sexualupplysare och bokälskare

tröttnar aldrig

Publicerad 2013-04-30 13:49:06 i plugg,

Insåg häromdagen att jag förmodligen läser min sista kurs i sexologi nu. För tillfället. Ska fokusera på krim ett tag. Fast givetvis kommer jag fortsätta läsa allt jag kommer över på egen hand. Skriva, forska och ständigt utvecklas inom fältet. För det tar inte slut och jag tröttnar aldrig.

Dessutom väntar jag på nästa stor grej, kommer bli magiskt.

valborg

Publicerad 2013-04-30 07:06:16 i party-larty,

Gick igenom lite album nu på morgonen för att se vad jag gjort de senaste åren under denna högtid. Är det ens en högtid? Folk har ju fått för sig att en ska supa ihjäl sig idag för att det är röd dag imorgon?! Eller så kanske det är den traditionellt bästa dagen på året då en ska demonstrera/manifestera viktiga saker. Men det är ju lite olika det där. 
 
2010: hej småttingar! Jag hade precis lärt känna Aleks, här var vi på någon pub i gamla stan innan vi drog vidare till Kolingsborg och dansade hela natten. Ingen majbrasa, men mycket dans och män.
2011: körde all in i Uppsala. Fy fan. Jag och Madde gick från Flogsta till centrum och började dricka vid 6.30 "för att det blev ju lättare att bära"... Sen höll vi igång resten av dagen. Never ever. 
2012: Jag var en av samordnarna för Colour of Love i Uppsala. Magiskt. Folk var fulla och glada, kondomerna haglade! Dock hade vi polisens "avlastningsplats" precis vid vårt tält. Så himla märkligt. Men kul dag! Vi åkte hem 21, totalt färdiga. 
 
I år blir det något så originellt som grillning i tanto. Lär bara vara mitt gäng och ca 50000 till! Pepp!

girth

Publicerad 2013-04-29 21:44:00 i Sex osv.,

Har hittat mitt bästa engelska ord - Girth
 
Det är fult, lite krångligt att säga och används alltid i humorserier när folk ska prata om kukars grovhet/omkrets. Dom pratar om det i SATC och nyss i Vänner, där pojkarna var upprörda över att "tjejer tycks prata om allt, tom grovhet". 
- så himla kul. Klart folk pratar om det? Det tänker jag tillhör rutinerna en går igenom med sina vänner, oavsett könstillhörighet. Det är väl en typisk detalj en kan dela med sig av?
 
Undrar hur mycket folk brukar dela med sig av sina erfarenheter egentligen? Om jag fick X hundra tusen kronor skulle jag göra en nationell studie gällande detta. Vore så intressant att ta reda på normer kring denna typ av beteende. Vad som anses som lämpligt/icke-lämpligt, ok/ och inte ok. Osv. Och ja, i denna typ av forskning skulle det kanske vara relevant att dela in folk efter könstillhörighet för att ta reda på lite mer om beteende utöver de sexuella praktikerna.
 

kvalitetstid

Publicerad 2013-04-29 20:23:02 i min vardag,

 
Måndag kväll - jag och kombon har kvalitetstid. Vänner är på i bakgrunden, vi går igenom det senaste, peppar och planerar kommande erövringar. Bästa starten på veckan med andra ord. Peace. 

kap

Publicerad 2013-04-28 23:07:41 i min vardag,

Var på vernissage för denna tavla för kanske två år sen, och idag såldes en del på Burlesk-loppisen. Vore på gränsen till korkat att banga. Kommer passa bra med bilden på M, Olof Palme och en kroki-bild.

varför vill folk inte ha sommarlov?

Publicerad 2013-04-27 08:12:41 i plugg,

Vi sökte kursen på skoj, främst för att vi alla älskar allt som har med ämnet att göra. Och för att det vore kul att ha 7,5 hp i några böcker som en älskat i över tio år. Alla tre sökte, jag hetsade några till att söka. 
 
Madde gick så långt att hon kallade vår resa till London för "studieresa". Jag instämde glatt. 
 
Fast nu visade det sig att bara Madde kom in! HUR, hur, Hur kan jag ha hamnat på plats 79 till kursen Harry Potter och hans värld?!
 
På en annan kurs är jag plats 329. Det är galet. Vilka är ni som inte vill ha sommarlov? 
 
Så förutsatt att inte folk hoppar av så kommer jag läsa kurserna Astrid Lindgrens författarskap och Ungas kultur i ett digitalt medielandskap. Det är ju också kul. 
 
 
Minuterna innan hade jag och Ernst plankat in på spåren 9-10 för att hitta skylten... Jag hade hjärtklappning och Ernst grät, eller om det var tvärt om. Hur som, detta var vad som bjöds. Utanför själva stationen. Den besvikelsen.

genderbread

Publicerad 2013-04-26 11:18:00 i Sex osv.,

 
När en söker på cis kommer en del obehagliga hatiska sidor om cis, anti-cis, trans, anti-trans osv. - men så kom denna lilla kaka upp. Ser ut att lämpa sig för individer från fem år och uppåt. Men jag skulle nog kunna printa ut den till en och annan i min bekanskapskrets. 

cisperson

Publicerad 2013-04-26 10:10:19 i Sex osv.,

En nackdel med att skriva istället för att hålla föredrag är att en inte kan bli avbruten på direkten när någon inte fattar ett begrepp. Men här kommer förklaringen till cis-person. 
 
Cis kommer från latin och innebär "på samma sida", i motsats till trans som betyder "förflyttning/förflyttat". Oavsett med/för vilka jag föreläser tar jag upp dessa två begrepp och förklarar det som så att begreppet kön går att dela in i fyra grupper:
- biologiskt
- socialt (genus)
- mentalt
- juridiskt 
 
Enligt svensk lag hänger det biologiska ihop med det juridiska och går enklast att se i ens egna personnummer. Är den tredje siffran i de fyra sista en jämn = kvinna, är det en ojämn = man. Tadaa! Smidigt va? Eller bisarrt.
 
En cisperson är således en individ som har samma könsuppfattning/könsindelning på alla dessa fyra kategorier. Individen har fötts med snippa, klär sig som en tjej/kvinna, känner sig mentalt som en kvinna och den tredje siffran i personnumret är jämn. 
- en transperson däremot har inte allt på samma sida, vilket innebär att individen kan ha fötts med snippa, klär sig som kvinna, men mentalt känner hen sig som en man. Dock är personnumret fortfarande enligt lag som en kvinnas. 
 
Med denna förklaring blir det lite enklare att förstå både begreppet cisperson och transperson. Dessutom ett tydligt sätt att se på hur kön kan konstrueras, definieras och hanteras. 
 
Dock tenderar några att använda cisperson i negativ benämning, men på samma sätt som transperson inte ska användas på det sättet - gäller detsamma även begreppet cisperson. Det är lämpliga begrepp att använda i många diskussioner på såväl individnivå som samhällsnivå.

det är svårt när en är accepterad i alla rum

Publicerad 2013-04-25 16:18:00 i feminism, genus osv.,

Jag har svårt att tro att människor säger saker för att vara elaka. Jag vill någonstans tro att människor uttrycker sig klumpigt/dumt pga okunskap. Så när Blondinbella och Odd raljerar och hånar folk som inte är cis-personer tror jag inte att de gör de för att först och främst vara elaka - utan för att de inte vet bättre. 
 
För om du som individ i alla rum blir accepterad, i detta fall - förmodligen även privilegierad, kan det vara svårt att se ur människors synvinkel som inte blir behandlade på samma sätt. Dvs har du aldrig någonsin blivit diskriminerad, negligerad, raljerad, hatad pga någon egenskap/utseende, då kan det förmodligen vara svårt att tänka steget längre. 
 
BB är vit, heterosexuell, smal, vacker, blond, rik, - något som var och en skulle tolka och läsa av som en accepterad cis-person i dagens samhälle. Detsamma gäller även fästmannen. 
 
Om samma individ aldrig någonsin tänkt över sitt kön, sitt genus, sin kropp, sin sexuella läggning eller något som ens snuddar vid dessa ämnen - då borde det per automatik innebära att en inte kan sätta sig in i andras situation. Detta bygger givetvis även på att en förstått att en är högst i alla normer och struntar i resterande individer som inte är i samma fack som en själv. En så att säga vet om att en har det bra och ignorerar resten. 
 
För det är där det skiljer sig mellan BB och många andra som är i samma positionen som henom - de vill inte ta in att samhället ser ut som de gör. De anar att det finns strukturella problem, men det är enklare att fokusera på sig själv och sitt eget liv än att vilja se annat. För om en enbart fokuserar på sitt eget privilegium och tar denna plats i samhället för givet, då kan en inte heller se andra individer som existerar i samma samhälle. 
- då blir det enklare att raljera och håna personer som inte är cis, än att faktiskt lära sig något. 
 
Det som hade kunnat vara lämpligt i denna diskussion, är att som högt uppsatt cis-person väcka frågan kring om detta behövs med utgångspunkten att inte har samma perspektiv som transpersoner. Att vara medveten om att en inte har någon kunskap i ett ämne och utgå från det, är så mycket bättre än att håna och vara elak med avsikt att såra och kränka andra individer. 

he he

Publicerad 2013-04-25 08:58:47 i feminism, genus osv.,

Så himla bra! Älskar själv att ha den här typen av diskussion live med folk. Hur snubbar vill "förklara för mig hur killar vill ha det". Så jävla intressant, på gränsen till en hobby.

extraktism

Publicerad 2013-04-24 22:01:10 i plugg,

"När jag klarat tentan, då blir det moët!!" väste jag till Moa igår efter 10h plugg.
- fast jag kommer inte bära den. Har redan krossat en mellan-stor flaska en gång. Det blev dålig stämning. Spec. när astin höll...

Pepp och löften om bubbel håller mig uppe. Fram till dess dricker jag dessa. Som ger både frätskador på tänderna och joxar med tarmarna. När jag jobbade med blommor hängde jag med ett gäng på daglivs, dom kunde inte dricka kaffe längre pga trasiga tarmar. Huvva.

franskt ja!

Publicerad 2013-04-24 08:53:00 i Sex osv.,

Jag är egentligen inget fan av DN då de tycks publicera vilken skit som helst, men igår levererade dom denna artikel - som förmodligen är det bästa de publicerat i år. 
 
Frankrike säger ja till enkönade/samkönade äktenskap! Dessutom  - att samkönade par får adoptera! Och plötsligt blev världen en lite finare plats att hänga i. 
- som nionde land i europa och fjortonde land i världen som säger ja till äktenskap oavsett könstillhörighet.
 
Vet inte vad skylten betyder, men det är en jävligt vacker bild. 
 
ps. Diskussionen gällnade vilken benäming som är bäst, samkönade/enkönade osv kan vi ta nästa vecka när jag inte har tentaplugg. Har iaf för mig att likkönade är helt struket från de flesta medvetnas vokabulär. 

#världsbokdagen

Publicerad 2013-04-23 19:28:36 i böcker,

Om någon från Norstedts googlar, och hamnar här - hej! Jag önskar mig denna bok. Älskar skildringar som handlar om arga kvinnor, saxar, hämnd, puckade karlar. Osv.
- ofta kan det handla om att kvinnorna klipper sönder gamla foton, eller mannens bröllopskostym eller favvo-fotbollströja. Eller mannens kön.

#världsbokdagen

Publicerad 2013-04-23 18:17:45 i böcker,

Fick i uppgift att läsa denna pärla i min kurs som är på halv-is. Jag skrev en uppgift om Näcken och drog paralleller till det moderna samhället gällande hur unga flickor/tjejer/kvinnor förväntas gå två och två, vara rädda, icke-självständiga och se upp för farliga okända män. Typ samma sak gällde när Näcken var aktuell...

Och bland det mest fascinerande gällande erotiska väsen är att de flesta sagor/berättelser är Heteronormativa. Dvs kvinnor skulle akta sig för Näcken och män för skogsrå. Som sagt, sagor.

#världsboksdagen

Publicerad 2013-04-23 17:35:24 i böcker,

Hej! Vi firar böcker idag och jag tycker att alla borde läsa denna. Om manlighet, begär, avklädda kroppar, kön, den manliga blicken, sex, sexualitet, att kvinnan jämt förväntas vara sexig och sin kropp, att den manliga sexualiteten osynliggörs just för att den är normen.

Fallos är förövrigt en annan benämning för kuk/"det manliga könet".

en liten bit av heteronormen

Publicerad 2013-04-23 10:08:54 i Sex osv., feminism, genus osv.,

 
Detta är någon slags bostadsannons som ska locka folk till att vilja bo i Farsta. Nära city och nära till natur. Alla vinner på det. 
 
Det är även ett typiskt och tydligt exempel på hur heteronormen fungerar, infiltrerar och normaliserar vissa typer av relationer. Paret på bilden är unga, vita, heterosexuella, lyckliga och välmående. - exakt det som normen premierar och inkluderar. De är även vackra, smala, ler med vita tänder och ser sådär avslappnat fixade ut. Perfekt lockbete och ännu ett sätt att printa in i vilken typ av relation som är mest accepterad i samhället. 
 
Hade de brutit mot normen hade det räckt med exempelvis: att en satt i rullstol, en hade slöja, en var överviktig, en var icke-vit, att den ena var påtaligt äldre än den andra, att de var ett samkönat par osv osv. Men denna bild lyckades ringa in exakt allt inom heteronormen. Det enda som saknades var en flaska vitt och lite räkor inför lördagskvällen.
 
Den romantiska gesten att hen matar henom med äppelbitar, alltså sker detta på riktigt?

SFS

Publicerad 2013-04-22 23:14:00 i Sex osv.,

Juste, ansökte ikväll om att få bli medlem i SFS - Svenska föreningen för sexologer! Och som alltid när det gäller ansökningar blir jag alltid osäker. Vad är relevant och vad är skittråkigt? Gällande muntliga prestationer går det alltid på ett kick, för den enda frågan jag fastnar på är "vad är dina sämsta egenskaper"... 
 
Tog med alla mina kurser för RFSL, RFSU, Veckorevyn, kursen om HIV och de bästa kurserna i sexologi
- det enda jag saknar är ju en liten kandidat i något. Petitess. 
 
Hur som, håll tummarna för att jag kommer med och att det leder till många peppiga och viktiga uppdrag framöver. Måste jobba på min reella kompetens inför Malmö. osv.
 

måste börja lägga av

Publicerad 2013-04-22 21:07:00 i plugg,

Jag la en kurs på is och mailade csn om att lägga om mitt bidrag. Något likande har aldrig hänt. Och jag trodde inte riktigt heller att jag var kapabel till något sådant? Men mitt högra öga har efter tio dagar äntligen sluta blinka i missvisande ryckningar och jag blev åter igen påmind om hur skönt det är att leva när kroppen inte är i bitar.
- en vacker dag kommer jag föreläsa om hur duktiga flickan ständigt tenderar att slicka en i nacken. 
 
Här är bandet vi såg i helgen. Älskar dom.
 

sommaren 2013

Publicerad 2013-04-22 19:42:04 i njuta,

Jag vet att jag tenderar att säga det varje år, men denna sommar kommer fan bli magisk. Sommaren 2012 minns jag inget av? Sommaren 2011 minns jag för mycket av.
 
Men denna sommar, kommer bland annat innehålla: London och Harry Potter-land, körkort, totalt 60 hp rikare, förmodligen Putte i Parken, lite sommarkurser, långa lata dagar på landet, hångel och dans, löpning, läsning av alla Sjöwall Wahlöös böcker, bebisen kommer!!, vandring längs Santiago de Compostela, se Håkan live, fira att jag blir bara en liten gnista, samt skriva skriva skriva. Som sagt, magiskt. 
- och jag ska bli brun. 
 
 
ps. och ikväll, alldeles nyss fick jag en kombo som bor juni-aug, därefter flyttar *trumvirvel* JENNIE in!! min andra halva flyttar direkt från Berlin hem till mig. Så jävla peppigt.

kombo sökes!

Publicerad 2013-04-21 13:53:00 i min vardag,

Kombo sökes!

En era går mot sitt slut och jag söker nu en ny kombo. Från och med första juni står ett rum ledigt hemma hos mig i Högdalen. Lägenheten är på 55 kvadrat och består av tre rum och kök. Huset är beläget ca 4 min från tuben och i området bor pensionärer och gulliga barnfamiljer.

 

Det finns garderober i rummet och även utrymme i källarförrådet.

Det är ju en fördel om du är som jag en social individ, men om det inte är så finns det gott om dörrar i hemmet. Du får gärna vara rökfri och jag tolererar inga homofobiska eller rasistiska åsikter.

 

Jag äger ingen tv, så ringer radiotjänsten på så äger vi inget elektroniskt. Hyran är på 3000kr/mån och då ingår internet, el och gas. Det finns tillgång till tvättstuga i närliggande källare.

 

Så letar du efter ett rum att hyra, eller känner någon som ska flytta till stan, flytta ifrån sin partner eller dylikt – hör av dig!

 

Du når mig antingen via mail: fragacar0@hotmail.com eller på nummer 073-6530835

icke-heterosexuell författare?

Publicerad 2013-04-21 13:09:00 i Sex osv., böcker,

 
Jag och Naddi minglade först in på en magisk konsert med bandet Hågesta, därefter var det dags för "Det snuskiga samtalet" som Hallongrottans vänner anordnat. Det var Sara Lövestam och Kristofer Folkhammar som blev intervjuad om snusk, litteratur, erotik, sex, böghet och lesbiskhet. Lövestam skriver om lesbiskt sex och Folkhammar skriver om bögbegär. 
 
Och de pratade om att Folkhammar kallas för en "universell författare" men gärna vill ses som en bögförfattare då det är det han skriver om. Medan Lövestam ses som en lesbisk författare men gärna vill ses som en universell författare. -  Men oavsett vad de kallas eller vill benämnas som, blir deras egna sexuella läggning en del av deras författarskap. Oavsett hur mycket eller lite sex de beskriver, blandas deras egna sexuella preferenser in i leken. 
 
Är det intressant? Att så fort en författare inte är heterosexuell eller skriver om sexuellt begär eller omslutande sexscener, ska det hamna på ett personligt plan. På samma sätt som Sveland fick tusen frågor om hur mycket av henne själv som var karaktären i Bitterfittan, ska dessa två författares egna sexuella val blandas in deras författarskap. Det är sånt som aldrig sker med heterosexuella författare. 

min frizon

Publicerad 2013-04-21 12:01:51 i min vardag,

Vi hade vårstädning igår på landet, vårt älskade landställe som vi nu fyra syskon delar på. I sommar kommer vi hänga där i omgångar, tillsammans med barn, partners, vänner - det kommer bli magiskt. 
 
En plats som jag förknippat med så mycket sorg, hat, ilska, sjukdom, förvirring och instängd ångest. Igår gick jag runt i stora huset, det finns inte några spår kvar av varken cancer eller sjukhus. Men han finns kvar. Jag tog på mig hans gamla jacka och ett par gummistövlar jag fick som tonåring. 
- och det kändes i hela kroppen att landet tillhör oss. Vår generation kommer hänga där, sköta om det och fixa allt tillsammans. Och mina syskons kids och mina blivande kids kommer en dag att samsas där. Precis som han hade velat. 
 

mum and dad

Publicerad 2013-04-19 13:43:29 i feminism, genus osv.,

Fast så finns det dessa plagg som kan reta mig till döds. Jaja, det kanske är ullegulligt och fnissigt - för alla som ingår i ett heterosexuellt par. Där föräldrarna är två, är ett par, är en mamma och en pappa. 
 
Så dessa strumpor lyckas absorbera och hylla heteronormen, exkludera alla andra familjekonstellationer utöver mamma+pappa och förklara att det är såhär en familj ska se ut. Bevisa för omvärlden vilka föräldrarna är. Och ja, givetvis är strumporna jätterara, gulliga och fina. Men det är samtidigt så tröttsamt.
- att det dessutom finns dessa versioner att välja mellan bygger bara på min bekymmersrynka. 
 

Littlephant

Publicerad 2013-04-19 13:31:22 i feminism, genus osv.,

Istället för att ta till vara på veckans enda tillfälle för sovmorgon, ägnade jag morgonen åt att mingla på Lindex med syrran. Mama och Lindex presenterade Littlephants nya kollektion, av Camilla Lundsten. 
- kan vara de bästa barnkläderna jag sett? Jag som kan ägna lika mycket tid att irritera mig på barnkläder som att käfta med föräldrar vars grundåsikt är "du som inte har några egna barn får inte uttrycka dig!" osv.
 
Men dessa plagg var magiska. Ekologiskt bomull, blandade glada färger och totalt könsneutrala. 
 
1. Så om jag någon gång ska hetsa till konsumtion är det nu. Fantastiska barnkläder till ok priser.
2. Fantastiska syster! Och lilla Mini som syns så bra nu. Fotografen från Mama tog bilder ur alla vinklar. 
3. Investerade i denna bla. kommer bli lagom för ungen till nästa sommar. 

"hjärnorna är olika"

Publicerad 2013-04-18 20:59:08 i feminism, genus osv.,

Min absolut sämsta egenskap, och jag har ett helt tjog minst, är att jag kan fastna lite för länge bland BB's kommentarer.
Dagens inlägg - hjärnorna skiljer sig mellan kvinnor och män, så det innebär ju att könet avgör vad en person är bra på. Därmed sitter det liiiite fler män i bolagsstyrelser än kvinnor. Och kvinnor har lite för dålig självkänsla.

Snälla jävla människa. Håll dig till att vara kapitalist, materialist, blå och hetsa folk till lyxvanor. Snacka inte genus och håll dig borta från att såga kvotering.

Så, resten av kvällen ska jag ägna med Amanda och vi ska se Moa Svans show. Så himla fint. Och såhär glada var vi i lördags.

lyx-tid!

Publicerad 2013-04-18 10:42:44 i min vardag,

Ska ägna dagen åt att dricka kaffe, nöjesläsa, se hela säsongen av Spung och ha en snarkande hund i knät. Magisk dag.

Och, skriva en lista över saker jag vill prata om. Alice från L Word är en av mina stora förebilder, och jag inser mer och mer att jag vill göra radio. Eller podcast. Eller bägge.
- det finns så otroligt många ämnen jag vill prata om, dissekera, ventilera och käfta om. Personer jag vill hänga med och saker jag vill informera om. Det torde bli fantastiskt.

Who made up all the rules? We follow them like fools,

Publicerad 2013-04-18 01:21:01 i plugg,

 
Som alltid när det vankas tenta lyckas jag gå igenom alla musikvideos jag en gång gillat. Minns hur jag tyckte att JEM var magiskt vacker, och att det där trallandet i bakgrunden var fint. NU ser jag att hela videon går ut på att hen klär av sig och glider omkring naken i någon form av raket...
 
Hur som, jag är klar med min tenta. Hurra! Mer än 24h innan deadline sitter jag här nu med en färdig tenta. Inom ramarna på fem sidor och efter alla instruktioner. 
- behöver jag nämna att office hängde sig, la ner och startade om när jag sparade sista gången? Kände hur kroppen domnade bort lite och det liksom susade i öronen... Men men, imorrn kommer vara en magisk dag. 

kvinna som get?

Publicerad 2013-04-17 20:34:00 i feminism, genus osv.,

Thatcher har begravts och detta kostade 10 miljoner pund. Snabbt översatt är det 100 miljoner kroner. Spontant kom jag på en liten lista över folk jag inte vill att skattebetalarna ska betala för när de dör... Men det är inte relevant. 
 
 
Det relevanta i detta är dels att hela Storbrittanien var i sorg och köade för att se när kistan åkte förbi. Och alla demonstranter som var där för att visa sitt missnöje. Över att Thatcher hyllades, och att skattebetalarna fick betala notan. 
 
I klippet började två personer vars sociala kön är kvinnor bråka. 
 
X 1 - Begravningen har kostat oss 10 miljoner pund.
X 2 - Men Thatcher drog in 75 miljoner pund, så det är kvitt!
X 1 - Det är inte relevant, jag vill inte vara med och betala. 
X 2 - Du som kvinna borde vara nöjd! Thatcher var en förebild för alla kvinnor!
X 1 - Thatcher hade blivit vald även om hon var en get!!
 
 
Slutrepliken kan vara den bästa jag sett på länge? Och det är så förbannat märkligt att folk vill försvara en person med att säga att bara för att personen har ett visst kön, ska alla med det könet vara stolta. Går att jämföra med etnicitet, sexuell läggning, religion osv. 
 
På samma sätt som vissa ska bli hyllade för att de har ett visst kön, en viss sexuell läggning, en religion, en etnicitet, osv - så ska de i samma veva bli förebild, talesperson och gärna alibi för ALLA andra med samma kön, sexuella läggning, religion, etnicitet osv. 
- vilket även innebär att alla som inte beter sig "rätt" inom just denna kategori eller håller sig till den gruppens normer ska hen inte inkluderas i gruppen. Thatcher är enligt många förebild för miljontals kvinnor just för att hen var en kvinna med politisk makt. Samtidigt som det innebär att en vill negligera allt annat hen också gjorde mot människor som inte är lika värt att hylla.
 
Och det intressanta i detta hade varit om Thatchers sociala kön varit man? Hade hen varit lika hyllad? Setts som en feministisk förebild? Varit ett föredömme för världens kvinnor? osv. 

könsneutrala löner

Publicerad 2013-04-16 22:57:00 i feminism, genus osv.,

I lördags kväll när vi klev på en buss reagerade hen som körde på min brosch: 15.52. 
 
X - Vad står det där för?
C - Den här? Åh det är från detta klockslag som vi kvinnor jobbar gratis, sörru. 
X - Jasså minsann? Säger du det?
C - Yes. Ponera att du jobbar 9-17. När klockan slagit 15.52 slutar kvinnor få betalt, medan männen fortsätter dra in pengar. Ja om en ska se till löneskillnaderna förstår du. Så minsann går det till i samhället. 
X - Inte här hos oss!
C - Va fan. Är det sant?
X - Jahadu, här på Busslink har vi samma lön oavsett kön. 
C - HAR NI KÖNSNEUTRALA LÖNER?!! 
X - Ja så kan man väl kalla det?
C - Äh fan vad fint. Ska vi köra en fistbump på det?
X - Eeeh, ok. 
C - När vi ändå håller på, kan jag inte få en stämpel också?
X - Vill du ha en stämpel också? Vadå, på handleden?
C - Ja för fan, nu firar vi! 
 
 
Någon som vet om detta stämmer? Har Busslink könsneutrala löner? Det låter ju för bra för att vara sant. Ernst sa även att tub-förare även har det? Magiska yrken. 

att känna sin kropp, del 1 av xxx

Publicerad 2013-04-16 21:50:00 i Sex osv.,

Jag har vänner som går upp flera kilo när det är dags, andra känner sig vätsekfyllda, får ont i brösten, spänningar över mage och byst, känner sig svullnad i kroppen. Allmänt tung och jobbig. Andra får inte igen jeansknappen eller skjortan över bröstet. Ytterligare några blir kåta, andra kan bara tänka på choklad, och en del vill bara sova bort dagarna. Andra vill inte ens tänka på sex, känner sig äckliga, ofräscha, vidriga och tror att heeela världen kan känna deras lukt. Som hatar hundar en hel vecka i månaden och som vill dumpa partnern och leva ensam med sin kropp. En del faller ner i svart mörker och vill dö - antingen av smärta eller av att livet ter sig tämligen värdelöst. 
 
Sen har vi kategorin där jag infaller - som inte märker något alls. Som bara passerar dagarna utan att känna av några förändringar.
- Kan det vara p-pillrena som drar ner på alla effekter? Eller är det jag som inte har någon koll på läget alls när det gäller min egen kropp? 
 
För jag träffar ingen tillräckligt regelbundet för att de ska gå att se skillnad på kroppen från gång till gång. Och då jag inte direkt ägnar tid åt mitt eget utseende eller framför några speglar - bidrar nog allt detta till att jag inte har koll. 
Eller så kanske jag bara har en kropp som inte direkt reagerar på hormonnivåer och vätskeskillnader som följer menscykeln? Någon som känner igen sig i detta? För visst måste vi vara fler som bara kör på utan att märka skillnad i kroppen? 
 
För visst har jag haft partners som "visst vetat om när det var dags" och "duktiga pojkar" i min närhet som minsann köper hem en redig chokladkaka när de tror att mensen är på g och ser till att vara sina allra mest snällaste jag. Men inget sånt existerar ju regelbundet i min vardag längre. Skulle ha varit mer uppmärksam när jag hade chansen...
 
Skämt åsido, någon som känner igen sig i noll-symptomen? 

att göra saker själv

Publicerad 2013-04-15 10:55:00 i feminism, genus osv.,

Förra veckan hann jag med att gå själv på två olika nöjesevenemang. Genrepet av "Vita kränkta män" och en väns slutprojekt på en folkhögskola.
   En gång i tiden gjorde jag en lista på saker jag gjort själv, och det började med att jag som fjortonåring var ensam i skolan som lyssnade på Simple Plan - fick således gå själv på konserten på Fryshuset. Minns hur bandet satt på Bengans och signerade - de hundra första fick en gratisbiljett! Jag var nr 98. 
 
Sen dess har jag gått på x antal konserter (främst pga mina vänner har kass musiksmak...), både Grönan och Liseberg, boksigneringar, bio, och jag över ständigt på att kunna äta måltider ute själv. Kurser, utbildningar och pendlingsresor har jag alltid inlett ensam - men pga översocial läggning gängar jag alltid med några. 
 
Anledningen är enkel - samhället är skapat för män. Det offentliga rummen är gjorda gör att män ska kunna röra sig fritt, slippa vara rädda och det är socialt acceptabelt för en man att äta middag själv på en affärsresa, gå till en pub och se en match eller bara rent allmänt ta plats i det offentliga.
- det är inte lika lätt och långt ifrån accepterat för kvinnor.
 
 
 
Årligen släpps "rapporter" och "forskning" gällande kvinnor i olika branscher som äter middagar på hotellrum istället för hotellets restaurang, om kvinnor som inte vågar gå utanför dörren efter ett visst klockslag på dygnet eller som har strategier för att överleva resan hem efter en utekväll. 
 
 
Utöver det är det jäkligt skönt att bara göra det en känner för utan att behöva dra ihop ett gäng, mixa med andras scheman eller planera en massa för en liten jävla bio. Det är något skönt och bekvämt i att vara så pass trygg i sig själv att en inte har några problem med att gå på bio själv, ta en kaffe på ett fullsatt fik eller slippa äta en kall sallad på hotellrummet. 

starstruck!

Publicerad 2013-04-14 21:23:23 i plugg,

Jag fick besked om två överprövningar/tillgodoräkningar i veckan. Den ena gick åt helvete och jag skrek i en kudde. Den andra gick bra. Den som gick bra krävde några möten, men till sist fick jag till det. 
 
Mitt hjärta hoppade över några slag när jag såg vem som signat pappret. Fanny Ambjörnsson är författare till tre böcker som jag förmodligen haft som kurslitteratur minst 10 gr tillsammans. Henoms doktorsavhandling En klass för sig, är magisk. Vad är queer kan jag utantill och Rosa - den farliga färgen har jag bara läst en gång hitills. 
 
Detta innebär att jag bakat ihop min egna a-kurs i genus och får hoppa på b-kursen till hösten. Fast det lutar mer åt Krim II. Kurslitteraturen är magisk och de kommer ta upp både genus och viktimologi. 

pinsam?

Publicerad 2013-04-14 19:37:00 i Sex osv., feminism, genus osv.,

Postat av: Estevezz

Du är riktigt pinsam ibland. Du har ingen påverkan över de mekanismer som orsakar kön. Det råder inga som helst tvivel om att könsceller är det som avgör en människas kön. Faktum är att det är sant för så gott alla jordens biologiska organismer. Sperma+ägg orsakar under rätt förutsättningar barn. Ägg är kausalt kopplat till kvinnor och samma sak för män och spermier. Thatcher bar två barn och var därför i vetenskapens och i lagens namn en kvinna. 

2013-04-12 @ 01:02:43

Eller så fastslår vi bara att vi tycker olika. Jag har läst tillräckligt mycket sexologi för att ha gått igenom hur det fungerar med könsceller, hur hormonerna skapas, XY, "missbildningar", gonadernas framväxt osv. ungefär fem gånger i olika kurser. Jag kan det medicinska och det kliniska inom sexologi. 
- och du får absolut tro att detta är det som avgör en människas kön. Varsågod, jag kan lova dig att du inte är ensam om den uppfattning. 
 
Men jag har även bakgrund i genus. Allt mitt arbete vilar på ett genusvetenskaplig grund. Jag tror inte bara på könsceller. Jag tror inte på tvåkönsnormen. Jag tror att kön till väldigt stor del är socialt konstruerat av oss människor. Och på samma sätt som du har rätt att tycka och tro vad du vill, så har även jag rätt att tro och tycka vad jag vill. 
 
Sen går det absolut att prata om könsceller, dess uppbyggnad, sperma+ägg = barn, män och kvinnor. Absolut, och det gör jag väldigt mycket i mitt arbete. Men jag pratar även om genus, om socialt konstruerade kön och könens stora plats och makt i vårt samhälle. Jag inkluderar bägge dessa sidor i allt jag gör, då det inte går att prata om det ena utan att exkludera det andra. 
 
Så tyck att jag är pinsam, det rör mig inte i ryggen. Vi ser bara olika på faktorer som skapar kön. 

discokuken

Publicerad 2013-04-14 16:30:00 i feminism, genus osv.,

- Hör ni, nu måste vi dra! Vi får inte komma försent så att vi missar discokuken!
 
Jag som överlag har väldigt bra fantasi hade inte kunnat föreställa mig vad som är den kända discokuken. För att försöka förklara: en person med skidglasögon, avklippt svart rånarluva som täcker munnen och käken, svart linne, svarta shorts som går ner över knäna, skinkorna är bara med ett svart kryss i tejp på vardera skinka, könet är bart och kuken är helt täckt med silvrigt glitter. Glittret går ut en bit på låren och en bit över könet. 
- till någon form av peppig musik dansar individen medan publiken ljublar, busvisslar, fotar och filmar. Det blir så omtyckt att hen gör detta två gånger. 
 
 
Jag trodde att jag hade sett det mesta, men det där var något helt nytt för mig. Och genast började diskussionen om det hade varit en kvinna som dansat avklädd på samma vis. En anonym kropp med ett blottat kön. Min åsikt var att oavsett om en kvinnokropp är avklädd i "konst", queert sammanhang, politiskt osv - så blir hen alltid objektifierad. Kvinnokroppen är aldrig bara en kropp, utan går alltid att sexualisera, objektifiera och ha åsikter om. 
 
 
Fast vad än en tycker, ibland är det ju så skönt att bara gå utanför boxarna med aktiva åsikter, som alltid är redo att käfta, slåss för genus, feminism och rättvisa. Ibland är det så behövligt och nyttigt att bara kunna se en avklädd kropp och inte analysera, dissekera eller vilja förändra världen. Utan bara ta en paus från kampen. 

forbildning

Publicerad 2013-04-13 09:06:31 i min vardag,

Hur många gånger har ni hört "Pistol" och "Valborg" sen de släpptes igår? De har gått på repeat här hemma sen 23.12 igår. Magiska. Kan inte bestämma mig för vilken jag gillar mest? Bägge är hångellåtar, gråtlåtar, sommarlåtar. 
 
Idag väntar fortbildning med RFSU! Som jag saknat det gänget. De var mitt andningshål i allt plugg, resorna till Kalmar och medan jag höll igång fem kurser samtidigt. Ska bli fantastiskt att hänga med dom, lära mig ännu mer och bygga på kunskapen om sex och samlevnad. 
 
1) min kropp mår såhär
2) men min själ mår såhär

"Beklagligt"?

Publicerad 2013-04-12 09:42:13 i feminism, genus osv.,

Åh så bra! Heja er Metro - så jävla bra, fint och fantastiskt att ni beklagar det faktum att ni medvetet väljer att publicera en lista som visar att män har mer makt än kvinnor.

- men givetvis är detta viktigt att poängtera. Så beklagligt att samhället ser ut som det gör. Och ni som Sveriges största gratistidning kan ju inte göra annat än att "spegla" verkligheten. Kamma till er.

behövs glee för hbtq-personer?

Publicerad 2013-04-11 20:58:00 i Sex osv., feminism, genus osv.,

Vi hade en diskussion på en av mina kurser förra veckan, där jag drev tesen att "bara rätt personer får representera förebilder för hbtq-personer". En tysk nazist som var öppet homo kommer knappast med på pluslistorna över "bra homos", men folk vill gärna hylla "rätt" sorts homos. 
 
I Glee har vi delvis coach Sue Sylvester. I serien är hen heterosexuell, så vitt en kan förstå. Men som privatperson är skådisen Jane Lynch öppet homo med hela amerika. Vilket gör att alla som ser serien vet om att det är en homosexuell person som fått en gigantisk roll i en av de största serierna just nu. Lynch var även med i flera avsnitt i L Word där hen även var magisk. 
 
Å andra sidan har vi Kurt Hummel som i första säsongen vågar komma ut som öppet homosexuell, för skolan, för sina vänner och för sin pappa. (gråtvarning!) Vad hens sexuella läggning är utanför serien är inget jag tänker forska i. Men det gör ju att alla som ser serien ser en ung kille komma ut, vara öppet homo, snacka om sexualiteter osv. 
 
Och jag vet inte riktigt. Jag kan till viss del förstå att det fortfarande behövs och förmodligen hjälper kids världen över att våga snacka, tänka, utforska och fundera kring sexualiteer. Det kanske mest handlar om att jag tycker det är sorligt att det fortfarande behövs. För absolut, det är så jävla viktigt för många att hitta förebilder, bli peppade till att våga vara sig själva, sticka ut från heteronormen och våga leva som en vill och känner för. Men att "rätt" sorts personer ska existera för att inspirera andra människor stör mig. Eller gör mig sorgsen. Och arg. 

rart

Publicerad 2013-04-11 19:33:59 i Sex osv.,

 
Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Visserligen är det tröttsamt att ett homosexuellt par likställs med ett hetererosexuellt par, vilket enbart innebär att en späder på heteronormen snäppet mer. Men utöver det var det pedagogiskt och bra. 
 
Jag minns inte ens hur jag snackade om sexuella läggningar med mina syskonbarn, kusiner, kids på skolan jag jobbade på. Men det var nog något liknande. Kids är ofta så jävla mycket klokare än vuxna och fattar principen att en får bli kär i/kåt på/vilja ligga med/vilja ha ett förhållande med - exakt vem en vill, oavsett könstillhörighet. Kanske inte kåt/ligg-biten då, men resten kan dom. 

vita kränkta män

Publicerad 2013-04-11 13:57:25 i feminism, genus osv.,

Vilket sätt är bättre att peppa efter ett värdelöst mail från en skola, än gå på genrepet av Vita Kränkta Män?

Kawa Zolfagary är magisk och har skrivit den. Lo Kauppi är min idol på så många vis och spelar huvudrollen. Figge Norling har jag haft en crush på sen "Svarta Lucia". Mao, detta kommer bli magiskt.

en bok om dagen och sangria, tack!

Publicerad 2013-04-10 22:14:46 i resor,

 
I söndags pratade vi syskon lite löst om hur härligt det vore med en weekend till Marbella. Jag pratade om att läsa en bok om dagen och dricka sangria. Vad mer kan en behöva efter världens längsta vinter och månader av trippla strumpbyxor? Den här vintern har varit som världens elakaste och förmodligen längsta förspelet någonsin, som borde resultera i en kavalkad av fest i fyra varma månader.
- jag och syster Jenny tjuvstartar redan i maj! Fyra dagar av värme, mat, böcker, häng och sangria. Kommer bli magiskt. 

thatcher var ingen hjälte.

Publicerad 2013-04-09 21:09:58 i feminism, genus osv., åsikter,

 
Jag har så svårt för alla liberala, vilsna människor som vill hylla Margaret Thatcher som en feministisk hjälte. Visst, jag känner en del som körde barrunda och fick extrapris på hamburgare pga henoms död. Och det kan en ju diskutera. Men varför hyller folk Thatcher som en hjälte? När var hen det? 
 
Hur blir någon en feministik hjälte? För att henoms sociala kön var kvinna? För att hen var gift med en man och då bildade ett heterosexuellt par? För sitt fixade hår och snygga yta? För att hen bar kjol och klackar? Var kommer feminismen ifrån? Jag ser det inte. Och jag är så förbannat trött på att bara för att en kvinna har makt, ska hen bli ett föredöme och en feministisk symbol för alla kvinnor. Tack det är bra, jag behöver inte Thatcher som förebild. 
 
Rubriken är helt tagen från Jonas Gardells fantastiska text från gårdagens expressen.

80 dagar gul - perfekt bokklubbsbok

Publicerad 2013-04-09 20:01:09 i Sex osv., böcker,

Vem gillar inte att diskutera böcker? Jag älskar idéen av bokklubbar, att alla läser en och samma bok, samlas över några liter te och pratar om samma bok. För vi läser ju alla på så olika sätt, läser in speciella saker och blandar in våra egna erfarenheter. 
 
I vintras fick jag hjälpa X-story att skriva några bokklubbsfrågor till första boken i 80 dagar-serien. En fantastisk erotisk historia som finns i 6 delar. De tre första är översatta till svenska redan, och jag håller tummarna för att resten också kommer översättas. 
- och igår när jag träffade Lina från Adlibris berättad hen att det är den bok som sålt allra mest under deras bokklubbstid. Hur kul är inte det? Så jävla peppigt. 
 
Så, är ni på jakt efter en riktigt bra erotisk bok - köp 80 dagar gul. Nu finns den även i pocket, och resten finns än så länge i inbundet. Och vill ni ha bra bokcirkelfrågor, hör av er till mig!
 

bästa sortens måndag

Publicerad 2013-04-09 12:03:00 i party-larty,

Jag fotade knappt något alls igår. Missade dels att fota mitt sällskap, lokalerna, snittarna som smakade svampsoppa i koncentrerad form osv. Men här är en bild på en av Sveriges bästa komiker: Moa Svan. Innan dess hann vi med mingel hos Brombergs som presenterade Karin Alvtegens nya bok, jag hann köra tjugo frågor med en trevlig från Adlibris och sen minglade vi vidare till El Mundo. Bra måndag.

bästa sortens bokpaket

Publicerad 2013-04-09 08:48:54 i böcker, feminism, genus osv.,

Någon som har läst dessa? Bägge är lättlästa, det går fort mellan bladen och på några timmar är boken utläst. Men kvar stannar tusen frågor, lite magknip och ett huvud fullt av tankar. Om jag fick bestämma skulle alla bokhandlar sälja dessa som ett paket:
- Maria Svelands bok för att förstå hur vårt patriarkala samhälle ser ut, hur män systematiskt har mer makt och kvinnor i alla positioner är underordnade. Men även för att förstå hur hatet mot kvinnor ser ut, hur det struktureras och finns i alla rum. 
- Qaisar Mahmoods bok för att förstå hur svenskhet är något som skapas. Att vi alla är med och dagligen strukturerar detta. Av gammal vana, ibland utan att reflektera över det, ibland för att medvetet såra och skada andra. Hur svenskheten är något som sker i interaktion mellan människor, och samtidigt skapar och håller fast vid ett vi och dom-tänk. 
 
Dessa är typexempel på böcker som borde tryckas i hundratusentals ex i pocketvariant och delas ut till folket. Hur ska vi kunna prata om strukturella problem när inte alla hänger med i hur det ser ut i samhället? För att förändringar ska kunna ske, måste folk först upptäcka normerna, se de osynliga gränserna som begränsar oss - och förstå att förtryck och maktutövning sker på alla nivåer i samhället. 

att neutralisera

Publicerad 2013-04-08 23:38:32 i min vardag,

Att en måndag kan bli så bra? Orkar inte. Försöker dra ner på känslorna och paja/sänka stämningen med denna macka. Går sådär.

afrodisiak

Publicerad 2013-04-08 15:07:00 i Sex osv.,

 
Jag vet inte vad ni känner när ni ser denna bild? Men det är inget som direkt pirrar till hos mig. En av mina stora hobbys är att surfa runt på olika forum, och när en söker på afrodisiak och ostron kan en få upp en hel del. 
 
- Afrodisiak: sägs vara ett ämne som hjälper kroppen att skapa lust och kärlek. Kvällstidningar älskar att beskriva detta som räddningen för uttråkade/utmattade föräldrar...
 
 
Förslag på varför ostron fungerar som afrodisiak:
- innehåller mycket zink som är viktigt för spermaproduktionen. Huruvida det kickar igång direkt eller om det tar tid avslöjas icke. 
- ostron  är ju formade som små fittor ---> därmed blir det extra hett att äta, som jag förstår det, någon form av uppvärmning eller förspel?
- zink och fosfor ska kicka igång testosteronet och på så vis hjälpa "männen". Men alla oavsett kön har ju testosteron i kroppen, ingen nämner hur "kvinnor" påverkas av detta.
- tydligen ska ostron göra kvinnor våtare? 
 
 
Om jag fick en stor summa pengar skulle jag gärna göra en forskning kring detta. Men fram till dess håller jag nog fast vid min teori: oavsett vad en äter tillsammans, om det så är alla sorters afrodisiak eller vanlig plockmat - jag tror inte det är maten i sig som kickar igång det, utan snarare att en avsatt tid för sin partner. Det krävs inte mer än så. 

"var ju bara vara trevlig"

Publicerad 2013-04-08 10:21:00 i feminism, genus osv.,

 
Hittade detta på en av bibliotekets toaletter ute på SU, och jag som vanligtvis älskar att studera folks åsikter känner igen mig i text nummer två. Det är så mycket som är fel med både text nummer ett och nummer tre. Vem är personen som anser sig ha rätten att objektifiera alla "tjejer" i biblioteket? Tacka för att de lyser hens tillvaro? Bedöma vilka som är vackra och inte? Ska de som inte är tillräckligt vackra enligt henom byta plats eller inte, då de inte lyser upp hens tillvaro. 
- och person nummer tre gör mig nog allra mest förbannad. Att försvara att person nummer ett inte gjort något fel, har rätt att göra det hen gör och tycker, samt som avslutning: att hen bara var trevlig. 
 
 
Det är ungefär på samma nivå som förskolspedagoger och lärare lärt en under hela uppväxten: "men killarna gör bara så för att dom tycker ni är söta!" ---> vilket innebar att killar fick slåss, nypas, dra en i håret, knuffas, vara elaka pga "de egentligen menade väl". 
 
Och detta bekräftar det som samhället lär oss dagligen: kvinnor äger inte sina kroppar, de är till för allmän beskådan och alla (främst män) får ha åsikter, tycka vad de vill och göra vad de tycker är rätt. 
 
Jag tar för givet att alla som hänger på SU passerat 18 år, så varför kan folk inte resonera som vuxna människor ska göra? Sluta objektifiera. Sluta tacka för att folk är vackra. Sluta försvara detta beteende. Ska det vara så jävla svårt? 

ljus eller mörk choklad?

Publicerad 2013-04-08 08:55:19 i Sex osv.,

Vi hade syskon-brunch igår, och som alltid diskuteras ämnen högt och lågt. Allt från min sexualitet till vilka möbler vi ska ha i storstugan på landet är ämnen som prickas av över några timmars buffé. 
 
C - Jag är i alla fall inte poly! Då hade det blivit ännu mer att hålla reda på för dig brorsan. 
B - Poly? Vad är det nu då? Du och dina ord. 
C - Poly, att en är polyamorös. Dvs vill ha eller har flera relationer samtidigt, sexuella som kärleksfulla. Och alla är lika mycket värda. Det finns ingen skillnad. 
B - Va fan, kunde du snacka med pappa om sånt här också eller?
C - Pappa var eljest, ledsen att säga det, men så är det faktiskt. 
B - Eljest?
C - Lite "snäll", naiv, blåögd, "borta", ja du vet. Så hade jag börjat snacka om poly hade han frågat om jag tyckte bäst om ljus eller mörk choklad. 
 
- ämnen som rör poly kommer jag aldrig tröttna på. Det finns så mycket att lära sig, utforska och förstå. 
 
Den här bilden är så fruktansvärt rolig. Brorsan ser ut som Sune och jag vet inte riktigt vad jag gör? Ligger över halva bordet för att få till ett familjefoto? Hur som, världens bästa syskon. 
 

pepp

Publicerad 2013-04-06 19:29:00 i feminism, genus osv.,

Sitter och skriver på en liten överprövning gällande endast sju frågor. Försöker att inte motivera varje svar med "men för att jag är värd det såklart!", hehe. Och nu hittade jag denna hos Supersnippan och inser att det är den perfekta peppen. 

nöjesläsning

Publicerad 2013-04-06 11:35:48 i plugg,

Ett bra exempel på hur och när mina tre fält kan smälta samman, påverka varandra och samverka. Det är när jag hittar guldkorn som detta verk, som jag åter blir övertygad och peppad över min kandidat. Den kommer innehålla väldigt mycket olika saker - men jag kommer kunna använda all kunskap på många olika områden.

Så jag kanske inte blir Sveriges yngsta sexolog, men garanterat den första som inkluderar både genus och kriminologi som kunskapsbas. Pepp!

kusinäktenskap

Publicerad 2013-04-05 08:31:13 i Sex osv.,

Första gången jag fick höra talas om "kusinäktenskap" var under ett seminarium på bokmässan i Göteborg. Magiska Tina Thunander släppte sin bok "Barnbrudar" - en bok som undersökte och förklarade hur unga tjejer giftes bort i Sverige. 
 
Vilket ledde till att ämnet kusinäktenskap kom upp. När hen förklarade hur det såg ut förr med åkrar, mark och skog så blir det snäppet klarare, ja tom smart. Om en familj har X mark åker och några i deras släkt har mark strax bredvid ---> innebär ett giftermål mellan deras barn att 1) familjerna får större mark tillsammans, kan så mer, klara sig bättre, tjäna pengar osv. 2) marken stannar inom familjen.
 
När en ser det ur den synvinklen kan en ju tänka att de minsann hade sina poänger. I dag när människor i större utsträckning inte är lika beroende av markyta, eller lever i den typen av samhällen där det är relevant - tappar denna syn på kusinäktenskap som något bra, sin glans. Exempelvis i stora delar av de stater som märktes ut på kartan. Jag är ingen agronom, utan gissar.
 
 
Det finns nog många anledningar till varför kusinäktenskap än idag fortfarande existerar. Men det går inte att applicera detta på bara "en grupp" eller som något som tillhör "bara en kultur". Det har funnits och finns än idag över hela världen.
 
För något år sen såg jag en av tv3´s fantastiska dokumentärer med detta ämne, där programledaren resten runt i olika stater i usa för att belysa "icke-faran" med att gifta sig med sin kusin. Det var olika kusinpar som fick göra utredningar kring familjesjukdomar (som de då hade gemensamt.) undersöka generna och på något sätt försöka förutspå att deras framtida barn inte skulle bli grönsaker. 
- men givetvis kan barnen bli det. Utvecklingsstörningar, fysiska/psykiska nedsättningar av olika slag kan bli resultatet. Generna är för lika och något går snett. 

and live while we're young

Publicerad 2013-04-04 22:15:38 i plugg,

Jag fick en fråga om hur många poäng jag lyckats skrapa ihop, hade för mig att det var runt 150. Om jag klarar alla kurser i vår har jag kommit upp i 187,5 hp. Som jag pluggat på 4,5 terminer. Eller en termin läste jag 7,5 hp, resten av tiden har det varit minst 37,5. 
 
Har precis sökt till höstens kurser. Eller kurs. Singular. Har äntligen bestämt mig, pepp!
 
 
Ni vet den där ständiga känslan av att en inte hunnit sådär långt som en ska ha gjort? Eller att en pluggat fel, gjort fel, phuckat upp det, missat något, lekt bort tiden, osv. 
- den inställningen ska raderas ur mitt liv.
 
För hur skulle jag ha hunnit med två år på Pocket Shop, utbildningar för RFSL, för RFSU, som samordnare och informatör för Colour of Love, bokmässorna i Göteborg, alla resor, utbildningen som utbildare för COL, utbildad inom normkritik och säkrare sex för RFSL ungdom, mina femton nummer för Veckorevyn osv om jag satt mig direkt i skolbänken efter thg? 
 
 
Skulle vilja avsluta med något Törnblomigt, men va fan - allt sker av en anledning. 

the worrying kind

Publicerad 2013-04-04 13:29:00 i plugg,

Juste, fick svar igår - varken genusvetenskap eller kriminologi går under "människobehandlande ämnen". Så det jag planerat att ta kandidat i har liksom punkterats likt en ballong på valfritt kalas. Jag kan söka med det, men det är inte riktigt rätt. 
 
Har därmed gjort en liten lista:
 
1) Läsa Sexologi II i höst och pausa både genus och krim. -->Hitta en professor i sexologi någonstans i Sverige. Söka till den skolan och ta ut en kandidat i sexologi. 
 
2) Läsa genus eller krim två i höst ändå. (enbart. kommer aldrig någonsin i hela mitt liv läsa 225% samtidigt. på sin höjd 150% - max!)
 
3) Söka något helt annat, som kreativ krukmakare. Eller kanske något språk? Eller som arkeolog?
 
4) Ta körkort, söka jobb som nanny och fly till staterna. 
 
5) Sälja allt, lämna allt och skriva min generationsroman på en strand på Bali. 
 
Det är ju liksom ingen stress, har ju hela elva dagar på mig att bestämma mig för vad jag ska söka eller inte söka till hösten. 
 

vi lever i en sjuk värld.

Publicerad 2013-04-04 11:57:00 i Sex osv., feminism, genus osv.,

 
Det är så mycket i min hjärna som krockar när jag ser denna bild. All kunskap om genus, kön, sexualitet snurrar runt och jag kopplar så mycket till den kunskap vi har om hur samhället och äktenskap sett ut historiskt sätt. I min nya kurs "Sexualitens kulturhistoria" har vi precis gått igenom bondesamhället. Och det verkar inte ha skett så mycket sen dess...
 
Titta på kartan som mest liknar en val och låt kunskapen sjunka in. I staterna (världsdelen som enligt majoritetsbefolkningen ses som ett föredöme på många nivåer) är det mer ok att gifta sig med sin kusin än samkönat äktenskap. 
 
Jag måste ta en kaffe på detta, kommer inte komma över detta. 

känn ingen sorg för mig göteborg

Publicerad 2013-04-04 10:22:15 i min vardag,

Jag har ju en tendens att vilja fira min födelsedag x antal gånger per år. Skyller helt och hållet på att jag fyller i slutet av juli? Vem är hemma då? Därför är det lika bra att fira det några gånger, så att alla hinner med. 
 
Tänker mig att vi börjar genom att se denna, har premiär den 24 juli. Kicka igång firandet rejält. Har sett trailern lite för många gånger nu, och är nervös. Det kan så lätt bli succé och världens bästa film, men också en fiasko. 
 
 
Fast sen ser en detta klipp, och då känns det lite bättre. Som att inget som har med Håkan att göra kan bli ett fiasko. "jag är ju en någorlunda kreativ person." <3

dagens par:

Publicerad 2013-04-03 18:46:30 i kärlek,

Det går inte att missa dom, dom är ju vart en än är. Paren. Olika åldrar, olika gamla, olika passande, olika söta ihop, olika irriterande. Och så har vi dom där paren, som en reagerar på. Som sticker till lite extra i ögonen och tankarna trillar över varandra. 
 
Är de seriösa?
Är det deras intima skämt, på öppen gata?
Hur tänkte de där?
Hur gick det till när de bestämde sig för att det där var en bra idé?
Varför?
osv.
 
 
I dag har jag inte bara sett ett, utan även två spektakulära par. Spektakulära kan i denna mening tolkas som normbrytande vilket i många fall är jävligt fint och positivt. Det kan även innebära "intressant" som min mamma alltid säger när hen inte kommer på något annat lämpligt att uttrycka. 
 
1) den ena har mörkrosa toppar i hästsvansen, den andra har mörkrosa spikes. Dom har alltså matchande hår.
 
2) ett par på fb. deras omslagsbild (båda har samma) är när den ena går ner och friar förmodar jag? Namnen? 
Stinas pojkvän - Erics flickvän.*
 
 
 
Och jag vet inte. Är det jag som inte varit i en monogam relation på länge eller sysslar folk med saker likt dessa på riktigt nu för tiden? Måste jag ge mig ut och dejta för att förstå denna typ av beteende?  
 
 
* personerna heter egentligen något annat. 

människobehandlande område?

Publicerad 2013-04-03 08:10:26 i plugg,

Hallo vänner! Har vi några akademiker där ute? Eller allmänt kunniga? 
 
Vilka ämnen räknas till människobehandlande områden? Räknas genusvetenskap till det? Jag tycker det, men som vi vet gäller inte allt jag tycker, tyvärr. 
 
För om jag ska kunna läsa mastern i sexologi i Malmö måste jag plockat ut en kandidat inom detta område, eller söka via "reell kompetens". Helst ska en söka via båda. Men via den reella kompetensen kan jag baka in Veckorevyn, RFSL, RFSU, Colour of Love + alla miljoner småkurser jag pluggat. 
 
- fyra slutkörda, övertrötta och rent allmänt förstörda sammordnare på Peace and Love. Jag hade väldigt kul.
 
 
Så någon som vet om genusvetenskap går hand i hand med människobehandlande område? Säg ja. 
 
 

kris: ett ansikte

Publicerad 2013-04-02 20:05:49 i plugg,

KRIS. Kan vara en förkortning för Kriminellas Revansch I Samhället (ironiskt nog). Eller så kan det vara ett betyg. Som resulterar i att en kubbar till närmsta frisörsalong och säger "ba klipp, jag blundar."
 
Jag vet inte om en människa kan vara ett stilleben? Eller om det bara gäller fruktkorgar osv. Men här kommer en liten presentation av hur kris kan se ut. 
 
1) precis när jag ska visa mitt krisade ansikte shufflas Säkert fram och "dansa fastän hjärtat brister" börjar spela. Och vem kan krisa när den spelas? Kanske om ens ex skickar den till en efter att ni precis gjort slut. Men bara då. 
2) Ungefär såhär känner jag. Betyg kan dra åt helvete. Bara Björklund-lovers som är för betyg. Och vem gillar Björklund?
3) Skulle jag inte vara rädd för bekymmersrynka skulle jag se ut så resten av kvällen, eller tills klockan slår 00.00. Exakt så lång tid jag har på mig att tjura.
4) Fast sen sjöng Säkert "om ett år eller två kommer det här vara över", och har Säkert sagt det så är det så. 

dagens boktips och genustips i ett

Publicerad 2013-04-02 12:24:00 i feminism, genus osv.,

 
Jag vet att jag ibland kan vara för över-pepp och på gränsen till naiv, men jag tror faktiskt att världen skulle se lite bättre ut om fler människor läste denna bok. Har snart läst halva och har redan blivit några snäpp klokare. Det är fantastiska Lena Lennerhed som är redaktör och hen har samlat några av Sveriges främsta forskare inom olika områden. Feminism, genus, sexualitet, kroppar, kön - historiskt fram till idag. Hur har vi människor påverkats av religion, vetenskapen, samhället och av varandra? 
 
Återkommer med fullständig rapport när jag läst klart guldklimpen. 

mitt nya motto

Publicerad 2013-04-02 09:20:00 i Sex osv.,

Vart kan en trycka tröjor? Vill ha en mening i samma typsnitt som tatueringen. Enkelt, snyggt och betydelsefullt. 
 
lassata sed non satiata - uttröttad men inte tillfredställd. 
 
Föreställer mig ungefär trettio stycken som jag skulle kunna dela ut till folk jag tycker lite extra mycket om och som har det där lilla extra. Vettiga, intelligenta, fina individer som jag haft turen att träffa på. Som en liten klubb. 
- uttrycket kommer från 1200-talet och handlar om att kvinnors njutning var kvantitativt större än mäns, men mindre kvalitet och intensitet. 
 
- får tillbaka min första salstenta någonsin och kan inte riktigt koncentrera mig på något annat. Köpte mig en ny tröja som pepp... Nu två dagar senare är beslutet högst oklart. Känner mig mer som tagen ur valfritt barnprogram. Ni vet där de ska vara pedagogiska och alla har första bokstaven i sitt namn på tröjan. Eller som Familjen Weasley <3 

bletchley circle

Publicerad 2013-04-01 08:34:07 i feminism, genus osv.,

Jag hade en utopi om att avsluta två kurser den här helgen. Har hitills skrivit en tenta, 2/3 av en uppgift och har således två uppgifter kvar. + förberedelser inför kommande veckans plugg. Och en middag med Moa ikväll. 
 
Så istället levererar jag dagens bästa tips: Bletchley Circle visas på SVT idag i ett svep. Bänka er 13.20-15.45 och se den bästa deckarserien någonsin. 
- serien handlar om fyra kvinnor som under andra världskriget var ledande inom spionage och knäckte tyskarnas koder. Nu när kriget är över har de återgått till hemmets lugna vrå... En jobbar på fik, en är på ett bibliotek och de andra två är bara hemmafruar och "får/ska" inte jobba. 
 
Tills mystiska mord börjar ske... Och dessa kvinnor kan se mönster som (de manliga) poliserna inte kan se. Så de bestämmer sig för att stoppa mördaren vars offer är unga kvinnor. De är intelligenta, fighters och trötta på att vara hunsade av sina män/arbetsgivare och vill visa vad de går för. Se! 
 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela