sexualupplysare och bokälskare

glans ollon

Publicerad 2012-10-31 22:21:35 i Sex osv.,

Gjorde precis ett quiz för kursen i Kalmar - könens anatomi med bara latinska termer. 
 
Och jag kunde mer än vad jag trodde själv, 26 av 30! Heja. 
 
Det är ju ord jag aldrig använder i min vardagliga vokabulär. När jag är och föreläser/utbildar eller är med Colour of Love så använder jag exakt samma ord som här på bloggen dvs - fitta, kuk, klitoris, klitoris olllon, anal, inre och yttre blygdläppar, mellangård, ollon, pung, svällkroppar, hårsäckar osv. Med Veckorevyn förekommer samma ordval plus penis och slida när det är den delen av fittan som jag skriver om. 
 
Det ligger sig inte för att jag skulle prata läkartermer när jag undervisar om kön eller pratar om säkrare sex-information. Men, det är ju trots allt väldigt bra att kunna vid medicinska texter eller dylikt. 
 
Fast jag tänker kring valet av ord som vid annan typ av högre studie än gymnasie - det kan till viss del bli lite larvigt? Som att det krävs ett "svårare" språk, i detta fall ett mer kliniskt språk för att skilja texterna från varandra och lyfta till olika akademiska nivåer. 
- men är det någon form av latin jag ska kunna så är det könens anatomiska delar som ligger mig närmast. 
 

tre bra saker som skett idag

Publicerad 2012-10-31 20:55:41 i min vardag,

1. Jag fick tillbaka en tur-krona i växel. Alltså, var det något pappa kunde så var det att samla på mynt, och han lärde mig "fakta" om mynt så fort tillfället gavs. En sak har fastnat för all framtid: till millenieskiftet skulle Kungen pryda ännu ett mynt, första tryckningen blev klar men hovet tyckte att Kungen såg alldeles för gammal ut. Hårfästet var för tunt och rynkorna för många... Sagt och gjort - de drog tillbaka hela upplagan. Förutom 300 som slank ut till verkligheten. 14 utav dom ligger hemma hos mig! HA! Och idag fick jag ännu ett till min samling :))))
 
 
2. Jag tackade nej till jobb idag. Kan låta som ett jävla lyxproblem, men för mig handlar problemet snarare om att jag gärna vill vara snäll, alltid ställa upp och helst jobba dygnet runt osv. Jag gillar känslan av att andra uppskattar mig och att folk tycker att jag är duktig... Jag är med andra ord världens bästa människa att anstalla pga vill alltid jobba. Men inte denna höst, jag övar på att "ta det lugnt" och ska därmed vara HELT LEDIG i två dagar. Ångesten dansar tango med glädjen över att jag lyckats tacka nej. 
 
3. Kylan har slagit till på riktigt och jag kan bära tjyvmässan inne som ute dygnet runt. Dock är jag så blek? Försöker intala mig att alla andra också är det... Samtidigt som jag googlar på resor till solen. Blir jag klar med tentorna i tid så far jag nog någonstans. 

att sörja förväntningarna som aldrig blev av.

Publicerad 2012-10-31 10:41:38 i Sex osv.,

Det finns saker i livet som en förväntas göra, och så finns det dom där planerna som en vill göra. Som en vill kunna bocka av. Stryka ett streck över och bara ha gjort. Sakerna en planerat sen barnsben, bett till gud om eller kanske blivit lärd att det ska ske, helst i en viss ordning. Och dom där händelserna som en bara tagit för givet ska ske. Som att ens liv går efter en viss plan där händelserna radar upp sig likt pärlor på ett halsband där allt flyter på. 
   Tills det sker en förändring, något som en inte kan styra över. Halsbandet spricker och pärlorna som en radat upp sprids och försvinner. Bubblan av förväntningar spricker och planerna raserar likt ett korthus. Och de där sakerna en bara tagit för givet och förlikat sig med går upp i rök. Poff! Livet tar en annan vändning och allt blir inte som en tänkt sig, nästan ingenting blir som en tänkt sig. 
 
Sakerna som skulle skett i en viss tidsordning kanske inte kommer ske alls, eller inte alls som en tänkt sig från början. Mallarna blir omöjliga att följa och illusionerna om framtiden får stanna vid att vara just en illusion. En framtid en förväntat sig rycks undan och ett stoft av förväntningar är allt som finns kvar. 
 
 
 
Det finns så mycket jag hade tänkt mig, som jag bara hade tagit med en axelryckning och bara förlitat mig på skulle ske. Så mycket som nu aldrig kommer ske. Men någonstans känns det ok än då. 97% av mig säger att det inte är ok men 3% säger att det kommer bli bra ändå. Det kommer bli bra, så bra det kan bli. 

detta tänker jag på just nu

Publicerad 2012-10-31 08:32:18 i min vardag,

 • har haft mitt tredje möte med sorgeterapeuten och vill analysera allt in i minsta detalj.
 • boka intensivkurs och ta körkort, helst igår
 • hitta en lämplig vecka och besöka Jennie i Berlin <3 <3 <3 
 • resa bort vart som helst och när som helst, helst på tisdag. 
 • jag har tentor som ska in nästa vecka, och tänkte ta tag i det redan denna vecka. Känns som jag är inne i bra plugg-fas och ska kötta böckerna i dagarna tre.
 • jag har 97 sidor kvar av Fifty, recension kommer inom kort! 
Ungefär så. 

kedjebrev om cancer

Publicerad 2012-10-30 07:40:47 i åsikter,

En gång för tre hundra år sen seglade en ensam sjöman, bla bla bla, nu är hans änka på jakt efter honom, skicka detta vidare till sju - annars kommer hon och tar dig... 
- sätt färgen på din bh i statusraden, så kan killarna gott klia sig i huvudet utan att fatta något om varför massa tjejer sätter upp färger i statusarna. Detta är för att uppmärksamma bröstcancern... 
 
Jag vet inte om det är jag som är efterbliven - men hur kan en "hemlig" kampanj där absolut inga pengar går till forskning om cancer hjälpa någon? 
 
Jag är överlag en arg person, men dessa kedjebrev gör mig fullkomligt rosenrasad. På vilket sätt hjälper det någon om jag sätter upp min bhfärg/europeiskt land/födelsemånad osv i en så kallad "hemlig kampanj" där bara "hälften av alla som använder fb ska fatta något, tihi". 
 
Att folk inte kan komma tillbaka från de döda vet jag - men denna typ av handling hjälper inte direkt i kampen mot cancer. Den skänker inte några pengar alls, och jag som aldrig skulle propsa för kapitalistiska handlingar - men är det något medicinsk forskning behöver så är det pengar. Sen kan folk göra hur många jävla hemliga kampanjer en död tisdag, men det får inte forskningen att gå runt. 
 
Sen flera år tillbaka hade pappa en tradition, han samlade mig och syrran så fick vi varsin hundring eller vad nu tio band kostade, sen fick vi sätta en vår egen jacka och resterande skulle vi ge bort till klasskompisar. När det blev dags för galan ringde pappa in och satte in en alldeles för stor summa med tanke på vad hans företag drog in. 
- två "enkla" handlingar som gjorde direkt skillnad. 
 
Gjorde inte om proceduren själv i år för att det skulle vara allt för mycket känslor kring det. Sätter istället in en viss summa om året till cancerfonden. 
 
ps. Nu har jag kommit så pass långt att jag anser att vi kan slopa dom där jävla rosa banden och bara sätta in pengarna direkt. Detsamma gäller det där med Globen, skit i att färga den rosa under rosa bandet-galan och skänk så mycket som möjligt direkt. Folk får ta med sig egna värmeljus och matsäck. Skit i all flärd, lyx och goodiebags - det är cancer som är syftet med galan. Inte att visa upp sig i den senaste gucci-klänningen osv. 

dagens genusskola

Publicerad 2012-10-29 10:53:00 i åsikter,

C - Hörni, nu såhär i Halloween-tider, visst funkar det att klä ut sig till vad som helst?
S - Hur menar du?
C - Alltså, visst kan en kille klä sig som prinsessa och en tjej som superhjälte, typ.
S - Ja. Såklart.
C - Hörde du också?
V - Ja såklart det är så.
S - Varför frågar du ens?
C - För att det finns pucko-vuxna som inte fattar sånt, och är dumma. Men ni fattar ju sånt, eller hur?
S - Ja, en tjej kan ju tex vara Svampbob.
C - Till exempel!
V - Men du är ju inte en sån vuxen!
C - Nej, det har du så rätt i. Och ni ungar fattar otroligt mycket. Sprid det vidare nu. 
 
 
Det jag älskar mest med mina små "lärostunder" är att dom här ungarna typ dumförklarar mig, det jag vill lära dom är saker som dom redan vet och blivit lärda. Dom kan detta! Mosters hjärta svämmar över av stolthet och kärlek. Och så finns det pucko-vuxna som nekar sina barn att klä ut sig till det dom vill, överträda könsrollerna och leka. Hur ska det kunna bli en värld när vi fortfarande har vuxna som är rädd för att se utanför normerna kring kön och genus? Kampen fortsätter. 
 
Kan vi inte ta och klona dom här kidsens genusmedvetenhet och överföra till världens alla vuxna, och kids för den delen med. Om två ungar under 10 kan detta, varför kan inte en vuxen klara av detta tankesätt?
 
 
ps. och nu syftar jag enbart på så kallade "utkläddningsstunder", mitt hjärta går i bitar när jag tänker på föräldrar som nekar sina barn helt att klä sig i "det andra könets" kläder oavsett om det är dags för utklädning eller inte. När ska alla bara få vara individer och som dom själv vill? 

söndag

Publicerad 2012-10-28 21:12:13 i min vardag,

Har haft den bästa söndagen på länge: sovmorgon, pizza, häng med storasyster och pepp inför morgondagen då jag ska hänga med trollen.

Jag är ledig hela nästa vecka, yes gott folk: jag ska ha höstlov.

Det är jag och garderobens maskot på bilden, 02.37 när alla gäster äntligen lämnat lokalen.

vi är alla objekt

Publicerad 2012-10-27 16:52:55 i Sex osv.,

Sminket sitter, jag använder hårspray för första gången på år och stayupsen sitter uppe tack vare svarta (!!) strumpebandshållare. Fick ett mindre utbrott på hm som inte har ett enda par vita strumpebandshållare? HM i skanstull är sämt... 
 
Det blir kväll nummer två som jag kommer gå klädd som "sexig sjuksköterska" och jag kan inte låta bli att göra det till ett experiment. 
 
 
För så här är det ju: vi är alla objekt. Oavsett vad vi gör eller ser ut så blir vi granskade i sömmarna, objektifierade, och jämförda med skeva och störda normer. Påfallande ofta kvinnor som även blir sexualiserade på ett dussin olika sätt påfallande ofta av män...
 
Gårdagen och denna kväll är jag med i leken utklädd till det normen klassar som "sexig sjuksköterska". Brösten är uppuschade, håret är fluffigt, röda läppar, vita knästrumpor, askort kjol - mycket av det som hamnar innanför normen för vad som klassas som "kvinnligt" och "sexigt" osv. 
 
Rapport kommer. 

Extra allt, tack!

Publicerad 2012-10-27 15:21:45 i Sex osv.,

Jag drar "klänningen" över huvudet. Drar lite till. Och lite till. Inser att det tar stopp. Om jag skulle råka andas lite för snabbt syns min troskant...
Med fejkad rak rygg springer jag ut till mina kollegor som hurrar och busvisslar. Vakterna ler.

Jag har aldrig känt mig mer avklädd än nu. Lösningen?

Jag införskaffade det ni ser på bilden, la till röda läppar och körde mantrat "jag har mindre kläder på stranden" om och om igen.

Jag ser det som att jag är en erfarenhet rikare.

denna helg

Publicerad 2012-10-27 11:43:23 i min vardag,

Jag kommer på mig själv med att sluddra pga sömnbrist. Jag är ju för i helvete student nu för tiden - jag är inte van vid långa pass och dubbla jobbpass på samma dag. Men denna helg blev det dubblet jobb, plugg, häng, lite lite lite sömn, syskonhäng och middag med fina Isabella och Karim. Minns inte ens sist jag var hemma? 
 
Lördag: jobba på Pocket Shop, inhandla i ren panik vita strumpeband, större trosor/shorts, äta, helst sova lite - och sen ikväll är det jag som är boss i garderoben på Erotikmässan! 
 
Det är när jag är där som jag saknar mitt gamla jobb. Garderobsjobb är så jävla kul. Jag hänger med fantastiskt gäng, skrattar konstant, vakterna är visserligen flörtiga men härliga. Och stämningen, det finns inget bättre. Det går inte att förklara, men för er som är på jakt efter jobb - hitta ett garderobsjobb. 
 
Kom dit! Det är kul, stämningen är bra och det finns en jäkla massa kul att inhandla, klämma, lukta och testa. Gå loss bland kläderna eller hänga med tjejerna som säljer dildos. Fantastiska människor. Eller varför inte göra en spontan tatuering? Har sett ungefär 7 st under denna helg... Eller häng med oss i garderoben, vi är roligast. 

snusk?

Publicerad 2012-10-26 11:50:00 i Sex osv.,

X 1 - Eh hej, vi vill gå in. Tack.
C - Åh vad kul! Absolut, här har du din bricka. 30 kr tack.
X 2 - Tycker du att vi är snuskiga som är här?
X 1 - Tycker du det?
C - Snuskiga? Alltså jag är ju också här... Eller hur tänker ni?
X 2 - Ja men att vi är här... Och ja, du vet, går in. 
X 1 - Ja! Du måste ju göra något helt annat i vanliga fall. Så tycker du att vi är snuskiga?
C - Jag skriver sexspalten i Veckorevyn i "vanliga fall" samt arbetar med säkrare sex-frågor. Så svar nej. L, tycker du att vi är snuskiga som är här?
L - Vi jobbar ju här, så nej. 
X 1 - Veckorevyn?! Wow!
X 2 - Åh vad bra! Kul! Men då går väl vi in då!
C - Ba kör nu! Ha så kul! 
 
 
Det är så blandade reaktioner vi kan få i garderoben. En del föreslår att vi själva ska gå upp på scenen... Eftersom vi är så vackra... Och snygga... Och sexiga... Då brukar jag låtsas att jag är döv och inte hör vad dom säger. Andra tror att vi inte vågar jobba därinne och därför jobbar ute i garderoben. Andra vågar knappt se en i ögonen när jag tar emot jackan. Och andra hänger mer med oss än inne på mässan. 
 
Och kanske det roligaste är när folk en känner kommer dit, med kanske en partner eller ett kompisgäng. Jag tycker bara sånt är kul, det tycker inte alltid gästen som jag känner. Krispig stämning i ett nötskal. 

erotikmässan

Publicerad 2012-10-26 10:34:09 i Sex osv.,

Äntligen är det dags för erotikmässan - och jag känner så mycket inför denna lilla helg. Å ena sidan älskar jag att det är öppet klimat kring sex, sexleksaker, piskor, dildos, porrfilmer och atmosfären osar att det är okej och kul med sex.
   Å andra sidan har jag fortfarande svårt för stripporna som ser ut som ca 14 år med decimeterhöga klackar, lika mycket smink på en kväll som jag har på ett år och att dom går klädda i princip ingenting... För att locka kunder till deras privata shower, peepshows osv. 
- fast det är ju vad jag ser som åskådare, jag vet inte hur eller varför dom är där. Det är bara hönsmamman inom mig som får hjärtsnörp. 
 
Men, jag kan som sagt inte veta. Så vi fokuserar på det jag tycker är positivt: kom dit! Gå loss bland dildos, utklädningskläderna, pierca dig i bröstvårtan eller skaffa hem lite saker att liva upp sexlivet med. Det finns något för alla. 
 
 
Och det jag kanske gillar mest: variationen. Hela jävla sverige finns representerat i denna lokal. Generationerna umgås och botaniserar bland stringtrosorna, äldre par går hand i hand och klämmer på lackkjolar, yngre gäng fnissar när de ser en strippa, ett gäng hetsar varandra till kompistatueringar, ett annat gäng köper "sexiga" outfits till halloween. Åldrar, sexuella läggningar, sexuella preferenser, kön, etnicitet - allt finns och alla hänger med alla. 
 
 

hen är en rättighet

Publicerad 2012-10-25 12:30:00 i Sex osv.,

Skulle gå och hämta en tröja, kommer tillbaka med målade läppar... Även om jag inte vill känna efter så börjar jag nog bli lite nervös. Ska hålla en redovisning om ett arbete jag gjorde i våras men missade att redovisa, så ska ta ikapp det idag, sisådär ett halvår senare. 
 
Uppgiften gick ut på att undersöka hur pass genusmedveten en klass var, vi fick välja mellan förskola-gymnasium. Jag återvände till mitt gamla gymnasium och hängde med en klass några timmar samt intervjua min gamla lärare. 
 
Tjoflöjt. Inte något genusmedvetet så långt ögat nådde, och det slutade med att min uppsats handlade om en människas rättighet att välja pronomen - helt själv. 
 
Det tycks verka enkelt och för vissa lite fånigt, men så länge vi har människor som ser sig ha rätten att bestämma vad andra människor är för kön eller vilket pronomen som "passar" och är "rätt" så fortsätter kampen. Vi har fortfarande människor som sätter kaffet i vrångstrupen så fort diskussionen om hen dyker upp, som tycker det är rena larvet med ett tredje pronomen och som börjar skämta om "men då behöver vi ju tre offentliga toaletter!!"... (alla tillfällen är tagna från mina släktmiddagar.) 
 
För det är en människas rättighet att själv välja sitt pronomen, det är bara jag själv som vet vem jag är och vad jag känner mig som. Varken staten, samhället eller någon annan har rätten att bestämma vem jag är. 
 
Så om jag väljer hon, hen, han, den, det, inget alls - det är mitt val. 
 
 
 
ps. när ni läser detta är jag i Uppsala och på g att redovisa, så håll tummarna för mig. 

munkavlen

Publicerad 2012-10-25 09:57:00 i Sex osv.,

Det är lätt att rycka på axlarna och tänka att "det där valet borta i staterna rör ju inte mig, vi har ju Reinfeldt och grabbarna som styr landet, så det är väl land för land. osv...
 
Fast det påverkar oss mer än vad vi kan tro, både i nutid och för kommande generationer. Det kanske är ett hav mellan oss och staterna - men deras beslut påverkar hela jorden. 
 
Jag fick i  förra veckan lära mig något som kallas "munkavle-taktiken", någon som känner igen det? Det är vad som händer när republikanerna får makten i staterna. I korta drag innebär det detta:
 
- alla hjälporganisationer som får pengar av usa får inte prata om eller utföra aborter
- preventivmedel sjunker med minst 50% i hjälpländer
- utbildad personal inom sjukvård och skola får inte prata om, informera eller hjälpa unga med sexualfrågor så som abort, preventivmedel osv. 
 
 
Jag som brinner för sexualpolitiska frågor känner ett hugg i magen och kan inte riktigt ta in detta. Dom bokstavligen sätter munkavle på alla som arbetar med sexualpolitiska frågor och stryper ekonomiska tillgångar som är till för att förhindra oönskad graviditet, könssjukdomar och kunskap kring sex-frågor. 
- det är skrämmande hur denna typ av politik får ske år 2012. 
 

you don´t own me

Publicerad 2012-10-25 08:08:29 i Sex osv.,

Jisses, såg den igår natt och kunde inte somna på ett bra tag. Jag bölade, skrattade, knöt nävarna och kände hur kroppen fylldes med pepp och adrenalin. Klicka på länken
- känn efter, lyssna på texten och titta på människorna som sjunger. Låten och dess budskap är magiskt och stärkande. 
 

hemfärd

Publicerad 2012-10-24 09:31:29 i njuta,

Robin mötte mig på stationen och vi köpte med oss Franks. När vi ätit klart hamnade vi på ämnet sorg, som vi satte kommatecken för med kall öl. Avslutningsvis: jag somnar på hans axel framför Intresseklubben.

Så jävla fin kväll och fina Robin. Det är få som kan få mig att gå balansgång mellan sorgen och asgarv.

Nu väntar ytterligare 3 ljuvliga timmar på snabbtåget hem. Och som alltid lyssnar jag på Klara Zimmergrens sommarprat.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/298154/images/2012/pic_508798d89606ee358b0bf155.jpg" class="image">

vaniljsex

Publicerad 2012-10-23 20:49:00 i Sex osv.,

Vi diskuterar Queer och Gayle Rubins klassiska cirkel kommer upp. (jag älskar den pga så jävla tydlig och bra för att lyfta normer kring sex.)

Vaniljsex, säger någon i gruppen. "Vad är det? Kan det ha något med ljus att göra?"

Eftersom alla utom jag såg ut som fågelholkar höll jag en kort föreläsning, som jag tror alla uppskattade. Till er tjänst!

tenta-pluggs-underhållning

Publicerad 2012-10-23 13:14:00 i plugg,

Alla som någon gång pluggat till en tenta vet att det krävs bra pausunderhållning. Kötta böckerna två timmar, pausa, skriva som fan, pausa, äta lite godis, gråta, kötta böckerna igen osv... Jag skriver som bäst på nätterna, så dagarna brukar jag ägna åt att läsa, dvs facebooka, twittra, läsa dåliga bloggar. 
 
Men denna höst kommer det bli ändring på det, mina kära systrar har tagit en sväng förbi Ullared och jag hade gjort en liten beställning. Så lämpligt att jag ska in med två stora arbeten innan vecka 45 och sen ha en fantastisk danskväll med Ernst fredagen den 9e. Är redan pepp på dans, så måste klara alla uppgifter.
 
Detta är min kommande sysselsättning mellan tentapluggandet:
 
 
1) Skilda Världar, förmodligen det bästa som har hänt i serieväg. 
2) Alla med koll vet att julkalendrar är bäst, oslagbart bäst. Går att se året om.
3) Disney, finns det något bättre? (en av få saker jag vägrar se på med genusbrillorna på...)
4) Sist men inte minst, älskade älskade Karl-Bertil. Borde finnas i varje hem.

3 h och 10 min

Publicerad 2012-10-23 11:18:24 i min vardag,

Med hjärtat i halsgropen hann jag susa förbi chefen samt köpa en stor latte med extra shot. Det är som taget ut valfri amerikansk film när de känner igen ens kaffevanor...

Solen skiner, det finns inga barn i min vagn och jag har flera ljuvliga timmar framför mig. Nöjesläsning, filosofi, dagboksskrivning eller bara roa mig med att titta på allt jag åker förbi.
(Känns som taget ur en klyschig reklam.)

Dessutom fick jag nyss världens bästa och peppigaste mail.

mot trollhättan!

Publicerad 2012-10-23 10:07:13 i min vardag, plugg,

 
Om jag är pepp? Det är dags för min andra resa mot Trollhättan och kursen Barn och ungdomars sexualitet, vi ska prata om en av mina favoritböcker Vad är Queer av Fanny Ambjörnsson. Så det kan bara bli succé. Dessutom ska jag få tillbringa natten hos Robin, fina älskade Robin. 
 
Resten av veckan:
ons - åter till Stockholm, monsterplugga
tors - till Uppsala och redovisa en sak jag missade i vår annars får jag inte G... Årets första semla med Isabella + första kvällen på Erotikmässan
fre - lunch med Emily, PS-jobb, ännu en natt på Erotikmässan
lör - PS-jobb, monsterpass på Erotikmässan
sön - myshäng med syskonen på landet
 
Ska bland allt jobb helst hinna med att plugga, träna, sova och ta det lugnt. Hehe, det kommer jag ju lyckas med. 

till företaget Actic.

Publicerad 2012-10-23 07:37:21 i min vardag,

God morgon!
 
Jag vet inte hur ni sköter er reklamutdelning och urval kring kunder - men det skulle nog underlätta för alla om ni inte skickade reklam till människor som inte längre är vid liv.
Det blir så att säga ganska svårt att locka till sig kunder som är sedan år döda och begravda.
 
 
Jag heter Carolina Wikbro Carlén och min pappa hette Ulf Carlén - han dog 4 oktober 2011. För flera år sen hade han en inneboende som hette Peter Urban Qversebo, jag har vid upprepade tillfällen fått hem brev från Skatteverket som bekräftar Qvarsebos bortfall. Detta var ingen människa jag kände, men jag pratade senast år 2011 med Skatteverket som registrerade att han är död. 
 
Det är jag som är skriven på denna lägenhet, Skebokvarnsvägen 293 124 53 Bandhagen, sedan flera år tillbaka.
 
 
Jag vet inte om du/ni har varit med om att någon som står er nära dör. Jag var 22 år när min pappa dog. Då vill inte jag vara med om att jag ett år senare får hem reklam i hans namn. Ni kan väl ta några minuter och försöka sätta er in i min sits. Att komma hem från jobbet, gå igenom dagens skörd av post och finna ett brev i min döda pappas namn. 
 
 
Jag förväntar mig en bra ursäkt till varför detta har hänt. //Carolina Wikbro Carlén

non smoking generation, igen

Publicerad 2012-10-22 13:21:00 i party-larty,

Det jag tycker är mest skrämmande är hur tobaksbolagen jobbar stenhårt för att locka till sig unga att börja röka/snusa - påverkar, indoktrinerar och gör sitt yttersta för att få så många som möjligt att börja röka. Och det lyckas. Gång på gång igen. De fixar skojiga smaker, snygga förpackningar som matchar puderdosan och på film och i böcker romantiseras rökning som något sexigt, hett, passionerat eller snyggt. 
 
Anledningen till att jag inte kommer röka igen? 
- att det är farligt och innehåller 40 olika cancerframkallande medel visste jag innan... Utöver det en jävla massa gift och medel som bokstavligen tar sönder saker i min kropp visste jag också... 
   Men det som fick mig att ändra min inställning är barnen. Det är barn runt om i världen som plockas ur skolan, blir utan utbildning och kunskap som att läsa och skriva - som arbetar med tobaksplantagen. Och den vetskapen river sår i min själ. 
 
 
Dessutom har ni väl hört den där gamla porr-myten? Att folk med fitta som röker för mycket får missfärgade blygdläppar. Går tydligen att se om en spanar riktigt koncentrerat in i fittan under många porrfilmer, då ska det gå att se en gråare ton... Huruvida det är sant eller inte kan jag inte avgöra. Dock vet jag att blygdläppar överlag ofta färgas mörkt röda vid upphetsat tillstånd då de blodfylls och erigerar. 
- så för er som inte vill riskera att få gråa blygdläppar, eller cancer eller fortsätta ta barn ur skolor - sluta rök.
 
 
Avslutningsvis: detta var kakbuffén vi blev bjudna på innan. Jag var i sjunde himlen! 

vad är queer?

Publicerad 2012-10-22 12:21:05 i Sex osv.,

Har nöjet att för tredje gången läsa Vad är Queer av Fanny Ambjörnsson som skoluppgift. Tror det blir fjärde eller femte gången jag läser den nu, och den blir bara bättre och bättre. Den går igenom allt som har med queer att göra - från sexualpolitiska frågor till historik, hetereonormen och hbt-världen. Det jag gillar mest med den är att språket är hanterbart vilket gör att den går att läsa utan uppslagsverk eller bekymmersrynkor. 
 
Har du inte läst den än och undrar fortfarande vad queer kan vara? Läs, tänk, och bli snäppet klokare. 
 

om hivprevention

Publicerad 2012-10-22 11:09:11 i Sex osv.,

Jag ägnade förmiddagens pw åt att ventilera tankar kring hivprevention med mig själv. Vad är det som gör att det är just detta jag brinner för? Vad vill jag med hivprevention? I vilken del av världen vill jag börja? Och hur? 
 
Kommer hem och ser att fina Emil Eriksson Rissve har skrivit en fantastisk text om hur hivprevention har gått till och till viss del än idag fungerar här i Sverige. Hen diskuterar smittskyddslagen och dess påverkan på hiv-positiva. Att det har passerat 30 år sen hiv kom till Sverige vet nog de allra flesta i och med Jonas Gardells fantastiska triologi diskuteras flitigt, men vi har fortfarande långt kvar.  
 
Läs Emils viktiga text om hur lagen ser ut för hivpositiva och vad det kan ge för resultat. Klicka här så kommer ni direkt till hens text.  
 
 
 
Jag kommer aldrig tro på skräckpropaganda och det finns fortfarande mycket kvar att diskutera kring hivprevention, smittskyddslagen och ansvar kring könssjukdomar. Denna artikel är en bra början på en större debatt. 

non smoking generation

Publicerad 2012-10-22 07:39:00 i åsikter,

 
Gårdagens samtal har lagt sig längs ryggraden och det som främst fastnat hos mig är hur Non Smoking Generation inte är emot rökarna i sig utan vänder sig mot tobaksbolagen och arbetar mot dom. Jag har av någon anledning trott att dom var emot allt som hade med rökning att göra... 
 
Men efter igår har jag fattat hur det ligger till och jag kommer förmodligen aldrig mer röra en cigg. 
 
Jag har fortfarande inte smält hur små små barn tas ur skolan för att arbeta med tobaksplantage, hur tobaksföretagen styr med järnhand och utnyttjar fattiga familjer, att tobaksrelaterade skador kostar 30 miljarder årligen i Sverige, hur snusföretag sponsrade hockeylag för att få fler folk att börja snusa, att snusdosor färgas rosa och blommiga för att locka till sig tjejer,  osv.

bitchkram

Publicerad 2012-10-21 18:16:10 i Sex osv.,

Innan jag entrar min plugg-ö med en kopp choklad måste jag bara berätta om den bästa filmen som visas på bio just nu: Bitchkram. 
 
Jag gick dit själv med hopp om att få skratta bort någon timme, kanske känna igen någon dum tonårsgrej. Jo tack, jag skrattade högst av alla och bölade ljudligt. Jag har nog aldrig sett något bättre? Den väcker så otroligt mycket känslor och jag växlade mellan att hålla för ögonen av pinsamheter och hålla för hjärtat pga all ångest som filmen visade. 
 
Se den. Det kommer hagla priser över den.
 
 
ps. detta ska även vara "den nya Fucking åmål", dvs tjejerna i filmen blir kära osv. 

non smoking generation

Publicerad 2012-10-21 12:14:00 i party-larty,

Förmiddagen kommer ägnas åt mingel som Skugge & Co håller i. Det är Non Smoking Generation som ska hålla ett samtal/diskussion - jag kommer vara på plats med älskade Ellen som är i Stockholm en vecka framöver. 
 
Det där med rökning, jag har växt upp med att hata det, hackat på alla i min närhet så fort ciggen plockas fram, moder som vänner, jag har hackat och hojtat om cancer så fort tillfälet ges... 
- nu som tjugotre år feströker jag när fyllan slagit till eller hemma på balkongen när ångesten kommer. Men rädslan för cancer och andra sjukdomar ekar ständigt i bakhuvudet när jag själv röker. 
 
Hoppas att jag kommer bli snäppet klokare efter denna dag och kanske mediterar istället för att plocka fram asken? Och på krogen får jag väl hångla eller dansa istället för att häcka ute på rökrutan?
 
 
denna pepp över att Ellen är i stan? Ska bli så jävla jävla fint att äntligen ses live <3 

medan gwyneth sjunger

Publicerad 2012-10-21 09:55:13 i min vardag,

Vad heter du? 
Carolina Ebba Rebecka Wikbro Carlén

Har du några piercingar? Elva hål i öronen och en piercing i bröstvårtan. Ville följa mina idoler som liten och pierca mig lite här och där i ansiktet, är idag nöjd med att mina föräldrar hotade med döden om jag gick emot deras gemensamma regel. 

Vill du ha några fler piercingar? 14åringen inom mig kommer alltid vilja ha i underläppen, men 23åringen betackar sig.

Är du vän med någon nu som du egentligen vill bryta kontakten med? Nej. Jag har svårt med den typen av relationer. Visst att vänskap kan gå till bekantskap och växla mellan åren. Men ha kvar folk som jag egentligen inte vill känna längre känns onödigt. 

Har du snackat skit bakom ryggen på en vän? Ja. Som yngre tillhörde det standard och det gick knappt en rast utan att det skedde. Idag sker det sällan. Jag tar hellre saker direkt, via mail. Hehe. 

Har någon i din familj gjort något riktigt kriminellt? Skulle väl vara att skjuta ett djur utan att registrera det? Kört för fort med bilen/skotern? Droger och mord? Nja, sånt sysslar vi inte med. 

Vem i din klass umgås du helst med hemma? Jag går träffar mina klasser så sällan, men jag har hunnit bli vän med några som jag hoppas kunna hänga med lite då och då. Från förr har jag kvar Liga 126 och HT + Ellen. Bara guldkornen från bägge klasser. Och Moa från genus! 

Har du snott en väns pojk/flickvän? Ja. Eller kurskamrats snarare. 

Hade du kunnat göra det? Inget jag planerar att upprepa. 

Vem av dina vänner litar du mest på? Alla. Skulle inte kunna vara vän med någon jag inte litade på. Kanske ytligt bekant, men inte nära vän. 

Är dina föräldrar skilda? Yes, för ca miljoner år sen. 

Väljer du dina vänner framför din pojk/flickvän? Jag vill aldrig bli en sån som tar partnern före vänner pga det är sämt. Har gjort det en gång och det kommer inte hända igen. Jag tror inte på att värdera relationer på det sättet att någon måste vara allra närmast. Mina vänner har gigantisk plats och en kärlek skulle nog inte rucka på det. 

Trivs du i din klass? Ja, dom gånger jag hinner träffa dom är det stimulerande för hjärnan. 

Vem är bäst, mamma eller pappa? Båda är bäst.

Vad är ditt favoritband? Spice Girls. Utan tvekan. Kommer betala störd summa när dom drar ut på sin återföreningsturne sen. 

Vem är din favoritartist? Håkan Hellström.

Vilken är den senaste låten som fastnat i ditt huvud? If you wanna be happy for the rest of your life. Fantastisk.

Hur många har du haft sex med? Hahaha, det krävs minst tre tequilashots för att jag ska säga den summan. Fler än en och färre än 100. 

Hur gammal var du när du blev av med oskulden? Hatar den formuleringen, det finns ingen skuld när det kommer till sex. Och jag har inte blivit av med något, det är ingen vante som tappats bort. Får rysningar av denna fråga. 

Har du tagit någons oskuld? Skuld hit och skuld dit. Klarar inte av denna fråga heller. Men jag skulle tippa på ett nej.

Favoritfärg? Röd, på alla sätt och vis.

Favoritmat? Fiskgryta med hemmagjord aioli. Oslagbart. 

Bästa vän? Jag har en drös med bästa vänner, är så jävla duktig på att hitta dom bästa, eller om dom hittat mig? Hur som, dom är bäst. 

En sån dag

Publicerad 2012-10-20 17:21:52 i min vardag,

Ibland kommer dom där dagarna då en helst av allt vill kubba mitt i ett jobbpass, planka på Arlanda express, köpa en biljett till "valfritt varmt ställe tack" och sen ba njuta bort en vecka eller två...

Jag valde alternativ två: gick loss inne i matbutiken och köpte både grejer till julbak samt tryffel, överdoserade melontvål i duschen och har nu lagt fram de fyra böcker jag ska växla mellan innan Anna är hemma.

Det fungerar också, alternativ ett kör jag på i november.

intelligens

Publicerad 2012-10-20 14:31:29 i åsikter,

Jag har alltid fått höra att jag är intelligent, sen jag lärde mig läsa som sexåring har det varit ett begrepp jag fått höra av familj, släkt, lärare och diverse människor. Och jag har aldrig sagt emot, men jag alltid undrat över vad intelligens är? Hur mäts det? Och varför ska det ens mätas?
 
Jag gjorde något IQ-test som 14 år men avbröt efter halva då jag inte ens fattade frågorna. Det handlade om att klicka i rätt form av följd-figur. Typ figur A, B och C ser ut så här, vilken är D.
- jag fattade inte ett dugg... Min logiska sida är försvinnande liten. 
 
Vilket gjorde att jag inte riktigt kunde hantera titeln som "intelligent" när jag knappt klarar ett jävla kub-test. 
 
 
Detta har även gjort att jag förmodligen aldrig kommer göra högskoleprovet, speciellt inte efter att de ändrade stadgarna för männens skull vilket ledde till att de tog bort språkdel och la till ännu mer matte... 
- detta pga de märkte att män överlag är bättre på matte än språk, och att kvinnor överlag hade bättre resultat... Så de blev ju såklart tvunga att göra om proven. För män kan ju inte få sämre än kvinnor, det går ju inte...
 
 
Hur som, jag är väldigt fascinerad över de tillvägagångssätt det idag finns att mäta intelligens och kunskapsmängd. 
 
Och en kollega berättade precis om olika test som gjorts på just kunskapstest/intelligenstest - att när personerna innan fått fylla i kön så har resultatet sjunkit bland kvinnorna på mattedelen...
- vilket förmodligen hänger ihop med den bild vi har av människor att män är bättre på matte än kvinnor. Och att de kvinnor som då gjorde testet medvetet eller undermedvetet tänkte på detta och därmed presterade sämre. 
 
Detsamma hände när europeiska amerikaner och asiatiska amerikaner fick fylla i etniskt ursprung. Dom som klassade sig som europeiska amerikaner fick sämre än de asiatiska amerikanerna.
- vilket då förmodligen hänger ihop med att asiater ses som mattegenier. 
 
Fascinerande va? Hur mycket människor påverkas av normer, föreställningar, fördomar och förväntningar. Skrämmande och fascinerande. 

ship to gaza

Publicerad 2012-10-20 14:08:25 i åsikter,

Läser på DN´s hemsida att skeppet Estelle har israeliska militärer ombord, som klev ombord på internationellt vatten. Dom har rätt att göra det för att gå igenom lasten och undersöka. Skeppet skulle ha anlänt Gaza nu i eftermiddag med olika varor till befolkningen vid Gazaremsan. 
 
Får allt bekräftat på facebook då jag känner två som är ombord på skeppet. 
 
 
När en känner folk som faktiskt är med och kämpar för denna fantastiska sak, så blir det både extra intensivt och lite utomkroppskänsla då en inte vet vad militärerna kan ta sig till. Förra gången år 2010 var det 9 som dog. 
 
 
Jag bara hoppas att skeppet får segla i hamn, lämna ifrån sig varorna, återvända hemåt i säkerhet - och att vi kommer ett steg närmre ett fritt Gaza. Det arbete som dom gör är fantastiskt och beundransvärt. Skulle jag vara mer påläst och kunnig inom ämnet skulle jag inte tveka en sekund att segla med. 
 

chasing pirates

Publicerad 2012-10-20 06:31:31 i min vardag,

Hur snabbt kan en kropp glömma att den en gång jobbat heltid? Jag drog ner på PS-pass i början av sept, från 6-7 till 2-4, förutom denna vecka då det blev 6, och det känns inte som jag gör annat än hänger i balsalen? Jag har nog varit mer timmar där än hemma hos mig själv. 
 
Hur hann jag göra saker förut? Sov jag aldrig? Jag vet inte hur det gick runt då, vet bara att jag aldrig vill tillbaka till dom rutinerna. 
 
Nästa vecka ska gå i lugnets tecken. Jag ska bara ha ett pass, svänga förbi Trollhättan samt ta några pass på Erotikmässan. Utöver det ska jag plugga, hångla och läsa. Och dricka öl. Ska nog göra detsamma ikväll. 
 
Avslutar med en bild, sökte på unicorns in the bible och fick fram denna. Bibeln hörrni, sicka grejer.
 

Ännu en?

Publicerad 2012-10-19 12:52:33 i Sex osv.,

Jag håller tummarna för att denna bok är lite peppande och klok.

Men efter att ha läst baksidan känns det som att detta bara är ännu en historia om ung kvinna som är så himla kåt och knullar runt - men som självklart har massa ångest... Bla bla bla osv.

Jag tror omslaget ska få en att tänka på sperma? Jag gör iaf det. Boken heter "Det känns konstigt att vakna i sin egen säng" av Sophie Adolfsson.

personalfesten

Publicerad 2012-10-19 10:49:36 i party-larty,

Jag är så glad att jag hann smita hem innan snacket om efterfester drog igång. Grupptryck måste ju vara som värst på fyllan? Det blev en kväll fylld med väldigt mycket drinkbiljetter, dans, fantastisk mat och häng med roligt folk.
 
Jag hade Mathias Engdahl som bordsherre och vi pratade mycket om Bonniers makt över media-sverige, Pocket Shops framtid och hur viktigt det är de små oberoende bokförlagen finns kvar och får plats. Riktigt intressant samtal, och det var kul att få svar på funderingar och åsikter direkt - istället för att läsa någon intervju eller dylikt.
 
Här har vi den fantastiska goodiebagen - jag lyckades skramla ihop tre pers till en bokcirkel inatt, så vi ska börja med Henemark på studs. Nu måste jag se någon form av julkalender och komma till liv. Hej!
 

personalfest

Publicerad 2012-10-18 18:41:19 i party-larty,

Sist vi hade personalfest så bar jag och Anna dessa skor... Ikväll blir det nog inte lika vilt, inte när det kommer till sko-val i alla fall. Hela firman ska samlas och fira sommaren - kan bara bli succé. Dels för att personalfest alltid är lite extra pirrigt, och dels för att vi alla peppat inför festen sedan ca maj.
 
 
Så pepp pepp!
 

myttan

Publicerad 2012-10-18 05:06:17 i Sex osv.,

Aleks twittrade om att han tjuvlyssnat på några unga som använde "myttan" som förmodat täckord för klamydia. Typ:
- Jag har fått myttan i muttan. osv.
 
(Iofs aldrig något jag skulle säga då jag inte är ett fan av ordet muttan istället för fittan...)
 
 
Men jag tänker att det är väl bra att unga snackar om könssjukdomar, och låt oss använd kodord, färger och beskrivningar -  så länge det pratas om det! Nu är ju visserligen myttan ganska lätt att lista ut vad det handlar om, men om folk är mer bekväma med myttan istället för klamydia så tycker jag att det bara är bra. 
 
 
Påminner lite om när jag gick på högstadiet och hur jag och mina vänner pratade om "Jens" istället för mens... Och hur vi fnissade oss blåa över det. Vi hade nämligen en lärare som hette detsamma. Men på något sätt var det enklare och betydligt mycket roligare att snacka mens på rasten när vi fick benämna det som "den där satans Jens!!". 
 
Det gäller kanske fler saker här i livet, att det kan vara enklare att prata om ett ämne än just själva ämnet, eller klä in det i omskrivningar för att inte gå direkt på, eller ibland är det ju bara skönare att använda kodord. Utifall att tex. någon okänd på bussen skulle tjuvlyssna på en...

Fifty shades of vad?

Publicerad 2012-10-17 17:50:45 i Sex osv.,

Hittar ett deffat ex och jag tar det som ett tecken. Nu är det kanske på tiden att jag tar tag i denna bok?

Vad har jag att vänta:
- kasst språk
- en våpig oskuld
- en dominant man
- mängder med sex

Recension kommer.

killkväll ute på Lidingö

Publicerad 2012-10-17 12:28:00 i Sex osv.,

Jag och Aleks hade äran att komma till en fritidsgård ute på Lidingö under deras "killkväll". Kvällen började med häng, gigantiska hamburgare - sen kunde vår workshop dra igång. Det var ca 20 pers i åldrarna 13-19 (ledare ej inräknat) och vi hann med normer kring sex, heteronormen, vad är sex?, lustanatomi, "sex-pyramiden", kondomskola och lite STI-snack. 
 
Gruppen var fantastisk, visst att det var lite fniss och pill på mobiler, men överlag gick diskussionerna bra och de lät varandra prata till punkt. Jävligt fin kväll. 
 
 
1) Aleks som peppar innan vi drog igång
2) Skylten dom gjort inför vår ankomst, hur jävla fin är den inte? Jag blev och är fortfarande rörd. 
3) En fitta som Aleks ritade upp medan jag pratade. Mitt nästa mål i livet är att också kunna rita så.

veckans plugg

Publicerad 2012-10-17 10:52:00 i Sex osv.,

Tänkte att jag skulle sammanfatta lite vad som sker denna vecka, dels för att ni kan hänga med på all nyförvärad kunskap jag trycker i mig veckovis, och dels för att jag kan gå in här och dubbelkolla de gånger om dagen jag får hjärnsläpp.
 • Trollis: lilla ort utanför Göteborg som jag bara passerat en gång hitills. Ska hänga där två tisdagar i rad inom kort. Gick miste om en föreläsning om "hur du håller föreläsning för unga" igår. Lustigt nog var jag ju iväg och gjorde detsamma, så jag missade det för att jag gjorde det själv... Fick även min tenta idag - ska skriva om "äkta hermafroditism"... Frågor på det? (JAA!! Vi återkommer till det sen.)
 • Kalmar: denna vecka går vi igenom hormoner? Vad är skillnaden på "kvinnligt" och manligt" hormon och hur är de uppbyggda? Så jävla intressant. Kanske inte just att de benämns som kvinnligt och manligt och som två motpoler... Utan hur de påverkar kroppen osv. 
 • Umeå: Vi tragglar vidare på en uppgift om hur det går att förebygga grooming som lärare och hur den typen av situation ska handskas, det är så mycket att tänka på kring tystnadsplikt/anmälningsplikt/ tro på eleven osv. Lika intressant som det är svårt.
 • Luleå: Ska tydligen bara ha en bok på hela kursen. Så min plan är nog att införskaffa pennor och block. Tänker att det kanske är nu jag lär mig rita fittor och kukar - på riktigt! Kursen kommer ju ändå att handla om både genus och design, då vore det väl lämpligt med lite fitt-ritningar? Ja!
Det bästa med att läsa många små kurser på helt olika skolor är att mitt kunskapsspektra blir större och omfånget på min kunskapsmängd blir gigantiskt. Jag får plocka russinen ur ett dussin kakor och lära mig mycket av allt. Jag tror inte att en människa någonsin kan bli fullärd. 

design och engelska

Publicerad 2012-10-17 09:13:59 i Sex osv.,

Jag fick för mig att jag var rastlös någon gång förra veckan. Alla kurser är visserligen igång, men alla är på 50% eller 25% - så det är främst folk som redan jobbar heltid som läser dom, lite som jag gjorde förra terminen "på skoj". Så jag tog ett extra varv på antagning.se, klickade i lite kurser och igår fick jag veta att jag blivit antagen till ännu en kurs. 
 
Design, gender and aesthics. 
 
 
Jag sökte på genus och vet inte riktigt hur jag hamnade på denna kurs. Eftersom jag inte kan något om design, eftersom jag absolut inte kan rita och får panik-ont i magen av bara tanken, eftersom jag blir GLAD om någon kan se vad jag skrivit... 
 
Men jag tänker att det kommer bli en väldigt stor utmaning. Dels för att det handlar om design, och dels för att allt är på engelska. Men det står i anvisningen att "du behöver inte rita om du inte vill" och "du får skriva på svenska om du hellre vill". Så det verkar ju lovande.
 
 
Vad kursen går ut på: se hur genus påverkat och ständigt påverkar design, hur allt från möbelform till val av färg styrs av manligt och kvinnligt. Genus och jämställdhet - hur de påverkar formgivning och estetik. 
 

let's kick it!

Publicerad 2012-10-16 18:20:17 i njuta,

Pepp pepp pepp!

Ps. Älskar Nova fritidsklubb, gulligaste gänget jag stött på på länge :))))

deadline

Publicerad 2012-10-16 15:50:59 i Sex osv.,

Jisses, i går fick jag datum för deadline för ett helt år framöver - och nu hade jag precis oktober månads lämning till Veckorevyn. Och bland det bästa med att ha skrivit för tidningen så länge (?) är att jag hittat ett flyt. Språket sitter, jag vet hur jag ska formulera mig för att inkludera och få ut som mycket fakta och pepp som möjligt. 
 
Och frågorna, jag älskar mina läsare. Ni är så jävla fina, kloka, intressanta och bäst. Tack! 
 

p-a-r-t-n-e-r,

Publicerad 2012-10-16 14:24:06 i Sex osv.,

Det kan inte vara så himla svårt att säga partner istället för pojkvän? Visst, det handlar om att se utanför ramarna och inte ta för givet att varenda människa en träffar är heterosexuell. Och det kanske kan vara en omställning för vissa? Och visst, en person kanske tycker att en person som en möter "ser ut att vara heterosexuell" - men människor får fan lära sig att dra sina fördomar att varv till i hjärnan, reflektera och sen yttra sig. 
 
Jämförde orden för mig själv, både i hjärnan och muntligt
 
pojk-vän
part-ner
 
och jag är ingen expert, men det är väl bara två stavelser på bägge dessa ord? Så då kan det ju knappast vara så att det är svårare att formulera det ena ordet än det andra. Utan då återkommer vi till att folk går i sin heteronormativa bubbla och förutsätter att alla de träffar också hänger i samma bubbla - och de som då inte hänger i heterobubblan blir "avvikare", "normbrytare", "en sån där" osv. 
 
 
Snälla fina människor - tänk er för en extra gång, reflektera över hur ni ser på människor och lägg in partner på repeat i er vokabulär. För jag kanske inte blev kränkt, men det finns folk som tar jävligt illa vid sig, och det är så enkelt att undvika genom att använda det inkluderande ordet partner. 

denna dagen, ett liv

Publicerad 2012-10-16 08:40:51 i njuta,

Står utanför en port som ligger på en av gissningsvis Stockholms längsta gator. Förhållningsreglerna är: ring inte på för tidigt och inte för sent, utan lämplig tid. Känns som att jag drabbats av Aspergers? Hur många minuter innan utsatt tid är lämplig?

hösten är räddad

Publicerad 2012-10-15 23:20:38 i njuta,

Hann med en långlunch tillsammans med Jenni och Fredrik, en lunch som utöver god mat innehöll trolleri...
- kommer inom en snar framtid visas på Lattjo Lajban.

Fick följa med en sväng till deras kontor och blev som vanligt bortskämd med böcker. Lind & Co's utgivning är fantastisk, och jag älskar deras under-förlag X-Story.

Ska inleda denna pärla nu, sägs slå Fiftys med milakliv.

utbildning på g

Publicerad 2012-10-15 11:50:08 i Sex osv.,

I morgon händer något riktigt kul - jag och Aleks ska ut till en fritidsgård på Lidingö och hålla i en två timmar lång workshop tillsammans med en killgrupp. Vi vet visserligen inte hur många som kommer vara där, vi vet bara att det är killar som går på denna fritidsgård. 
 
Vi kommer främst att prata om normer, lustanatomi och säkrare sex. Det ska bli så fantastiskt kul! Sist vi var ute och höll i en workshop var förra våren? Så det ska bli kul att få komma ut på fältet igen. 
 

hen

Publicerad 2012-10-15 10:40:49 i Sex osv.,

Och jag har fortfarande så svårt för människor som är emot hen. Det går inte in i min hjärna hur en kan vara emot ett pronomen som inkluderar. För mig går det inte ihop hur en person kan bli upprörd för att en annan människa vill ha ett pronomen utöver hon eller han. Eller inte se möjligheten i att skriva ut hen när det rör person som en inte vet könet på - där följdfrågan alltid är: varför låter vi kön ha så stor plats i vårt samhälle. 
 
Hen gör inte alla könslösa som så många är rädda för. 
 
Hen inkluderar och är ett pronomen som ska ha lika mycket respekt som hon och han. 
 
 

världens bästa köttfärslimpa

Publicerad 2012-10-14 17:18:05 i njuta,

Har haft en lika fantastisk som fullspäckad helg, och det kommer ta några dagar att smälta alla diskussioner och ämnen som ventilerats.

Ägnar eftermiddagen och kvällen åt taco-häng och mys med liga 126 samt denna köttfärslimpa, världens finaste!

bra start på dagen

Publicerad 2012-10-14 08:32:29 i min vardag,

Den första bilden gör mig glad, föreställer fantastiska Emil som tar ett varv runt den gigantiska frukost-buffén. Den andra bilden föreställer mig, som tydligen knappt passerar 15års-gränsen efter för få timmars sömn...

Helt sjukt? Med smink kan jag ibland låtsas att jag skulle kunna vara 87a eller iaf 88a, men denna bild? Typ 96a? Eller vad det nu blir.

COL-helg

Publicerad 2012-10-12 16:17:48 i min vardag,

Efter en svettig språngmasch är vi nu på väg mot någonstans utanför Nacka. Det är dags för utvärderingshelg med Colour of love. En helg fullsmockad med diskussioner, övningar, planering, fika, skratt och mysigt häng.

Jag och Fredrik är pepp!

att känna sig hemma

Publicerad 2012-10-12 13:54:00 i Sex osv.,

Gårdagen var fanastisk, jag och min klasskompis pratade bort fyra timmar på ett kick och lektionen var underbar. Föreläsaren var så intresserad av ämnet, inkluderande och inspirerande. Jag älskar när föreläsare bjuder in elever till samtal och diskussion. 
Vi hann även med en snabb undersökning med mentometerknappar och sen diskussioner i tvärgrupper. Tre timmar gick på en kvart och jag hade kunnat vara kvar i minst två timmar. 
 
 
Och en av de bästa sakerna med denna kurs är att jag är någon i detta sammanhang. Jag ses för min kunnighet och jag blir inbjuden att prata och tycka till. Min kunskap har ett värde och jag ses som en kunnig. Någon som kan och någon vars röst räknas. 
 
Till skillnad från i andra sammanhang där jag lätt kan bli den där skojiga sexexperten, partytricket eller hon som får ta emot alla "pinsamma" frågor efter tre snabba öl...
- visst, jag älskar dessa roller också, men i skolan blir jag sedd på ett helt annat sätt. 
 
Det handlar väl om att hitta sin nisch och hitta andra människor med samma nisch. Hitta sin hobby, sitt område eller yrkesinriktning. Och jag har hittat min! 
 

jag gillar paket

Publicerad 2012-10-12 12:39:05 i min vardag,

Ni som känner mig vet att jag kan fira min födelsedag sisådär fem gånger per år, och det är något fint och visserligen till viss del väldigt materialistiskt med paket. Men jag tycker om processen att packa, iaf när det kommer från någon/något jag tycker om. Speciellt när det är inslaget i brunt papper.
 
 
Och speciellt när det en bok av Jonathan Tropper! Jag fick hans första bok år 2010 och läste andra boken 2011, och bägge är fantastiska. Som jag har längtat efter denna! Tusen tack fina Gilla Böcker

sexuell hälsa/ohälsa

Publicerad 2012-10-11 16:47:00 i Sex osv.,

Jag tycker det är så fascinerande hur människor kan koppla olika, som att vi har i uppgift att skriva om sexuell hälsa/ohälsa i min kurs i sexologi i Kalmar - och när jag läser de andra kursmedlemmarnas titlar på uppsatserna så är det så stort område som täcks, just pga vi tänker så olika. 
 
När jag ser sexuell hälsa tänker jag: orgasm, njutning, lust, att känna sin kropp, dildos, rätten till sin egen kropp, preventivmedel osv.
 
När jag ser sexuell ohälsa tänker jag: tvång, våldtäkt, mödradödlighet, sexuell våld, barnbrudar, könsstympning, okunskap om preventivmedel, könssjukdomar osv. 
 
Och det är så häftigt att se hur olika vi tänkt och det kommer bli intressant att höra på allas presentationer. Vi har alla olika utbildningar, bakgrundskunskaper kring ämnet sexologi och olika anledningar till varför vi går just denna kurs. Det är berrikande med så olika infallsvinklar, speciellt när vi får möjlighet att dela med oss av våra tankar och kunskap.
 

skoltillfälle nummer två

Publicerad 2012-10-11 11:35:23 i Sex osv., plugg,

 
Om en liten stund väntar ungefär fem timmars bilresa till Kalmar och det är dags för min andra lektion i Kalmar. Det är dags för vår första redovisning, och för första gången ska jag få prata om något jag faktiskt bryr mig om, ett ämne jag brinner för och en text jag är nöjd med. Till skillnad från alla måsten under gymnasiet där vi pratade om allt från kalksten till taiga och döda konstnärer - detta är ämnen som berör mig och som jag kan. 
 
Får väl hoppas att alla andra redovisningar gett mig kunskap nog att kunna prata om saker jag tycker är intressant. Håll tummarna för mig!

mitt möööööte,

Publicerad 2012-10-11 11:12:00 i Sex osv.,

 
Det är helt fantastiskt och galet att jag skrivit för Veckorevyn i snart ett år, jag har inte det exakta datumet men det var i oktober jag fick samtalet av Linda Öhrn och sen fick jag börja strax efter det. Mötet igår var så himla fint och jag är förbannat tacksam över att få jobba med en tidning som lyssnar på mig som skribent. Vi gick igenom ordval och jag fick benämna ord som jag är bekväm med och ord som jag aldrig skulle tolerera. Hur häftigt är inte det att jag får vara med och tycka till? 
 
Fick höra av en annan skribent som skriver för en helt annan tidning att hen ens aldrig ens fått tycka till om något ändrades eller redigerades bort - och här sitter jag med min redaktör och redaktionschefen och får tycka till. Det är så jävla fint och jag är stolt över att vara en del av Veckorevyn. 

girl power!

Publicerad 2012-10-11 09:57:12 i åsikter,

Detta kan vara mitt livs bästa köp. Den må vara från barnavdelningen, men det kvittar. Jag älskar den och kommer nöta den strimlor. Det behövs inget mer än denna mening, och jag kommer nog aldrig avvika från detta budskap. 
 
Fan, ibland kan jag bli så trött på kvinnor som rackar ner på andra kvinnor - när vi ändå lever i ett patriarkat där kvinnor ständigt trycks ner och förminskas av män, lagar, ekonomiska förutsättningar, traditioner, kulturer, normer och förbestämda åsikter - kan vi väl i alla falla se till att pusha och hjälpa varandra så mycket som möjligt? Eller hur, girl power!

en påse lösgodis och kunskap som aldrig tog slut.

Publicerad 2012-10-10 22:40:29 i kärlek,

Vid de mest banala tillfällen dyker minnen om honom upp, och en så enkel sak som att köpa godis kan bli en resa bland minnena av honom. 
 
P - Nu ska jag lära er en sak här tjejer, lyssna nu. När ni handlar lösgodis så handlar det om att bara välja de lätta sorterna. Skumtomtar, chokladsvampar, kokosprickar, dom där nallarna osv.
C och S - Jaha?
P - Ja, ni ser ju själva priset där, och det blir dyrare ju tyngre godis ni tar. Så, nu plockar vi av dom lätta sakerna. På det sättet får vi ju mer godis för pengarna. Hänger ni med? Ni förstår det är ju samma sak när jag och Lasse ska köpa material. Tar vi den typen plåt som kostar X mycket, så kanske det finns ett annat material som kostar mycket mindre, fast det kanske inte är det materialet vi kan bygga med. Så då går det ju inte... Nej, nu plockar vi. 
 
 
Han hade förmågan att ständigt vilja lära mig saker, det kunde vara allt från vem som sjöng en viss låt på radion till hur det egentligen går till när en väg asfalteras eller hur whisky lagras. Han ville lära mig nya saker hela tiden, oavsett om jag var intresserad eller inte av ämnet så skulle han ständigt lära mig. Jag vet inte hur många middagar ute på landet som blivit avbrutna för att han skulle gå iväg och hämta fågelboken med gula pärmar, så att vi alla kunde få se bild på de fåglar vi kunde höra. Skulle vi vara på landet flera dagar i sträck hände det att boken helt enkelt fick ligga framme, redo att användas. 
- när jag själv hade frågor kring saker som han inte visste svaret på bytte han antingen ämnet, svarade på något helt annat eller bad mig att fråga mamma istället, för då var det hennes ansvar att lära mig saker inom just det området. 
 
Och det var inte bara mig han ville lära saker, utan jag tror att det var en stor del av hans personlighet. Speciellt om det blev en liten stunds tystnad, då var han direkt igång och berättade något som han hade läst om i Vetenskapens värld, hört på radion eller bara något han ville få sagt. Han var en informatör och upplysare inom väldigt många ämnen. 
 
 
 
älskade jävla fina pappa, det är inte ens någon idé att jag försöker förklara hur saknad du är. Grattis på födelsedagen, jag lovar att besöka graven så fort stenen är på plats. 

Efter-peppen

Publicerad 2012-10-10 16:15:43 i min vardag,

Mötet gick asbra, dom är så himla fina på VeckoRevyn! Är helt mjuk i knäna efter fina ord och peppande diskussioner.

Firar med en lyxgåva till mig själv, samt någon form av efterrätt. Tex juice föreslog Anna.

mööööte

Publicerad 2012-10-10 14:37:55 i min vardag,

Klockan 15.00 ska jag ha ett möte med min fina redaktör Angelica på VeckoRevyn. I alla "karriärsböcker för kvinnor" har jag läst att rött läppstift är ett säkert kort. Så håll tummarna för mig!

Farmor, pappa är på tv.

Publicerad 2012-10-10 10:46:22 i min vardag,

Fick sms igår från Malin om att pappa var på tv. Jag som aldrig kollar på tv har inte ens kabelsladden i, när allt var fixat hann jag se hur Martin Timell vinkade hej då från hans verkstad. Det var under säsong 11 som Martin och gänget bestämde sig för att bygga ett hus från grunden - pappa blev takansvarig. 
 
Under hela inspelningstiden fick jag höra historier om Martins matvanor, Martins kläder, vad Martin pratade om och det var Martin hit och Martin dit. För er som undrar så kan jag avslöja att Martin äter sushi till lunch, varje dag. Eller såshi som pappa uttalade... Och det fanns en period i vårt liv där vi oroade oss över Martins matvanor...
 
Och jag minns en kväll hemma hos dom, vi hade ätit middag och satt och halvsov i varsin del av soffan när han byter kanal och Äntligen Hemmas signaturmelodi drar igång.
 
P - Nä, alltså nu tycker jag att dom får ta och lägga av!
C - Vadå, vilka dom? Martin?
P - Ja, ska det inte räcka snart? Hur många säsonger kan dom hålla på med?
C - Tja, tills dom dör? Eller jag vet inte?
P - Du, jag ska berätta en sak för dig, det fanns en sak som Martin ville göra mest av allt. Och det var att bygga ett hus från grunden. Och nu är det gjort. Då kan han lika gärna dra sig tillbaka. 
C - Du menar det huset som du var med och byggde, dom avsnitten där du var med?
P - Ja precis. Han behöver inte göra mer än så. Han har nått toppen.
C - Med dig som plåtslagare.
P - Ja precis. Det räcker nu. 
 
Jävla fina pappa, idag hade du fyllt 63 år. 
 

det vackraste

Publicerad 2012-10-09 23:18:01 i kärlek,

B - Vet du inte ens vart du är nu?
R - Nej, inte egentligen.
B - Vet du vart du ska då?
R - Nej, vet du?
B - Nej. Ska vi gå dit tillsammans?
 
 
Det där ögonblicket när en tittar in i en främlings ögon och förstår att det händer nu, det är på riktigt och att det är kärlek som skapas - det är det vackraste jag vet. 

och jag sjunger falskt till Agnetha Fältskogs soloplatta.

Publicerad 2012-10-09 13:47:39 i min vardag,

Jag inser mina begränsningar, mailar läraren och min klasskompis, skriver av mig i en lång text som jag kanske kommer publicera. Tar en cigg och gråter över saknaden och över att jag känner mig värdelös som planerar att banga på en redovisning. Kramar copacabana och gråter till Björn Skifs. Söker på sorg och tar in sorgen ännu ett steg till i min vardag. Jag planerar att äta något men kommer bara på mozzarella. Jag köper två plagg på lindex som kommer hamna i högen över oanvända kläder. Ringer Ernst och snyftar, vi pratar sorg och jag känner hjärtat slå lugnare slag. Jag ler mot kassapersonalen och köper allt och lite utöver det till kvällens middag, köper exakt allt utom just våffelsmeten. Upptäcker det när jag packar varorna och skrattar åt det med Ernst. Vi kommer överrens om att detta är världens sämsta dag och jag förbannar sorgen för kanske trettiosjätte gången denna tisdag. Jag går in på kicks och trängs med medelålders damer, vi är alla på jakt efter en förändring. Tillsammans med en ur personalen velar vi mellan koppar och mahogny, jämför med förpackningarnas instruktioner och håller upp mot vårt eget hår. Vi kommer överrens om en färg och personalen säger med glad och trygg röst att "det kommer i alla fall inte bli mörkbrunt". Jag ringer Ernst igen medan jag för andra gången går in i affären, denna gång för att köpa den sista pusselbiten till middagen, våffelsmeten. Jag deklarerar att denna dag från och med detta ögonblick enbart ska bli bättre, för nu har jag minsann köpt mig en hårfärg. Så här ska förändringens vindar svepa förbi. När vi lägger på har det slutat regna, solen tittar fram och en barnfamilj bråkar på Ernst buss. Och för femte gången på rad lysnar jag på låten och sjunger med, högt och falskt. 

nej tack till homosexuella

Publicerad 2012-10-09 10:40:33 i Sex osv.,

Det är den nionde oktober år 2012, en grupp vid namn Nej tack till homosexuella existerar nu på facebook. Gruppen skapades i lördags och har just nu femtio medlemmar. 
 
Min första tanke är att det är två uttråkade trettonåringar någonstans i Sverige, förmodligen en småstad, som skapat denna grupp i brist på annat att göra. Som att valet stod mellan att skapa denna grupp eller att palla äpplen hos grannen. 
- fast det är med smärtsam insikt som jag inser att det kan vara exakt vilken jävla idiot som helst i kanske medelåldern som står bakom gruppen. Vem vet?
 
 
Oavsett vem eller vilka som skapat gruppen, så här gör ni för att anmäla. Ju fler anmälningar desto bättre.
 
1) Gå in på gruppens sida
2) Tryck på den lilla muttern bredvid meddelande-knappen. 
3) Välj anmäl sida
4) Sen kan du klicka i om sidan är om dig eller en vän, eller om den trakasserar dig eller en vän
5) Eller välja anledning till varför du vill anmäla sidan, förslagsvis Hatiskt innehåll och sen välja Riktar sig till ett visst kön eller grupp med en viss sexuell läggning
6) Därefter är det valfritt att skriva något till gruppen för att förklara anmälningen, eller så är det bara att skicka iväg anmälningen. 
 
 
Bara det att Facebook själva skapat en flik för just "riktar sig till ett visst kön eller grupp med en viss sexuell läggning" tyder på att det knappast är ovanligt med hatiska grupper, och då med riktning sexuella läggningar utöver heteronormen. Lika sorgligt som smärtsam att inse hur långt kvar vi har. 

det positiva svaret

Publicerad 2012-10-09 09:49:24 i Sex osv.,

Jag vet inte hur många hivtest jag gjort, jag minns bara att jag var med i någon global undersökning kring hepatit c-positiva och deras förmodade positiva hiv-status. Då jag inte visste hur jag hade fått hepatiten kunde jag lika gärna vara med i undersökningen och visa att även unga icke-knarkande tjejer kunde ha sjukdomen. I det skedet spelade inte ett blodprov hit eller dit ingen roll. 
 
Och ungefär någon gång i månaden fick jag papper på att min hiv-status var negativ. 
 
 
Jag har aldrig varit i den sitsen att jag fått hem ett brev från smittskyddsinstitutet om att jag måste dit och testa mitt blod, och jag har aldrig upplevt misstro från den som tar mitt prov om att jag förmodligen är smittad. Att personen jag möter har förutfattade meningar om att jag tillhör "riskgruppen" och att jag fått den sjukdomen för att jag själv slarvat med kondom eller tagit knark med fel sorts spruta. 
 
Jag har istället möts med en annan form av misstro, läkarna har lyft på ögonbrynen och frågat om jag kanske gått vilse? Jag minns deras ögon som läst av min kropp, min ålder, mina rosiga äppelkinder och mitt "friska" utseende. Hur de skrockat lite och sagt att "ja, vi kan väl ta ett test och kolla så att allt står rätt till", detta efter att de skrockat över att jag råkat "dra på mig den där hepatiten av någon outgrundlig anledning"...
 
 
Ibland undrar jag hur lång tid det kommer ta innan läkare och sjukvårdspersonal en gång för alla förstår att alla sjukdomar inte går att se på utsidan, och ser bortom sin statistik och mallar över hur en frisk/sjuk person kan se ut. För hur ska stigman och fördomarna försvinna i samhällen runt om i världen, om inte ens ansvariga läkare ser bortom sina föreställningar och fördomar?
 
 
Just nu lyssnar jag på Andreas Lundstedts sommarprat från 2010. Det kan vara det bästa jag hört. 

hjärtklappning

Publicerad 2012-10-08 22:28:51 i min vardag,

Jag har fått tre sovplatser i Kalmar, och alla tre har nu dragits tillbaka. Jag får lite bad feeling över det, men främst blir jag stressad. Så pass stressad att jag känner hjärtats lite för hårda slag, klumpen i magen som växer och tårar som bränner i halsen. Jag är nog inne i en slags fas där stress inte får existera. Jag är inte gjord av den typen av virke för det just nu.

Längtar hem till min spikmatta, tända ljus och någon skrattgaranterad serie.

gay litteratur

Publicerad 2012-10-08 11:55:41 i Sex osv.,

Sitter och försöker komma på författare som aktivt skildrar homosexuella och bisexuella i sina böcker. Rent spontant kan jag inte komma på en enda bok där bisexualitet skildras? Visst finns det gott om karaktärer där personerna är heterosexuella men ska vara lite "vilda och galna" genom att typ hångla upp någon av samma kön som en själv... 
 
Men efter att ha tagit en snabb vända i min igen bokhylla kan jag hitta dessa författare som på ett eller annat vis skrivit om homosexuellas kärlek, sex, liv, vardag och upplevelser.  
 • mian lodalen
 • louise boije af gennäs
 • sofia nordin
 • sofi oksanen
 • sarah waters
 • birgitta stenberg
 • karin boye
Varför det kan vara intressant och bra att läsa om homosexuella? Främst för att det kan vara så jävla tråkigt att bara och enbart läsa om heteros. Sen kan det vara peppande och stöttande att läsa om saker en själv kan känna igen sig i som icke-hetero. Men det ska tilläggas, att ja - det saknas fortfarande extremt mycket bra litteratur om och med icke-heteros.

att plugga sexologi

Publicerad 2012-10-08 11:18:00 i Sex osv., plugg,

Nu har en månad passerat av höstens plugg, och för er som undrar vad en blivande sexolog läser så kommer en kort sammanfattning av det jag hitills gått igenom. Ena kursen går under beteendevetenskap och andra går under psykologi. 
 
Sexologi - barn och ungdomar: Där har vi hitills gått igenom hur biologiska kön bildas, pubertetsutveckling, tvetydig könsbildning och barns sexualitet. Könens anatomi med inriktning på funktion, utformning och uppbyggnad. 
- ska skriva en kortare text med inriktning på barns sexualitet som första seminariumuppgift. Just nu finns det en bok om ämnet som kom ut under 1980-talet. Det är så att säga att relativt outforskat område, främst med anledningen att vem "vågar" forska om barn och sexualitet utan att bli anklagad för pedofili? 
 
Sexologi och samlevnad: Könens anatomi (och där gick vi igenom samma sak som andra kursen, har samma kursbok till bägge kurser), neurosexologi, heterosexualitet och heteronormen, sexualhälsa ur globalt perspektiv. 
- första uppgiften handlade om heteronormen och hur jag påverkas av den, andra om hur män könsstympade/opererade om kvinnors kön och livmoder under 1800-talet i Sverige, och nu ska jag göra en fördjupning i sexualhälsa. 
 
Just sexualhälsa ur ett globalt perspektiv är det jag allra helst vill jobba med. Det handlar om så olika saker världen över och behoven, kunskapsmängden, ekonomiska förutsättningar och rättigheter skiljer offantligt beroende på vart i världen en befinner sig. Oerhört spännande. 
 
Unga, sex och internet: Vad gör unga på nätet och varför? Grooming, pedofili och hebofilier på nätet, grupptryck, viljan om att bli sedd, att sälja sig över nätet, vuxna människors ansvar och roller kring unga människors nyttjande av internet.
Vi har främst satt oss in i olika "roller" som tex lärare, fritidspedagog, föräldrar, syskon - och sen läst olika fall där barn och unga blivit utsatta för olika brott över/med hjälp av internet. Hur skolor kan hjälpa till och visa stöd, hur föräldrar ska handskas med sina barn och internet, hur olika instutioner samarbetar när sexualbrott sker med hjälp av internet. 
 
Otroligt spännande kurs då jag själv tillhör generationen som växt upp med dator i hemmet och lever i den typen av samhälle där internet har en offantligt stor roll i människans vardag. Visst att jag främst vill träffa och informera unga face to face, men det handlar också om att ha förståelse för och kunskap kring hur viktigt internatanvänding är för många unga. 
 
 
Alla dessa kurser berör ämnet sexologi, ibland korsas föreläsningarna och det blir samma information från flera håll - men för det mesta skiljer det sig och blir ett bra kompliment till varandra. Det är värt att lära sig tre olika skolwebbar och ha tre inloggningar i huvudet, med tanke på hur mycket kunskap jag får från de olika kurserna. 
 

strukturerad måndag

Publicerad 2012-10-08 09:49:06 i min vardag,

Tidig uppstigning, 45 min pw, fiberhavregrynsgröt, veckoplanering, plugg, att-göra-listor, osv. 
 
Visst känns det som att måndagen är en slags wannabe-nystart, som att vi varje vecka får en ny chans att börja om på nytt, glömma gamla vanor, slänga lördagsgodiset och plocka fram morötterna. Skapa listor att bocka av allt eftersom och kicka igång livet på nytt...
- Jag är väldigt glad att jag inte är den typen av människa. Jag är mest glad om jag minns vilken dag det är. Och listor att bocka av kan jag göra vilken dag i veckan som helst, samt sortera upp böckerna efter ämnen. 
 

ht forever

Publicerad 2012-10-07 21:14:10 i kärlek,

Skratt, mat, godis, bröllopsplanering, Torshälla, THG-minnen, pyjamasparty, frukost i timmar - så kan helgen sammanfattas.

Och jag kan fortfarande bli blödig när jag tänker på hur vi lärde känna varandra första veckan på gymnasiet, och än idag är vänner. Så jävla fint ❤

Roadtrip!

Publicerad 2012-10-06 15:20:54 i resor,

Nu är vi på väg mot Torshälla! Ett dygn med dom bästa i konstant sockerrus.

moderna barnprogram

Publicerad 2012-10-05 20:17:57 i åsikter,

Positivt:
- David är kär i Morgan och ska fråga chans. David kompis uppmuntrar och peppar, dom snackar kärlek och hur fint det är att vara kär! ---> kids + puckade vuxna fattar att all kärlek är bra kärlek och att en får vara kär i vem en vill.

- programledaren vill ha en orkester, men är själv i studion. Fäster olika instrument på kroppen och blir en enKVINNorkester. ---> tror inte att så många barn hängde med på utbytet av "manna" mot "kvinn" men kanske några föräldrar gjorde det och höll en kort föreläsning om hur det svenska språket påverkats av patriarkatet?!

Negativt:
En klass ska göra fint och "tjejerna" får plocka blommor och "killarna" får hålla sig undan...
---> skiten var dubbad och jag missade från vilket land det kom från. Tar för givet att den typen av program inte skulle skapas 2012 i Sverige!

dagens topplista

Publicerad 2012-10-05 16:54:00 i njuta,

 • Vakna upp bland vita stela lakan med fluffiga kuddar. Det finns kuddar överallt och jag kan ligga över hela sängen i alla olika riktningar. Dessutom utan sällskap som stör. 
 • Pappas pengar. Programmet går under kategorin "barn", men det passar alla med bra humor. Det är geniala Erik Haag som är med och skriver det. In och se på svt play.
 • Sjunga väldigt högt och falskt till gamla Disneylåtar och minnas varje ord.
 • Vara osminkad. Ibland kommer jag på mig själv att inte ens förstå varför jag sminkar mig, alla dessa jävla uteseende/kvinnonormer. Kanske borde sluta med sånt.
 • Varm choklad med vispgrädde, det kommer bli höstens drog. 
 • Att jag ska få hänga med tre av världens smartaste människor, vars gemensamma nämnare är att de hängt i min systers livmoder under 9 månader. 
 • Att helgen ska tillbringas i Torshälla med HT! Vi ska planera bröllop, fira, fnissa, hänga och äta. 

Bra hångelmusik

Publicerad 2012-10-05 16:50:15 i Sex osv.,

Gick igenom min gamla skivsamling nu i veckan och hittade Keanes skiva, tror det är deras första - den med svartvitt omslag. Har lyssnat på den nu i två dagar och inser att dom gör den ultimata hångelmusiken.

Och ni vet den sortens hångel som bara är hångel, ingen genväg för att få ligga fortare eller förspel för att mjuka upp blodkärlen. Utan hångel bara för att det är så förbannat fint att hångla med någon som en kanske tycker om, eller med någon som bara råkar vara bra på det.

fredag morgon

Publicerad 2012-10-05 10:42:00 i min vardag,

Efter att jag kommit hem från kyrkogården startade jag ett HP-maraton och såg de fyra sista filmerna i ett svep. Och det var när femte karaktären dog som jag insåg att tårarna för dagen tagit slut, och den lättnaden? Det är en känsla av befrielse när en släpper taget om sorgen och låter alla känslor skölja genom kroppen tills det tar slut för stunden. Somnade efter att HP segrat över mörkrets herre en gång för alla.
 
Vaknade till solsken och tog min första pw på två veckor, det var som att sjösätta Vasaskeppet på nytt... Men skönt med solen som sticker i ögonen. Denna höst kommer vara krispig och ljus.
- just nu spelas Tomas Ledin på hög volym och jag ska storstäda hemmet samt ta tag i veckans plugg. Senare i kväll ska jag hänga med trollungarna.
 

delad sorg är delad sorg

Publicerad 2012-10-05 10:27:00 i kärlek,

Jag önskar att jag kunde säga att sorgen blir enklare att bära när jag har människor jag älskar att dela den med. Men jag vet inte, det känns inte så. Jag som människa blir rörd, förbannat lycklig och tårögd av människors sms, samtal, tre-formade hjärtan och kärlek - men sorgen är och förblir min. Den är inte som glädjen att den blir dubbel vid delning, och den blir inte lättare för att fler människor försöker känna in det som jag känner. 
 
Men, tack tack tack till alla ni som hörde av er. Jag orkade inte svara på något utav det - men jag läste allt och bölade över varje ord. Ni är fantastiska och jag älskar er hela bunten. 
 

jag vill aldrig se hans namn i sten

Publicerad 2012-10-04 19:17:00 i kärlek,

Jag pratar med Ernst en bra bit in på kyrkogården, är inne på femte ciggen inom loppet av 30 min och jag vet att min hals inte kommer att läka på länge. När jag står där inne på blomsterhandeln kommer två bärandes på en gigantisk grav-dekoration. De placerar den på golvet precis där jag står, tar ett steg tillbaka och rättar till de vita banden där namnen på de som beställt kreationen ska stå. Jag får mina tre gula rosor inslagna och försöker att inte bryta ihop. 
 
Jag går vägen inne på kyrkogården längs Barnkullen. Döden blir som mest verklig när det handlar om barn, små varelser som bara fått vara vid liv några dygn, eller kanske något år. Eller när det händer i ens egen familj. 
 
När jag är ett kyrkokvarter bort från hans grav så ser jag två rådjur. Det är som taget ur Lejonkungen och det är som naturens cirkel sluts framför mig. Jag tar några foton på rådjuren och går sen sakta mot graven. Går in på gången jag gått sedan många år tillbaka, men då för att hälsa på Farfar, och sen Farmor och Farfar, och nu även honom. Jag passerar, går för långt, går tillbaka, går ut på vägen igen, går in igen och kan inte hitta stenen. För en microsekund tror jag att graven har blivit skändad. Tills jag inser att stenen inte är på plats än. Graven ser skändad ut, men jag ser stenarna som Phia lagt dit och en ny blomma är på plats. Ett ljus är tänt i den stora lyktan medan de mindre än står tomma. Beslutar mig för att någon annan kommer att nyttja dessa innan mörkret kommer och placerar rosorna i en vas. Ingen sten, färsk jord, ny blomma, ett ljus, två tomma ljushållare och tre gula rosor. Hans tång är borta men jag antar att det finns en bra förklaring till det. 
 
 
På vägen hem köper jag stekfläsk, det var tillsammans med makaroner och chiliketchup var standardrätt varannan torsdag och det kändes som mest lämpligt att äta idag. 
 
 
Just i dag är jag glad att stenen inte var på plats och att jag slapp se hans namn bredvid farmor och farfars. Den dagen kommer givetvis att komma och jag ser det som en milstolpe i sorgen över hans död. Men det måste få gå ett steg i taget, i min takt. Just idag är jag sams med sorgen. 

hur mycket får jag känna?

Publicerad 2012-10-04 15:09:00 i kärlek,

Jag har under det senaste året reflekterat väldigt mycket över mina känslor, sådär på gränsen att jag analyserar mig själv in i minsta detalj. Och jag har ständigt brottats med att jag sörjer på fel sätt. Jag tror det var på mitt tredje eller fjärde samtal med min kurator som hen påpekar att jag hela tiden målar upp en bild av sorgen och av hur det är att sörja - en bild som jag själv aldrig nådde upp till. 
- det var där vi både insåg att jag inte kan vara en i normen när det gäller sorg. 
 
Men hur hanterar en det? Jag har tillbringat dygn och kanske veckor med att hata mig själv för att jag inte sörjer på det sättet som jag ville och trodde att jag skulle sörja. Förbannat mig själv för att jag kunnat skratta, hatat att jag fortsatt älska andra människor och blivit besviken över att jag inte gått under. 
 
Tills jag insåg att jag kanske inte bär svart dagarna sju, gråter i frukostkaffet eller hatar människor som har levande föräldrar (dock hatade jag under de två första månaderna gamla män. Jag hatade dom så att det kokade inom mig för att dom fick leva och för att min pappa var död.) - och att min sorg är min sorg, och att den är lite som den är. 
 
Och vi kom fram till att jag är en såndär som har väldigt nära till mina känslor och att min allra närmaste känsla är ilska, och det är när jag känner ilska som jag måste ta reda på varför jag blir arg och vad det är som väcker ilska. 
 
 
I dag är det fjärde oktober, folk gamar kanelbullar och jag kommer ägna dagen åt att känna efter. Gå på känn, lyssna på kroppen och följa impulser.
- och jag befinner mig i något slags lugn över att jag gett mig själv rätten att känna. Att inte stryka ett streck över vissa känslor, trycka på paus när ilskan kommer eller stänga in sorgen och gråten. Ägnade början av natten åt att gråta till Helene Sjöholm och gå loss i dagboken, det ser ut som att en spökskrivare härjat. Vaknade med känslan av att något inte står rätt till, men att det inte går att komma på vad, förrän sorgen kommer över en som ett stenras. 
 
 
Men någonstans inom mig känns det på något sätt bra. Eller kanske inte bra-bra, utan mer ok. Det känns ok att det är hans dag och att jag har tid och energi till att ägna denna dag åt honom. Jävla fina pappa. 

ett år sen.

Publicerad 2012-10-04 12:43:42 i kärlek,

 
Jag minns när detta foto togs väldigt väl. Då vi är ett gäng skilsmässobarn som hör samman med olika familjer så brukar vi se till att fira alla högtider tillsammans lite runt om själva dagen. Jag brukar dessutom se till att jobba varje högtid och dyker upp när bordet är dukat. Denna afton var antingen någon dag innan eller efter julafon och alla barn på pappas sida var samlade. Mina ögon tindrar dels för att han nyss sagt något kul och dels för att det vankades fiskgryta. Just när fotot tas håller min tallrik på att fyllas och hans har precis blivit fylld. Jag vill som vanligt alltid fota både mat och gäster, denna kväll var inget undtantag. Min page var fortfarande ganska kort, så det måste ha varit efter första klippningen, och min hud är fortfarande brun efter en sväng till Thailand med mammas sida. 
 
Han hade börjat med någon medicin som gjorde att ansiktet hade ändrat lite form, liksom blivit mer runt. Men håret var fortfarande kvar och jag hatade mig själv för att jag kunde bry mig om hans utsida när det var insidan som dagligen åts upp av cancern. 
 
 
Jag är som vanligt väldigt dålig på att se likheter mellan mig och mina nära, men jag hoppas att ni kan se likheterna mellan oss. Jag kan iaf se att mina ögonbryn är som plockade från honom. Och att vi både är röda i ansiktet eftersom vi nyligen öst in mer ved i kaminen och att vi är glada pga julen och pga fiskgrytan. 
 
 
Jag vet egentligen inte vad jag kan skriva mer än att han är så otroligt jävla saknad. Jag är inte hel utan honom och det är ingen del av mig som jag någonsin kommer låta någon annan få fylla. Det är hans plats och utan honom i livet är den tom. 
- jävla fina pappa, om du bara kunde förstå hur saknad och älskad du är. 

dagen före hans dag.

Publicerad 2012-10-03 22:31:06 i kärlek,

Det är tre personer som hitills påmint mig om att jag inte får glömma att äta kanelbulle i morgon. Det är ingen risk. Jag kommer aldrig glömma datumet för kanelbullens dag, och jag kommer förmodligen heller aldrig att fira den dagen heller. Det är inte längre kanelbullens dag, det är min pappas dödsdag. 
 
Jag vet att människor knappast kan mena något illa med en så banal sak som att påminna om ett visst bakverk, och alla vet att jag älskar sött och firar allt som inte har med jesus att göra. Och det vore naivt att tro att alla kan komma ihåg just detta datum. 
 
Men jag kan inte fokusera på något jävla bakverk när det är hans dag. 
 
 
Och jag har bävat så jävla länge inför denna dag. Vet inte hur många vakna nätter jag tillbringat, stirrandes in i kudden och funderat över hur jag kommer reagera, vad jag vill göra, hur jag kommer må, hur stor plats kan sorgen ta. 
- och om det är något jag lärt mig detta år så är det att sorgen är inget som går att tävla i. Min sorg är inte större än någon annans och jag kan inte bräcka någon med mina känslor. Min sorg är min sorg, och någon annans sorg är dens sorg. Men den är varken större eller mindre, sorg är bara sorg.
 
 
Sorg är som att gå och bära tusen kilo sten på ryggen och att aldrig kunna räta ut ryggraden, att inte kunna harkla rent halsen och ständigt ha ont, att känna tårar på väg men som aldrig rinner, att bokstavligen känna en spricka som går genom hjärtat, att aldrig kunna släppa tanken om att han inte längre finns här. 
 
Sorg är skammen över att ha roligt, att komma på sig själv med att skratta, ilskan över att ett leende är äkta och hatat mot en själv för att jag glömt för några minuter att han är död och istället är glad över något. 
 
Sorg är att falla pladask för en annan människa, för att sen stänga hjärtat snabbt och inte låta någon komma för nära. De människor jag träffat de senaste året har glidit av som vatten på en gås. Och det är inget jag kan påverka. Mitt hjärta har fullt upp med att orka med mig, just nu är det på paus för andra nya människor. 
- och jag kan samtidigt erkänna att jag förmodligen gråtit mer över min ovilja att bli förälskad/ligga/bli kär/dejta/släppa någon nära på riktigt/sumpa relationer - än över hans död. Jag var inget bra partnerval detta år.
 
 
Jag vet fortfarande inte hur jag ska reagera, för jag kan fortfarande ha stunder då jag inte förstår att han är död. Stunder då jag slår hans nummer men aldrig hinner trycka på ringa-knappen. Stunder då jag bokar in luncher/kaffe/middagar/helger med honom - men som aldrig når kalenderns sidor. Och jag hittade denna bild alldeles nyss, tagen på min studentskiva. Och jag minns hur jävla överlycklig jag var över att han hade gått med på att komma, tagit på sig sin svarta kavaj där broschen från jag tror det var Mallorca fortfarande satt kvar. Och just ikväll, hur otroligt det än må låta, så kan jag inte förstå att det snart gått 365 dagar sen han tog sitt sista andetag och att jag var med. 
 

jag älskar gyn

Publicerad 2012-10-03 09:17:46 i Sex osv.,

- Åh, jag älskar verkligen gynundersökningar! Dom är där för att hjälpa mig och jag har all fokus.
- Aha, typ som under en manikyr?!
- Eeh, ja. Eller nu har ju jag aldrig gjort manikyr, men vi kan säga att det är så.

Jag har insett att bland alla undersökningar en kan utså av okända människor inom vården är gynekologen den jag helst går till. Fast det hela bygger på att personen är vettig och kunnig. Det är så lätt att det blir fel och dålig stämning, men med rätt person kan det bara bli lyckat.

onsdag

Publicerad 2012-10-03 07:08:25 i böcker,

Det är en krispig morgon som väntar utanför och jag har precis inlett Mitt grymma öde av Carl-Michael Edenborg. Omskrivs som den ocensurerade versionen om Händel. Jag har mest hört talas om den pga de vilda och extraordinära sexscenerna som ska utspela sig.

Hur som, tjugo sidor in i boken och jag är redan förälskad i språket.

Mässans viktigaste bok

Publicerad 2012-10-02 18:40:45 i åsikter,

Jag jobbade för leopard förlag under mässan, men jag hoppas att denna från Norstedts blev mässans mest sålda bok. Pengarna gick oavkortat till Nadezjda Tolokonnikova.

Det handlar inte om ett punkband med olämpliga texter. Det handlar om yttrandefrihet, demokrati och en fortsatt kamp om att ordet ska få vara fritt. Såväl skriftligt som muntligt.

Det är för mig ofattbart att detta sker i Ryssland år 2012. Men, kampen fortsätter.

sammanfattning

Publicerad 2012-10-02 14:41:00 i min vardag,

Jag har iskallt snott fantastiska Fridahs underbara sammanfattningslista som hon gör varje år för Peace and Love, resonerade som så att den funkar även för bokmässan.

 

Bästa: Johan Persson och Martin Shibbyes medverkan på manifestation för Dawit Isaak, mitt samtal med Jessica Schiefauer där vi analyserade hennes bok Pojkarna, pilgrimsmusslan jag åt på onsdagen. 

Sämsta: Toalettköerna. Jag förstår inte hur folk orkade? Barnvagnar. Vad är det för fel på människor som konkar in ungar på denna mässa? Så jävla ologiskt. 

 

Babe: Jag föll som en fura för Katarina Sandberg vars bok kommer ut på Gilla böcker snart. Lovely person. 

 
Surprise: Att Jan Guillou inte bar väst. Det saknades något och det kände nog alla.
 
Frisyr: Finns det någon mässa folk överanvänder spray så är det denna. Det finns inget syre i lokalerna, så folk använder väl en flaska om dagen för att hålla det på plats. 
 
Mat: Den legendariska räkmackan från Heaven 23. Miljoner räkor som en äter med Göteborg som utsikt. Överlag fisk i alla olika former, åt det minst två gånger om dagen. 
 
Odrägligaste: Kanske inte så farligt, men jag är så fascinerad av gratisdrickare. Folk som egentligen inte känner förlaget/människorna som har fest men som plankar in ändå och tar för sig. Varför vågar inte jag göra sånt? Måste bli tuffare. 
 
Diva: Spontan tanke är nog Björn Ranelid. Men det finns ett helt tjog med författare som är löjligt piffade och snygga dygnet runt. Förstår ej hur de orkar. Annars Bonnier. Dom har som ett fikarum upphöjt, där utvalda författare/branschfolk kan fika, och vanliga dödliga kan se in i. Löjligt och patetiskt. Men det är ju Bonniers. 
 
Trevligaste: Vertigo, jag älskar deras monter och människorna som hänger där är fantastiska. Gilla Böcker lika så. Martina Haag och Katerina Janouch som signerade dygnet runt iklädda fantastiska klänningar. 
 
Accessoar: För mig var det leopardmönstrat. Minst en sak om dagen gick i detta mönster. Smart produktplacering. Överlag, de gröna utställarkorten som visade att vi kom in lite över allt och jobbade där. 
 
Irriterande: Kontrollanterna som tjattrade med sina kollegor och som glömde bort att kolla ens kort för att sen kalla tillbaka och kontrollera. Håll koll på gästerna istället för att snicksnacka, ville tanten inom mig ryta. 
 
Stoltaste: Jag var nog stolt åt väldigt många andra, för jag har så lätt att bli förtjust i människor som lyckats med sin passion och fått ut en bok. 
 
Diss: Människor med gigantiska barnvagnar, att det bara finns en utgång ur mässan, att det finns typ sju toaletter åt miljarder människor. 
 
Pinsammaste: Kan faktiskt inte komma på något. 
 
Dans: Fredag natt, Pontus de Wolfe hade först spelning och var sen dj. Det var helt galet och jag hade ont i kroppen i två dagar efter. 
 
Roligaste: Att folk blev så extremt förvirrade, dels över att jag och syrran är två olika personer, dels för att vi var med både Leopard och Lind & Co, samt att jag annars är på både Pocket Shop och Veckorevyn. Det blev mycket för många. 
- annars var det roligaste att jag fick träffa och krama om så många fina författare. 
- Och, att jag blev utnämnd av Carl-Michael Edenborg till Vertigos egna sexolog! Ska få diplom.
 
Fråga: "Men vem är du? Vart har vi setts?" och "Men vad lustigt, är ni två?" 
 
Hjälte: Johan Persson och Martin Shibbye, oslagbara. 
 
Sämsta påhitt: att hela katalogen med seminarier inte innhöll någon information om i vilken lokal seminariet var i... Utan det var som en skattjakt med ett mål utan vägvisning till målet. Smidigt.
 
Kort-motiv: signeringsfoton är obligatoriskt. Samt ett foto på årets räkmacka/den rätt som innehåller tryffel. 
 
Replik: "Oj Oj!!" - folk har en benägenhet att inte flytta på sig om en bara säger "Akta!", men säger en Oj oj så tror folk att något har hänt och flyttar på sig automatiskt. Jag har själv forskat fram denna lösning. 
 
Ångest: Att jag inte gick på ett enda seminarium och bara hann se halva författarsamtal. Fanns en hel del fint som jag gick miste om. Dygnet borde ha fler timmar. 
 
Upptäckt: En extra toa längst bort i ena mässhallen. Magiskt. Ingen kö, inga jobbiga köer och dessutom spelades lugn harmonisk musik. Lovely.
 
ps. så lustigt att jag både snodde listan samt glömde att fylla i mina egna svar på några frågor. Denna hjärna består fortfarande av sockervadd!

mässans kap

Publicerad 2012-10-02 11:12:55 i böcker,

Älskar listor och jag älskar att sortera, dock enbart materiala och abstrakta ting, aldrig människor. Så jag presenterar nu mässans köp och kap. Har vid flertal tillfällen fått frågan vad jag egentligen inhandlat, och kunde knappt komma ihåg en enda titel... Men det blev en skaplig hög. 
 
 
Från vänster: tidningshög, engelska böcker, romaner, resekit från face, faktaböcker och pocketböcker. 
 
För första gången är faktaböckerna fler än romanerna och jag ser det som ett gott tecken. Som vanligt är det främst böcker som har någon form av anknytning till sex, relationer, feminism eller politik. Mer detaljrikt kan vi gå in på senare. 

kontraster

Publicerad 2012-10-02 10:22:17 i min vardag,

Jag är fortfarande lite efter i tankarna och det är svårt att ta in att jag i förra veckan minglade med mina favorit-författare, dansade på Park till stängning flera kvällar i rad, åt middagar innehållandes pilgrimsmusslor och tryffel, sprang med böcker och författare, fyndade böcker och fick diskutera författarens egna verk med författaren själv. 
- och nu, håret i en lilla My-knut, tredje koppen mango-te, trasiga leggins och ett schema med luckor. 
 
Bokmässan är så fruktasvärt intensiv, det finns alltid något att göra, någon att träffa, något seminarium en vill se, en kaffekopp att svepa och något kolhydratsrikt att proppa i sig. Jag bytte kläder 3 gr/dagen och sminkade mig lika mycket som jag gör på tre månader annars. 
 
Denna vecka ska vara så jävla lugn. Har pausat plugg-resorna, bangat på jobb och har bara ett möte inbokat. Ska ägna tiden åt att andas, sova, skratta med Anna och hänga med folk som får mig att må bra. 
 
och typ detoxa allt jag överkonsumerade under bokmässan: alkohol, kolhydrater, socker, cigg, karlar, smink.
 
- samt dricka  varma drycker ur hans gamla kopp.

hemmaplan

Publicerad 2012-10-01 21:04:37 i njuta,

Överlevde jobbet och hann träffa Jennie. Fantastiskt att uppdateras live och hon är redan saknad nu när hon återvänt till Berlin.

Det är obeskrivligt skönt att vara tillbaka hemma. Bokmässan var fantastisk, men tar väldigt mycket energi. Har fått en fin middag lagad och kommer somna framför Beck 21.

ruta ett

Publicerad 2012-10-01 04:56:00 i min vardag,

I någon form av sockerhög dimma tackade jag ja till att öppna på centan. Detta är nog med god marginal det dummaste beslutet jag tagit på väldigt länge.
 
Jag är sådär trött att musklerna i kroppen gör ont, av att göra absolut ingenting... axlarna sitter strax under örsnibbarna och mina linser vill ut. Och jag vill sova i hundra år, minst. Tänker inte ens räkna på hur mycket/lite sömn vi fått denna vecka pga det är ca femton timmar. 
 
 
veckans plan:
- sova, sova, sova, sova
- träffa Jennie <3 
- ha HT-helg i Torshälla (äta, sova, tacos, skratta, bröllopsprat, chicflick-film/disney som jag somnar i efter 7 min och vaknar i eftertexterna.)
- googla karlar jag hängt med i göteborg.
- sova, sova, sova
- möte med min redaktör på Veckorevyn!!
- lunch med moster
- gå igenom alla inköp? drogs in i *crazy mässkänsla* och lät kortet gå varmt, vet ej vad jag har med mig hem
- på dagen ett år sen pappa dog, vad fan gör en på en sådan dag? 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela