som bäst när det är en kvinna och en man som ingår i en relation. Hur dessa två är varandras motsatser och alltid är så fruktansvärt jävla lyckliga. Att dom alltid ler, fnissar och är sådär härligt lyckorusiga, gärna smala och alltid vita. Kids på förskolan kan detta från start och denna bild följer oss in i graven. 
- och för alla som inte uppnår just denna lilla trånga norm skapas: ångest, utanförskap, självförakt och förakt från andra. Frågor om varför en inte passar in eller varför en inte har någon att älska. Varför alla andra tycks älska någon just nu och varför en själv är så jävla jävla ensam. När en allra helst ska ha någon nära. För det är den bilden samhället hela tiden återskapar och visar upp. 
 
Men så är det ju inte. Kanske för några få, men knappast för alla. Och vi kan komma längre än vi är i dag. En kan älska hur jäkla lite eller mycket en vill. Ligga runt med alla eller ingen. Bli kär, inte bli kär eller hålla fast av gammal vana. Könet ska inte vara i centrum, utan det är kärleken som är viktig. OM den finns med. För det går lika bra att skippa. Det viktiga är att en väljer själv vem en vill rikta den mot. Eller vilka. Vänner, ens farmor, hunden eller dom två senaste liggen från helgen. 
 
För det kan också vara en dag då en faktiskt visar sin uppskattning till folk i sin närhet. Ringer sin mormor som bor på ett hem, käkar en lunch med sin pappa och pratar om annat än melodifestivalen och hur maten smakar, lovebombar sina vänner och ordnar en tacomiddag med extra allt, hånglar upp sin partner för första gången på veckor eller stängde av sociala medier för en timme eller två och tog hand om sig själv. 
- att en visar kärlek, pepp, uppskattning och hjärtdunkt för dom där människorna som betyder något för en. Att en ser dagen som en påminnelse om att skicka det där smset till en kompis en inte fikat med på veckor, äter middag med sin partner utan mobiler/datorer/tv i närheten eller läste den där boken en suktat efter i månader. 
 
För mig är detta en dag då jag skickar lite extra mess till folk jag bryr mig om, som jag vill ska veta att jag verkligen uppskattar att ha i mitt liv. Den kärlek jag känner pågår ju redan året om, så det kan vara en bra dag att skicka ut den till folket. Sen ska jag nog hångla lite extra med min tjej, precis som alla andra dagar <3 

en liten påminnelse

Publicerad 2014-02-12 07:16:02 i hbtqi, åsikter,

såhär i OS-tider, 
 
och vet ni vad det bästa är? En behöver ju inte själv vara htqi-person för att stötta en sådan mänsklig rättighet som rätten att bestämma över sin egen kropp och vem en blir kär i eller kåt på. Utan det handlar ju snarare om att en har vett i skallen och hjärtat på rätt ställe. Alla har rätt att älska vem/vilka en vill. 
 
För jag har väldigt svårt för att en inte vill eller kan kämpa för en viss sak för att en själv inte inkluderas inom den gruppen eller identifierar sig med det. Och visst kan det finnas en fördel ibland med en igenkänningsfaktor. Men det kan ju inte gå igenom allt. Skulle alla resonera så kommer vi inte komma någonstans utan istället kämpa mot varandra. Det är genom att gå ihop och kämpa för samma saker som förändringar kommer att ske. 
 
 
ps. och en av mina stora drömmar är att någon en vacker dag ringer och säger att jag ska få trycka en egen tröja, som gärna ska säljas för att samla in pengar till hbtqi-kids eller liknande. Och att jag skulle få ta med en kompis som också får trycka en tröja. Jag och denna där skulle trycka så jäkla bra tröjor. 

blå är den varmaste färgen

Publicerad 2014-02-11 02:35:00 i Sex osv., hbtqi,

Jag och E såg Blå är den varmaste färgen när vi firade vår halvårsdag förra veckan. Lämpligt med en hbtq-peppig film för att kicka igång ännu ett halvår. Och ett halvår efter det osv. Jag har alltid varit ett fan av icke-heteronormativa filmer, och lämpligt nog har min donna ett helt bibliotek med den typen av filmer. 
 
Filmen handlar om Adéle som är 16 år, vill passa in i sin umgängeskrets och vara som alla andra kids. Hånglar med en snubbe för att det förväntas av henom, ligger med personen som blir henoms första pojkvän - för att det är något som Adéles vänner, omgivning och samhälle förväntar sig av henom. Sorgligt men sant. 
- tills den dagen Adéle får se en blåhårig kvinna - och faller pladask. 
 
Adéle och Emma inleder en relation som sprakar av kärlek, passion och sex. Filmen innehåller den längsta sexscenen jag någonsin sett. Inklusive all porr en gått igenom. Så lång sexscen. Jag kom på mig själv med att liksom inte förstå om det var jag som hakat upp synen eller om det var scenen som aldrig tog slut.
- men det var vackert, nära, svettigt, mycket hud, stön, skrik och njutning som gestaltades. 
 
Relationen fortsätter och dom bygger upp ett liv ihop. Tills den dagen Adéle gör ett misstag... 
 
Resten får ni se själva. Det är tre timmar fullsmockat med känslor, rodnande kinder, fniss, knutna nävar och en längtan efter att torka bort en annan människas hår, snor och tårar ur ansiktet. Och jättemycket sex. Jag skulle säga att den är värd att se endast för att få se två kvinnor gestalta sex och aktivt knulla för sin egen njutnings skull. Se den! Peppa, fnissa, rodna och njut. Det behövs fler filmer likt denna.
 

fortbildningsdag för sexologer

Publicerad 2014-02-10 20:21:45 i Sex osv.,

I höstas blev jag antagen till Svensk förening för Sexologi - en fantastisk grupp där sexologer utbyter erfaranheter, kunskap och vidareutbildar sig. För mig var detta en av de häftigaste och viktigaste sakerna som skett i min karriär hitills. Även om jag själv inte kallar mig för sexolog än, så är ju det främsta målet. Att en dag få arbeta på heltid som sexolog. Dessutom vet jag att vägen dit kommer vara fullproppad med kunskap, utbildningar, föreläsningar, fantastiska böcker och intressant forskning. Att själv få föreläsa, utbilda och skriva är magiska aktiviteter som jag brinner för. 
 
På fredag är det dags för min första träff med föreningen! Dom har en fortbildningsdag som jag anmälde mig till på studs. Vi kommer bland annat ha föreläsningar om: arbetsterapi och sexualitet, kärlek och sexologi under 100 år, sexmissbruk eller vad man kan säga, en sexig pedagogik - att undervisa i sexologi i högre utbildning och som avslutning Så blir du sexolog!
 
Jag är så exalterad att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Sexologer från hela landet kommer att befinna sig i en och samma lokal - och jag är en del i gruppen! Som jag ska mingla, nätverka, knyta kontakter, suga åt mig av kunskap och proppa huvudet fullt med ny information. Jisses. 

att baka ihop en kandidat

Publicerad 2014-02-09 21:48:02 i Sex osv., plugg,

Om fem dagar ska planen för min kandidatuppsats vara inne. Hur bakar en ihop en uppsats som inkluderar kriminologi, genus, sexologi och kammar hem ett bra betyg på det? Ja ni, jag kan bara hoppas att min wannabe-handledare tycker om min idé och godkänner den. Sen kickar jag igång i slutet av mars. 
 
 
Efter att ha läst mer än heltid i två år kommer jag nu att baka ihop det till en unik kandidat. Redan förra våren hade jag samlat ihop 180 hp, så hur mycket jag är uppe i nu vet jag inte ens. Men tillsammans med min kandidatuppsats ska jag söka in till masterprogrammet i sexologi vid Malmö högskola. Och då jag inte har den "rätta" utbildningen som vanligtvis inkluderas i deras klass som sjuksköterska, undersköterska, läkare, socionom, polis, lärare osv osv. - så kommer jag få söka in via reell kompetens. 
 
 
Vilket innebär att min kandidat + övriga kurser + alla mina utbildningar + Veckorevyn + RFSU + RFSL Ungdom + föreläsningar + utbildningar jag gör för olika företag + Oliver & Eva + feminetik.se + MSN Lifestyle + allt annat jag gjort ska bakas samman och resultera i en gigantisk, omfattande, fantastisk, spektakulär och ordinär utbildning för att jag ska kunna kalla mig för sexolog. Jisses, den dagen jag bär den titeln på riktigt. 
 

OS i Ryssland

Publicerad 2014-02-09 11:15:28 i hbtqi, åsikter,

Att OS sker i Ryssland påverkar inte huruvida jag ser det eller inte. Jag hade inte kollat mer för att det skett i ett annat land. Och, jag kan faktiskt inte förstå hur länder världen över aktivt skickar dit sina idrottspersoner för att representera just sitt land, hur journalister vallfärdar för att skriva om varje ny gren. Eller hur Sverige sänder allt på bästa sändningstid. 
 
Men, jag kan någonstans se det som en plattform för att uppmärksamma det som sker i Ryssland. För att lyfta de sexualpolitiska frågorna som är aktuella även när OS flyttat från Ryssland och idrottarna packat ihop sina sportbagar. Människor blir gripna, frihetsberövade, misshandlade, trakasserade, mördade, mobbade, slagna, hotade - för att dom är hbtq-aktivister. 
 
Samtidigt som vi har "svenska" värdar som inte "vill blanda in politik" i sändningarna som ska handla om idrott. Hur representanter för Sverige på bästa sändningstid kan slänga ur sig något sådant när det uppmärksammades att hbtq-aktivister blivit gripna är för mig omöjligt att förstå. Jag kan inte förstå hur media vill framställa det som ett litet mysigt idrottskalas när människor dagligen blir gripna och misshandlade för att dom kämpar för människors lika värde. Det går inte att bortse från det som sker människorna som är sexualpolitiskt aktiva - och det går inte att välja bort politisk makt som skiljer på människors lika värde. 
 
Någonstans tänds det dock små ljus inom mig när jag ser Kanadas "bögiga" film eller att Grekland har på sig regnbågsfärgade handskar. Det kanske inte alltid är klockrena auktioner, men människor väcker frågorna på olika vis och diskussionen hålls igång. Det räcker inte, långt ifrån, men jag gillar tanken på att länder över hela världen går samman och arbetar aktivt med frågan på sitt sätt. Att folk sträcker sig över gränserna och vill kämpa för samma mål. 
- min förhoppning är att dessa aktiva handlingar även finns kvar efter OS och inte enbart är billiga pr-trick. 
 

ta håret tillbaka 2.0

Publicerad 2014-02-06 14:46:22 i feminism, genus osv.,

För något år sen var debatten het på riktigt och nu har en bekant till mig kickat igång den ännu en gång. Håret. Under armarna. På en person som inte är man. - att det ens finns en debatt kring detta är förbluffande. Men så länge vi lever i ett samhälle där individer aktivt mordhotar, hatar, rasar, blir arga, äcklade, trakasserar och på andra sätt kränker individer för att dom inte tagit bort hår under armarna - så behövs debatten. 
 
 
För mig handlar inte debatten huruvida en är en "bra" feminist eller inte, jag respekterar en människas åsikter oavsett hur en själv ställer sig till rakhyveln. Däremot blir jag imponerad över människor som aktivt tagit sig en funderar, stannat upp för några minuter och faktiskt ställt sig frågan: Men varför rakar jag mig under armarna?
- och en kan få en hel drös med svar på den frågan som lämpar sig i ett annat inlägg.
 
Den kampanj som pågår just nu väcker frågan åter igen - varför lever vi i ett samhälle där människor (påfallande ofta nog män) anser sig ha rätten att RASA för att en kvinna inte rakat sig under armen? Varför MORDHOTAR män kvinnor som har hår på kroppen? Varför tar sig människor tid för att skriva ARGA INSÄNDARE om hur svt gör folk illamående genom att visa upp håriga kroppsdelar? VARFÖR ÄR DETTA BETEENDE ACCEPTERAT?
- och när ska folk faktiskt förstå att det ständiga konstruerande av kroppar som vi baserar på trånga könsmallar förstör för människor. Bildar aggressioner och uppmanar till hat. För ingen människa föds med vetskapen att hata en orakad armhåla. Det är bilder och känslor som samhället aktivt konstruerar genom upprätthållande av könsnormer och trånga mallar. 
 
 
För byt ut den könande kvinnan mot en man - och ingen skulle någonsin rasa över att personen på bilden har hår under armen. Tvärtom förväntas det av mannen att ha hår, gärna under armen och på resten av kroppen. Och detta är inga mallar som poppat upp ur tomma intet, eller en tanke som slagit ett helt samhälle på en och samma dag - utan upprepningar, normer, osynliga gränser och trånga mallar som vi följer och upprätthåller dag ut och dag in. 
 
 
 

mööööte

Publicerad 2014-02-05 13:59:00 i feminism, genus osv., min vardag,

 
Träffade denna donna i fredags och smidde planer på löpande band. Och som jag njöt! Det finns något magiskt med att hänga med intelligenta vänner som sprudlar av pepp, kunskap och bra stämning - men att dessutom planera kommande uppdrag, äventyr och pepp?! Det finns inga gränser för vad vi kan åstadkomma. 
 
Och jag känner att en ny era är på g. Tiden då vi faktiskt kammar till oss och samarbetar. Åstadkommer skillnader och påverkar. Ibland vill jag bara gasta om att vi måste ta systerskapet på allvar och se hur samhället egentligen ser ut - och ändra det. Det tror jag vi kommer få se mer av under kommande året. Men åter till mig och Fridah, att ha äran att få göra planer och spika projekt med denna pärla, det kan bara sluta i succé! Dessutom kommer vi kicka igång det vi har på g inom en snar framtid. Och jag är så jävla pepp!

heja Skottland!

Publicerad 2014-02-05 12:04:25 i hbtqi, kärlek,

Ännu ett land som tar sitt förnuft till fånga! Hurra! Längtar till den dagen då flera länder hakar på detta och fattar att äktenskap sker mellan två individer - inte deras kön. Och att all kärlek är helt jävla fantastisk och borde höjas till skyarna. Ser fram emot den dagen då kärlek inte värderas olika baserat på vilka kön som är inblandade. ❤️


(Och nej, i denna typ av diskussion är det inte läge att blanda in frågor som rör pedofili, incest och dylikt. För det är ett fördummande och förlöjligande av diskussionen som rör samkönade äktenskap.)

tre små meningar

Publicerad 2014-02-05 07:48:30 i Sex osv., böcker,

Jag är mitt uppe i den erotiska boken "Åttio dagar bärnsten" och just nu roar sig huvudkaraktären med att ligga sig genom Europa framför kameror för olika uppdragsgivare. Så visst finns det variernade sätt att ligga på. Skildringen återkommer jag till när boken är utläst, men låt oss titta närmre på tre små meningar. 
 
"När oskulden blev tagen": vill tydliggöra att detta är inte min beskrivning, utan karaktären som förklarar hur hen upptäckte sex och njutningen med sex.
"kvävde ett skrik när han nådde min vägg som ännu inte hade brustit". Mmm, låt oss alla nu känna efter för en liten stund. Vad är det för vägg? Vart sitter den och hur får jag den att brista?
- att kids som blivit matade med denna myt ställer dessa frågor är acceptabelt och gör underlag för en bra och viktig diskussion. Att popkultur ständigt återskapar och peppar för denna myt är fruktansvärt. Det finns ingen vägg och det är inget som ska brista. Det finns ingen mödomshinna, utan en krans med små små hudveck - som heter slidkransen.
"Han drog med handen över min kropp, över magen och sedan låren, stannade när han hittade blodet som hade stelnat på låren". Återigen en mening som intygar att en måste blöda första gången en har omslutande sex. Och så är det för vissa, men långtifrån för alla. Och det är tröttsamt när en ens bakar in blödandet som en del av sexet. 
"Det var första gången för dig", osv osv. Ni ser stycket själva. Då blir Chey, mannen som Luba har legat med - förundrad? Som att det dom precis gjort blir snäppet bättre för att Luba inte haft sex med någon annan innan. Och detta baserar hen på att det kom lite blod som stelnade på låren. Det är just det som är grejen med slidkransen, ett av vecken kan gå sönder första, sjuttonde eller trettioförsta gången en har omslutande sex.
 
 
Ja jag vet inte vad ni känner. Men det var inget som pirrade till i mig när jag läst dessa stycken. Det är så jävla tråkigt och skrämmande när författare av såväl böcker som film och pjäser tycker att det är en god idé att hålla fast vid gamla värdelösa myter. Mödomshinnan finns inte, det är inte som ska spricka och blod ska inte rinna. Kan vi gå vidare från det nu och faktiskt prata om det som finns inuti slidan - slidkransen. Och faktiskt hålla oss till anatomisk fakta. Bra. 

sex månader

Publicerad 2014-02-04 08:50:11 i hbtqi, kärlek,

Att fira sex månader med någon - hur gör en? Visst har jag haft relationer förut, men har aldrig varit med någon som ansett det vara värt att fira den kärlek vi hade. Och det kan en väl säga i efterhand att den kanske inte direkt var... 
 
Men, med E. Vi firar varje månad, och det bästa med detta förutom att jag ständigt får hylla vår kärlek med henne, är att det inte behöver vara något stort, dyrt eller extraordinärt. Att bara ha en kväll utan mobiler är en magiskt sätt för mig att fira. Släng på en film som jag inte somnar i eller tre timmar av hångel, och jag svävar på moln. Det finns ingen hets om att vi måste hänga på en dyr restaurang eller ständigt köpa presenter till varandra. Att bara få hänga med henne är fantastiskt i sig och något mer än så behövs knappast.
 
 
Jag hade en kort föreläsning på förmiddagen, sen ägnade vi resten av dagen åt att hångla och hänga. Jag fick en bukett innehållandes nejlikor och vi såg sista avsnittet av Orange is the new black. På kvällen åt vi på vapiano och såg sen Blå är den varmaste färgen. Med andra ord hade vi en helt magisk dag och vi firade vår kärlek på bästa sätt. 
 
det ser lite ut som att jag går på speed, men jag är bara överpepp för att jag får hänga med min tjej <3 Grattis till oss och tack för att du gjort dom senaste sex månaderna till dom bästa. 

hon,

Publicerad 2014-02-03 12:07:42 i hbtqi, kärlek,

Ibland när jag tittar på henne känner jag så mycket känslor att det känns som att något bokstavligen kommer att spricka inom mig. Kanske inte något stort, men ett litet blodkärl någonstans. För att mitt blod pumpar på så jävla fort i takt med att hjärtats slag ökar takt varje gång vi hånglar, är nära, skedar, är upphetsade eller när jag får henne att skratta högt. 

Hon, den där som får mig att vilja dra ner på tempot och ha en lugn helg. Som får mig att värdesätta fritid och som gör mig lugn efter ett vulkanutbrott. Hon som tittar på min kropp som att den vore gjord i guld och som får mig att älska mig ännu mer. Hon som fattar hur jag mår genom att möta min blick, eller fattar när jag vägrar att möta hennes blick. Hon som tar mina åsikter på allvar och tycker att mina drömmar ska bli verklighet. Som peppar, hejar och alltid är på min sida.

Hon som gör mig lyckligare än någonsin enbart genom sin existens och sitt varande i mitt liv. Att hon är en del av mig, min vardag, mitt liv och mitt hjärta.


queer baiting

Publicerad 2014-02-02 19:04:41 i hbtqi, åsikter,

Tack till dig som skrev om detta, jag har aldrig hört talas om det tidigare? Så som jag tolkar begreppet efter att ha gjort lite efterforskning så innebär det att en aktivt framställer en person eller flera personer som hbtqi för att locka till sig fler tittare/läsare/följare? Det är en exotifiering som sker med hjälp av sexuella identiteter för att normavvikande beteende från heteronormen är speciellt/intressant/exotiskt/kul/spännande/annorlunda osv osv.
 
Eftersom vi är så fruktansvärt vana vid att ständigt matas med heterosexuella personer genom film, musik, böcker, reklam, lekar, undervisning, media osv osv osv - så innebär det samtidigt att allt som avviker från denna norm = hbtqi-personer, blir då automatiskt avvikande. 
 
Och jag kan erkänna - jag sväljer det med hull och hår! Jag är så fruktansvärt svältfödd på böcker, filmer, kultur, musik som innehåller hbtqi. Som är inkluderande, som är accepterande och som inte framställer individer som älskar samkönat som en grupp djur för heteros att betrakta. Som inte framställer transpersoner som psykiskt störda eller har med en obligatorisk bög som ska gilla färgglada drinkar och shoppa med tjejerna. Jag är så fruktansvärt trött på att så fort en serie ska vara "inkluderande" så bakas en steretyp butchflata in eller en cosmopolitan-drickande bög. 
- så jag förstår att queer baiting finns och jag förstår att folk sväljer det. För vi lever i en heteronormativ värld där en liten glimt av normavvikande personer som inte är exotifierande eller framställs som avvikande personer pga psykiska men - sker så jävla sällan. 
 
Och ett av de mest kända exemplet på detta är väl den ryska gruppen t.A.T.u.? Som jag älskade dom. Jisses. Så ironiskt med tanke på att Putin femton år senare aktivt misshandlar och fängslar hbtqi-aktivister på löpande band. 
 

fem argument

Publicerad 2014-02-01 18:45:00 i Sex osv.,

För er som öppnat en tidning den senaste veckan har förmodligen läst något om Spanien. Det som händer i kort sammanfattning: år 2010 infördes en aborträtt fram till vecka 14. Detta innebär att kvinnan fick göra abort fram till vecka 14. (I jämförelse med Sverige är det lagligt fram vecka 18.) Lagen i Spanien tillkom alltså för fyra år sedan. Och nu vill den Spanska högerregeringen riva upp denna lag och på så vis ta bort kvinnors rätt till abort. 
 
 
Det som skrämmer mig mest är hur högervindarna som viner över europa aktivt vill kapa, ta bort eller inskränka på kvinnors rättigheter och friheter. Att riva upp en lag gällande kvinnors rätt till abort är ingen liten handling. Utan något som påverkar hela samhället och samtliga individer.
 
Oavsett vad en tycker om abort eller inte på ett personligt plan - så är det en människas rättighet att själv bestämma om, när och hur en vill reproducera. RFSU har gjort en snabb sammanfrattning med vettiga argument gällande denna viktiga fråga. 
 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela