sexualupplysare och bokälskare

Köldchock

Publicerad 2018-02-28 19:57:39 i min vardag,

Pappa sa alltid att stockholmare inte var vana vid kyla. Att vi alltid behövde några dagar på oss för att fatta att kylan kommit och sen vänja oss vid den. Och jag minns att jag alltid brukade skratta åt det, men först i år inser jag hur rätt han hade. Den här staden är inte byggd för kyla! Bussar ställs in, bilar kör av vägen och tuben slutar att gå. Härbärgen blir överfulla och människor sitter på marken och fryser ihjäl. Här i Högdalen har Cyklopen öppnat upp och stadsmissionen har folk som jobbar med att hämta in folk som är ute på gatorna. Det är i sådana här stunder som en inser vilket märkligt samhälle vi lever i. Ett samhälle som bara fungerar några månader om året, och ibland bara för en viss del av befolkningen. 

Nu blev det här något helt annat än vad jag tänkt. Jag skulle mest beklaga mig över att jag fortfarande är helt slut i huvudet efter att ha kört fredag-måndag + att jag drömmer om bilkörning varje natt. Men det positiva är att jag ska få boka uppkörning!! Här i Stockholm är det kö, så jag kommer förmodligen få köra upp andra veckan i april? :)))))

Kom ihåg att ta hand om er. Den här veckan är det 40 min ljusare än förra veckan. Snart vänder det och våren är här. Men fram tills dess, vila, krama om dig själv eller någon annan och var framförallt snäll mot dig själv <3 jag är det genom att vila mycket, läsa när jag orkar och skratta mer än jag stressar.

(null)

(null)

(null)

30 år av tystnad

Publicerad 2018-02-25 07:21:00 i böcker, girls <3,

Jag har läst Anna Hages bok 30 år av tystnad. Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme. Den ges ut av Forum bokförlag
 
Jag var inte ens född när Olof Palme skjöts till döds på Sveavägen, men jag har ändå påverkats av det hela mitt liv. Olof har alltid varit en person som vi pratat om hela min uppväxt. Mitt favoritavsnitt i mitt favvo-program Från A till Ö var bokstaven D, där dom pratade om Demokrati och Hedvig åkte för att hälsa på Olof som förklarade varför samhället behöver demokrati. Om ni inte har sett det, pausa jobb/plugg och se det. Finns på Öppet arkiv. 
 
Hur som helst. Jag har läst mycket om Olof och hans arbete, jag har sett dokumentärer och jag minns fortfarande mittuppslaget i Expressen när Christer Pettersson erkänner att det var han som skjöt Olof Palme. Minns ni också det? Han ligger på sin dödsbädd, förmodligen hög av mediciner och smärtlindrande, och dom väljer att besöka sjukhuset och göra en intervju. Jag har egentligen varit röd så länge jag kan minnas, men just nu hoppar jag väl inte av glädje när Stefan snackar om hårdare straff osv. Deras kriminalpolitik är omänsklig. Men det här ska inte handla om mina politiska åsikter, utan om Hages bok. 
 
Hage var alltså 17 år när hon försökte rädda livet på Olof Palme. Hon satt i en bil och såg hur han föll, och hon gick undersköterskeutbildningen på den tiden. Så jag tänker att det ligger något i hennes natur att kasta sig fram och vilja rädda livet på en främling. Hon dras in i utredningen som första vittne till händelsen och media, samhället och "privat-detektiver" är ute efter henne. De dyker upp i skolan, mailar henne, kommer till hennes jobb, ringer, skriver och fejkar intervjuer. Om en är vittne till ett brott kan det hända att en blir förhörd en-två gånger, eventuellt skriver media något om det. Tänk att detta fall fortfarande utreds. Vilket innebär att hon varit mer eller mindre aktuell i över 30 år. 
- först tänkte jag att en är ju ändå nästan myndig som 17 år. Men sen tänkte jag tillbaka på min egen tid som 17 år. Jag ägnade varje helg åt att sova med HT i Maddes källare. Vi ägnade varje måndag efter skolan till att hänga på Birger och äta brownies. Min största oro i livet var nationella provet i engelska. Det var först när jag tänkte på mig själv som 17 år som det blev tydligare för mig vilket jävla helvete hon fick gå igenom. Förhören med polisen, vittna i rättegångarna, jagas av media och hängas ut gång på gång. Det är helt ofattbart att de gjorde så mot ett barn. På ett plan kan jag fatta att alla ville en och samma sak - hitta den som mördade Olof Palme. Men hur kom det sig att ingen någonsin stannade upp och tänkte över vad det gjorde mot Hage. Det hade kunnat skötas på tusen andra sätt. Typ gett henne en varm filt mot chocken under natten på Sveavägen, ett vittnesstöd under rättegångarna, någon som förklarade hur den juridiska processen skulle gått till osv. 
 
Jag tyckte om den här boken, men jag tyckte att det var lite väl platt på vissa ställen. För oss som inte var födda 86 hade det varit intressant med lite mer om det årtalet, lite mer bakgrundsbeskrivning. Och jag hade velat ha hella händelseförloppet i ett svep, ur hennes perspektiv. Det var lite väl korta stycken och jag hade velat ha mer om henne, mer om tiden, mer om den juridiska processen. Nu var det bara fokus på Hage och hennes känslor, vilket såklart var bra, men som sagt kändes det lite platt. En får följa med henne till terapeuten och ta del av dom samtalen och framstegen, vilket var superintressant och givande! Jag hade önskat att det var lite mer fördjupat på ett liknande sätt kring hennes roll som vittne. 
 
30 år av tystnad får tre av fem palmer. 
 
 

Vi är på gång!

Publicerad 2018-02-24 17:34:09 i min vardag,

Det var låten jag hade på hjärnan 08.19 imorse när jag och E packade in oss i bilen på väg mot Challe! Där åt vi en fantastisk brunch innan jag fick köra :))) Jag har kört Stockholm-Arboga, lunch + sovpaus, Karlskoga-Karlstad. Totalt 21 mil!! Det är så jäkla kul att köra!

Nu har vi hängt på relaxavdelningen på hotellet. Om någon timme ska jag få plocka upp Es mamma innan vi ska äta middag på stan. I morgon åker vi hem igen efter hotellfrukost! Vilken helg <3
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Sjumånadersdag

Publicerad 2018-02-23 07:08:57 i bröllop <3, kärlek,

Jag fick en fantastisk bukett av E på vår bröllopsmånadsdag! Den innehåller nejlikor och liljor som jag älskar <3 rosa bär, rosor och andra fina saker som jag inte kan namnet på. 

För att fira åt vi räkor och tittade på några hundra bilder som E beställt hem. Vilken jäkla dag vi hade. Jag var så jäkla vacker, det fanns så mycket kärlek i luften och allt var så jävla fint <3 Det var den bästa och finaste dagen i mitt liv. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Ps. Förutom bilder glodde vi på senaste avsnittet av Uppdrag granskning om Knutby. Det måste ni se! Så hemskt och intressant. 

Häxorna

Publicerad 2018-02-22 06:58:44 i min vardag,

Vi var och såg Häxorna på semmeltisdagen ihop med Sherin och hennes vän. Först började vi såklart med en semla! Och vi gick till Wienercafeét där det var kaos. Alla semlor var slut, men efter typ 20 min kom flera hundra semlor in. De har jättestora fönster in till köket och jag stod där ett tag och kollade in semmel-fabriken :))) 

Semlan var magisk och samtalet så fint! Om religion, körkort, studier och förväntningar på Häxorna. Och den var sååå bra!! Superläskig, såklart. Men det är ju boken också. Skådespelarna var briljanta och allt var riktigt bra. Jag fattar verkligen varför det är sjuårsgräns med vuxet sällskap. Det var länge sen jag läste boken, men kände igen mycket! 

Häxorna får fem av fem palmer! 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Våren - jag är redo

Publicerad 2018-02-20 07:50:31 i min vardag,

Jag älskar ju inte vintern. Har aldrig gjort och kanske aldrig gör det. Jag minns vintrarna hos mormor och morfar med snö över midjan och köldrosor på kinderna. Men Stockholms-vinter är inte lika charmig. För mig handlar det mest om att överleva mörkret, blasket och alla som luktar blöt hamster på tuben. Den här årstiden handlar mest om att vara snäll mot mig själv. Och ständigt påminna mig om att det vänder snart. Varje dag går vi mot gröna träd, sol och tshirtväder. 

Och det här längtar jag extra mycket efter denna morgon: 
- jogga i linne och tights. Får rysningar av tanken på att springa mig svettig
- se trollen i linne och veta att dom inte fryser
- sitta på en uteservering, dricka ett glas bubbel och inte behöva en filt över knäna. 
- äta frukost på balkongen länge
- kunna strosa hem från jobbet och ge det tid
- ha ett eller kanske max två lager kläder
- se träden och gräsmattorna bli gröna och blomma ut
- solen! Jag tänker varje dag på hur mycket jag saknar solen. 

Jag blev lite tårögd bara av att skriva den här listan, så mycket vår-längtan har jag. Som varje vinter förtränger jag hur lång och mörk vintern faktiskt är, och rent konkret är det ju ologiskt att vi ägnar typ en tredjedel av året i en kall potatissäck. :(((( Så våren, jag är redo!
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Körhelg

Publicerad 2018-02-17 13:46:47 i min vardag,

Jag och Challe ska ägna helgen åt att köra! Det kanske inte låter så festligt, men jag är så peppad. Det är så jäkla kul att köra :)) I går körde vi område, döda vinkeln osv. I dag har jag skjutsat E till jobbet och kört hem, kört till och från Farsta. Nu har vi paus innan jag ska köra igen plus hämta E på jobbet :))) I morgon ska vi till Enköping och öva både motorväg och landsväg. Jag är så himla pepp!

(null)

(null)

(null)

Ego-tid

Publicerad 2018-02-13 06:53:43 i min vardag,

Ni vet när kvällstidningar/pt’s/allvetare osv ska komma med "tips" på "smarta val"/"bantningstips"/"vardagsmotion" osv så säger ju dom alltid att en ska hoppa av en station tidigare jobbet/hemmet för att få in den tiden. Och det har ju inte känts överdrivet lockande att gå av i Hötorget och traska längs Sveavägen.

Men nu när vi har flyttat har jag börjat med det! Jag hoppar av i Skanstull och promenerar över söder till kontoret borta i Danvikstull. Obs: det har gått en vecka, men jag är redan överförtjust! Jag får in minst 2 km promenad enkel väg och det innebär ca 25 min podd-tid! Och jag är väl en enkel människa som blir så otroligt glad över detta! :))))

Två nya poddar jag upptäckt är Mord mot mord och Vad blir det för mord?  Båda har typ samma upplägg: en person som berättar för en annan person om ett mordfall. Det är informativt och roligt på samma gång. Tips tips! Ladda ner och lyssna! 

(null)


barnnamn

Publicerad 2018-02-12 06:38:00 i bebis <3,

Om det är några saker som jag aldrig tröttnar på att prata om så är det: litteratur, sex, bröllop och barnnamn. Jag tycker att det är så jäkla mysigt att höra om hur andra har tänkt med sina namn, höra historier om gamla släktingar/idoler/påhitt/slumpade namn. Det är så intressant! Och jag har alltid fantiserat om vad mina barn ska heta. Mina första minnen om barnnamn är att jag ville ha tvillingar och att dom skulle heta Andrea och Andreas eller Alexandra och Alexander! Jag tyckte att den kombon var otroligt fin och jag var kanske sju år? :)))))
Efter det ville jag ha många barn och dom skulle heta namn som Victoria, Emma, Melanie och Geri i mellannamn :))))))
 
Sedan några år tillbaka har jag haft några namn på min lista som nu mixats med namn från E´s lista. Och nu när vi står i kö blir det ju mer seriöst och pirrigt att prata om namn. Några av mina favoritnamn är inspirerade av följande personer: 
 
Alva: den fina hushållerskan från Madicken! Men även en känd suffragette och en känd svensk politiker som kämpade för kvinnors rättigheter. 
 
Saga: jag har alltid älskat namnet Saga. Och den kärleken svalnade knappast när denna karaktär trillade in i våra liv. Saga kan vara den bästa karaktären som skapats <3 
 
Alfred: lite för att det var en fin karaktär i Emil. Men också för att smeknamnet Alfie är så gulligt samt att en av de mest kända sexologerna hette Alfred Kinsey. 
 
Andra favoritnamn är: Harry, Lilly, Rut, Märta, Betty, Hedvig, Sally. Ja, jag älskar många y-namn. <3 Och så vore det himla fint att slänga in något släktnamn som mellannamn. E är väldigt fäst vid tex Märta för att det är efter henens mormor, och hon är mer för att välja namn för att hedra släktingar osv. Själv har jag mest plockat från mina idoler :)))) Men det vore intressant att veta mer om mina gamla släktingars namn, får ta det på nästa släktmiddag.  

Hata Gustavsberg

Publicerad 2018-02-11 07:04:00 i böcker, girls <3, hbtqi,

Jag har läst Hata Gustavsberg av av Agnes Lindström efter att en i min skrivgrupp tipsade om den. Om jag minns rätt var det hennes kusin? Det är Bonnier Carlsen som gett ut den. Jag glömde själv att fota boken och har snott bilden på omslaget från personen som gjort omslaget, Sara Edströms blogg. Här hittar ni hennes blogg. 
 
Femton år gamla Miranda bor i Gustavsberg och hatar det. Vi har ju haft landställe ute på Bullandö som ligger bortanför Gustavsberg och jag trodde väl att jag skulle känna igen fler platser. Men Hemmesta nämndes typ någon gång och de andra platserna som nämndes har jag typ bara åkt förbi. Men men. Miranda har två kompisar som hon hänger med, hon bär ung vänster-tröja och har rufsigt hår. Är typ trött på allt och alla. Och hon tänker att det måste finnas något mer, något måste hända och varför är alla så jävla tråkiga? Hennes vänner fattar inte riktigt varför det är så tråkigt eller vad det är som är så fel med att vilja "baka något och kolla film" varje helg istället för att festa. 
- gud, kunde relatera hundra procent till min ungdomstid! Hela min tonår var en enda lång fredagskväll nere på Videogodis där det tog två timmar att välja film (något med Jennifer Lopez, skräck eller Beck.) och typ en rinnig kladdkaka. Så jag kunde alltså relatera mer med kompisarna än med huvudkaraktären. Men så kan det väl vara ibland. 
 
Men sen under en släktmiddag råkar Miranda komma ut som lesbisk, hon bokstavligen ställer sig upp under en middag för att säga emot sin homofobiska farbror och alla tycker att hon "ställer till en scen". Och det här med sexualitet är typ ingen som hon egentligen tänkt på. Vi lever ju i en heteronormativ värld vilket innebär att det är först när en person inte är hetero som en inser att en avviker från normen, som då också innebär att en måste komma ut osv. Så hon tänker väl i några sidor om det är så att hon är flata eller om det är något hon sa bara för att. Och jag kan ärligt säga att jag var ganska sur under typ hela boken, för jag fattade inte riktigt om hon var lesbisk "på riktigt", vad det nu är? Eller om hon bara ville sticka ut och göra något avvikande som kids kan vilja? För jag tänker typ såhär: alla har rätt till att testa sig fram, fundera, ligga, hångla och gå loss för att det är härligt och för att det kan vara ett sätt att hitta sin sexualitet eller saker en gillar att göra. Så långt kan vi nog alla vara överens. Men däremot blir jag galen på folk som fejkar att de är flator för att typ ragga på killar. För ja, det händer fortfarande. Kvinnor blir fortfarande indoktrinerade att deras sexualitet och njutning finns till för att attrahera män och män tror fortfarande att deras existens är grädden på moset i allas sexliv. 
 
Miranda blir i alla fall medvetet kompis med skolans andra flata, Sanna, och dom börjar hänga och göra allt som Mirandra drömt om. Typ klottrar, fixar strömavbrott och pratar om feminism. Hon dumpar sina gamla vänner och går helt upp i Sanna som hon sen blir ihop med. Och jag fattar det inte. Jag köper inte deras relation och jag fattar aldrig om Mirandra gillar Sanna på riktigt eller bara är tänd på henne för att hon blir "något". Innan var ju en nolla och nu är hon i alla fall en nolla som är flata. Jag kan fatta att en femton år gammal queer person kan må bra av att hänga med andra queera. Men när själva identiteten att vara queer blir något större än att vara queer är det något inom mig som skaver. Och det är så jag läser Miranda. Hon är osympatisk, ganska elak, otroligt självisk och så jävla osäker. Och så är det ju såklart för många femtonåringar! Men det är typ inte först de tre sista sidorna som hon visar några goda sidor. Jag var mer irriterad genomgående och väntade bara på att jag skulle falla för Miranda. Men det hände aldrig. Däremot gillade jag Sanna. Sanna var en fin karaktär, vettig, kunnig och en som blomstrar de tio sista sidorna. Sannas karaktär köper jag helt och gjorde att jag ville fortsätta läsa boken. 
 
Hata Gustavsberg får två av fem palmer.  Den kan typ vara bra att läsa för andra kids som kan behöva ventilera begreppet sexulitet, att ha sex för första gången och typ hur frustrerande det kan vara att känna sig uttråkad på livet. Men i övrigt kände jag mig mest nollställd. 
 
 Författaren Agnes Lindström. 

Körning

Publicerad 2018-02-10 00:50:48 i min vardag,

Just nu känns det som att det enda jag gör är att jobba, köra, läsa körteori, skriva några hundra ord åt gången och skeda med E. Och så snurrar det på. Alla som övningskört kan ju känna igen sig i att det tar tid! Och att det är tusen saker att hålla koll på konstant! Minst tusen! Men samtidigt är det ju helt fantastiskt när en fattar hur olika regler och saker hänger ihop :)))))) 

Och det bästa, jag är inte längre stressad. Jag vet att jag kommer ta det där himla körkortet och det gör mig inget att det kommer ta ett gäng körlektioner till. När jag väl har kortet kommer jag att vara trygg ute på vägarna, och det är det viktiga!

(null)

(null)

Ingen jämfört med dig

Publicerad 2018-02-07 06:57:00 i böcker, hbtqi,

Jag fick hem en bok med ett spektakulärt omslag. Det är inte så ofta män är nakna på omslag? Eller så kanske jag tänker extra på det efter att ha sett Call me by your name nyligen. Ingen jämfört med dig är skriven av Jonas Brun och ges ut av Albert Bonniers förlag. 
 
Jag kan inleda med att jag efter några sidor ville slänga boken. Eller inte slänga kanske. Men packa ner den i väskan och ge den till Jon istället. Fast sen gav jag den några sidor till och fastnade. Jag tror att jag först blev stressad av upplägget. Det är ett speciellt upplägg med en nutidshistoria som främst består av dialoger mellan Stewe och John. Nutidsdelarna varvas med historien om sommaren de träffades, vad de gjorde (läs: knullade mycket), hur deras relation utvecklas och vad som hände när allt tog slut. Jag blev lite stressad och förvirrad av upplägget, och det hängde sig kvar ganska långt in i boken, samtidigt som jag gillade den mer och mer. 
 
Stewe har sommarlov och hänger med sin familj i sommarstugan när han en dag får syn på John. Det klickar mellan dom och snart hänger dom hela dagarna. Vem John är, vad han gör där, hur gammal han är eller hur länge han stannar är frågor som aldrig blir helt besvarade. Men de inleder en relation som är sådär förvirrande, svettig och härlig som första kärleken kan vara. När de ses massa år senare har Stewe träffat en annan och är nu ganska kritisk till det som hände. Hur många år var det mellan dom egentligen och vad såg John hos honom? Och tillsammans pratar de om vad som blev fel och relationen tog slut. Dåtiden flätas samman med nutiden på ett snyggt och ganska oväntat sätt. Jag satt och tänkte på helt andra upplägg till varför relationen dog, men jag hade helt fel. :(
 
Om du gillar att läsa om bögar, första kärleken och en hel del sex (svaret är ja, ja och ja!) + inte har några problem med att lätt komma in i en bok med skiftande tempus och historier - gå loss. Ingen jämfört med dig får tre av fem palmer. Nu går den här boken över till Jon, men inte för att jag vill bli av med den, utan för att det blev vår nya bokklubbsbok! <3
 
 

vårdval - smårdval del två

Publicerad 2018-02-05 07:25:00 i bebis <3,

Jag och E är ju på g att skaffa barn. Och det finns ju tusen olika sätt att göra det på, det som vi planerar att göra är en ivf med donerade spermier. Som en kort sammanfattning. Det går ju inte direkt med blixtens hastighet, så inläggen om bebis kommer lite då och då. <3 
 
Det som hände var att en sekreterare skulle gå igenom min journal från första delen av utredningen för att vi ska få bli föräldrar. Och såklart var det svinjobbigt att vänta och inte veta vad som stod i den. Vi hade ju fått en bild av att hen var för ivf och tyckte att det var bästa tillvägagångssättet för oss. Och det var ju KI tvugna att få reda på för att vi skulle få vara kvar hos dom. 
 
Någon vecka efter att jag pratat med KI missade jag ett samtal från dom och svarade med att spela in ett lätt stresset meddelande på deras telefonsvarare. En vet ju aldrig hur mycket tid en har på sig och ska hinna med telefonnummer, personnummer, alla namn och det en vill ha sagt, haha. Och responsen var magisk - vi får vara kvar på KI och kommer att få göra ivf! Hipp hurra! Jag satt hemma och skrev innan en körlektion när samtalet kom och grät ner i kaffet av lycka :`))))))) 
 
Några dagar senare fick vi hem ett brev som bekräftar att vi nu står i kö för att göra ivf hos KI i Huddinge och att väntetiden är uppskattad till ett år. Ett år! Det är ju ingenting!! På ett år hinner jag ta körkort, E kommer att ha en termin kvar i plugget, jag hinner bli klar med mitt bokmanus osv osv osv.  
 
Jag är så jävla tacksam över att jag gör allt det här med henne, vi är ett bra team när vi inte fattar allt, vi läser på och vi förbereder oss på tusen olika sätt <3 
 

Nya skörden

Publicerad 2018-02-04 22:03:24 i böcker,

Jag har haft en helt magisk helg uppe i Härjedalen! Vi har stirrat på naturen, babblat i timmar och haft det riktigt fint. Och jag håller även på med tre böcker samtidigt, får se när jag blir klar med dom. 

Inleder februari med två tips: 
1) gå till biblo och låna böcker! Gratis och så jävla fantastiskt!! Älskar biblo.
2) gå ut i naturen. Fan vad det är härligt med naturen. Att bara stå omringad av snö, träd och tystnad. Ska hänga mer i naturen framöver.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela