sexualupplysare och bokälskare

för två månader sen,

Publicerad 2013-08-31 11:50:08 i kärlek,

befann jag mig i London. Jag hade ägnat några hetsiga och fantastiska dagar åt skratt, shopping, Harry Potter, pommes, pimms och häng med två av mina bästa vänner. Drömresan var gjord och vi planerade redan vår återkomst. Vi bodde på ett hostell där någon la knark på min väska, vi sov i trevångingsbäddar och var konstant sockerhöga. 
 
På tåget till flygplatsen får jag ett sms från min kollega från Colour of Love. Vi har fått ett avhopp två dagar innan vi ska kicka igång COL´s medverkan på Putte i Parken. Min stressnivå som varit på noll och den lilla harmoni jag lyckats skrapa ihop under semester raserades och jag fräste av ilska. Vi höll på att missa planet hem och jag ville helst av allt ställa in hela festivalen och stanna i London. 
- kom hem, gick igenom informatörerna och skulle finna en lämplig person. Någon som kan tänka sig att hoppa in med bara två dagars varsel, finns den människan ens? Vi hade en reservlista och jag mailade den som var överst på listan. 
 
Denna person var E, och nu två månader senare ligger hon bredvid mig i sängen och är min flickvän. Och jag kan inte förstå att det bara gått åtta veckor? Det är ganska märkligt hur det bara kunnat passera några månader, och hur hon redan fått en stor plats i mitt liv. Det är lite som att jag inte riktigt vet vad jag gjorde innan hon fanns i mitt liv? Jag kan se ett halvår bakåt i tiden och minnas hur det var, för att sen hoppa till tiden sen hon trillade in i mitt liv och bara se hur mycket bättre det blivit. Och jag kan inte låta bli att tänka på vart vi kommer befinna oss om ytterligare två månader? Det är egentligen sånt jag inte vill tänka på, utan hellre bara njuta av det vi har nu. För en gångs skull vill jag inte stressa eller skynda på tiden. Utan bara vara och njuta. 
 
 

Våra barn skulle bli dom sötaste!

Publicerad 2013-08-31 09:39:57 i kärlek,

Tror ni inte det? Med hennes röda hår, och med mina fräknar. Hennes lugn och helst inte mitt temperament. Gärna mitt pigment men hennes nyfikna syn på världen. Världens sötaste, finaste och bästa barn.


Och varför känns det som att det är lite mer ok att skämta och prata om detta nu när jag är tillsammans med E, och inte med någon snubbe? Blir barnskämt ett skämt och inte ett tecken på psykopat - för att vi inte kommer kunna få egna biologiska barn? För det spelar ju ingen roll hur mycket vi gnider könen mot varandra och att det produceras hur mycket vätska som helst - inga barn kan bli gjorda. Så då går det att skämta om på ett annat sätt?

För hade E varit en snubbe som enligt normen och konstens alla regler ska kunna gör mig på smällen, hade nog både en och annan lyft på ögonbrynen om jag börjat snacka om barn innan vi ens firat en månad... Men nu när det inte kommer bli så, är det ett ämne att skoja om? Märkligt det där.

den första

Publicerad 2013-08-30 08:06:00 i Sex osv.,

Hur mycket värderingar, minnen och kraft lägger vi vid den första personen? Är det den personen som ska lämna spår, skaka om ens värld och lära en allt en ska kunna? Eller kan det vara någon en möter för en kväll och sen dumpar i arkivet? 
Vad ska räknas för att en person ska vara ens första? Är det första kyssen, dejten, handen som matchar ens egen eller är det första orgasmen en får av en annan som bildar det där första. Eller kan en ha flera första? 
 
Nu när vi ser L Word så lägger de väldigt mycket vikt vid den första, och jag läser in att betoningen sker vid den första kvinnan för att de är så pass medvetna om att de är kvinnor som ligger med kvinnor och därmed bryter mot heteronormen. Dessa kvinnor är ju alla mot heteronormen och aktiva motståndare till (vita) mäns makt i samhället. 
 
 
Och jag får en dålig känsla av det här med första personer. För det känns som att en ska lägga väldigt mycket kraft och energi på den där första, och att den första personen är med (vad det nu innebär) ska skaka om ens värld - och annars har det inte gått till på rätt sätt. Och kan exempelvis jag som ligger/blir kär i alla kön, då ha flera första? 
- för jag kopplar det till att första personen ska vara första sexet. Det omslutande sexet, orgasmerna som uppstår och första gången en sexar med en annan person. Men huruvida detta är en stjärnfall och fyrverkerier för alla, går ju knappast att mäta. Eller blir det alltid fyrverkerier och fanfarer just för att det är ens första? Det finns det ju ingen garanti för.
 
Eller är det jag som är bitter och bara tänker att folk har en syn av den första ska vara en ädel riddare på vit häst. För sånt sker ju aldrig i verkligheten, utan är lite mer lightversion av det.
 
Jag skulle hellre vilja se att en är sin egen första. Att du kan din egen kropp, hittar dina erogena zoner, kan din njutning, kan känna av lusten och få orgasmer själv. Att du vet allt om hur din egen kropp - och sen, eventuellt, gör allt och lite till med någon annan eller varför inte flera andra. 
 
För det där med att en annan människa ska kunna ens egen kropp - innan en själv vet något om den, är inget en alltid kan ta för givet. Hellre att en kan sin egen kropp och sen utforskar nya saker tillsammans med andra. 

lycka i ett nötskal

Publicerad 2013-08-29 15:16:06 i kärlek,

Ibland kan lycka vara något så enkelt som att ha Håkans senaste skiva på högsta volym och grädda pannkakor i två stekpannor samtidigt som en ska äta tillsammans med sin partner framför några avsnitt av L Word. Bara vetskapen om att hon är här, hos mig och med mig, att vi inte har något tåg att passa - eller ett datum för när vi inte längre ska ägna dagarna åt varandra, gör mig lycklig. Kanske är det rena dumheter, kanske är det förträngning, kanske är det bara trams. Jag kallar det nog för lycklig kärlek. Och vem fan vill ha ett stoppdatum på vansinnig kärlek och hjärtdunk? Ingen vill det. 
 
I några dagar framöver kommer det bara vara vi och dagarna ska ägnas åt att hångla, fnissa, L Word, träffa mina vänner och familj, cupcakes, fniss och ännu mer bokmaterial. Vem behöver åka bort på semester när en kan barrikadera sig i sitt eget hem med sin kärlek och lite mat? 
 
Kan det vara så att jag faktiskt vid en ålder av tjugofyra år upptäckt vad kärlek är på riktigt. Vem vet egentligen det? Jag har nog upptäckt en del av det i alla fall. Kommit så nära krysset på skattkartan en kan. Och hittat det danskarna använder som kärleksord, min alldeles egna skatt. 

min text hos Just idag är jag stark

Publicerad 2013-08-29 13:40:00 i min vardag,

I natt drömde jag om pappa. Jag brukar oftast veta i drömmen om han är vid liv eller inte. Det brukar vara två sorters drömmar, antingen om han är vid liv och jag blandar ihop drömmar med hopp. Eller om jag drömmer att han är död och att det bara är av saknad som hjärnan skapar dessa bilder. 
- i nattens dröm var han i köket med brorsan på landet och jag såg dom genom fönstret. När jag gick in i köket var han borta. Och jag visste inte i drömmen om han var levande eller död. Märklig dröm. 
 
Hur som, i går kväll kom min text till pappa upp på föreningen Just idag är jag stark!s sida. På olika sätt arbetar föreningen för att dra in pengar till cancerforskning. Den gemensamma nämnaren hos alla skribenter och författare är att de hatar cancer och vill utrota skiten. 
- jag är med och bidrar med en text som jag skrev efter min och E´s första dejt-helg. Jag visste att jag var förälskad och snart skulle bli kär, eller om jag inte redan var kär. Det var jag säkert. Och jag var så arg för att jag saknade pappa så jävla mycket. Ju mer jag föll för E, desto mer saknade jag honom. 
 
Här kan ni läsa texten. Gilla, dela, gråt, tyck om, bli arg, länka, känn vad fan ni vill. Han kommer ju aldrig att komma tillbaka - men tillsammans kan vi förhindra att andra barn ser sina föräldrar bli dödade av cancern. 
 
 

frågorna en aldrig ställer

Publicerad 2013-08-28 19:41:00 i Sex osv.,

 1. Men vadå, så du typ föddes hetero?
 2. Så du som tjej, blir du kär i varenda kille du ser? Vill du ligga med alla killar?
 3. När fattade du att du var hetero? 
 4. Vad sa dina föräldrar när du sa att du var heterosexuell?
 5. Tror du att du kommer få heterosexuella barn bara för att du är hetero?
 6. Kan det ha något med din uppväxt att göra att du är hetero?
 7. Är det inte jobbigt att vara heterosexuell?
 8. Va, vad kul att du är hetero! Det visste jag inte?!
 9. Så du som kille, vill du typ ligga med alla tjejer du ser? Eller blir du kär i alla tjejer?
 10. Så du kan liksom bli kär i varenda person av motsatt kön?
 11. Har du tänkt mycket på att du är heterosexuell?
 12. Kallar du dig heterosexuell, hetero, straight eller något annat?
 13. Skulle du hellre vilja vara något annat än heterosexuell?
 14. Har du varit tvungen att berätta det för din läkare, tandläkare, gynekolog, barnmorska, terapeut, urolog - typ allt sånt att du är heterosexuell?
 15. Hur förklarar du för barn att du är heterosexuell?
 16. Tror du att du kommer påverka människor i din omgivning för att du är heterosexuell?
 17. Är det spännande att vara heterosexuell?
 18. Kan du se på andra att dom också är heterosexuella?
 19. När visste du att du var heterosexuell?
 20. Så din första kärlek var någon av motsatt kön?
 21. Men tror du att du som heterosexuell kommer kunna få barn?
 22. Kommer du berätta för dina barn att du är heterosexuell, eller ska dom få märka det själva?
 23. Vet din släkt och era bekanta om att du är heterosexuell?
 24. Är det något ni pratar mycket om i din familj?
 25. Har du haft partners som inte varit heterosexuell? Har det gått bra?
 26. Vad sa ditt jobb om att du är heterosexuell?
 27. Är det inte tråkigt att typ alla filmer, böcker, musik och reklam riktar sig åt personer som inte är heterosexuella? Eller det är ju främst icke-heteros som är med. Och bara ibland är det någon hetero. 
 28. Hur känns det att din sexuella läggning ofta hamnar i fokus?
 29. Känner du dig som en representant för din sexuella läggning?
 30. Känner ni heteros typ samma sak?
 31. Hade du tänkt vara öppen med att du är heterosexuell?
 32. Är det viktigt att folk vet om at du är heterosexuell?
 33. Om du träffar någon, måste du liksom vara öppen med att ni är ett par?
 
Och vet ni en sak, dom här frågorna ställs aldrig. Men ni kanske känner igen formuleringarna på frågorna? Testa att byt ut heterosexuell mot: homosexuell, bisexuell, flata, bög, icke-hetero osv.
- För det här är inga frågor som heterosexuella personer får. Det här är frågor som individer som inte ingår i heteronormen på olika vis ofta får. Ibland på grund av ren nyfikenhet, ibland på grund av att människor inte tänker - men främst för att heterosexualitet är den normativa läggning. Det är den läggning som är mest accepterad i vårt samhälle, som bygger grunden för den gigantiska normen kallad heteronormen. 
 
Sen jag träffade E har jag fått kanske 10-15 av dessa frågor. Fast under hela mitt liv har jag nog hört alla dessa frågor, om och om igen. Och har jag inte hört just denna formuleringen, så har någon av mina vänner som avviker från heteronormen på något vis fått höra det. Ibland av nyfikenhet, ibland är frågan ställd som ett hot. Och många menar ingenting illa, utan har bara inte tänkt i andra banor än de som heteronormen lär en. Fast vi måste tänka steget längre, vi måste se utanför våra egna liv, förväntningar och normer. Vi måste bli bättre på att arbeta mot heteronormen, kämpa för hbtq-personers rättigheter och se varandra som individer. 

en flatdröm blev sann

Publicerad 2013-08-28 17:20:11 i kärlek,

När jag var sexton kom jag över Mian Lodalens fantastiska böcker "Smulklubbens skamlösa systrar" och "Trekant" - som innehöll: flator, kärlek, sex, politik och var det bästa jag läst. I en av böckerna beskrivs huvudkaraktärens kärleksrelation med sin tjej Bob. Och hur dom älskade, fnissade och såg L Word tillsammans.
- min flatdröm var spikad. Och som jag längtade tills jag också skulle få uppleva detta.

Och det fick jag idag. Äntligen har jag fått bocka av min stora flatdröm från listan!

en sommardag

Publicerad 2013-08-28 13:38:29 i kärlek,

 
Solen skiner, min tjej är hos mig, jag har ingen ångest över tentor som ska in, jag fick bra feedback på en text jag skrev i helgen - livet leker på alla plan. Om jag vore BB och såg livet som en tårta, skulle min tårta vara välsmakande. Eller vad är nu en ska komma fram till? 
 
Och det här med att ens vänner och familj ska få träffa ens kärlek. Jag betar av dom en åt gången. Idag fick EP träffa E över en storhandling på willys. Jag skötte kundvagnen och listan, dom fick mingla och sucka över att jag kom på saker efter att vi passerat hyllorna/gångarna flera minuter tidigare. 
- för jag är en sån som får ångest av stela och uppstyrda planer. När en förberett samtalsämnen, det är finkläder och för tighta plagg, trerätters som är lite för dåligt lagad pga nerver och stämningen sådär obehagligt krispig. Huvva. 
 
Givetvis är det fint om det finns gemensamma nämnare som en kan prata och bonda över. Men när det blir för konstlat - jag får panik av sånt. Det är därför det kommer bli perfekt för E att träffa släkt, familj och vänner på mitt födelsedagskalas på söndag. Ostelt, socker i mängder och solsken. Perfekt kombination. 

hej då bikini för barn!

Publicerad 2013-08-27 19:25:31 i feminism, genus osv.,

Det enda som är bra med att sommaren vinkar adjö när september når sitt slut - är alla dessa jävla små bikinis. Det finns få vardagliga saker som förstör mitt humör som dessa plagg.

Vilka är dessa föräldrar som tycker att det är en bra idé att köpa plagg till en unge vars bröst inte kommer att utvecklas förrän om minst 10-12 år?

Vem är du? Och varför vill du klä ditt barn i plagg som är gjorda för vuxna kroppar? Markera kön? Visa för allmänheten att din unge kommer få bröst efter att hen kommit i puberteten? Vill du se till att pedofiler inte ska spana in bröstvårtorna? Eller vill du på riktigt sexualisera och objektifiera ditt eget barn?
- för med detta plagg, gör du fan av allt ovanstående. Kamma till dig till bästa sommar.

uppoffring

Publicerad 2013-08-27 14:54:23 i kärlek,

Saker en gör för sin kärlek - följer med och kollar skor! Större kärleksbevis än så kan jag faktiskt inte leverera.

Men kärlek gör väl så med en, att det faktiskt går att göra saker en själv tycker är urtråkigt, för att kärleken vill.

I feel like an expert!

Publicerad 2013-08-26 17:47:00 i feminism, genus osv.,

Många kan tycka att det här med genus är lite krångligt, svårt eller jobbigt att förstå. Den här reklamen är ett toppen-exempel på hur media framställer kvinnor och män på olika sätt. Låt oss göra en snabb genusanalys av denna reklam. Reklamen handlar om ett ny teknisk vara som Samsung vill sälja till både kvinnor och män.
 
Kvinnan använder sin dator till internet, hjälpa barnen med läxorna, titta på bilder från familjens semestrar.
Männen använder datorn till att arbeta, maila, spela, dela filer, studera.
Kvinnan låter datorn arbeta under tiden hon gör andra sysselsättningar i hemmet.
En man blir frustererad när han har flera saker igång samtidigt när han arbetar.
Den andra mannen förklarar hur jobbigt det är att hela tiden uppdatera, installera och fixa prylar med sin dator.
 
Produkten presenteras för de tre olika personerna:
Kvinnan ser frågande ut, har aldrig sett produkten, förstår inte och vet inte vad det är.
Männen har sett produkten, kan namnge den, blir glada och peppade.
Kvinnan har ingen aning om hur produkten används, hur hon ska göra eller egentligen någonting alls.
Männen blir peppade, glada och vill göra det på en gång!
Kvinnan får förklarat att det är lika lätt som när en leker med en leksak. 
Kvinnan förklarar att hon känner sig som en expert för att hon kunde installera programmet.
Kvinnan förklarar att det är lätt att använda.
En man förklarar att det går fort. 
Den andra mannen vill gärna använda produkten. 
 
 
Genomgående fördummas kvinnan genom hela reklamen. Hon är oteknisk, kan ingenting, använder datorn enbart för att göra saker som är förknippade med sin familj. Hon förstår inte datorn eller den nya produkten. Vid instruktion likställs det hon ska göra något som barn kan hantera. Hon framställs som korkad, som ett våp och någon som varken kan eller vill bry sig om tekniska saker. 
 
Männen är aktiva, glada, peppade och vana datoranvändare. Dom brukar datorn mycket vid arbete, delar filer och kan hantera en dator bra. De känner till produkten väl, vet hur den används och hur mycket bättre datorn blir efter att den nya tekniken startat. De kan installera produkten på en gång, förstår hur allt fungerar och framställs som kunniga och duktiga. 
 
På så sätt framställs produkten olika beronde på vilket kön en individ har - och det handlar om att är du en tjej så kan du inte teknik. MEN - Samsung är så magiska att dom lyckats göra en produkt som lämpar sig även för dig som inte kan något alls! Hopp finnes även för dig, du korkade otekniska kvinna. Nu kan du se ännu mer bilder på dina barn. 
Och du som man - du kan redan allt! Och du blir bara glad, peppad och ännu mer kunnig av denna produkt. Du har i princip enbart väntat på detta tillskott i ditt liv. Tekniken ligger i ditt blod och du antar denna utmaning med ett leende på läpparna. Nu kan du bli ännu mer effektiv på ditt kontorsjobb.
 
 
Hej Samsung, ni kan dra åt helvete. Eller så kan ni ringa mig nästa gång ni ska göra en reklam, jag kan ge er lite tips kring hur ni blir snäppet mer genusmedvetna. 

release me

Publicerad 2013-08-26 05:05:30 i kärlek,

Ni som haft distansförhållande - visst måste dagen då hen kommer till stan vara releasen? Dagar, veckor eller månader har passerat och nu är dagen här. Dagen då en får se personen le, höra skrattet live, känna hur bra ens egen hand passar med den andra handen. Möta personen vid tåget, kramas, kyssas och bara vara nära - efter vad som känns som hundra år i varsin stad. Att äntligen få hålla om personen, se det där leendet och en så enkel sak som att möta henoms blick. 
- det måste ju bli lite extra speciellt när en varit borta från varandra ett tag. Fast det kanske jag bara säger för att göra det här med distansförhållande till något lite mer speciellt, när vi väl bor i samma stad kanske jag ändrat mig.
 
Känslan som är i bröstet påminner om en själslig orgasm. Ni vet den där känslan av att vara nära att komma, bokstavligen hänga på orgasmens ljuvliga kant - för att sen falla. Och som jag faller för denna människa, om och om igen. 
 
Visserligen är nog själen med i riktigt bra orgasmer också. Men det här är någon helt annan känsla än sexuell tillfredställning. Det är lite mer som att livet kommer kicka igång på ett nytt plan. Det här datumet varit spikat länge (dvs längre än en vecka), och nu när dagen D äntligen är här - är det som att jag inte kan fatta det. Om sju timmar kommer jag irra runt på centralen och knuffas bland långsamma turister för att hitta till hennes spår. Och det är nog när jag får syn på henne genom tågfönstret, försöker lista ut åt vilket håll hon ska gå i tåget för att sen se henne kliva ned för tågtrappan - det är då relasen sker. 

när ens liv påminner om en ballad.

Publicerad 2013-08-25 22:29:00 i kärlek,

Jag har inte sett en enda Bond-film, jag och pappa gav det något försök för några somrar sen och såg någon med en bläckfisk? Eller liknande. Båda somnade ungefär 17 minuter in i filmen. Men soundtracket går hem hos mig. 
 
I morgon är hon äntligen här. Jag ska upp om några timmar, öppna balsalen - tio minuter efter att jag slutat rullar hennes tåg in på stationen. Det är lite för fantastiskt för att jag ska kunna förstå det. Hon kommer äntligen befinna sig i samma stad som jag, bo i mitt hem och ägna dygnets timmar åt att vara med mig. Denna låt lyssnade jag på i kanske två timme sammanlagt, av totalt sex jobbtimmar. Och ni vet när en hör en låt, och för första gången faktiskt lyssnar på orden, och inser att den kan passa in i ens egna liv. Ta bort det där med spionen, så är det ungefär samma saker som står i min dagbok. 
 

svin

Publicerad 2013-08-25 17:05:45 i kärlek,

Jag kan inte gilla alla kunder, det är helt omöjligt. Men en del är så pass vidriga att de på något sätt stannar kvar.

Tweeten nedan hände igår. Och jag var mållös, minns inte ens vad jag svarade? För att förtydliga var det ett heterosexuellt par, om jag nu ska köna dessa individer.
- och det var nog sättet hen pratade på som gjorde mig mest upprörd. Överlägset, världsvant och hävdande. Det var knappast en ovanlig mening för denna person att uttala.


Och jag försökte sätta mig in i fruns sits för en liten sekund. Hade det varit jag hade det slagit slint rejält. Min partner skulle aldrig få tala över huvudet på mig eller i mitt ställe. Vid dessa tre tillfällen skulle undantag ges:
1) jag har tappat rösten
2) jag kan inte språket/engelsk fras
3) jag kan ingenting om det jag behöver, exempelvis teknik

Men utöver dessa tillfällen - hur kan någon tycka att det är ok att ens partner gör så? Och varför skulle jag tycka att det var en god idé att min partner blir särbehandla till henoms fördel, och gå med på det? Jag förstår det inte. Den typen av relation vill jag aldrig befinna mig i.

tema: rosa små hjärtan

Publicerad 2013-08-24 11:40:00 i kärlek,

 
Jag vet att den här bilden ska vara lite rolig, på gränsen till töntigt tokig med små ditklistrade hjärtan tack vare photo booth. Men det är ungefär så jag känner mig. Om någon skulle få för sig att fota min aura, så skulle min avbild bli exakt sådär. Jag fumlar, tappar saker och går in i stillastående möbler. Min hjärna är till bredden fylld med tankar av henne och hon är den enda jag tänker på om dagarna. 
 
För första gången på flera år är jag numera med och pratar om relationer, inte i egenskap av "expert", "faktanörd" eller "upplysare" - utan för att jag är del av en relation. Min position som den roliga singeln som alltid ville dela med sig av skvaller, har omvandlats till en fnissig fjortonåring med rosiga kinder. Och jag har saker att säga som folk i relationer säger. 
 
Och jag njuter. Av att vara en del av relationssnacket, av att vara upptagen, av att vara hennes, av att hon är min, av att det är vi, av att skriva fyra sidor dagbok om dagen som jag fyller med hjärtan och fniss. Av att jag träffat den som mitt hjärta svarar till.
 
Och då spelar det faktiskt ingen roll att folk på fb fått nog över våra gulliga bilder, att vännerna himlar med ögonen för att jag fnissar mer än jag pratar, eller att individer tröttnat på allt gulligt. När en befinner sig i kärlekens famn blir en en tönt. Och som jag trivs.

sex myter om sex

Publicerad 2013-08-23 19:05:37 i Sex osv.,

Igår fick jag äran att bli intervuad av Julia Kronnäs för MSN Live. Det är en klasskompis/kollega till min vän Ove som går på JMK. Tidigare har jag deltagit i lite olika radioprogram. I denna artikel är jag med och svarar på de sex klassiska myter om sex
- ni vet de där frågorna som en alltid undrat över, men som en inte vet vem en ska fråga - tadaa, saken är biff. 
 
De myter jag svarar på är:
- är missionären den vanligaste samlagsställningen?
- killar är kåtare än tjejer?
- ens förhållande avspeglar sig i ens sexliv?
- om en kille får blue balls måste han få komma?
- mödomshinnan finns?
- att ha sex första gången gör ont?
 
Här trycker ni för att hitta mina svar. Det är givetvis inte jag som valt bilderna, så det får ni se mellan fingrarna. Det är bra frågor som många undrar över. Ofta dessa frågor som de finns ca tusen svar till, massor med fördomar och alltid någon som läst någon i en ålderdomlig bok. Jag bakar in min syn på de olika ämnena tillsammans med korrekt fakta. Enjoy!
 
 

örebro pride

Publicerad 2013-08-23 13:59:00 i Sex osv., åsikter,

Vi behöver er hjälp! 

Tack vare tajt budget så har vi inte råd att marknadsföra oss som vi hade velat.
Detta gör att många missar att Örebro Pride kommer äga rum, vilket är supertråkigt!

Så hjälp oss att dela och sprida till era vänner, familj, bekanta! 

29-31/8 & 1/9 kommer det vara Pride i Örebro, en folkfest som vi hoppas att så många som möjligt vill ta del av!
 
 

OM jag var politiker eller fick bestämma lite mer i samhället skulle denna typ av information inte behöva spridas via olika medier. Alla som jobbar med Pride skulle få den kärlek och motivation som de förtjänar. Människor som via ideelt arbete lägger ner tid, energi, kärlek och kunskap skulle få betalt och hyllas till skyarna. Fast om jag nu skulle få bestämma skulle Pride inte ens behövas. Men fram till den dagen handlar det om att fortsätta kämpa, peppa, käfta och sprida kunskap. Så har du vägarna förbi Örebro, eller bor i annan stad och ändå är pepp på Pride - dra dit! puss

ett par

Publicerad 2013-08-23 10:49:15 i Sex osv.,

Hetero-Metro kammar hem ett poäng tack vare denna notis. Det är ett par. Notisen handlar om relationer och par som går i terapi. Bilden föreställer två personer vars sociala kön i första hand tolkas som kvinnor. Detta gör paret till ett hbtq-par.
- men, det står inget om det. Dom är ett par, och sen är det punkt. Ett par som gått i terapi.

Och det är nog första gången jag läser något liknande och journalisten inte lagt till att det inte är ett heterosexuellt par.

Jag gillar det. Det är ett hbtq-par, som inte målas upp som "normala", "vanliga" eller "precis som alla andra par!". Utan det är ett par och så är det med det. Så som det ska vara. Bra jobbat Metro.

ps. och hej hej klasskompis! Ses i höst igen :)

hbtq-certifierade barnprogram

Publicerad 2013-08-22 12:39:00 i Sex osv., åsikter,

Runt om i Sverige finns det människor som dagligen arbetar med att hbtq-certifiera ungdomsmottagningar, sjukhus, tandläkaravdelningar, vårdcentraler - viktiga platser där det dagligen sker mängder med möten mellan människor. Personal måste veta hur en ska behandla, möta och snacka på korrekt sätt. Och med tanke på att vi lever i en heteronormativ värld - behöver dessa saker ske. 
 
Lovely Fridah Jönsson skrev i sin senaste krönika om att hbtq-certifiera barnprogram. Något som kan vara det mest briljanta jag har hört på länge. Jag är för hbtq-certifiering och förstår innebörden och hur viktigt det är. Jag tror på kids och tänker att mycket av det som vi behöver ändra på i samhället - startar med kidsen. Dom är ofta mycket smartare än vuxna och fattar saker snabbt. 
- och givetvis bordet det finnas hbtq-certifierade barnprogram! Blanda in lite samkönade föräldrar, se till att minst en karaktär i varje serie är hbtq, ge en unge två mormödrar (mormors?), ha en lärare som är bög eller att huvudrollen blir kär i sin bästa kompis som har samma kön. 
 
Men, som Fridah även tar upp och som är min fasta ståndpunkt: ta med hbtq men gör det inte till huvudgrejen! Att personen är en person och inte sin läggning. För det är då exotifieringen sker och det där tänket "men homos är exakt lika NORMALA som heteros" som jag hatar. Hbtq ska gestaltas på samma sätt som heterosexualitet. 
- här läser ni henoms artikel! 
 
Snälla författare som jobbar med barnprogram - kliv ur heteroboxen, tänk steget längre och gör skillnad! 
 
 

onani på recept

Publicerad 2013-08-22 09:27:29 i Sex osv.,

Det här med att en känner sig kåtare och mer sugna på sex under mens - kan en ju tycka krocka lite. Fast det är ju så för väldigt många. I samband med att blodet strömmar till, kommer även kåtheten! En del ligger lite extra med sin partner, andra går loss bland leksaker och ytterligare andra har bra munstycke i badrummet och tar en extra lång dusch. 
 
Och jag undrar hur lång tid det kommer ta innan en börjar ge onani på recept? När Hysteria var en sjukdom så skulle "botas" genom att uppnå ett exalterat tillstånd med hjälp av massage på klitoris ---> orgasm. 
- Hysteria var en hitte-på-sjukdom som inkluderade i princip alla känslor som en människa kan ha men som kvinnor inte fick ge utlopp för. Det vill säga "starka" känslor som glädje, ilska, trötthet, huvudvärk, irritation, aggression, engagemang, pepp osv osv. 
 
 
Men är det bara jag som tycker att dom klassiska tipsen mot mensvärk är lite lama och uttjatade:
- ta en joggingtur! Endorfiner är bra för magen och kroppen! - ja visst, men vem fan orkar jogga när en vill dö av mensvärk?
- värm en rispåse och lägg på magen - mmm, det funkar. Men om en inte har någon? Min är dessutom bränd pga överanvändning. Och luktar svagt av popcorn och hö? 
- ta en varm dusch och sikta vattnet mot magen - ja jo, det går ju. Men det kanske vore ett bättre tips att förklara att en ska ändra strålen till en hårdare variant och rikta mot klitoris?
- ät receptfria tabletter/värktabletter/växtbaserade tabletter/örter/grus - tabletter och medicin är en djungel. Och det är alltid något en inte tål, inte vill äta eller som bara funkar på en liten skara människor
 
 
 
När vi alla vet att det vettigaste tipset är att onanera? Det är skönt, kroppen mår bra, själen blir lycklig, en får njuta + att hormoner frisätts, endorfiner kickar in och som i sin tur leder till att kroppen reagerar genom att värken minskar. Kroppen blir glad + du blir glad + orgasmer är skönt! Orgasmer är ju iofs alltid skönt och bra för kroppen - men extra snällt mot kroppen och värken under mensveckan. Så skippa de klassiska huskurerna.
 
 
Känner ett starkt behov av att komma in på någon ny arena och sprida denna kunskap! Där har vi ett mission för september. 

mina inlägg hos Ung inspiration

Publicerad 2013-08-21 13:43:28 i Sex osv.,

Förra veckan fick jag äran att blogga för den fantastiska föreläsningsgruppen Ung Inspiration. Det är även i den banken av föreläsare som jag finns med. Med ett inlägg om dagen skrev jag ned tankar, funderingar och förväntningar om hur det är att föreläsa. Vad jag tycker är viktigt, vad jag lägger extra mycket vikt på, vad jag pratar om och vad jag håller mig borta från. Det blev några konkreta inlägg om hur jag föreläser om det gigantiska ämnet sex, helt enkelt. 
 
Här kan ni hitta bloggen. Efter min vecka är det nu en som heter Hasse som skriver. Det är häftigt att se vilka fantastiska människor är med i banken, och att jag fått en plats där - så häftigt.
 
och så här brukar det se ut när jag snackar anatomi för Colour of Love. Som jag saknar PIP och Karlstad. 

it´s like Santa for your vagina

Publicerad 2013-08-21 04:56:55 i Sex osv.,

 
Älskar ungen! Älskar att hen ger en tampong och en spegel - hur många har använt en spegel för att fatta hur tampongen ska in och samtidigt spanat in sitt kön på riktigt? Älskar peppen! Älskar hur hen pratar om mens. Älskar att mens framställs som något peppigt.
 
 
Och om någon undrar vad en vill kalla mig tar jag gärna "Santa for your vagina" som smeknamn. 

sexiga poddar

Publicerad 2013-08-20 19:59:21 i Sex osv.,

Ni som är mer kunniga när det kommer till poddar - vilka finns det som handlar om sex?

Dom jag har lyssnat på och gillar är dessa:

- RFSUs sexpodd: sex för vuxna. Bra samtal, roligt och mycket fakta.

- Bögministeriet: ett gäng bögar som flamsar och delar med sig väldigt mycket om sina privatliv. Stereotypt? Ja! Kul? Hysteriskt kul!

- Ligga med P3: informativt, hbtq-kunniga, vettiga, informativt och upplysande. Dom är bäst och gör skillnad.

Men vad finns det mer? Vilka pratar vettigt om sex? Upplysning? Kul? Finns det någon flat-podd? Erotik, fakta eller skrönor - jag vill hitta nya!

Och givetvis skapa en egen. Ska hösten 2013 bli året jag kickar igång en podd? Förmodligen.

vilset tillstånd

Publicerad 2013-08-20 13:30:00 i kärlek,

Elizabeth George som skrivit böckerna om hur hen äter, ber, älskar inleder sin berättelse med att förklara hur hjärnan fungerar. Vi människor blir av olika anledningar lättare förälskade beroende på olika saker som sker i vår omgivning. Detta i samband med nya möten. 
- en sak som stämmer fruktansvärt bra in på mig är det som även händer henom: när vi lämnar våra trygga liv, vårt område, vår stad och kanske vårt land - hamnar vi i ett tillstånd som är skört. Det kan vara nya intryck, nytt språk, nytt klimat, nya miljöer och nya människor - allt detta ska hjärnan ta in, sortera, absorbera och ta hand om. Vi blir på ett sätt utlämnad åt vårt eget öde och hjärnan måste göra det bästa av situationen. Vi blir lite mer sårbara, sköra och ständigt beredda på nya saker. 
 
Detta blir även ett tillfälle för hjärnan som kan resultera i att en har lättare för att bli förälskad. George hinner under sin resa med att besöka Italien, Indien och Indonesien. För mig räckte det med att åka till Karlstad. Så olika det kan vara. 
 
 
Och visst händer det att jag snuddar vid mina gamla kunskaper om hur hjärnan fungerar, hur de olika stadierna ser ut under en förälskelse, hur hormonerna pendlar runt i kroppen och skapar olika tillstånd, hur skrönor säger att känslor bara kan finnas kvar X antal månader och sen måste en göra något åt saken. Allt det där kan jag och har nött genom år av studier. 
- och visst är det så. Fast när det kommer till mitt hjärta, mina känslor, mina rodnande kinder och hjärtslag som aldrig kan sansa sig - då skiter jag fullständigt i allt jag lärt mig. Då finns det bara tankar om henne, om oss, om att vi är ett VI, att jag är hennes och att hon är min. Det är det enda logiska för mig. 
 
 

both under influence

Publicerad 2013-08-19 21:12:00 i kärlek,

Och det är som att livet blir lite lättare att leva när en bestämt ett datum för nästa gång. Det är inte längre en väntan som svävar i ovisshet. Den där känslan av att det är hundra år till nästa gång en får blir omhållen, den där saknade som kommer i takt med att solen går ner eller den där ångesten som knockar en varje gång en råkar vakna mitt i natten och upptäcker att sängen är tom - har nu minskat marginellt. En enkel biljett är bokad och det går att börja spika planer. Om en vecka kommer jag ha hängt med min flickvän i exakt nio timmar. 
 
- vetskapen om att det bara är en vecka kvar får mitt hjärta att hoppa över ett slag. Världen runt omkring mig blir lite mindre viktig att hålla koll på. Det enda jag riktigt vet just nu är att jag ska möta henne på stationen tio minuter efter att jag slutat mitt jobbpass. Och jag vet att jag inte kommer ha sovit mer än max två h den natten pga alla fjärilar i magen som inte kan lugna sig. 
 
 
Och det enda jag är riktigt säker på just nu, är att detta är den bästa tiden i mitt liv. 
 

politik och naglar

Publicerad 2013-08-19 10:34:00 i Sex osv., feminism, genus osv.,

Och äntligen fick jag användning för alla miljarder nagellack som ligger utspritt i hemmet. Kul med färg, och fint att så många lagt upp bilder på instagram, twitter och bloggar. Jag är positivt inställd till all form av engagemang (nåja) och peppar folk till att göra smått som stort i vardagen för att käfta för människors lika värde. 
 
 
Men, någonstans måste en förstå att kampen inte dör för att nagellacket skavts bort eller för att kvällsblaskorna inte längre skriver om kändisar som rotat bland kidsens sminklådor. Att måla naglarna för att visa sitt stöd är absolut en bra och aktiv handling - men det finns så mycket mer att göra utöver det. 
 
Några bra saker en kan göra för att stötta människors rättigheter oavsett sexuell läggning är exempelvis detta:
- gå med i RFSL, kostar 150 kr/året och då bidrar en till arbete på olika plan vars huvudsyfte är att kämpa för homo, bi och transpersoners lika rättigheter. På såväl nationell som internationell nivå.
 
- gå med i RFSU, kostar 100 kr/året och dom arbetar mer med upplysning, utbildning på både nationell och internationell nivå. Politiska frågor, kunskap och bra saker att engagera sig i. Finns precis som RFSL runt om i landet. 
 
- diskutera och upplys kidsen i din närhet. För vet ni en sak, det går inte alltid att övertyga äldre i ens närhet att alla är lika värda. Men kidsen, dom är klokare än vad många tror - och lär sig på ett kick! Prata, resonera, upplys och lär kidsen om människors lika värde. Dom kommer att suga åt sig som små svampar, snacka med sina vänner och skapa ringar på vattnet. Helt objektivt är mina syskonbarn mer pålästa än många i min egen ålder. 
 
- läs på mer, diskutera, ventilera med människor i din närhet. Ta reda på saker, utveckla dig och påverka människor i din omgivning. Och om du inte fattar, fråga! Googla, maila rfsu/rfsl - jag svarar gärna på det jag kan. Och om jag inte kan så känner jag någon som kan. 
 
Så stanna inte upp vid lite färgglada naglar. Kampen fortsätter så långt bortom fingerspetsarna. 

låt till ryssland

Publicerad 2013-08-18 23:03:00 i Sex osv.,

Lagom till att OS packat ihop och avslutats så inser jag ju vilken låt som borde spelats om och om igen runt om i Ryssland. Oavsett om det är OS eller ej, tryck på play och låt den gå dygnet runt! Det är en exemplarisk låt som skriven direkt till Putin och henoms lakejer. Personerna som ansåg att det var en vettig lag att instifta om att en inte får sprida "homosexuell propaganda till minderåriga" - den här låten är till er: 
 
 
Så, nu ska jag måla naglarna i regnbågens färger. Kampen tar ju liksom inte slut för att OS slutat och fantastiska Emma Green Tregaro tvingats måla naglarna i rött.  

bokbord <3

Publicerad 2013-08-18 20:48:13 i böcker,

Sex, sexualpolitiska frågor, feminism, klassiker, våldtäkt, flator, kvinnor som knullar, sexologer, sexologi - ungefär så kan en sammanfatta dagens skörd.

När jag fyndar kap likt dessa pirrar det till någonstans i själen. Och jag brukar tänka på hur jag sakta men säkert bygger på min egen fabulösa utbildning.

har vi så många stenar i Sverige?

Publicerad 2013-08-17 12:34:06 i kärlek,

Min första känsla är för ovanlighetens skull inte ilska. Det är inget som river i min bröstkorg. Min första tanke är istället: har vi så många stenar i Sverige?

För vart kan dessa 38% annars befinna sig? Om inte under en grå jävla sten där mänskliga rättigheter inte existerar. Där solidaritet inte är ett ledord. Där all kärlek inte värderas lika.
- för det är ju dessa åsikter som dessa 38% instämmer i.

Till er: kryp fram ur skogen, kamma till er, återvänd till tredje klass - för det är väl ungefär då som en går igenom mänskliga rättigheter osv? Läs på, lär er och skaffa er lite värdig människosyn. Tänk om och tänk rätt!

säg det med en tröja!

Publicerad 2013-08-16 16:15:00 i Sex osv.,

Människor älskar att sätta andra människor i fack. Det finns ett starkt behov hos väldigt många människor att känna ett vi och ett dom. Det är så vi är skapta. Jag brukar hata det, men jag tänker - va fan, jag hjälper er lite på vägen. (fast människor som har både fack-behov och sen värderar olika, ni kan dra åt helvete! men ni som bara känner er lite mer säkra/trygga/vet ej - här har ni mitt fack) 
 
Så vad får en om en korsar sexualpolitik med bekväm tröja? Tadaa!
 
om jag ska nöta den? det är nästan så att jag längtar till kallare grader. 

kärlekslimpan

Publicerad 2013-08-16 12:15:50 i kärlek,

Det är när jag hänger med honom som jag fattar Miljöpartiets gamla förslag om att ålderdomshem skulle få katter till gamlingarna. Eller varför mina vänner genom alla år tjötat om hur härligt det är med djur.

Den här lilla klumpen får mig att flina och jag gullar på. Det finns inga gränser för hur mycket jag gillar denna lilla pärla!

ett besök hos gyn

Publicerad 2013-08-16 08:52:00 i Sex osv.,

Den finns lite olika anledningar till varför en går till en gynekolog. Det kan handla om att en vill undersöka sig, en ska ta cellprover, andra gör det på rutin två gånger per år. En kan ha fått hem ett partnerbrev och ska testa sig för sjukdomar, en annan kan ha haft sex utan kondom och vill testa sig för allt en kan. Innan en börjar med vissa sorts preventivmedel brukar en få göra en gynundersökning för att kolla så att allt ser bra ut. 
 
Oavsett anledning brukar det gå till på ungefär samma vis: 
 
1) Du kommer in i rummet, hälsar på gynekologen/läkaren/barnmorskan/sköterskan. Ibland är det en, ibland kan personen ha en till kollega med sig som assisterar. Ibland kan en få välja om det ska vara en "kvinna" eller "man", ibland inte. Det beror lite på vad det är som ska göras vid undersökningen och beroende på tillgången bland personal. 
 
2) Ni pratar, går igenom vad som ska göras. Du berättar vad du vill göra och hen berättar hur allt kommer att gå till. 
 
3) Ibland får en klä av sig bakom ett draperi eller skynke. Dräkt kan finnas tillgänglig på vissa sjukhus. Men oftast får en enbart ta av sig kläderna på underkroppen, lägga på en stol och sätta sig i stolen. 
 
4) Hen har en liten bricka med allt som behövs bredvid sig. Under tiden hen tar på handskar kan du placera fötterna i skenorna. Och glida ned med rumpan mot kanten, du ska ligga ungefär så att det känns som att du ska trilla ut. 
 
5) Bordet höjs, lampan tänds och riktas mot könet - undersökningen kan börja! Hen går igenom vad som ska göras under tiden allt görs. Som att ta på glidmedel på fingrarna, känna efter, trycka lite på magen och äggstockarna. Ta på glidmedel på verktyget som ser ut som ett skohorn - detta används för att öppna upp slidmynningen så att det blir enklare att se. Ska ultraljud användas tas en kondom på, glidmedel och förs sakta in. 
 
6) Hen tittar, klämmer, känner och kollar så att allt är som det ska. Ibland får du titta i en spegel tillsammans med henom, så att ni båda ser samma sak. Om något test ska tas så görs det nu. En tops kan användas för att det ska bli mer att undersöka på labbet.
 
7) Och under tiden kanske du ligger och tänker: hur ser jag ut? har jag missat att raka mig? finns det bajs/blod/slem/flytningar som hen ser och blir äcklad? ser jag konstig ut? osv osv osv. - hen har sett ALLT! Alla sorters fittor, det är henoms jobb att hålla koll på fittor. 
 
8) Undersökningen är över, bordet sänks, lampan släcks, du får ta ned benen, klä på dig och ibland blir det ett samtal även efter. Många vill kolla läget och liksom prata av sig lite efter en undersökning. Hen brukar även gå igenom vad som såg bra ut och lite sånt. 
 
9) Du får ditt recept, kvitto, eller nummer att ringa för att få provsvaren. Ni säger hej då och undersökningen är helt och hållet över! Så himla bra jobbat! 

vem är hon?

Publicerad 2013-08-15 19:10:00 i kärlek,

Hur beskriver en en annan människa som en klickat med? Egentligen borde det vara det absolut mest självklara i världen och det borde komma automatiskt. Men det enda jag vet och verkligen känner är att hon fått en plats hos mig, i mitt liv och i mitt hjärta.
 
Men vem hon är? Ja, den mitt hjärta svarar till. Om det ska sammanfattas i en enda mening. I en längre beskrivning skulle jag kunna skriva hur långt som helst. Ungefär 37 sockerdricka-dikter om dagen och några romaner om några år. 
 
Hon är lugnet, harmonin och en stilla bris. Hon är exakt allt det jag inte är. Medan jag har temperament som en aktiv vulkan, är hon mer som en lugn flod. Sådär så det hoppar och far. Hon är fniss, rodnande kinder och en blick som gör mig lugn. Det finns en trygghet hos henne och en känsla av att allt bara löser sig. En ro, vila och upplevelse om att allt inte alltid behöver gå i hundraåttio. Min färgkodade kalender tycks inte lika viktig när vi umgås. Tiden stannar och min behov av att strukturera och schemalägga mina dagar försvinner. När jag är med henne spelar bara hon roll. Och vi. Att vi är ett VI är det enda som betyder något. 
 
Hon skapar fyrverkerier i min själ och gör så det svartnar för mina ögon. Känslor som enbarts beskrivits i Veckorevyn under mitten av 90-talet, kan jag nu lägga till upplevda händelser i mitt eget liv. När hon håller en hand runt min käke och samtidigt kysser mig, upphör resten av världen. En bomb skulle kunna slå ner, men jag skulle ändå inte märka något. För det är bara henne jag ser. Det är hon jag ser, känner, och vill vara med konstant. 
 
Kampen mot klockan och den där känslan av att jag hela tiden måste göra något, prestationsångesten som ständigt brukar närvara och behovet av att åstadkomma något försvinner när hon är med mig. Begreppet att "bara vara" har äntligen fått sin rätta betydelse och en plats även i mitt liv. 
 
Hon har fått mig att öppna upp en dörr till mitt hjärta. Rivit ner muren runt mitt allra innersta och fått mig att förstå att kärlek finns. Att kärlek i allra högsta grad existerar och när det skapas mellan rätt personer, att det är det allra vackraste som finns. 
 

min önskemottagning

Publicerad 2013-08-15 14:33:48 i Sex osv.,

Jag är ett stort fan av mottagningar som riktar in sig på sex och samlevnad. Men det händer ju att det blir lite märklig stämning, att lokalen är dålig, konsten på väggarna stötande (typ guds hand som sträcker sig efter Jesus hand...) eller att en inte känner sig trygg i lokalen. 
 
Om jag fick vara med och strukturera dessa lokaler skulle det se ut ungefär såhär:
 
1) det finns gott om utbildad personal som är kunnig inom hbtq, inte dömer, himlar med ögonen eller är stressad. Personalen ska vara kunnig, vettig, fin och trevlig. Gå igenom steg för steg i lugn ton och vara snäll. 
 
2) toalett för testning ska finnas i anslutning till undersökningsrummet. Det ska inte behövas av personen att lämna rummet, gå förbi andra individer som är där för att testa sig osv. Utan allt ska ske i samma rum. 
 
3) mycket tidningar, böcker, korsord och saker att göra under tiden en väntar. Många är nervösa och vill spendera tiden innan med att vara upptagen. Även om en inte läser något kan det vara skönt att bläddra i något. 
 
4) konsten på väggarna ska vara fin och föreställa olika färgkombinationer. Skippa heterosexuella par som skrattande håller hand. Reklam om kondomer i alla ära, men folk är ju ofta där för att den inte förekommit, det är liksom ingen idé att gnugga in det. 
 
5) saft, kaffe, te, vatten ska finnas tillgängligt. Folk är visserligen ofta där för att kissa i burkar, men nervositet kan torka ut vilken mun som helst! Frukt, kakor osv skulle pigga upp ungefär 97% av gästerna. 
 
6) kondomer ska ligga framme och finnas i mängder. Tillsammans med glidmedel! Gärna med bra broschyrer om varför det är bra att använda kondom, utan pekpinnar och moralkakor. Femidom och slicklappar (som jag visserligen är mot) ska finnas tillgängligt och vara gratis. 
 
7) många vill gärna att dessa tillfällen ska vara könsseparatistiska (dvs att kvinnor för sig och män för sig) och så kan en ju gärna tycka. Men den tanken brukar tyvärr även gå hand i hand med tvåkönsnormen (att det bara finns två kön = kvinna och man) vilket i sin tur blir transexkluderande.
- så jag är istället för fler tider, fler mottagningar och bättre öppetider över hela landet!
 
8) att ingen personal någonsin nekar en individ testning. Det är inte personalens uppgift att komma med fördomar, åsikter och pekpinnar om hur en annan individs sexliv ser ut. Vill en person testas så ska det få ske! Inget snack om saken. Personalen ska inte ifrågasätta sexvanor, tidigare partners osv. 
 
9) normkritiska och kunniga. Inte fråga alla "flickor" om dom vill börja med p-piller, ta för givet att alla knullar hetero eller har sex på ett visst sätt. Att personalen har fördomar och hoppar över att fråga personer med pung om de vill testa sig vid analen när de samtidigt får kissa i en burk osv. Allt detta går bort. Skippa normerna och de inkörda mallarna. 
 
10) att personalen tar till sig av ny fakta och nya framsteg inom sexologins gigantiska värld! Förstår att utvecklingen går framåt, uppdaterar sig och låter ny fakta väga lika tungt som erfarenhet i branschen. 
 
11) tålamod. Att personalen har tålamod för att personen är nervös, rädd, skakig, äcklad av den egna kroppen osv. Att personalen talar med lugn och snäll röst, går igenom stegen gång på gång i förväg och kanske även när det sker. Att allt sker i takt med individen som är där för att få hjälp. 
 
 
OM alla mottagningar skulle se ut på detta sätt så skulle världen vara en lite bättre plats. Givetvis skulle det finnas mottagningar i alla småstäder, orter och där behovet finns. Och inte enbart i större städer. Öppetiderna skulle vara bra och lämpa sig för unga som pluggar/jobbar/har olika saker för sig. Det gäller även telefontiderna. Vem fan kom på att standarden är 8.30 en onsdagmorgon? Vilka gymnasiekids går inte i plugget då? Nej, alla former av öppetider skulle vidgas och lämpa sig efter målgruppen. 

mitt sporthjärta svämmar över!

Publicerad 2013-08-14 21:49:00 i Sex osv.,

Jag är absolut inget fan av idrott. Men när idrottsspelare som representerar "mitt" land befinner sig i ett land där de aktivt fänglsar människor som kämpar för HBTQ-frågor eller "propaganda" som deras lagar kallar det - då blir jag rörd av detta. För ja, det är en politisk handling att befinna sig i ett land som befattar sig med den typen av hatisk, diskriminerande och vidrig syn på människor. 
 
En del kanske tänker: åh men dom är ju bara där för att sporta lite och vinna lite medaljer, dom är inte där för att kämpa för mänskliga rättigheter. 
 
Fast jo. Dom är där och representerar ett land. Hela idrottsvärlden bygger på ett "vi" och "dom"-tänk, att vi människor är indelade efter nationaliteter och att det särskiljer oss som individer. Att vi ska kämpa för vårt land mot andra länder. Jag är mot hela nationalitet-tänket, men det är en för lång diskussion. 
- hur som helst, när idrottspersonerna är där och tävlar för Sverige - har de även chansen att uttrycka Sveriges åsikter och kämpa för HBTQ-personers rättigheter. 
 
Och det Emma Green Tregaro gjorde var modigt. Hon målade naglarna i regnbågsfärgerna och visar att hon stöttar HBTQ-personers rättigheter och att det som sker i Ryssland är fel. Lite färg på naglarna som betyder så mycket för så många människor. En handling hen riskerar fängelse för.
 
 

om jag längtar?

Publicerad 2013-08-14 17:53:00 i plugg,

Går igenom första utkastet av höstens schema, och jag är obeskrivligt peppad. Denna höst kommer bli magisk på så många vis. Det är flera veckor tills skolan kickar igång, men föreläsningar som dessa får mig att längta:
 

Feministisk kritik av klassisk kriminologisk teori

Genusteorins grunder 

Hur kan ett intersektionellt perspektiv användas?

Hur kan ett genusteoretiskt perspektiv användas?

Hur kan brottslighet över ett livslopp förstås och teoretiseras?

 

Och jag inser på nytt att min kandidat kommer att bli originell, mäktig och bra. Sexologi, genus och kriminologi sammanflätat. Succé. Det enda som jag aldrig förstår är varför skolor inte kan lägga ut läsinstruktionerna på samma gång som schemat läggs ut? Jag har läst vid ungefär tio högskolor/universitet runt om i landet, och inget plugg kan göra det? Hur svårt kan det vara? Vem vill inte göra en Hermione och förberedda sig inför skolstart?

 

tre bra dokumentärer

Publicerad 2013-08-14 16:09:15 i Sex osv.,

Har du också tröttnat på att höra kändisar babbla om sina uppväxter, spela dåliga låtar och höra platta porträtt om människor en egentligen inte riktigt känner till? 
 
Då har jag de bästa tipsen för dig. P3-dokumentärer gjorde år 2007 tre dokumentärer i rad som berör ämnet sexologi på olika vis. Visst finns det massa dokumentärer om spektakulära mord, olika grova brott som begåtts genom åren, otäcka händelser, politiska kupper och fruktansvärda dåd. Och mitt bland all misär finner en dessa tre dokumentärer som är lika intressanta som välgjorda. 
 
Orgasmens historia: Vem kan få orgasm? Vad är orgasm? Och hur har det sett genom historien? Det är främst fokus på "kvinnans" orgasm, eftersom kvinnans sexualitet, njutning, lust, kön, kåthet, vilja osv genom historien strukturerat varit negligerad/osynliggjord och skapad efter Hora/Madonna-idealet. Varför har det sett ut så? Och när fick kvinnor egentligen chans att upptäcka sina egen kropp/njutning/kön/lust? 
- en av de bästa dokumentärerna jag hört. Orgasm är ett av mina favoritämnen och jag kan inte tröttna på att lära mig nya saker om ämnet. Och ja, jag är snäppet mer intresserad av fittans orgasmer än andra köns orgasmer. Främst för att jag vill vara en av dom som aktivt får fittans orgasm och anatomi på kartan. Jag älskar att höra nutida fakta blandat med röster från människor som var med förr och som förklarar sin syn på saken och hur det förändrats både på individnivå och samhällsnivå. Min idol Lena Lennerhed är även med och pratar, som jag älskar henom.
 
Myten om Mödomshinnan: Varför finns begreppet mödomshinna fortfarande kvar? Vem kom på det och vart kommer ordet ifrån? Vem tjänar på att myten hålls vid liv? Föräldrar? Familjer? Samhällen? Kirurger? Bra och korrekt fakta blandas med olika röster om deras syn på mödomshinnan. Ordet slidkrans nämns inte, som idag är det korrekta ordet för området vid slidmynningen. Men beskrivningen om vad det egentligen är beskrivs på ett bra sätt. Olika religioner och kulturers syn på ämnet tas upp på ett belysande vis. Och det tas upp hur vi i väst gärna vill tro att detta är något som bara sker "där borta", när det egentligen är kristendomen som är en av de största bovarna i detta drama. Älskar att lära mig sånt.
- jag förstår syftet med dokumentären, men den var stundtals väldigt sorglig. De människor som intervjuas kan så lite om sina egna kroppar. De har ingen koll på hur de själva ser ut, hur kroppen fungerar och de pratar om värdet i att spara sig till sin man. Och givetvis, den tanken är fin och bra om en trivs med den. Men den tanken ska inte innebära att en inte vågar utforska sin egen kropp eller lär sig om kroppens funktioner. 
 
Om aborten: Åter igen är min favorit Lena Lennerhed och pratar sakligt och korrekt om hur synen på abort förändrats genom åren. Vilka är det som bestämmer över detta och varför skulle främmande människor i form av samhället ha rätt över att bestämma över en enskild individs kropp? Det handlar om människans rätt till den egna kroppen, rätten att få bestämma när, hur och ens om en vill ha ett barn. Vilka vinner på att abort förbjuds och vilka drabbas? Det är ju alltid kvinnorna som förlorar på att samhället bestämmer i frågor likt dessa. Det är alltid kvinnor som dör, skadas, och förminskas. Sverige har idag väldigt bra lagar kring detta, nästa steg är att låta andra människor komma hit och utföra kostnadsfria aborter. 
- jag har alltid varit för abort. Ingen ska någonsin tvingas gå igenom en oönskad graviditet. Det är inte ett liv som mördas vid en abort, det är en kvinnas liv som räddas. På nationell och internationell nivå handlar sexualpolitiska frågor som dessa om att samhället anser sig ha rätten att bestämma över hur kvinnor ska leva sina liv, bestämma över deras kroppar och samtidigt moralisera över deras handlingar. 
 
 
 
Lyssna lyssna lyssna! Varje dokumentär är ungefär en timme lång. Ta en lång promenad, tanka på ny kunskap och engagera dig gärna i sexualpolitiska frågor. 

he he

Publicerad 2013-08-13 17:11:00 i Sex osv., böcker,

Detta är världens bästa bild. Jag håller på och läser tvåan nu. Och jag känner ungefär som denna bild. Fast av någon anledning så måste jag ju fortsätta. Jag måste få veta vad som händer Ana. Är hen dum nog att hänga med mannen som älskar att utsätta andra för smärta för att henoms mamma var en knarkhora som slog henom? Eller kommer hen fatta sitt eget värde, lämna aset och fortsätta sitt liv ifred. Och få prova på att både älska och knulla på egna villkor? Förmodligen inte. 
 
 
 
 

jag är din idiot

Publicerad 2013-08-13 16:36:29 i kärlek,

 
Hur kan någon ha missat att berätta att denna fantastiska låt finns som video? Hur kan JAG ha missat detta? Första gången jag hörde låten var en onsdag. Och jag var så fruktansvärt trött. Efter allt plugg, livet, känslorna osv. Kom hem sent på kvällen, visste att låtarna skulle ligga ute och ni vet när en är så där trött att en inte kan slappna av. Jag tog beslutet att borra isär en bokhylla, tryckte på play och hörde Valborg för första gången. När första refrängen kickade igång grät jag. Lyssnade på den fyra gånger i rad och fortsatte att gråta. Och jag insåg att jag ville ha någon att hålla i handen, att jag skulle vara någons idiot. 
 
Morgonen efter Pride låg vi nära varandra, hånglade till Håkan och när denna låt shufflades fram fattade jag hennes hand med min. Jag har hittat henne. Jag är hennes idiot och hon har mig. I sina vackra, svala händer har hon mig. 

bloggar för ung inspiration

Publicerad 2013-08-12 21:38:03 i Sex osv.,

Hallå! Denna vecka kommer jag förutom att blogga här även att blogga på Ung Inspirations blogg. Det är den sidan som är Sveriges bästa föreläsningsbank som jag fått äran att få tillhöra. Planen är att föreläsa runt om i Sverige för unga och unga vuxna. Grundämnet är sex. Utöver det kommer jag prata om relationer, kärlek, kroppar, hälsa, anatomi, säkrare sex och ungefär allt som unga kan fundera över! 
 

Så in och kika på hemsidan, kolla runt på alla bra föreläsare och läs bloggen. Här hittar ni den!
 
 

skillnad mellan kondomer

Publicerad 2013-08-12 17:04:00 i Sex osv.,

 Under PIP pratade jag väldigt mycket om hur viktigt det är att hålla koll på att det finns massvis med storlekar, material, utformningar och färger. Från märke till märke kan det skilja på både längd, bredd och omkrets. Detta innebär ju att det är viktigt att testa olika variater och hitta sin egen favorit. 
 
På bilden håller jag upp två olika från märket Pasante. Den ena är deras lite större variant, kommer i guldig förpackning och heter KING.  Medan den lite smalare varianten är packeterade i lila och kallas för TRIM. När en klämmer och känner på förpackningarna märks ingen skillnad, men när en tagit ut dom och jämför så blir skillnaderna tydliga. 

genderism

Publicerad 2013-08-12 12:14:00 i feminism, genus osv.,

 
När detta inlägg publiceras har hon en ledig dag. Så vi kanske är ute och badar, solar och äter glass. Håller hand, fnissar och ler väldigt mycket. Fast allra mest hånglar vi nog. Ungefär så lång tid det tar tills min knän viker sig, hjärtat bultar lite för snabbt och jag börjar känna av den där bekanta känslan av fjärilar i magen och sockerdricka i blodet. Så då pausar vi nog, flinar lite och fortsätter igen. 
 
Så ni kan ju läsa den här bilden, ta in vad som står. Och skulle det vara några frågor så lämna en kommentar. Jag vet inte hur många gånger jag använt begreppet sen jag först trillade över det. Vettigt och ymnigt förekommande. 

så jävla sant

Publicerad 2013-08-12 07:07:00 i kärlek,

 
Kickar igång veckan med ett vettigt citat. Om alla bara skulle fatta detta, så skulle världen vara en väldigt mycket bättre plats. Finns inte så mycket mer än så att tillägga. 

knipkulor för nybörjare!

Publicerad 2013-08-11 08:16:00 i Sex osv.,

 
Vi har alla sett det klassiska avsnittet när dom diskuterar det där med att knipa och knipkulor. Samantha gör det givetvis varje dag och har stenkoll. Medan dom andra har lite mindre koll. Eller knappt förstått hur det går till, hur en gör och varför? Är du lite i samma sits som Carrie, Miranda och Charlotte - kika då in på Oliver & Eva där ni hittar mina nybörjartips. Tryck här för att komma rätt! 

hbtq-böcker

Publicerad 2013-08-11 06:52:00 i Sex osv., böcker,

Som ni vet är Värmland och Karlstad i framkant när det kommer till hbtq-frågor, hivpreventiva frågor och saker som rör säkrare sex för unga. Sveriges bästa ställe. Dessutom, nu när jag hängt på deras bibliotek upptäckte jag att dom har gjort en hel lista med bara hbtq-böcker. Lagom till deras Pride som var i juli och som pepp för Stockholm Pride. Eller kanske främst för att bara lyfta fram vettig litteratur. 

 

Så tadaa, den bästa och längsta listan jag läst på länge! Dom i kursivt har jag läst, så jag så jäkla många att bocka av. 

 

Alexandersson, Eva – Fyrtio dagar i öknen, 1964

Barnes, Djuna – Nattens skogar (orginaltitel: Nightwoods), 1936

Bechdel, Alison – Are You My Mother?, 2012

Bechdel, Alison – Husfrid (orginaltitel: Fun home), 2006

Belge, Kathy – Queer: The ultimate LGBT guide for teens, 2011

Bondestam, Maja – Tvåkönad, 2010

Borgström, Eva – Den moderna homofobin, 2011

Bouraoui, Nina – Pojkflickan (originaltitel: Garçon manqué), 2000

Burchill, Julie – Sugar Rush, 2005

Chaimbers, Aidan – Dansa på min grav (originaltitel: Dance on my grave), 1982

Croall, Moa-Lina – Sen tar vi berlin, 2006

Eugenides, Jeffrey – Middlesex, 2002

Gardell, Jonas – Torka aldrig tårar utan handskar, 2012-2013

Gardell, Jonas – Passionsspelet, 1985

Gardell, Jonas – Oskuld och andra texter, 1998

Flodman, Malinda och Delilah, Helene – Stora sexboken – för tjejer som har sex med tjejer, 2010

Grimsdottir, Vigdis – Den älskades länder, 1991

Hamrud, Annika – Queerkids och deras föräldrar, 2005

Highsmith, Patricia – Carol (the price of salt), 1952

Hilton, Johan – No tears for queers, 2005

Hultman, Kristina – Undersökningen (originaltitel: When I woke up this morning I felt so gay), 2010

Irving, John – I en människa (originaltitel: In one person), 2012

July, Miranda – Ingen hör hemma här mer än du, 2007

Juslin, Emma – Frida och Frida, 2007

Kenrick, Joanna – Hemligt kär, 2010

Kolterjahn, Marika – I väntan på liv, 1999

Krane, Borghild – Følelsens forvirring, 1937

Lagerlöf, Selma – Du lär mig att bli fri

Le Guin, Ursula K – The left hand of darkness, 1969

Leopold, Linda – Faghag, 2007

Lindquist, Håkan – Om att samla frimärken, 2003

Lindquist, Håkan – Dröm att leva, 1996

Lodalen, Mian – Tiger, 2010

Lodalen, Mian – Smulklubbens skamlösa systrar, 2003

Lodalen, Mian – Trekant, 2005

Lundqvist, Jesper – Kivi ich monsterhund, 2012

Lundberg, Lotta – Färdas på en blick, 2001

Lundberg, Lotta – Att låta sig hända, 1998

Nilsson, Åsa – Dags att våga, 2005

Persson, Titti – Jag vet ingenting om dig, 2011

Sandhagen, Ingrid – En av dom, 2000

Selvadurai, Shyam – Funny Boy, 1994

Skåhlberg, Anette – Andra boken om prinsessan Kristalla

Skåhlberg, Anette – Kalle med klänning,

Skåhlberg, Anette – Kalle som lucia

Skåhlberg, Anette – Prinsessan Kristalla, 2008

Skåhlberg, Anette – Vem kan älska Ella?, 2009

Sundin, Lotta – Väntan på henne, 2011

Timgren, Katja – Det jag inte säger, 2004

Wahlin, Sanna – När jag letar efter Max, 2007

Wallin, Marie-Loiuse – Tovan, 1974

Waters, Sarah – Ficktjuven (originaltitel: Fingersmith), 2002

Waters, Sarah – Kyssa sammet (orginaltitel: Tipping the velvet), 1998

Waters, Sarah – Livstråden (originaltitel: Affinity), 1999

Winterson, Jeanette – Varför vara lycklig när du kan vara normal? (originaltitel: Why be happy when you could be normal?), 2011 el. 2012

Woolf,Virginia–Orlando, 1928

 

källa!

ett steg från matchande träningsoveraller

Publicerad 2013-08-10 22:58:00 i kärlek,

Jag trodde aldrig jag skulle befinna mig i en relation där jag är bekväm med att ha ett liknande plagg som en partner. Och här sitter jag och stormtrivs i en kycklinggul tröja medan hon bär en matt grå. 
 
- Fast mellan dessa och träningsoveraller väntar en tjocktröja med texten DYKE över bröstet. Måste bara komma på vem som gjort dom. Vet att pengarna går till välgörenhet? 

två påsar går ju också bra

Publicerad 2013-08-10 16:12:30 i kärlek,

Har upptäckt ett litet yttepytte fel i relationen, och jag blev så lättad. Ni vet när det känns som att allt bara är lite för bra för att vara sant. Och en tänker att något dumt kommer fan att ske. Ett lik kommer trilla ur någons garderob. Ett misstag kommer att göras. Vad fan som helst är på g. Eller så är det bara jag som är rookie inom detta område. Förmodligen det.

Men, igår hände följande:
1) vår romantiska cykeltur avbröts eftersom jag var för kort för att nå till sadeln. Dessutom var min kjol för kort vilket resulterade i att både strumpeband och trosor syntes. Vi gick således till restaurangen.

2) jag fick ett hår i salladen. Ungefär det äckligaste som kan ske. Och jag vet att en sväljer ca 20 om året via restaurangmat, och låt så vara. Men jag vill inte vara medveten om när det sker.

3) hon har usel godissmak. Verkligen min motsatta smak. Max tre sorter som synkar.

Och det är ju faktiskt inte svårare än att köpa varsin påse.

flytta in hos mig tack!

Publicerad 2013-08-09 15:21:04 i böcker,

Jag undrar hur jag kan ha missat dessa? En bok om feminism för unga kids, huvudkaraktären är 12! Så jävla peppigt, vettigt och behövligt. Den andra verkar vettig, intressant och viktig. Jag vill hitta nya favoriter bland hbtq-böcker. Läsa historiska verk med flator/bögar/transpersoner i centrum. Liksom komma bort från heterogeggan som den mesta litteraturen består av.

Känns som att höstens bokklubb med hbtq-tema kommer bli ett bra tillskott i min vardag. Hojta om du vill vara med!

den enda

Publicerad 2013-08-09 12:20:10 i kärlek,

Jag är inte riktigt säker på hur jag tänkte när denna bild togs. Jag blev nog fumlig av att vara i hennes närhet.


Och det händer några gånger per dag att jag kommer på att vi är ett par. Vid rätt tillfälle träffar jag den finaste, som jag dessutom klickar med. Det är för bra för att kunna vara logiskt. Fast kärlek är sällan det.

att träffa föräldrar

Publicerad 2013-08-08 16:09:00 i kärlek,

Räknar på fingrarna och inser att det var åtta år sen jag träffade någons föräldrar. ÅTTA ÅR! Det är en tredjedel av mitt liv. Och idag ska jag få träffa hennes familj. Herre. min. gud. 
 
Jag försöker tänka på att jag brukar gå hem hos föräldrar. Jag brukar se mina vänners päron som mina häng och det har hänt X antal gånger att jag hängt med föräldrarna medan kidsen varit borta. Kanske främst för att jag älskar att hänga över generationerna. Jag har så att säga extremt svårt för när folk ser min ålder och därmed väljer bort mig. Som att en inte kan prata/umgås/skratta för att en inte delar samma årtal. Löjligt. 
 
 
Men att träffa sin kärleks föräldrar. Det är något helt annat, något fint och stort. Ni kan väl bara hålla tummarna för att jag inte blir stressad, pratar om onödiga saker eller får för mig att stoppa in min egen knytnäve i munnen. (hände första gympalektionen på gymnasiet...)
 
Googla på "meeting the parents", 99% av bilderna föreställer vita, vackra, heteronormativa par. Och så denna. 
 
 

happy orgasmdag!

Publicerad 2013-08-08 12:59:33 i Sex osv.,

Jag kommer fira min på allra bästa sätt, genom att inleda en fem dagar lång kärleksresa till min flickvän.

Och jag tycker att det finns något rart över att ha en internationell orgasmdag. Klart orgasmer ska uppmärksammas, utvecklas, njutas av, multipliceras och explodera hos så många som möjligt! Såklart det behövs en internationell dag om ämnet. Fler orgasmer åt folket!

all over the place

Publicerad 2013-08-08 09:39:37 i kärlek,

Inleder morgonen med att snyfta till BB´s video där hen pratar om sitt bröllop. Steg två för dagen var att böla till slutet av Juno. Världen vore en bättre plats om alla såg filmen 3 gr i veckan. Känslorna är så att säga all over the place. Citat taget här
- jag trodde att jag inte kunde få plats med mer känslor i min lilla kropp. Så fel jag hade! 
 
 
Ska äta lunch med fantastiska Fridah och babbla bort några timmar. Som jag längtat! Därefter ska jag ta tåget snett/ner? till min flickvän. Åh, jag har blivit en såndär jobbig jävel som vill få in i varenda samtal att jag är upptagen och har en flickvän. Men vad fan kan jag göra? Hon är ju guld. 
 
 
 
ps. ska försöka producera annat än sockerdricka-dikter när jag befinner mig där. får se hur det går med det. bra inspo till ny bokidé får jag konstant när vi umgås i alla fall. 

kärlekskrank idiot

Publicerad 2013-08-07 21:12:00 i kärlek,

Det känns som att jag lär känna min pappa snäppet bättre när jag går igenom hans eminenta skivsamling. Denna vistelse på landet lyssnade jag på en skiva med det ungefärliga namnet: "kvinnor sjunger sånger" och jag föreställer mig hur han stått där på coop med skivan i handen och tänkt att  "ja visst kan kvinnor sjunga sånger! kvinnor kan minsann! den tar vi!", fina pappa, feministen. 
 
När denna låt spelades igår kom jag på mig själv att stanna upp och ta in varenda ord. Efter ett tag märkte jag hur jag hade knutit näven. Saknades bara att jag börjat ropa: SPRING DÅ! ROPA DÅ! DU VILL JU INTE BRYTA NU! ... osv. 
 
 
Och visst är det så, det går inte att glömma den en hållt kär. Jag har tänkt på det ungefär 17 gånger om dagen den senaste tiden. Hur vi människor öppnar upp hjärtat för någon och hur denna någon får en plats där. Visst kan kärleken dö och en går skilda vägar, men det där en gång delat finns ju kvar och begravs. För att till sist tappa sin betydelse.
 
På ett sätt har jag fått en annan bild av mina ex, som att dom befinner sig under ytan och jag vet att dom finns där. Men som att jag inte hör eller förstår vad det är vi en gång haft gemensamt. Hur vi kunde dela känslor och upplevelser är idag oklart, men att dom en gång funnits i mitt liv går inte att komma ifrån. Och det är helt ok. 
- Dom får gärna befinna sig där under ytan, tillhöra det förgångna. Så kan jag helhjärtat fokusera på det finaste som hänt. 

en bra start

Publicerad 2013-08-07 16:31:54 i kärlek,

”- vet du om att du tittar på mig som att du vore förälskad? jag gillar det.”
sa hon och log mot mig.
 
Jag minns inte vad jag svarade, men jag minns att jag tänkte att jag önskade att jag hade en tröja på mig eller i alla fall en bh på mig, vad fan som helst som kunde täcka min byst så att hon inte skulle se hur hårt hjärtat bankade i bröstkorgen på mig. Det dunkade så hårt att jag kunde höra det, eller om det var min puls strax under hakan som skapade dunket i mina öron. Och jag minns hur jag försökte le, som kaxigt? Hur en nu ler kaxigt? Speciellt när ens knän är som gelé och hjärtat inte kan sansa sig. Nej, om det var något jag inte var i just det ögonblicket så var det kaxig. Det jag istället var just då var lugn. Som att ha sprunget tusen mil, kommit fram till en mur och fattat att den när som helst kommer att rasa mitt framför mina ögon. Och det finns inget jag kan göra för att stoppa det. Jag kan bara stå kvar, se sten för sten falla och sen fortsätta springa mot något helt jävla nytt. Mot något jag aldrig tidigare, mött, sett, känt, upplevt. Visst har jag sprungit ned murar förut, men aldrig faktiskt förstått att det hänt eller känt i varenda nerv att det faktiskt sker. Jag har aldrig varit så medveten och närvarande om att det faktiskt hänt, som jag var just då. Det var som att hela min kropp förstod och att min hjärna sakta började ta in vad som höll på att hända. Hjärtat hade förstått det för länge sen, så klart.
 
Det kan ha varit så att jag blundade, tittade bort eller försökte göra något, vad som helst, för att du inte skulle fortsätta se in i mina ögon och se förälskelsen finnas där för dig. Men om jag tittade bort innebar det ju även att jag inte skulle kunna möta din blick. Och det var ju när jag gjorde det som något spann inuti mig och den där varma känslan spreds från någonstans i magen och ut i resten av kroppen.
 
 
Jag visste att jag hade fallit. Knockad, tiltad och nollad. Inte ens tolv timmar hade passerat sen jag kysste dig första gången, men vem fan kan bry sig om något banalt som tid när det handlar om kärlek? Jag hade trillat dit.

lyckligare nu

Publicerad 2013-08-07 11:18:59 i kärlek,

Det har funnits perioder i mitt liv då jag inte velat ta några foton på mig själv. Inte för att jag varit missnöjd med mitt utseende, tänkt på kak-kilon eller låtit medias missvisande syn på kroppar tränga in. Utan för att mina ögon avslöjar alla mina känslor. Under tiden jag var sjuk i Hepatit C finns det kanske max 10 bilder när jag låter blicken möta kameran. Dels för att jag föraktade mig själv för att mitt hår förändrades, men också för att ångesten syntes. Under tiden pappa blev sjukare försökte jag ta bilder på mig själv, men sorgen syntes i min blick och jag blev illa till mods av mina egna känslor. 
 
 
Den här bilden togs i lördags morrse. Det är hon som tagit den, vi har vaknat några timmar tidigare och jag håller på att prova klänningar inför Pride-paraden som vi ska se tillsammans med mina vänner. 
 
Och det var länge sen jag kunde titta på mig själv och känna av min egen lycka. Jag har ägnat flera timmar här ute på landet och funderat över detta, och känt den där fantastiska känslan av att vara lycklig på riktigt. Och det finns så otroligt många anledningar till min stora lycka! Om några veckor börjar skolan och jag har kommit in mina två förstahandsval. Jag är till 87% klar med körkortet. För lite mer än en vecka sen fick jag ett litet syskonbarn som mår bra. Alla mina vänner och syskon mår bra och är friska. Ingen i min närhet är sjuk. Tre av mina närmsta vänner kommer inom en månad att åter igen bo i Stockholm! Till hösten kommer jag vara med i ett projekt som bla RFSU är med och ordnar. Jag skriver regelbundet för Oliver & Eva. Dessutom kommer jag fortsätta att föreläsa och utbilda under hösten, båda för RFSU men även efter egen regim för Ung Inspiration, så jävla spännande. Planen är även att hinna med Göteborg, Rom, Yasuragi och kanske ännu en resa under höstens gråa månader. 
- och förmodligen den främsta anledningen till varför mina ögon gnistrar: jag har träffat kärleken. Någon som gör mig lugn och exalterad på samma gång. Som får mig att rodna, fnissa och vilja skriva dikter. En jag tänker på direkt när jag vaknar, saknar i sömnen och somnar med i telefonen om nätterna. Den bästa. 
 

byt ut boyfriend mot girlfriend ba

Publicerad 2013-08-06 19:36:27 i Sex osv., kärlek,

 Som jag tittat på denna bild, förmodligen timmar, och tänkt att jag vill uppleva exakt detta. Hannahs jakt på kärlek kan ibland upplevas på gränsen till bisarr och besatt, men det finns nog ingen som inte kan känna igen sig i denna karaktär. Och så många gånger som jag känt exakt så, att jag inte ens behövt ha titlarna med i leken, bara jag får vara med och uppleva det. För många känner ju att det där med titlarna är överskattade, i vägen eller bara överflödiga. Nu pirrar det i kroppen varje gång jag läser flickvän - oavsett om det är jag eller hon som skrivit det. Och jag börjar sakta men säkert inse att jag har det som Hannah efterlyser. Fast världens finaste flickvän istället för en simpel pojkvän. 

enligt Bibeln

Publicerad 2013-08-06 12:40:14 i feminism, genus osv.,

Jag har lite svårt för när människor drar in religion i diskussioner som handlar om hbtq-personers rättigheter. För jag kam aldrig säga mot en människas tolkning av sin tro. Jag tror på religionsfrihet. Men jag kan givetvis tycka att folk resonerar fel när de läser heliga skrifter av olika slag. Däremot kan jag aldrig hävda att någon känner fel. Och vem är jag att säga att en annan människa känner fel tro? När jag själv inte är troende.

Men denna människa, det blixtrar för mina ögon när hen uttalar sig. Och jag kan bara hoppas att hen kammar till sig.

vem förtjänar kärlek?

Publicerad 2013-08-05 19:50:29 i kärlek,

Sen jag började berätta för vänner och familj att jag träffat någon, på riktigt, så sa många samma sak: det förtjänar du! 
 
Och jag vet att alla menar väl, och mitt hjärta tickar till och värme sprids i min kropp. För visst fan förtjänar jag att vara lycklig, fnissig, glad, kåt och förälskad i den finaste på denna jord. Givetvis gör jag det.
- men jag kan inte låta bli att undra, vem förtjänar inte kärlek?
 
Är det dom där vita kränkta männen som sitter ensamma i sitt kök efter att deras fruar lämnat dom som Anton Abele beskrev skilsmässors baksida? Eller är det våldtäktspersoner, individer som utövar tortyr, mördare, personer som aktivt misshandlar och psykopater som inte förtjänar kärlek? För jag passar ju inte på någon av dessa beskrivningar, vilket gör att jag åter igen förtjänar kärlek. Eller är det dom där elaka, snåla, giriga och överjävliga människorna som ingen egentligen orkar umgås med. Eller om en varit ett as i tidigare relation men nu kammat till sig - är det då en individ förtjänar kärlek? 
 
Eller vad är det hos mig som gör att jag förtjänar kärlek? Är det några egenskaper jag har? Erfarenheter jag samlat på mig genom åren? Eller har jag passerat ett viss tidsspann sedan förra relationen för att det ska förtjänas? För det var ju ungefär 2 år och 4 månader sedan mitt hjärta bankade för en annan individ, ungefär samma tid som pappa blev sämre. Eller är det för att vi synkat så fantastiskt på så många plan som det resulterar i att vi förtjänar varandras kärlek? Jag vet inte, och jag blir inte klok på det. 
 
Eller så kanske det bara är som Natti sa: Alltså Caro, jag är din äldsta bästis och känner dig bäst av alla. Och jag har sett vilka jävla psykon du träffat tidigare. Så då kan jag faktiskt säga att du förtjänar att träffa någon som får dig att må bra, gör dig glad och tycker om dig. På dig stämmer det faktiskt att säga så. 
 
 

kvinnlig konst

Publicerad 2013-08-05 17:36:00 i feminism, genus osv.,

Jag har överlag väldigt svårt för när folk pratar om kvinnligt och manligt. För de är så normativt tänkande. Genusvetare älskar benämningarna feminint och maskulint eftersom det finns olika grader av dessa. Till skillnad från kvinnligt och manligt.

Oavsett vad en tycker, så skulle jag vilja börja samla på konst föreställande fittpersoner. Nakna, avklädda, påklädda, erotiska och provocerande bilder. Vackert, sexigt och gärna icke-normativa kroppar. Förslagsvis denna:

romantikern

Publicerad 2013-08-05 14:34:00 i kärlek,

E - Alltså dina ögon. Det är som att dom glittrar! Dom verkligen lyser!
C - Ja, men det är ju för att min pappa var tjuv...
E - Men, vad säger du nu?
C - Ja, du vet. Han tog några stjärnor och stoppade in dom i mina ögon...
E - Nu fattar jag ingenting. 
 
 
Hehe. Så himla romantisk är jag som pajar stämningen när hon ger mig en fin komplimang. Men ni fattar ju själva, vem hade bangat på att säga så? Det var ju öppet mål. Fast större delen av tiden är vi såhär söta. <3
 
 

typ fjorton

Publicerad 2013-08-05 11:56:00 i Sex osv.,

X - Är det ett sugmärke du har på halsen?
C - Haha ja, det råkade visst bli så... 
X - Åh, jag minns själv hur det var när jag var fjorton! 
C - Eh, fast jag är ju inte fjorton, jag har ju precis fyllt tjugofyra. 
X - Ja, juste. Men du fattar. Sådär ung.
 
Och om det är fjorton år som är gränsen för att få ha sugmärken, då kan jag gärna stanna vid den åldern på några plan. Sen tänker jag att det är lite skillnad på när vi hade sugmärkstävlingar och mamma tvingade mig att bära polotröja mitt i sommaren och hur Adrian tejpade Pippi-plåster över hela halsen. Och dom sugmärken som görs idag
 
 
Och det här med att olika former av smärta faktiskt kan upplevas som skönt under upphetsat tillstånd, är ett av mina favoritområden. Det kan vi ta lite senare. Hjärnan är magisk när det kommer till just detta kapitel. 
 

ni vill veta vart jag köpt min nya tröja

Publicerad 2013-08-05 08:47:00 i feminism, genus osv.,

- först kanske ni ser det översta ordet och tänker: vad kul att hon har gjort en Glee och skrivit på sin tröja vad hon identifierar sig som! och vad brun hon ser ut i den färgen!
- och sen kanske ni läser resten av orden och tänker: woho! HAPPY PRIDE!! heja!
- fast sen tänker ni nog steget längre och fattar att detta bara är en ball tröja som visserligen uppmärksammar och peppar hbtq-personer, och att Pride är en himla fin vecka. men att kampen faktiskt pågår varje dag, året om. 
 
såklart att ni tänkte så. puss!
 

finns det på Facebook så

Publicerad 2013-08-04 13:43:42 i kärlek,

Nu är det officiellt. Igår kväll blev vi tillsammans och nu lades det upp på fb. Och vi vet ju alla - står det på Facebook så är det på riktigt!

❤❤❤

efteråt...

Publicerad 2013-08-01 09:25:28 i böcker,

Jag har lite svårt för författare som inte kan konsten att skildra sex. Det är inte så att jag behöver en knullkavalkad i varje roman jag plöjer, även om det vore trevligt, men att bjuda upp till en liggscen - och sen hoppa till scenen då allt är "klart", varför?

Minns hur jag såg Denise Rudberg intervjua Camilla Läckberg, och Läckan fnissande förklarade hur avundsjuk hen var på att Rudan kunde skriva snaskiga sexscener, medan Läckans figurer "kröp ned under täcket och släckte lampan...". Och förklaringen till varför är för att Läckan inte skulle kunna se sin svärmor i ögonen annars.
- det är förmodligen därför jag aldrig kommer läsa en bok av Läckan.

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela