Mot London

Nu har vi packat, skrivit ut ett dussin Harry Potter-tips, trippla kopior av biljetterna, googlat hamburgerrestauranger och queera bokhandlare. Samt lämnat Hurre till Naddi<3

Nu är vi på väg :))) det ska bli så jävla mysigt! Vi ska bo lyxigt, äta långa frukostar (älskar ju buffé!), mingla runt och bara göra det vi får lust med. Jag är helt pirrig av pepp <3 Äntligen en resa med min kärlek, som en före-bröllopsresa :))

Sommarlov

En av mina bästa förmågor är att jag kan ställa om mig på en kvart. Dessa tre semesterdagar har känts som veckor. Och jag har mest lunkat runt, ni vet som en kunde göra som liten. Dagarna bara passerar och en vet inte riktigt hur tiden gått så fort?

Jag har fyllt dagarna med bröllopsplanering, Hurre-häng, långa promenader, smoothies, skräck-läsning och dålig-bok-läsning, omstart av Girls och vila. Så jävla behövligt.

Och ikväll åker vi till London och blir borta till söndag! <3 Hurre får hänga hos sin gudmor :)))

Skuggans lag

 
Jag har varit peppad på denna bok sen jag fick höras tala om den för ett tag sen. Den heter Skuggans lag, en spanares kamp mot prostitution och är skriven av Simon Häggström. Boken ges ut på Kalla Kulor. 
 
Det är ju ingen slump att jag ville läsa denna: kriminologi och sexologi flätas samman genomgående eftersom det är en kriminalinspektör som arbetar mot prostitution. Det är begreppet Simon använder sig av genom hela boken. Han börjar med att förklara varför han använder just det begreppet och inget annat begrepp. Det går ju annars att prata om sexarbete, sex mot ersättning, sexwork osv. Men folk lägger olika värdering vid begreppen som ofta baseras på vad en tycker om det. På mitt jobb används begreppet sex mot ersättning exempelvis, vilket jag gjort sedan flera år tillbaka. Anledningen till att jag gör det är för att vidga begreppet kring sex/sexuella handlingar och pengar/ersättning. För det är inte bara pengar som används som betalning, utan det kan lika gärna vara alkohol, droger, kläder, övernattningsplats, mat osv.
 
Boken är intressant och väldigt detaljrik. Simon arbetar som kriminalinspektör på prostitutionsgruppen inom Stockholmspolisen. Deras arbete går ut på att spana från en bil på Malmskillnadsgatan, åka på misstänkta sexköp som hotell ringer om och gripa misstänka sexköpare genom att fejka sexköp. Det är extremt mycket detaljer för att försöka förklara vilka det är som köper sex, hur gamla dom är, vilka kön dom har (män), vad dom jobbar med och hur köpen går till. 
 
Som läsare får en även lära känna kvinnorna som säljer sex och sina kroppar. Deras bakgrund, hur dom kom till Sverige och en del om varför dom gör detta. En del gör det för att ha råd med droger, andra gör det för att tjäna pengar till sina barn och familjer och ytterligare några gör det för att det inte finns några andra val. Missbruk, fattigdom, hallickar som bestämmer, munnar som behöver mättas. Och för att det finns gott om män som hela tiden vill köpa.  
 
 
Något som jag däremot inte tål är hur han skriver om kvinnornas utseende. Jag kan förstå att faktorn ålder kan spela in, eller för mig kan åldern förvärra en situation och det känns olika beroende på om personen är yngre eller äldre än jag. Och jag har sedan tidigare någon slags information om hur det kommer sig att kvinnor säljer sex. 
- så jag kan inte för mitt liv förstå hur deras utseende är relevant för någon att ta del av. 
 
Det blir inte värre, mer synd om, sorgligare, vidrigare, mer utsatt situation - om en kvinna är vacker eller inte. Så alla delar där kvinnors utseende nämndes var bara överflödiga och irriterande. Kommentarerna om utseende sänkte betyget. Så jag ger Skuggans lag 2 av 5. 
 

världens bästa serie

Hipp hurra! En av världens bästa serier är äntligen tillbaka! Orange is the new black! Den kom ju redan förra fredagen, men vi har bara sett några avsnitt. Hur ser ni serier? Jag älskar ju att se serier i ett svep första gången, och sen kunna ha serien på i bakgrunden. Men E gillar att se avsnitten ett i taget och ta det lugnt. Och det finns ju något fint med det med. Lite som när en var mindre och såg ett avsnitt i veckan, som jag visserligen älskar. Längtar så efter någon deckarserie att följa veckovis :)))) 
 
Men åter till serien - jag är så otroligt jävla pepp! Den slutade ju så fint och med flera lösa historier. Och det häftiga med serien är att jag känner mycket för alla karaktärer. För självklart tänker jag på alla personer bakom karaktärerna. Det är ju ingen slump att dom är uppdelade efter etnicitet, att vita behandlas på ett sätt, att vakter beter sig som svin eller att maten är kass. Isolering, misshandel, övergrepp och våld är knappast påhittade scenarier heller. Men jag gillar framställningen och att det inte är sockersött. 
 
Förresten, följ karaktärerna på insta. Jag lovar att det kommer att förbättra era liv. Det är ljuvligt att se alla fantastiska, mäktiga, kaxiga, magiska queens. Dom delar med sig av privatlivet, behind the scenes, hur karaktärerna hänger med varandra osv. Älskar det <333 
 
Har du missat serien? Det handlar om ett kvinnofängelse. Mycket ljuvliga karaktärer, kriminologi, flator, sex, feminism, våld, maktrelationer osv. Får alltid fem av fem palmer. 

Här ligger jag och blöder

Jag läste Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld under semestern. Den ges ut av Gilla Böcker, ett bokförlag jag verkligen tycker om. Jag har tidigare läst Hål i huvudet av författaren, som jag tyckte om - men denna var snäppet bättre.
 
Det hela börjar med att Maja sågar av sig en bit av tummen. Och ganska snart fattar en som läsare att Majas familjebild inte ser ut som normen vill att den ska se ut. Visserligen finns det en mamma och pappa, fast dom är lite olika närvarande. Det är pappan som är orolig och reagerar. Och mamman lyser med sin frånvaro. Mamman går inte ens att få tag på. 
 
 
Maja går regelbundet igenom sin pappas mail och facebook, mest för att hon kan. Tills hon en dag läser ett mail som handlar om varför mamman inte är så kontaktbar som hon borde vara. Samtidigt träffar hon en granne till mamman som hon inleder en relation med. Och mitt i allt gör tummen ont och hon ändrar hela tiden sitt utseende. 
- det jag gillar mest med boken är att det hela tiden är saker som händer. Tummen blöder, håret ska färgas, det råkar bli sex, pappan får ragg, mamman är borta och sen klipper Maja av sig håret ytterligare. Det är högt och lågt som beskrivs med briljant språk. 
 
Boken fick augustpriset 2010 vilket är helt förståeligt. Det är första gången jag läser om en person som har aspergers syndrom, ur någon annans perspektiv. I det här fallet är det Majas mamma som har det, och vi får följa hur det påverkar Maja. Och det är så bra skrivet!! 
 
Här ligger jag och blöder får fyra av fem palmer!