sexualupplysare och bokälskare

Mål med bakning

Publicerad 2012-11-30 15:51:42 i njuta,

Julbak i familjen Wikbro:

- "det där var ju inte direkt estetiskt tilltalande."

- "vad har du för mål med bakningen?" Mormor till Noel knappt två år.

- ni bara drar i degen! Nej jag vill inte vara med. Hur behandlar ni degen egentligen?

julbaket 2012

Publicerad 2012-11-30 10:54:00 i min vardag,

 
Bilden är tagen för ungefär ett år sen, och idag är det dags igen för julbaket. Vi samlas hos moster Catti, bakar, hänger, äter och suger ut det bästa ur julmyset. Perfekt sätt att tillbringa en fredag. 

effektivt minglande

Publicerad 2012-11-30 09:43:00 i party-larty,

Efter att ha pulsat fram i snöstorm var vi framme vid Pocketförlagets mingel, endast nästan fyra timmar sena. Vi tog några snabba varv i lokalen, snicksnackade med alla vi kände och sen gick vi vidare. Hamnade på Ljunggrens, bredvid den där galet snygga modellen från gina. Klockan tickade iväg och vi hann gå igenom allt mellan himmel och jord. Bra torsdag!
 
Temat för kvällen var glitter, och vi inledde med glittrande drycker. Finns det en roligare dricka? Så underhållande med lite glitter i. Och hos Pocketförlaget var gänget klädda i fantastiska klänningar, men tog dock ingen bild.

bekväm i sin nakenhet

Publicerad 2012-11-29 17:47:21 i njuta,

Eftermiddagsrusningen har precis börjat i simhallen, gamlingar trängs med kidsen i simskolan och mitt i allt försöker jag plaska mig fram i 40 längder. I omlädningsrummet är det folk i alla former, storlekar och åldrar. Hårigt, rakat, solbränt, blekt, hängigt, muskulöst, tatuerat och märkta på olika vis. Det är kroppar. Som kroppar ser ut. 
 
Och det är när jag står där och som bäst håller på och tvättar mig när en liten tant kommer fram, hen är naken, jag är naken, och tanten vill ha hjälp med att läsa på en liten liten flaska: "Kan du läsa vad det står? Är det schampoo eller är det tvål jag packat med mig?". Jag svarar att det är schampoo och tanten tackar för sig.
 
Jag vet inte riktigt varför, men jag blev rörd? Där står vi i bara mässingen och kan konversera. Hen är bekväm och jag är bekväm, och det känns så fint. 
 
 
Jag är så nöjd med att jag liksom lämnat det där med att vara osäker på sin kropp bakom mig. Min kropp är min kropp och jag dyrkar varje cm. Kommer aldrig i mitt liv mer oja mig över en kaka för mycket, hata hårväxten, skrika åt vågen som visar fel siffror eller klä in mig i täcken när jag gjort en bortamatch/hemmamatch. Jag vägrar bli en sån som vill "gömma mig i vassen" när sommaren kommer eller som gråter för att en skjorta inte går att knäppa. Livet är lite för kul för att tänka på kroppen på ett hatiskt vis. 

jag längtar tillbaka till taken

Publicerad 2012-11-29 09:24:43 i min vardag,

Första snön har nu fallit och kommer förmodligen stanna kvar några timmar, och jag minns hur han varje år sa samma sak till mig: "du förstår med Stockholmare är det så här att dom behöver några dagar på sig att känna in kylan, först tror dom att dom ska dö, och sen får kylan sjunka in lite och sen förstår man att man kommer överleva. Det är så med människor förstår du."
 
Jag minns inte hur gammal jag var när han började lära mig hur det gick till det där med kylan, snön, plusgrader och minus, hur jag skulle kunna förutspå hur mycket jobb han skulle få i veckan eller när han skulle behöva kliva upp om mornarna för att det skulle behöva skottas så mycket. Men ett tag kunde jag förutspå om det skulle bli lössnö, mycket istappar, om han skulle behöva kliva upp vid 04 eller 06 som vanligt. Och vid fjorton eller femton års ålder fick jag börja följa med. Till en början var jag snövakt, fick stå på marken och hålla koll på folket så att dom inte gick under där han skottade ner snö. Efter ett tag fick även jag vara med och skotta på taken, hacka loss istappar och sopa rent. Jag bar trippla underställ/långkalsonger, tjuvluva och fick en egen visselpipa. 
 
- visst var jag livrädd och fruktade för mitt liv den där dagen när vi sopade hotell Diplomat rent, det var 36 meter högt och vi hade dubbla påslag på kranbilen för att nå allra högst upp. Men det var värt det. Jag fick hänga med honom och det var värt att jobba bort lov, stiga upp innan solen och frysa in i märgen. För det var vår tid. 
 
Eller den där gången när vi skulle skotta rent hotell Terminus, mitt emot centralen. Det var den där vintern när det var -20, minst. Vi hade samlats 06.30 och redan vid åtta-snåret tyckte han att det var dags för fika. Detta bröt mot alla hans fika/mat-regler som vanligtvis var lunch vid 11 och fika vid 14, men nu var det så pass kallt att vi måste in och värma upp oss. Vi tar donken på vasagatan:
 
X - God morgon! Vad får det lov att vara?
P - Hejsan, en big mac och company tack.
X - Det är för tidigt på morgonen för det. Så vi har inte det. 
P - Jaha, haha jag förstår precis. Men då tar jag bara en big mac och cola då. 
C - Nej men alltså, pappa, dom har inga hamburgare alls. 
P - Inga hamburgare? Vad säger du? Har ni inga hamburgare?
X - Nej klockan är för lite, vi börjar inte med hamburgare förrän vid tio.
P - Tio? Då är det ju nästan dags för lunch. Nej men vi vill ju ha det nu. 
X - Fast det har vi inte. 
P - Nehe, men då tackar vi för oss. Hej.

åttio dagar blå

Publicerad 2012-11-28 18:15:18 i böcker,

I väntan på mitt sällskap för att inta förmodligen Stockholms bästa sushi, läser jag fortsättningen på Åttio dagar gul.

För er som vill ha erotik, skriven med ett bra språk och utan kassa könsroller som i Fifty - då är denna serie perfekt. Kvinnan har en egen sexualitet och gillar att utforska olika saker, hon ligger för sin egen njutnings skull och bestämmer själv över hur, om och när hon ska ha sex. Precis som det ska vara.

fixardag

Publicerad 2012-11-28 13:49:06 i min vardag,

  • cellprovtagning
  • rensning av påsar, väskor och diverse behållare. Sortera, slänga och ge bort saker.
  • sortera plugget i fina högar
  • städa under sängen
  • lägga alla sexleksaker och diverse i samma låda
  • impregnera min vackra väska Manhattan
  • slänga alla gamla blommor på balkongen och diska alla krukor
  • mäta tavlan som föreställer M och försöka fundera ut vart den ska hänga
  • se klart första säsongen av Bunheads (bölade i slutscenen. kan någon se serien så vi kan diskutera?!)
Fast egentligen behöver jag sätta igång att läsa denna färgglada pärla som är fyra cm tjock. Visst ser den peppig och rolig ut? Det är den inte. Den är fullproppad med psykologiska termer som skapar en stark längtan efter att powernapa. Men ett kapitel om dagen borde jag klara. 
- det är förresten bredvid tyllklänningen som tavlan med M kommer att hamna, och en annan tavla jag köpte i Berlin. 
 
Läste förresten en riktigt underhållande debattartikel som ett gäng Lufare skrivit. Ringade in deras sätt att se på människor och vad deras politik står för i ett nötskal. Här är ett citat ur artikeln: "Kapitalismen är ett av de borgerligaste värden som finns och kärnan i alliansens idéarbete och förnyelse av Sverige." ...
 

hur en cellprovtagning går till

Publicerad 2012-11-28 12:52:29 i Sex osv.,

Det är först vid tjugotre års ålder som kvinnor blir kallade till sin första cellprovtagning, om det inte finns anledningar till att göra det tidigare. Men det är något som barnmorskor, läkare och gynekologer kan föreslå om diskuterar med en. 
 
Att en är tjugotre innebär inte alltid att en gjort en gynundersökning, och att göra en cellprovtagning sker på ungefär samma sätt. Förhoppningsvis ska det gå till på detta sätt:
 
Barnmorskan/gynekologen/läkaren ska under hela undersökningen förklara steg för steg under tiden undersökningen sker, gör hen inte det, säg till. 
 
1. Genomgång av namn och personnummer och hen frågar om du gjort en undersökning på detta vis tidigare. Har du det inte så pratar ni lite om det och en snabb genomgång sker.
 
2. Det gås igenom vad det är för provtagning som ska ske och varför det görs. 
 
3. En får klä av sig allt på underkroppen. Tips ett: att bära gummistövlar, dubbla strumpbyxor och knästrumpor är inte att rekommendera... Tips två: om en tycker det är obehagligt eller pinsamt att klä av sig för en främmande människa, bär en klänning/tunika/längre plagg som täcker lite mer av kroppen. Blir inte lika naket direkt då.
ps. personen som ska utföra undersökningen har sett minst hundra olika fittor och tycker inte det är pinsamt, därför borde inte du heller tycka det. 
 
4. Dags att sätta sig i stolen, sätt dig ned och lyft sen upp ett ben i taget, glid ner med rumpan till kanten. På så sätt ligger du i exakt rätt position. Hen hissar upp stolen, tänder lampan och riktar den mot könet. 
 
5. Dags för undersökningen! Ett instrument som ser ut som ett skohorn får en klick på glidmedel på sig och ska sakta föras in i slidmynningen, detta för att öppna upp slidmynningen och komma åt livmodertappen. Den ser större och läskigare ut än vad den är. Det känns, men gör inte ont. 
 
6. Därefter använder hen ett litet verktyg som försiktigt petar på livmodertappen, för en del går det som en ilning längs livmodern och genom ryggraden, för andra kliar det, och del känner ingenting alls. Oavsett hur det känns, så går det över på ett litet kick. Hen duttar av provet på en liten glasskiva eller stoppar ner provet i en burk. 
 
7. Klart! Testet är taget, du får glida ner från stolen och klä på dig allt. Provet skickas iväg till ett labb, och sen kommer du få hem ett brev inom 4-6 veckor där det står vad testet visade. 
 
 
Många känner en skräck eller oro inför ett gynekologsbesök, men försök att se det som att allt detta görs för ditt bästa. För din hälsas skull och för att hålla koll på så att allt är bra med dig. Det är värt att vara avklädd några minuter för en främling för att kunna ta testet. Människan som gör testet har sett minst hundra nakna kroppar förut och fittor av alla dess slag. Unga, gamla, håriga, rakade och i alla former som kroppar kan se ut! Hen tycker inte att det är äckligt, obehagliget eller pinsamt - det är ju henoms jobb! Och är det jobbigt så ta med en kompis eller någon som är bra på att hålla i hand. Det är oavsett viktigt att få det gjort och att man går på sina regelbundna kallelser.

cellprovtagning

Publicerad 2012-11-28 08:12:40 i Sex osv.,

 
Inleder morgonen med att kila iväg på en cellprovtagning, blir min andra. Undersökningen erbjuds alla kvinnor mellan 23-60 och är i Stockholm kostnadsfri. Provet ger möjlighet att upptäcka om det finns några cellförändringar genom att gynekologen tar ett litet prov vid livmodertappen. 
 
Jag tycker det är mysigare att gå till gynekologen än tandläkaren, så det kommer nog bara bli trevligt. Dessutom brukar jag passa på att ställa tusen frågor och rätta personalen om de kläcker ur sig något dumt, gör något dumt eller osmidigt. Typ frågar om jag har pojkvän, inte säger hela proceduren under en undersökning eller har gud på väggen... 
 
Till alla ni som fått hem brevet - gå och gör testet! Det tar max fem min och det är för din skull som testet görs! Skjut inte upp det, ta med en kompis och fira med fika efteråt. Ba gör det. 

färdigläkt

Publicerad 2012-11-27 15:44:13 i kärlek,

Tre snabba veckor har passerat och min bebis i knävecket har äntligen läkt klart. Idag var första gången på vad som känns som en evighet, som jag äntligen fick spinna igen. Och ta ett långt skumbad. Strumpbyxor började med redan samma dag som det passerat fjorton dagar. 
 
Så himla fin, kan visserligen inte se den lika lätt och ofta som den på insidan av handleden - men när jag väl knäcker bak nacken och kickar ner i knävecket så blir jag varm inombords. En enkel men kärleksbombad hyllning till mina fina syskon. 
 

Placeringen var ett lätt val och hänger ihop med min pappas yrke. Var det något en plåtslagare absolut inte fick göra så var det att sitta ner på arbetstid, det var rasterna till för. På sin höjd kunde en få stödja sig på ena knät, eller kanske bägge om det behövdes. Men annars skulle allt jobb utföras stående. 
- inte för att jag knappast behöver påminnas om varken pappa eller syskonen, för dom är ju ständigt med. Men det kändes fint att fläta samman det på detta vis.
 

gender trouble

Publicerad 2012-11-27 10:43:03 i Sex osv.,

Jag vet inte vad frasen/termen gender trouble väcker hos er, men jag får upp ungefär hundra olika tankar. Och min skoluppgift var att välja mellan tre olika alternativ... Som lärararna själva skrivit... Och bara ett var rätt...
 
...
 
 
Jag kan inte riktigt förstå syftet i att hålla en kurs som handlar om genus (min kurs heter Design, genus och estetik) och ge uppgifter där eleven ska klicka i rätt svar bland olika alternativ. Det är lite som att ge svenska kocklandskapet uppgiften att laga en omelett och endast krydda med salt och peppar... Det är en uppgift men som inte leder någonstans. 
 
Några saker jag hade velat skriva om, men som inte ens fick plats i den lilla lilla rutan för "övriga kommentarer var": heteronormen, vithetsnormen, tvåhetsnormen - att dessa tre alltid och hela tiden återskapas och upprätthålls av alla i samhället, problematiken i att bara fokusera på två kön, problemetiken kring kvinnligt och manligt, normbrytare, tvåkönsnormen, transpersoner och vad det gigantiska paraplybegreppet innebär, heterosexualiteten och dess makt,   patriarkatets makt, hur kön ständigt görs och återskapas. osv osv. Men jag fick istället klicka i en liten ruta. Kul.
 
Låt oss istället titta på dessa bilder som kom upp när jag sökte på gender trouble. 
 

måndagens

Publicerad 2012-11-26 20:42:14 i njuta,

Har gjort ett pluggschema för kommande veckor och inser att jag mer eller mindre kommer ha höstlov till julen. Eller snarare mer fritid än studietid. Nästan så att jag längtar till våren och kriminologi på heltid.

Trattkantarellsmackor och Beck med kombon blir kvällens syssla. Perfekt start på veckan.

att skriva så att fakta kommer fram utan att döda språket.

Publicerad 2012-11-26 19:31:19 i Sex osv.,

Dagens språkliga utmaning: hur skriver en en bra mening som ska innehålla fakta, på ett sätt så att läsare med olika bakgrund och varierande mängd kunskap kan förstå, utan att det blir för krångligt, akademiskt eller lekande lätt. 
 
Personligen får jag rysningar av människor som skriver med akademiska ord för att försvåra och lyfta texter till en högre nivå, när det inte ens är nödvändigt. Folk som vill svänga sig med fackliga termer utan innehåll. Fånigt och pompöst. Det finns absolut en mening med att använda vissa begrepp, men att stoppa in en svårare vokabulär gör mig snarare irritererad än tänd. 
 
Och jag vill inte heller vara en person som skriver för lätt, för barnsligt eller på för ung nivå. Det är inte min uppgift att sätta mig på en hög häst och skriva på ett barnsligt vis. 
 
Samtidigt som jag vill nå ut med fakta, öppna läsarens tankar och utvidga sättet att se på lust, sexualitet, kroppen, känslorna och hjärtbank. Lyfta tankar kring normer, snacka säkrare sex på ett roligt och lustfyllt sätt. Jag vill vara motsatsen till skräckpropaganda, pga det är något jag föraktar och inte tror på alls. Jag tror på att informera - inte att skrämmas. Sjukdomar finns och dom överförs via sex - men det ska inte leda till avhållsamhet, när det finns så många olika sätt att ha sex på och så många sätt att skydda sig och ha olika typer av säkrare sex. 
 
Jag tror på öppen kommunikation, informering och diskussioner - det är preventivt arbete för mig. Visst kan jag göra konfettiregn med kondomer över sergels torg, men vad spelar det för roll om en inte vet hur den träs på? Eller hur den kan användas? Eller hur det kan bli skönare? Eller hur den kan gå sönder? Eller hur en kan ha sex på en mängd olika vis utan att kondomen ens behövs?
 
Språk är för mig något viktigt, ett sätt att sprida kunskap och öppna folks ögon. Sprida medvetenhet och information i ett. Att få diskutera säkrare sex, lust och könens anatomi - det är det viktiga för mig. Då gäller det att kunna balansera mellan bra och korrekt fakta, samtidigt som språket inte gör det för komplicerat. 
 

år tvåtusentretton

Publicerad 2012-11-26 11:31:50 i min vardag,

Fick frågan av Veckorevyn om vad jag ser mest fram emot år 2013 - och hur mycket finns det inte att se fram emot? Detta skulle dessutom sammanfattas med en ynka mening. Jag kan nästan få lite utomkroppskänsla av att tänka på hur mycket som kan ske på ett ynka år, bara av att se tillbaka på vad som hänt det senaste året inser en ju hur mycket som sker. 
 
Men vad vill jag ska ske nästa år?
- ta en kandidat i förmodligen beteendevetenskap
- fortsätta med Veckorevyn och nå ut mer och bättre till läsarna och sprida ännu mer kunskap om säkrare sex
- ta körkort!
- vara förälskad
- besöka två nya länder
- ha bra kondition
- äta mer vegetariskt och bättre, för både mig och miljön
- arbeta mer med sexualpolitiska frågor
- skriva klart min bok
- fortsätta på en mer stressfri och harmonisk bana, no more på gränsen till utbränd
- att alla i min närhet är friska, mår bra, är lyckliga osv.
- prata regelbundet i radio
- spela in podcast
- bli mer medveten och få in mer ekotänk i min vardag
 
 
Allt detta är saker som främst påverkar mig, men som jag kan se påverka på andra plan längre fram och i större utsträckning. Meningen jag valde till Veckorevyn får ni förmodligen se i år 2013 första nummer, jag blev extremt nöjd. 

så jävla pepp på Veckorevyn!

Publicerad 2012-11-25 21:55:53 i Sex osv.,

Jag är som ett sockerhögt på julafton varje månadsslut, inte pga lön utan det är då Veckorevyn trillar in i brevlådorna hos läsarna och finns att köpa ute i butikerna. Detta nummer har jag väntat på sen slutat av juli/början av augusti, för det var då min fina redaktör Angelica undrade om jag hade lust att göra ett litet test för Veckorevyn. 
 
- svar ja! Och jag fick hämta ut en stor påse innehållandes sisådär 15 olika sexleksaker. Nu finns tidningen ute i butik så kubba och köp. Det är totalt nio stycken som betygssätts. Men det kan vi kika på imorrn, inleder med för-peppen i form av dessa bilder. Pepp pepp!
 
 Spana efter Tyra Sjöstedt på omslaget, då är det rätt nummer. Vissa butiker har två nummer ute samtidigt? Köp bägge i sådana fall. 
 
På sida 43 hittar ni mitt test. Pepp pepp pepp!'
Och ungefär på sida 96 varje månad hittar ni min sexspalt där jag svarar på sex av läsarnas frågor. Får ett lyckorus av att läsa denna mening. 

skitsnack

Publicerad 2012-11-25 21:31:57 i min vardag,

Har haft en ljuvlig semester i fantastiska Berlin. Har ägnat fyra hela dygn åt att skratta, äta, mysa, hänga, dricka öl, se Mia och Klara, hänga timmar i sträck på mysiga fik och bara läsa över koppar cappuchinos, ströva omkring i Berlin, spendera alldeles för mycket pengar på erotiska klassiker och prata. Tror jag och Jennie pratat minst två dygn sammanlagt? Och jag älskar hur vi båda har förmågan att hoppa mellan ämnena, från patriarkatet till valet 2014 för att planera vilken typ av efterrätt vi ska äta. Högt och lågt, skitsnack till djupa diskussioner. Och skrattat, det finns få jag skrattar så mycket som med henne. Eller som jag kan vara tyst med och inte tycka att det är jobbigt. Eller som jag kan vara så trygg med, fastän vi båda är skadade efter alldeles för mycket skräckfilm i för ung ålder (14-23.) 
 
Jag har ägnat mycket av tiden åt att vila, sova och tänka. Att det ska krävas att jag är i en annan stad än min hemstad är något jag måste jobba bort. Ska öva upp den där härliga semesterkänslan som en alltid får, ni vet när en verkligen ser sig omkring, stannar upp, tittar sig omkring, filosoferar, låter måltider ta timmar eller bara hänger över en sedan länge kallnad kaffe. Och bara njuter av liver. Ska det vara så jävla svårt? 
 
Blir som alltid inspirerad till att göra förändringar i mitt liv efter en resa, denna gång kom jag nog åter igen på att jag inte har bråttom. Ni vet den där gigantiska klockan som påminnner en om karriär, familj, körkort, hus osv osv. Livet är lite för kul för att fyllas med stress om vad som ska ske, lustigt hur mycket tid och energi jag kan lägga på sånt. Ska bli en njutare på heltid istället, en som inte stressar. Inleder min nya era med att ha på Phantom of the Opera på lite för hög volym, prata ikapp mig med folk jag saknat, välja ett av de tre nagellacken och läsa ut boken på bilden. För er som vill ha bra erotik, köp denna. Inget jävla fiftysnack, utan bara bra erotik. 
 
Känns som att jag varit borta mycket längre än bara onsdag-söndag, kanske för att jag hunnit tänka och känna efter mer än jag vanligtvis gör på månader. Ibland behöver en nog avbrott. Men det är skönt att vara hemma igen i alla fall. 

semester

Publicerad 2012-11-21 03:32:00 i resor,

krama om Jennie, skratta, höra hennes skratt, dricka te, äta mat, dricka drinkar som serveras i soppmängd?, se Berlin, titta på Mia och Klara, sova, vila, läsa, ignorera plugget, filosofera, dansa, tänka, sova ännu mer, dricka öl, baka kladdkaka, uppdateras om allt som hänt sen september och uppdatera henne om allt som hänt sen september här hemma, skriva skriva skriva, njuta av Berlin. puss,
 

det svenskaste som finns?

Publicerad 2012-11-20 13:01:56 i resor,

Har dutt-packat sen igår kväll och vet redan nu att jag har glömt något. Tänker att jag förmodligen kommer klara mig i fem dagar utan detta föremål... Frågar vad bästisen vill ha i present från Sverige och börjar själv tänka på "vad är det svenskaste som finns och som jag skulle sakna om jag inte bodde här?!"... 
 
- passar så himla bra med tanke på att jag har fem sidor kvar om boken som försöker analysera just vad svenskhet är. Blir så trött på mig själv ibland. Men, till mitt försvar har jag blivit snäppet klokare efter att ha läst boken och kan nu se en hel del om nationalism, svenskhet, normer och så kallade "kulturkrockar" på ett annat sätt. När det kommer till segregering och politikernas ansvar har jag enbart fått mer vatten på min kvarn. 
 
 
Inser efter denna packning att jag inte kan förstå hur jag en gång ska kunna resa runt jorden? När jag får lite ångest över att packa inför fem dagar? Hur mycket kan en inte glömma inför en jorden-runt-resa? 
 
Och dessa utvalda blir resans lektyr. En erotisk bok, en feministisk bok, en "ungdomsbok", tre romaner om olika kvinnors öden och två deckare. Bra blandning. Både i genre och gällande bokförlag :)) 

måndagskväll

Publicerad 2012-11-19 21:29:35 i min vardag,

Frida Hyvönens Terribly dark blandas med Darins version av Astrologen, jag äter riven vit choklad med sked, chattar med Jennie och packar inför resan.
 
Och som alltid när jag ska ut och resa drabbas jag av den där sortens hjärnsläpp, jag kan inte komma på vad jag kan tänkas behöva? Dessutom vet jag alltid glömmer någon av standardsakerna. Vid spanienresan glömde jag undies, till Frankrike glömde jag tandborste, till Thailand glömde jag både linser och glasögon. osv. 
 
Dessutom slukar jag boken på bilden. Började imorrse och kan inte sluta. Språket är lättsmält om ett av de tyngre ämnena - vardagsrasism. Vad är svenskhet och vem är svensk? Recension kommer när jag läst klart den.

veckans planer

Publicerad 2012-11-19 16:50:29 i Sex osv.,

Lämna tillbaka böcker på biblan, gå på gruppintervju för att bli skolinformatör för RFSU, lunch med Fredrik, fika med Fridah, läsa ut två böcker, luncha med syrran, lösa en grej med Bonniers, packa, träffa Isabella - semester. 
 
Denna vecka är en dröm. Har ignorerat mina "läxor" och tar det nästa vecka. Kände mig som en femåring när det beslutet fattades, men när lärarna är för snälla och i mina ögon kassa, så tappar jag pluggnistan. 
 
Apropå min fika med Fridah, så blir blir ofta påmind om hur bra människor jag har i min omgivning, och hur jag kopplade till det i podcasten i fredags - jag är så förbannat jävla trött på folk som rackar ner på varandra. Är det pga avund? Rädd för att framstå som dålig om någon annan är bättre? Kass självkänsla? 
- jag vet inte, men jag lovade mig själv att aldrig någonsin se människor som hot, utan glädjes åt deras kunskaper och lära mig. Som med Fridah. Lovely Fridah. Hon är några år yngre än jag, och skriver för Metro!! Bland annat. Det är så jävla fantastiskt, och jag fattar att folk är avundsjuka. Men jag vill hellre se hennes enorma kompetens, beundra hennes kunskap och förmåga att skriva bra texter. Det är fint, och så jävla ballt hur långt hon kommit. Peppen över att klämma in en fika med henne är fan enorm. 
 
 

nerverna.

Publicerad 2012-11-19 08:34:35 i Sex osv.,

P - Men du kan väl ta och söka till dom där vad heter dom nu då, RFU? RSL? Ja du vet väl själv.
C - Menar du RFSU och RFSL? Ja visst kan jag göra det. Men som vad?
P - Ja inte vet väl jag? Och prata om sånt som du vill prata om... Vad det nu kan tänkas vara... Annars tycker ju jag att du skulle passa bäst som kvinnorättskämpe,
C - Ja fast det där har vi pratat färdigt om, och jag kommer inte bli det. Jag är alldeles för arg i min natur, pappa. Det går inte. 
P - Jo nä jag vet. Det har du fått från din mor, inte från mig! Men ring dom där andra då. Gå lite kurser, få lite diplom och kom igång med det du nu vill göra. 
C - Ja, jag ska. 
 
Detta kan ha varit år 2008-2009? Och jag sökte och jag sökte. Har sedan dess gått en drös kurser, men aldrig kommit in på den jag sökte från början: skolinformatör för RFSU. 
 
Tills idag, 9.30 ska jag på en gruppintervju och jag kan bokstavligen känna adrenalinet pumpa omkring i blodet. Jag hittar dit, så det behöver jag inte ens lägga energi på. Nu gäller det bara att jag gör mitt yttersta och kammar hem en plats på utbildningen. Håll tummarna för mig!
 

astrologen.

Publicerad 2012-11-19 00:01:41 i kärlek,

Det där med att klicka med människor, jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det. Främst för att jag själv är så otroligt jävla bra på det. En öl och jag kan ha en ny bästis. Eller kommer det där förlösande skrattet som en bara kan ha med en främling så faller jag pladask. Eller de där gångerna när en inte kan förklara varför, hur eller när, men att en bara känner att det finns något där. Behöver absolut inte vara love-love, utan mer häng-love, eller någon form av bekväm känsla. Som att kan jag både vara bekväm med en människa och att hen kan få mig att skratta - då har vi en klickning på g. 
   och det obeskrivliga med klickningar är att det får oss att öppna upp, dela med oss, ställa de där frågorna och svara på saker som en själv inte tänkt på. Eller ens velat prata om, eller säger saker som en bara delat med dagboken och huvudkudden. Men som plötsligt finns ute i fria luften och att sakerna en sagt faktiskt betyder något och nu är sagt och inte längre går att ta tillbaka. Jag minns en gång hur jag skulle försöka förklara en sådan händelse för min syster och hon ryckte lite på axlarna och sa "men Caro, du är ju en sån som skulle kunna ge bort hela ditt liv över en kopp kaffe" - så obehagligt träffande och skrämmande ärligt. 
 
 
Och det är i dessa stunder av klickning, i det där bekväma och öppna tillfällena som en säger saker som aldrig sagts högt, eller hur en för första gången på länge sätter ord på sina tankar och låter de komma ut. De flesta gånger kan jag inte ens förklara det, det bara sker och jag hamnar i en situation av trivsel, skratt och brakänsla. När dessa tillfällen inträffar går det inte att backa eller tänka att en faktiskt ska upp om 5h, utan bara tömma hjärtat, skratta och njuta. 

inte rosa! då dör han!!

Publicerad 2012-11-18 15:04:36 i åsikter,

C - Ska jag slå in boken?
X - Ja! Ja gör gärna det.
(tar fram presentförpackningen)
X - NEJ! 
C - Va? Varför skriker du?
X - Eller jag menar nej. Har du ingen annan? Inte rosa?
C - Nej det är rosa som vi har här. Bara rosa. Hur så?
X - Det är ju till en pojke. Hehe du förstår ju.
C - Vi har som sagt bara rosa.
X - Nej. Det går inte. Inte alls. Han är ju åtta, och då funkar inte rosa. Då dör han. Ja du förstår ju själv. 
C - Nej jag gör faktiskt inte det. 
 
 
Jag kan inte förstå hur en som förälder fungerar om en begränsar ett barns liv på detta sätt. Visst, förskola/skola och kompisar påverkar absolut. Men familjen är en stor del i påverkan och normskapande. Jag kan inte förstå hur en tänker när en sätter kön på färger och begränsar sina barn. "Han dör om han får rosa" - hur går ens tankarna hos en sådan människa? Känns det bra i magen om en har skapat de åsikterna hos sin unge? 
 
Och nej, jag har inte skaffat några barn sen sist jag diskuterade barn, skola, genus, normer och uppfostran. Men jag har fortfarande rätt att ifrågasätta och fundera kring dessa frågor. Jag kan inte förstå som en förälder, men jag kan förstå som kompis, moster/faster, granne och medmänniska. 

surrealistisk saknad

Publicerad 2012-11-17 22:19:14 i min vardag,

När jag var liten trodde jag att det fanns en av varje. Jag förstod att mina vänner hade varsin mamma och pappa, och kanske något syskon, men jag var helt övertygad om att det bara fanns en som hette Jonas, och det var min bror det. Utöver fanns det ingen annan, för då hade den personen tagit min brors namn. Detsamma gällde min pappas lockiga hår. Det var min pappa som hade stort, svart lockigt hår. Och det var bara han. Och som han samlade i en hästsvans i nacken. Det var liksom min pappa. 
- sen fick jag se Magnus Uggla på tv, och jag förstod att det fanns två som hade likadant hår? Och sen hade min kompis på dagis pappa likadant hår - och ibland hände det att jag tog fel på min pappa och min kompis pappa. Just på grund av det stora svarta lockiga håret. 
 
Och jag minns när jag fick köpa min första skiva någonsin, det var under pappa-helg och jag la 149 ihopsamlade kronor på Ugglas skiva. Jag köpte den på åhlens vid odenplan och vi åkte hem till pappa och lyssnade. 
 
Och ikväll var det Ugglas avsnitt på Så mycket bättre, och jag känner igen min pappa i Uggla? Det är håret, det är pikétröjorna, det är den korta kroppen. Och jag vet att hade han varit vid liv nu så hade vi sett avsnittet tillsammans och pratat om Uggla. Inte för att vi kan något, utan mer för att han alltid ville lära mig saker som jag inte kunde. Jävla fina pappa, ikväll är du saknad.
 

Lars Kepler

Publicerad 2012-11-17 21:20:42 i njuta,

Ägnar lördagen åt att avsluta Keplers fjärde och motverka det mesta av stockholmssyndromet nr 2. Jag läser vanligtvis inte deckare, men kan inte låta bli Kepler.

Dock har jag två funderingar:
1) varför valde det gifta paret Lars Kepler, varför inte Leila Kepler? Min spontana tanke är att det hänger ihop med normen om att män skriver bättre deckare än kvinnor. Töntigt.
2) hur kommer ett par på att de ska arbeta ihop? Och lyckas genomföra det gång på gång? När jag var sambo var det rena rama världskriget så fort det skulle bestämmas vem som handlade mat och vem som slängde sopor... Paret Kepler är ett föredöme gällande att se sin partner som mer än bara kärlekspartner.

Gick igenom en dagbok från denna tid för ett år sen. Och då läste jag Keplers tredje bok hemma hos en, och jag minns hela det dygnet. Lustigt vad mycket en kan komma ihåg. Fint också.

harmonisk morgon 2.0.

Publicerad 2012-11-17 11:41:58 i kärlek,

 
Det hade lika gärna kunna varit år 2008, att höstlovet precis passerat och att det är två dagars ledigt från häng och plugg på THG. Att fyra år har passerat känns knappt, det är fortfarande samma stämning och teman som gäller. Gårdagen bestod av tacokoma, två sorters kladdkaka, fem sorters tillbehör, bråk om vilka filmer vi skulle se och sen övernattning. Morgonen bestod av scones, ännu mer tillbehör och resplaner. 
 
Älskar er mina fina, och jag älskar att allt känns exakt som det alltid gjort - High Tech.  

engagemang som känns

Publicerad 2012-11-16 13:18:00 i Sex osv.,

Intervjun tog över en timme men kändes som en kvart? Jag gick därifrån med en varm känsla i magen och tårar i ögonen - det finns få saker som jag älskar så mycket som människor som är kunniga, intresserade och har ett engagemang. Dessa människor! Blir böl-rörd bara jag tänker på det. 
 
Deras projekt är att göra en serie podcasts - och jag är med i ett av avsnitten. Grundfrågorna handlade om sex, relationer där jag som Veckorevyns expert snackade. Men vi kom in på normer, kvinnligt och manligt, patriarkatet, rätten till att ligga, hur en tjej ska kunna ragga utan att känna sig som en hora, one night stands, ännu mer normer.
- så jävla viktiga ämnen som alla ligger mig varmt om hjärtat. Det kändes så jävla bra och jag tror att avsnittet kommer att bli fantastiskt. 
 
 
Jag blir så jäkla glad och peppad över att det finns människor som bryr sig, tänker utanför boxen och ifrågasätter. Som kan se hur normerna begränsar, vilja bryta och göra förändring. Dessa människor kommer gå långt, och vi pratade bland annat om att tjejer är kassa på att hylla varandra. Jag vill aldrig bli en sån, och dessa tjejer kommer fan bli exakt det dom vill. 
 
Tog ingen bild pga för exalterad över vår diskussion och över att jag tyckte så mycket om dom och deras projekt. Vill bli deras kompis, hehe. :)))))) peppar med denna bild istället. 
 

podcast på g!

Publicerad 2012-11-16 10:11:00 i Sex osv., min vardag,

Har svurit över Bonnier tidskrifters medlemsservice halva morgonen, det blev så märkligt - jag köpte en prenumeration till min syster där hon skulle få tidningen och jag skulle betala. Hon har nu fått hem fel tidning och en avi? Kul överraskning jag lyckades ordna... Eller snarare som Bonnier lyckades phucka. Hoppas det löser sig.
 
Ska snart kila iväg för att möta upp gänget som spelar in en podcast - där jag ska medverka! Jag har varit med i JMK´s studentradio några gånger, men detta blir debuten för podcast. Jag är sjukt pepp, vi ska prata sex och relationer. Kan knappast bli bättre. 
 

normkritisk

Publicerad 2012-11-15 14:10:35 i Sex osv.,

Fick en fråga i går om vad normkritik är, och det är som vanligt svårt för mig att försöka förklara något kort och på bara några meningar. Men ungefär såhär blev min formulering:
 
Att en person förstår att samhället är uppbyggt av normer och att vi hela tiden är med och påverkar dessa samt håller dom vid liv. Vi är ständigt med och skapar normer. Se detta och sen ställa sig kritisk till en eller flera normer, för att sen bryta mot dom. 
 
Normer är som osynliga gränser i vårt samhälle, det är när en bryter mot en norm som en märks - och straffen kan vara både milda och hårda. Beroende på vad det är för norm, vilka som håller fast vid normen och hur pass utbredd den är så varierar konsekvenserna. 
 
 
Några av de vanligaste normerna i vårt samhälle, som jag även främst pratar om vid föreläsningar och workshops är:
Heteronormen
Vithetsnormen
Funkisnormen
 

ja tack!

Publicerad 2012-11-15 05:08:31 i min vardag,

Till denna plats ska jag boka en resa till idag. Jag har aldrig varit där, och det kommer visserligen inte vara så varmt med tanke på att vi åker i december. Men vad gör en inte för ett äventyr?
 
Resten av dagen: öppna balsalen, träffa Fredrik, lämna in en skoluppgift, hålla en workshop med Aleks om normkritik och säkrare sex, somna framför en Beck ikväll med kombo. 
 

tung metall

Publicerad 2012-11-14 15:10:55 i Sex osv.,

Soundtrack från Juno är på i bakgrunden, jag ska skriva en kort text om ett föremål som haft stor betydelse för mig och sedan analysera objektet ur ett genusperspektiv med fokus på design och estetik. Väljer en ljusstake som pappa tillverkat. Söker på tung metall för att gissa mig fram till vilket material som använts?
 
Får bland de fem första förslagen upp dessa två:
 
 
Jag är alltså ingen seriefantast, jag har några backar med Kalle Anka och Bamse, några gamla Bert-tidningar och några album med Lilla Fridolf osv. Så mina kunskaper kring serier räcker inte långt. Men jag kan inte på något sätt förstå hur de tänkte när de gjorde dessa omslag? Eller förmodligen just såhär:
 
"Nu har jag det! Vi sätter en naken kvinnokropp på framsidan, fyller sidorna med färgglada serier om modiga män som dödar, våldtar och tar över mark, ligger runt lite, super lite, slåss lite till och dödar lite mer. Slänger in lite fantasy och behåller den avklädda nakna kvinnokroppen som egentligen inte har något med innehållet att göra pga såväl nakna som påklädda kvinnokroppar säljer ALLTID!" och alla ba: Jaa! Så gör vi! 

16 minuter kvar

Publicerad 2012-11-13 23:48:23 i njuta,

Jag som bara har läst första boken sitter här med hjärtklappning och är lite för hög på socker. Planen är att sluka alla delar i december. Men på svenska eller engelska är frågan?
Nu har första delen av Breaking Dawn precis slutat och prick tolv börjar del två. Pepp pepp!

deadline

Publicerad 2012-11-13 12:42:00 i min vardag,

Har precis skrivit dit sista meningen för månadens deadline till Veckorevyn. Så jäkla opassande namn, speciellt med tanke på att jag sitter här med rosor på kinderna och vill böla lite pga världens finaste läsare. Så kloka, smarta och frågvisa. 
 
Firar detta genom att bege mig söderut - det är dags för pepparkakshusbak. Inklusiva lila färg. Dagens tips, googla inte på pepparkakshus innan du ska göra ett själv. Det går ju inte att ha självförtroende i detta? Hur gör folk sina hus? Det är ju inget kul med snygga hus? Huset ska ju vara lite knackligt och lite sönder från början... 
 
 

två märkliga händelser

Publicerad 2012-11-13 10:10:06 i min vardag,

På väg hem från jobbet har jag ett av mina dagliga samtal med Ernst och som vanligt bryts det i gamla stan. Jag suckar och klickar bort samtalet. Det är då en vilt främmande medresenär tar ton:
X - Eh, hej. Bara så du vet så har jag tjuvlyssnat på hela ditt samtal, det är faktiskt ganska svårt att låta bli. Eller du är svår att inte höra. Så att jag vill bara att du ska veta att jag håller med dig helt. Verkligen. Jag har ju hört typ allt ni pratat om de senaste fem minuterna, så att ja, du har rätt. Gör slut. 
C - Eh. Tack? Eller alltså nej nu vet jag inte riktigt hur det här blev... Men du tycker alltså att jag har rätt?
X - Absolut. Sätt gränser! Du har rätt att bestämma över ditt liv. Eller hur? Sätt gränser och var tydlig. Du måste ta plats i ditt eget liv, bara visa det. Du är värd det. 
C - Jo ja, tack. Eller alltså det här samtalet rörde ju faktiskt inte, (blir avbruten)
X - Det spelar ingen roll. Ta plats och gör det du känner är rätt. Oj, nu ska jag av. Ta hand om dig! 
 
Vem gör sånt? Så jävla kul och sjukt på samma gång. Klart alla tjuvlyssnar på samtal, och jag är expert på att börja skratta med när andra skämtar... Men våga säga något - nja, det sker nog bara på vägen hem från krogen. 
 
Scenario två, jag och Isabella är på väg hem från en fantastisk middag hos Lind & Co, kliver ut ur porten i gamla stan. Efter ca 10 m ser vi en råtta, varpå jag skriker HJÄLP!!, greppar tag i Isabellas jacka och är på g att vända om? Jag blev så rädd och äcklad att jag tänkte vända om... För en råtta... Vi skrattskriker ett bra tag medan råttan lugnt strosar vidare och vi går mot den. Vi vann. Dessutom kom vi på att vi såg råttor i både dubbel mängd och storlek när vi var i Marseille... Huvva. 
 
Men att jag dels skriker hjälp? Och dels vill vända om? Hur rädd kan en vara? För ett litet jävla djur. 
 

vecka 46

Publicerad 2012-11-12 18:06:00 i min vardag,

Skriva ut biljetter till Berlin, måndagsmiddag hos Lind & Co, fyra jobbpass, halv åtta hos mig med HT där jag ska laga trerätters, kulturell lördag, plugga, Twilight-maraton med Madde, svara på intervju från några mediaelever om min medverkan i Veckorevyn, införskaffa en menskopp, plugghäng med Lovisa, fika med Fridah, plugga körteori, sovmorgon, bygga årets pepparkakshus inklusiva lila kristyr för PS med Lovisa, deadline för Veckorevyn, se klart Bunheads, inleda höstens fjärde kurs, boka ytterligare en resa, hålla föreläsning tillsammans med Aleks, hångla, vårda min tatuering, 
 
 
 

ett ex´s mamma.

Publicerad 2012-11-12 16:46:40 i Sex osv.,

In på jobbet kliver en person som jag under lång tid räknade som en del av min familj, någon som stod mig nära men som försvann på grund av att jag blev dumpad av hennes unge. 
 
Det är så märkligt det där, hur en person kan gå från att vara ens allt, ens andra halva, ens vardag och högtid, ens syre, blod och hjärtslag - till att bli till absolut ingenting. En någon, en okänd eller på sin höjd en bekant. 
- och hur allt som "hört till" den där personen bara försvinner ur ens liv. Så orättvist, och så dumt. 
 
Och hur jag i flera år saknat främst henne. Och hunden. Exet själv? Nja. Eller nej. 
 
För även om vår kärlekshistoria och samboliv krossades, så har jag ju fortfarande fantastiska minnen med henne. Tänkte efter och insåg att dom enda bilderna som finns kvar av de totalt 4 åren som jag och exet kände/hängde med varandra - så är det albumet från den där kvällen vi hade adventsbak, utan henom... Både ironiskt och lite sorgligt.  
 
Sist vi pratade var dagarna efter pappa dött, då hörde hen av sig och jag minns inte ens om jag svarade.
 
 
Kan bara hoppas att det runnit tillräckligt med vatten under broarna för att vi ska kunna ta en lunch. Jag och mamman, inte exet. 

harmonisk morgon

Publicerad 2012-11-10 13:07:00 i min vardag,

 
Förutom att jag inte tittade på bussnumret och hamnade bortom slutstation någonstans mellan helvetet och öde, så har morgonen varit fantastisk. Kvällen med Ernst innehöll plankstek, färgglada drinkar och dans tillsammans med hippa kids. Har sovit på tok för lite, men så värt. Skägg måste vara en av guds bättre uppfinningar.
 
Ikväll ska vi fira Malin och David, ska bli mysigt att hänga med HT osv.

olika referensramar

Publicerad 2012-11-10 12:11:57 i min vardag,

X - Åh, du ser ut som en dominique!
C - Eh, alltså menar du en dominatrix eller en från Dominikanska republiken?
X 1 och X2 - Dominatrix? Vad är det?
C - Alltså att en kvinna har sexuell makt över en annan människa, ett sexuellt samspel där en är undergiven och kvinnan har allt makt. Typ. Är det det du menar?
X 1 - Eeh, alltså nej. Jag menade att du var lik en jag känner som heter Dominique...
C - Hehe jaha. Eeh. Ja. Ingång kanske?
 
 
Precis innan hade vi pratat om vad vi sysslar med, och dom kunde inte förstå varför vi pratade om yrken och framtiden, dom gick ju liksom på gymnasiet och hade ingen anledning alls att oroa sig inför framtiden... "Det är vi som är framtiden" ville jag svara. Men jag fick mest ålderskris. Jävla Ace. Måste hitta ett bättre ställe. 

lillgammalt partylejon

Publicerad 2012-11-09 17:41:12 i party-larty,

Jag och Ernst ska ut ikväll, och jag är typ nervös? Det sker så sällan att jag går ut, speciellt dessa årstider...
 
Minns hur vi som nykläckta artonåringar planerade redan på måndag morgon i plugget vad vi skulle bära fredag och lördag, vem som skulle fixa vodkan och vilken dag vi skulle köpa nya strumpbyxor och hårspray. Samtidigt som vi skvallrade om vilka som hånglat/legat med vilka, vem som gråtit och vilka som spytt. Och den där känslan i magen som sa att vad som helst var möjligt just den här kvällen. Och att den känslan på riktigt kom till en varje helg. Magisk tid.
 
Och jag minns hur jag och Ernst för ungefär hundra år sen raggade ihop. Jag vet inte riktigt om det var meningen, eller om det bara råkade bli så? Typ: Jaha din kompis hånglar med min kompis så då kanske vi ska hångla och se vad som händer...
 
Kan spontant komma på tre tillfällen och jag minns hur en av dessa gånger avslutades med en nota på donken för över 600 kr. Jag betalade icke. En annan gång avslutades med att jag fick smeknamnet "bortamatch-Caro" av en lärare... Och att Ernst klokt nog kapat dessa gamla flingar för länge sen, medan jag fortfarande har kvar två nummer och "band"... 
 
Nej, nu är hon snart här. Tanterna ska gå crazy.
 
ps. min nästa kamera måste ha så att det går att se på bilden vilken tid på dygnet den är tagen. Dör vad kul det är. 

är kvinnans sexualitet fri?

Publicerad 2012-11-09 12:14:00 i Sex osv.,

Läser fantastiska Fridah Jönssons text i dagens Metro. Som vanligt sätter hon ord på mina tankar, och gör det jävligt bra. Läs den, tänk efter och ta till er. Detta blev mitt svar. 
 
Vi lever i ett sexualiserat samhället, kondomer och graviditetstest hänger strax bredvid halstabletterna i din matbutik och varje tidning har varje vecka en ny skrikande rubrik om "hur du lyckas i sängen"/"väck lusten till liv" eller "hur du får ditt livs bästa orgasm". 
 
Sen lite mer än ett år tillbaka skriver jag sexspalten för Veckorevyn, Sveriges största tidning för unga tjejer - så jag är ju en av dom som uppmanar till att unga tjejer ska få ligga hur mycket dom vill.
- men jag är också den som lägger till att det funkar exakt lika bra att ligga mindre, eller inte alls. 
 
Lusten går i vågor, en vecka vill en ligga fem gånger om dagen, för att de två kommande veckorna inte känna någon lust alls. För att veckan efter det kanske bara vilja hångla eller skeda.
   Men med tanke på det sexualiserade samhälle vi lever i får denna typ av frågor knappt rum, de som rör människorna som inte vill ha sex alls. Vi har ett gäng normer som styr hur vi människor helst ska ha sex, och det är inte helt smärtfritt att överträda dessa osynliga regler. 
 
Vad det gäller "Det känns konstigt att vakna i sin egen säng" av Sophie Adolfsson så satt jag med en stor ångestklump i magen under hela tiden jag läste boken. Skulle jag få ett snarlikt mail i min inkorg till Veckorevyn skulle mitt svar vara: Hej, jag har läst ditt mail, sluta ligg och skaffa dig en bra terapeut. Du blir inte lyckligare av att knulla med främlingar. Lär dig tycka om dig själv och din kropp först. Ta hand om dig! Kramar//Caro. 
 

Adolfssons karaktär är inte en "frigjord kvinna" och det hon gör är inte tecken på att "kvinnans sexualtiet nu är tillbakatagen och fri" - hon har inte makten över sin egen kropp. Hennes romanfigur är ett kvitto på att det fortfarande finns unga kvinnor som knullar med främlingar för att bli omtyckta, bli sedda, få uppmärksamhet och känna sig behövda.
- visst, hon har en kåthet som beskrivs grundligt. Men det beskrivs också varför hon ligger (pga krossat hjärta) och att hon stundtals mår extremt dåligt av sitt beteende. Hon ligger inte pga kåthet eller sina fria sexualitet - karaktären ligger i rent självskadebeteende. 
 
De människor som utlyser denna bok som frigjord och nyskapande - kamma till er och läs mellan raderna. Frigjord sexualitet handlar om (oavsett kön) att en ligger för att en vill, för att en är kåt och har lust. Lika mycket handlar det om att avstå om en så vill det. Det handlar inte om att dra hem kvart i tre-ragg från Riche, knulla till gryningen för att aldrig mer ses igen och sen ha ångest som måste dövas med hjälp av alkohol och droger. Så att ta Adolfssons roman som ett "bevis" på att kvinnans sexualitet är fri, är lika obehagligt som orealistiskt. 

fri dag

Publicerad 2012-11-09 11:26:33 i njuta,

Ägnade 47min åt att få upp min tatueringskräm, runt två gav jag upp. Var microsekunder från att ringa tatueraren och böla... Kombon fick upp den och så levde vi lyckliga i alla våra dagar. 
 
Fredag är för ovanlighetens skull detsamma som fri dag som inleddes med sovmorgon, Bunheads, och fortsatta tankar kring affektpsykologi och relationspsykologi. Vid ett kommer Ernst till sthlm, då kickar helgen igång!
 
- först, har ni sett Bunheads? En dansare från Las Vegas gifter sig med en främling, främlingen dör och hon ärver allt han äger - ett hem, ett danshus som hans mamma bor och håller balettklasser i. Och nu ska dom komma överrens... Jag som inte kan två steg i takt, älskar dansserier. (förutom hiphop-skit)
 
- andra, har ni läst något om affektpsykologi och relationspsykologi? Har ni väl gjort det så har ni nog haft alla dom där tusen tankarna som nu bollar omkring i mitt lilla huvud. Typ "hur växte jag upp", "hur var min relation med föräldrar/syskon/förskolepersonal/ osv", "hur var jag som barn?", "hur har det påverkat mig idag" till "vem är jag"... Jisses. 
 
 
 

coming up

Publicerad 2012-11-08 14:35:00 i min vardag,

Har ni tänkt på känslan i kroppen en får efter en tentainlämning? Som att allt blir lite roligare och luften blir lite lättare att dra ner i lungorna. Har lovat mig själv att aldrig mer sitta i sista minuten, vi får se hur resultatet med det löftet blir om 7,5 veckor... Min hjärna börjar sakta men säkert återhämta sig.
 
Saker som ska diskuteras, ventileras och skrivas om framöver (detta blir mitt minnessåll)
 
- valet i USA och obamas vinst - och hur alla tycks bry sig?
- klitoris!
- tjejer är kåta och vill ligga
- skillnaden på klamydia och mycoplasma
- heteronormen i barnens värld
- heteronormen över lag
- internetdejting - fördelar vs nackdelar
- sexta med bilder
- clit is the shit!!
- att våga ta plats i sitt eget liv
- hur kvinnor automatiskt misstros vid sexuella trakasserier/ sexuellt utnyttjande/våldtäkt 
- vad stressar vi för?
 
Lilla jag, aspepp iklädd en skjorta med färgen "toast". Köpte den enbart därför. Har även två pga den första brände någon hål på med en cigg sommaren jag och Ellen hängde på F12. 

girls

Publicerad 2012-11-08 11:48:00 i Sex osv., åsikter,

Första avsnittet hatade jag Hannah. Såg de andra och tredje och tyckte sådär om henne. Har sett resten av säsongen nu under tentaperioden - och jag älskar henne? Så jävla mycket. Jag känner igen mig i henne, lite för mycket... Och gillar nog karaktären svinmycket för att jag vet att själva Lena Dunham är bäst, klok och gjorde reklam för Obama som vi alla älskar. 
 
jag älskar att serien är realistisk, förutom det där med att hon blivit försörjd av sina föräldrar? Det är för mig helt jävla orealistiskt... Men att karaktärerna är mänskliga, phuckar upp livet, tabbar sig, är kåta, vill ligga, att de misslyckas, blir av med jobben, analyserar för mycket, tänker för mycket, är i blandade storlekar, tar för sig och är rent allmänt balla. 
 
Sen att de kallas "den moderna versionen av SATC", visst finns det likheter - som att de är fyra kvinnor som bor på Manhattan. Men förutom det? Nja. 
 

grönt

Publicerad 2012-11-08 10:41:13 i min vardag,

 
Läste om mitt senaste inlägg, och jag stavade som att jag vore väldigt full. Det var jag inte, men vaknade upp med huvudvärken från helvetet. Kroppen och hjärnan kanske förväntade sig en firningsfylla utan dess like för att tentorna var klara. Dock somnade jag ytterst nykter 23.05. Firningen sker på fredag i form av Ernst närvaro, plankstek, glassdrinkar och dans. 
 
Dagens gröna tema: min tatueringskräm, ska smörja in tatueringen 3-4 gr om dagen i två veckor. Sitter och tittar på den och blir alldeles varm. Den är så töntigt rolig och kärleksfull i ett. 
Mojito Madness som jag fått i någon goodiebag. Funkar sådär, främst för att jag lider av "feta naglar"...
Underst i högen ligger mitt plugg från Kalmar. Varje kurs har varsin färg och Kalmar är grön.
 
Idag börjar delkurs nummer två: sexologi och samlevnadsosykologiska perspektiv. Under de kommande 7,5 veckorna kommer vi bla ta upp: sexuell utveckling i ett livsloppsperspektiv, affektteorier, relationspsykologi, normalitetsbegreppet och olika sexualiteter. 
- så jävla pepp!

nöjesläsning

Publicerad 2012-11-07 23:14:05 i njuta,

Ibland är det skönare att komma hem än andra dagar. Fick med dessa med mig hem och ska växla. Så skönt att få läsa något jag inte behöver minnas, anteckna om, analysera eller ventilera på 6 a4.

Mjukstartar med en barnbok à första HP och det som sägs bli nästa Hungerspelen.

färdig!

Publicerad 2012-11-07 15:46:28 i plugg,

Jag har iklädd det största plagget jag hittat (en vit thaipyjamas) köttat, snyftat, skrikit, suckat, himlat med ögonen, köttat ännu mer - och nu, 15.35 skickades tentan in. Jag överskred sidantalet med nästan det dubbla och jag är inte helt säker på att det att jag ens förstått frågorna rätt. Men, den är inskickad. 
 
Ni vet när en läser en tentafråga, och en inte riktigt vet om det är en själv som är översmart och för klok för frågan, eller om en är brutalt efterbliven och inte ens kan läsa en enkel fråga? ...
- jag brukar vilja gissa på det första alternativet, men denna gång är jag fan inte säker. 
 
 
 
Nu ska jag:
- äta godis
- se Mia och Klara
- boka en resa
 
 
Skoja. En annan kurs började i måndags och jag har kursen i Umeå som ständigt slickar mig i nacken... Dessutom sticker jag till Kalmar över dagen i morgon, livet som student är lite för ofta en utmaning. Men kul, jag kommer nog aldrig tröttna på att plugga. Kan inte få nog av kunskap. (förutom idag.)

hyllning till mina fina syskon

Publicerad 2012-11-06 17:51:24 i kärlek,

Ni vet när en tanke ploppar upp, och den kanske känns helt galen - men samtidigt så rätt? Så var det när denna tanke grundades, och jag har varit övertygad sen dess att jag en dag skulle göra det. Idag var det den dagen. 
 
Vet faktiskt inte hur lång tid det tog, jag fnissade och pratade så mycket under tiden att jag inte höll koll på klockan. Det hela inleddes med att tatueraren sa Tihi, och sen kunde vi inte sluta skratta. Tänk vilket band ändå som tatueraren bygger med personen som får tatueringen, skapar något som ska vara kvar för resten av livet.
 

författarfrukost

Publicerad 2012-11-06 10:47:59 i böcker, njuta,

De två av de bästa sakerna - böcker och frukost. Går inte att misslyckas med det konceptet, och jag föredrar nog frukostmingel framför kvällsmingel pga på kvällen ska alla alltid dricka vin... Då tar jag hellre en mustig macka och juice än vardagsdricker... 
 
Vi hamnade på ett "cykelcafé" på östermalm och jag och Lovisa ägnade morgonen åt att fundera över hur detta koncept skapades? Mitt förslag: ett gift par där en ville ha en cykelbutik och en ville sälja cyklar. Tadaa!
 
Jag fick ett hjärta i min cappuchino, sånt går alltid hem. 
 
Under frukosten var det fyra författare på plats som berättade om sig själva och sin aktuella bok - och jag föll nog för varenda en?! Dessa tre författare + Camilla Henemark fanns på plats. Det blir så mysigt och personligt när en fått höra från författaren själv om boken. 
 
Tack Bonnier. 

nästa bok och veckans tisdag.

Publicerad 2012-11-06 05:07:08 i min vardag,

Ni vet när en är i tillståndet mellan verklighet och drömlandet, exakt då fick jag en bokidé igår natt - och kunde inte somna. Jag gick så lång i min visualisering att jag hamnade hos Malou på fyran och spikade bokomslaget i pocketversion. Första gången på länge som jag faktiskt tror att det kan bli en bok av mina tankar. Häftigt.
 
Inte lika häftigt att vakna tre timmar senare... Men jag är fortfarande pepp på tanken. Drömde dessutom om Karro och Lovisas två amstaffar/amstaffs? Så jäkla fina bebisar. 
 
tisdag:
- öppna balsalen
- frukostmingel hos Bonnier?
- hämta en bok hos SU
- kötta tenta
- ta en sväng till Åkersberga
- kötta och förhoppningsvis avsluta tentan i ett svep, gärna innan midnatt. 
 
 
Varför är det så svårt att göra klart en tenta några timmar innan deadline? Jag förstår det inte. En tenta lyckades jag göra klart i söndags morrse, som egentligen ska vara inne på fredag vid midnatt. Men den som ska vara inne imorrn? Det finns något inom mig som drar ner på takten och tar det lugnt, när det egentligen bara är att kötta? 
 
förslag på saker jag vill ha på frukostminglet:
1) små skålar med fruktsallad eller små skålar med pannacotta och frukt som pynt
2) små citronmarängpajer
 
Allt i miniatyrform och små skålar är ofta roligare äta och godare. Samt tillhör den typen av saker en själv aldrig gör, eller jag skulle nog aldrig ställa mig och svänga ihop ett gäng mini-saker, det får mingelfolk sköta. 

Dear Students in Design gender and aesthetics

Publicerad 2012-11-05 16:20:07 i Sex osv., plugg,

Hurra, idag kickar min fjärde kurs igång. Avslutade kursen Barn och ungdomars sexualitet i söndags morrse, så det passar bra. Har mailat de ansvariga i några veckor sen jag kom in och fick till sist svaret "kursen har inte startat än. Du får faktiskt vänta med att göra uppgifterna tills kursen börjat. Vi hörs v. 45." Hehe. 
 
Det kommer bli en rejäl utmaning att gå denna kurs, för visst att jag kan genus (visserligen kan en aldrig lära sig för mycket utan ständigt utvecklas och lära sig mer) - men design. Njaaa. Inte mycket alls faktiskt. Jag vet att min servis kommer från Rörstrand, ungefär där stannar min kunskap kring allt som har med design att göra. Därmed finns det ju så mycket mer jag kommer kunna lära mig och ta till mig. 
 
Söker på feminin design samt manlig design:
 
 
 
Mmm, vi ska alltså tända lite ljus här. Där könet är med och bestämmer vilken typ av ljusstake en vill ha? Eller är det marknaden som är utformad efter det som kallas "kundernas behov"? Där könet bestämmer? Eller kan det vara någon inom mig som faktiskt dras till en genomskinlig ringformad ljusstake, framför en stel silverfärgad kurvig ljusstake som snabbt kan misstolkas för en kurvig kvinnokropp? Ja ni. 

go obama!

Publicerad 2012-11-05 12:06:28 i Sex osv.,

Om jag är pepp inför valet? OM! Det blir Obama, något annat är inte ens tänkbart. 
 
Se denna film med fantastiska Lena Dunham och fnissa lite. *tihi* 
 
Och sen ser du denna film, böla, känn glöden i bröstet och inse att världen kan bli bättre. Och det blir den med Obama som president. 
 

fifty-feber

Publicerad 2012-11-04 23:30:18 i Sex osv.,

Jag har jobbat hela helgen, sammanlagt 15h - och ungefär var femte bok var någon ur trilogin om Anastasia och Mr Grey. Folk i alla åldrar fnissar, rodnar, skrattar och ställer följdfrågor.

Kul: att folk vill prata om och är sugna på erotik!
Dumt: att det är en handling med kassa stereotypa könsroller som kickat igång denna snöboll av erotisk extas.


Min utopi är att sex och erotik blir ett ämne som folk vill diskutera, fördjupa dig, lära sig mer om och må bra utav. Samt inspireras av parets höga kondomanvändning!

tomhet.

Publicerad 2012-11-03 20:42:35 i min vardag,

Jag har för första gången i mitt liv absolut ingenting att säga. Stenen är tillbaka och hans namn är nu med, strax under farfar och farmors. Jag kan ha skrikit? Fastän det hände den senaste timmen minns jag det inte. Har lera på händerna, så jag måste ha rört jorden som ännu inte lagt sig till rätta.

Jo, en sak kan jag säga. Jag köpte en flaska whisky sist jag var i Thailand. Jag var kär i M då, så det var 2010? Jag gav den aldrig till honom, men det var tänkt så. Den ska öppnas ikväll.

hermafroditism

Publicerad 2012-11-03 12:01:44 i Sex osv.,

Det är så svårt att svara på en tenta när frågorna är så idiotiska att hälften vore nog. Boken vi läser är från 2010, men vissa avsnitt känns mest medeltida. Flera av frågorna handlar om hermafroditism. 
 
Vilka bilder poppar upp hos er när ni läser det ordet? Hermafroditism.
 
Jag tänker på gamla cirkusscener, stora tält, skäggiga damen instängd i en bur, freakshows, "udda människor som visas upp för helt normala människor", osv.  Det är ett gammalt begrepp och ofta när det kommer på tals ska ofta någon naturintresserad gärna påpeka att också finns hermafroditer i djurriket, som sjöhästar och sniglar. 
 
Fast vi använder inte den typen av term längre, och det är inget ord som ska tas tillbaka. Den rätta benämningen är tvetydigt kön eller intersexuell och innebär att en individ föds med tex livmoder och äggstockar, men antydan till pung istället för blygdläppar. Eller penis men ingen pung och en större mängd av östrogen än testosteron. 
- men begreppet intersexuell medför även ett ifrågasättande kring just könsnormer och samhällets besatthet av kön. 
 

Jag kan därför inte förstå varför jag år 2012 ska skriva ett examensarbete baserat på frågeställningar kring hermafroditsm? Gränsen för den frågan är en halv till en a4, det kan ju min lärare glömma...
 
 
 

heterosexist

Publicerad 2012-11-03 09:38:33 i Sex osv.,

Nytt ord till era vokabulärer: heterosexist. Från att utöva heterosexism, som så att säga går hand i hand med heteronormen. 
 
Att vara heterosexist är nog relativt vanligt, eftersom det är det vi lär oss den födseln. Vi lär oss att heterosexualitet är det enda rätta, det bästa och det som alla helst ska vara. 99,9% av alla barnböcker handlar om detta, varje disneysaga går ut på att prinsessan finner sin prins och se lever de lyckliga i alla sina dagar. All reklam, all media och allt som vi dagligen möter - premierar och peppar för just denna sexualitet.
- för att motverka detta handlar det om att se heteronormens strukturer och motverka efter bästa förmåga. Diskutera, ifrågasätta och om en vill/orkar - bryt mot normen. 
 
En heterosexist är en person som tycker att en relation mellan två olika kön är det allra allra bästa, det som en ska vilja vara och det som alla människor borde vara. Den typiska relationen och det "naturliga" valet för en människa. 
- det kan vara en människas åsikt.
 
Sen finns det stora delar av samhället som också delar denna åsikt, och där kan det bli problem på riktigt. För att  ta några exempel på heterosexistiska avdelningar: vården, lagarna och media. 
 
Som flata måste du komma ut för din läkare/gynekolog för att få den vård du behöver.
Som homosexuell får du visserligen gifta dig, men en präst har rätt att neka dig.
Vi lever fortfarande i ett samhälla där människor som inte är heterosexuella måste komma ut. 
 

ens egna begräsningar

Publicerad 2012-11-02 12:19:59 i plugg,

Ni vet när en råkat få för sig att en inte kan något, och sen håller en fast vid det. Min bov i dramat är engelska. 
 
Har haft magknip hela morgonen för att jag måste läsa en engelsk rapport till tentan, skjutit på det och hade till sist samlat ihop tillräckligt med mod för att våga öppna dokumentet. Hade två olika lexikonsidor redo. Började läsa, och förstod allt. 
 
Hehe...
 
 
Allt detta för att min engelskalärare i ettan på gymnasiet förklarade för mig att jag inte var den stjärnan hen hade förutspått, utan mer sådär halvbra. Att jag sitter här nu sisådär sju år senare med magknip är ju inte så jävla kul. Nästa gång jag stöter på henom ska hen få höra ett och annat. 
 
Och det är återigen nu jag blir påmind om hur enkelt det är att en begränsar sig själv. Bestämmer sig för att något är på ett visst sätt och sen förutsätter att det för alltid kommer vara så. Såklart jag kan engelska!! Måste bara förstå att den där lärarens dumma kommentar inte ska få hindra mig. Peppar med ett litet självporträtt :)))
 
 
ps. läser förövrigt en vetenskaplig artikel om hur homosexuella och bisexuella kvinnors rätt till sexuell hälsa blir negligerad, bortglömd och icke-existerande i England. Lika skrämmande som intressant. 

inte ett spöke i sikte

Publicerad 2012-11-02 09:50:09 i min vardag,

Det är ju alla helgons helg och jag tänker att det borde betyda att de döda kommer tillbaka. Jag tänker rätt mycket på döden just nu, och jag önskar så att jag också kunde vara en sån som ser andar, tror på något annat eller kan "läsa av" saker. Se tecken i diskmedlet, läsa i såsfläcken på spisen eller "känna av" diverse saker. Men det är mest platt och tomt hos mig. 
 
Vet visserligen inte hur jag skulle reagera om jag mötte en ande/spöke/död/vilsen själ, jag sover ju med lampan tänd om jag läst en deckare och jag måste ha sällskap för att kunna se Arkiv X. Och Heroes... 
 
Men det finns ju något mystiskt och på gränsen till magiskt med människor som kan se saker. Hamnade på Gynnings blogg nu i pluggpausen, och tom hennes unge är magisk! Och varför är inte jag en sån människa? Som känner lite extra och har den där förmågan. Bara ett litet tecken från någon liten död tant som vill hälsa till barnbarnen att hon är ok, eller en gammal sjöman eller nått? 
 
Jag kan bli sådär avundsjuk när någon berättar spökgrejer som "en kompis" råkat ut för, samtidigt som jag blir skräckslagen av att det skulle kunna hända mig. Men snart borde väl något hända? Det kanske är denna helg som är allra bäst att köra "anden i glaset"?... Kanske kan locka kombon till det. 
 

tre bitar ur pusslet.

Publicerad 2012-11-02 08:29:56 i njuta,

 
1) blundade när jag betalade den, men ansåg att jag var värd den för att jag ändå tagit mig ner till Trollhättan till ett seminarium som visade sig vara värdelöst. Nästa gång jag åker ner kommer det vara för att hänga med Robin och i andra hand svänga förbi plugget. Rekommenderar tyvärr ingen att ta denna kurs. 
 
2) jag gillar inte julafton i sig, men hur söta var inte dessa? Vet dock inte vart jag skulle ställa dom i hemmet, men det löser sig. Nästa vecka ska första omgången julbak gå av stapeln. Jag och Lovisa tog på oss att köra det stora julbaket för T-Centan i år, vi så att säga kickade igång en tradition. 
 
3) jag och älskade Madde som hann med både en lunch och att följa mig till rätt sal för min redovisning. Det måste ha varit första gången jag var i Uppsala när syftet inte vara att festa eller hänga med Colour of Love. Fina Uppsala, där vill jag plugga någon dag. 

den kriminelle

Publicerad 2012-11-01 13:28:14 i min vardag,

Jag har råkat sno en bok. Dör skämsdöden bara jag tittar på boken. Känner mig som en kriminell typ. Och det värsta är att det inte var meningen, jag hade inget större intresse för boken mer än att jag föll för det rosa och att det handlar om homosexualitet. Planen var att låna den, gick mot disken där en tant lånade vääääldigt långsamt. Så jag tog ett varv inne på biblioteket - glömde att boken var olånad och gick ut. 
 
Om det inte gick något larm? - Jo visst gick larmet. Jag hörde det ytterst svagt eftersom jag dels var helt inne i mina egna tankar och dels för att jag hade hög musik på. 
 
Jag var bara helt inne i mina tankar, gick där och tänkte på skägg, rödhåriga pojkar, döden, att jag ska boka en resa till Jennie i Berlin i dag och vad hon kan tänka sig vilja ha i present osv
 
Så nu sitter jag här och dör skämsdöden om och om igen. Vem blir min räddande stjärna som går tillbaka med boken? Eller hur fan ska jag lösa det? Så passande att jag har en vitsvart-randig tröja, passar min kriminella livsstil. 
 

en doft av det förflutna,

Publicerad 2012-11-01 10:40:03 i Sex osv.,

Kommer hem och möts av den där doften. En doft av det förflutna och som väcker obehag och gamla minnen. Hur kan den doften finnas kvar i hemmet? Nog för att hen tillbringat några månader för länge här, men fortfarande? Doften finns i alla rum och jag börjar fundera på vad jag kan göra för att dölja det? Tända ljus och släcka direkt? Spraya med proffsspray och låtsas att det vankas utgång? Baka bullar eller kanske bränna något på spisen? Allt vore faktiskt bättre än hens gamla doft. För en kort sekund får jag för mig att hen dött och att hen nu spökar. Inbillar mig om hen nu vore död så skulle väl någon slå en signal och berätta det? Sorgligt vore det annars. 
 
Hur länge kan minnen finnas kvar? Och hur länge kommer minnen väckas till liv av en så enkel sak som en doft? Jag har inte funderat på den tiden på länge och har gått vidare helt från den tiden vi tillbringade tillsammans, så varför ska det väckas till liv av att min kombo har en parfym vars underton påminns om den där doften på rödvit flaska? Märkligt hur hjärnan fungerar och trolla en tillbaka till gamla minnen. 
 
Eftersom jag inte har något behov av att minnas den tiden, alls - så har jag förbjudit kombon att använda denna. Boven i dramat. 
 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela