Bärarna

Årets tionde bok blev Bärarna av Jessica Schiefauer som ges ut av Romanus och Selling

Jag har tidigare läst Pojkarna och Låt hundarna komma och har blivit totalt golvad av båda två, men på olika sätt. Och såklart var jag nervös inför den här boken. Det blir ju så för mig när jag läst en bok som jag verkligen gillar. Då vill jag knappt läsa nästa eller något annat av samma författare, ifall den inte håller måttet och då drar ner hela känslan för boken jag älskar. 

Om jag oroade mig helt i onödan? Svar ja! Heliga Birgitta och dom sju små dvärgarna vad den här boken var bra!! Jag är totalt golvad och vet knappt vad jag läst samtidigt som den lämnar mig med massor av tankar och jag vill bara läsa mer om Nikki och hennes värld. Och samtidigt inte, det kan få vara färdigt där. Men jag kan också tänka mig att se en serie eller filmatisering av boken. Det vore fint <3  

Det här är en dystopisk bok där världen är uppdelad i två delar - kvinnor och män, bärare och spridare. Män hålls till fånga i reservat, karantänplatser eller på sjukhus där det forskas på/om dom. Kvinnor kan leva sina liv med jobb, hem, vänner, partners, sysselsättning och barn. 

Och de olika världsdelarnas namn påminner om länder och kontinenter som redan finns. De har kontakt med varandra via varsin bok och mycket av det dom äter och dricker är helt växtbaserat och påminner om saker som finns i vår värld. På dagarna jobbar dom med saker som påminner om yrken vi har här, fast ändå inte. Mer som rester och omformateringar av det vi har i dag. Det hålls marknader, sker byten och förs bok över vem som handlar vad och när. 

Och det signifikanta är ju just uppdelningen mellan kön. Kvinnor är fria och män hålls fångna, vilket på ett sätt är tvärtom mot den vanliga världen där en kvinna knappt tar en joggingtur pga rädsla att bli överfallen av en man. I boken handlar det om att spridarna kommer med sjukdom som förintar städer och gör så att människor dör. Så för att förhindra detta hålls männen borta. 

Nikki lever med Simone, dom arbetar, är med vänner och byter till sig varor på marknaden. Men allt förändras den dagen Simone inser att hon vill bära ett barn. Hela samhället vill att det ska bildas nya barn, så att samhällen kan växa sig större och starkare. I takt med försöken ökar, händer det något mellan Nikki och Simone, och det leder till saker dom aldrig kunnat föreställa sig. 

Och mer kan jag inte säga, mer än jag verkligen verkligen gillade att vara en del av deras universum för några dagar. Jag kom lätt in i deras vanor, kost, namnen, handlingar osv. Det var rikt beskrivet och jag kunde se mycket framför mig. Jag hoppas att den här blir film eller serie, det vore otroligt. 

Om du pallar dystopier och vill slukas av något, läs denna. 

Bärarna Jessica Schiefauer Romanus och selling dystopi roman
0 kommentarer