sexualupplysare och bokälskare

HT<3

Publicerad 2015-02-28 09:18:16 i kärlek,

Jag har HT över på övernattning. En tradition vi haft i snart tio år. Fattar ni ens? TIO år. Dom minglade in i mitt liv första veckan på gymnasiet, och nu ligger vi här, skavfötters och göra samma saker trots att oceaner av tid passerat. Vänskap när den är som finast. ❤️

Tänk ändå vad sjukt det är: dessa personer var ju ens liv under gymnasietiden. Vi sågs alla skoldagar och hängde i princip alla helger. Och att vi hållt ihop även efter det, något annat hade ju inte varit aktuellt. Även fast det kommer perioder av plugg, jobb, stress och typ kärlek - så finns ändå denna grund kvar. Vilket är bland det finaste och bästa jag har. Jag älskar er ❤️

internet och bindor

Publicerad 2015-02-27 08:06:35 i girls <3,

Jag har redan presenterat veckans avsnitt av Minnet Fullt - men nu vill jag tillägga att vi har ett samarbete med Libresse - och att veckans ord = veckans tävling!! 
 
Så lyssna på avnittet, hör veckans ord, förklara det för oss - och maila förklaringen till minnetfullt@gmail.com 
 
VI LOTTAR UT TRE ÅRSFÖRBRUKNINGAR AV MENSSKYDD!!
 
Ber om ursäkt för caps lock, men hur ljuvlig är inte denna tävling? Jag har försökt att föreställa mig hur mycket bindor och tamponger en gör av med på ett år? Och jag vet inte? Minns bara hur tråkigt det var att lägga pengar på. Men är ni med och tävlar, så kan ni slippa det i ett helt år. Och använder du menskopp eller inte har någon mens, vinn åt någon annan!
 
Och om själva avsnittet: tema internet! Vi går igenom när vi själva kom i kontakt med internet, vad vi minns från vår barndom och tidig tonår. Jag berättar om hur vi brukade chatta på diverse sidor och hur spännande det var. Vi tar upp Alexandramannen och hur unga tjejer blir lurade av äckliga svingubbar. Vi hinner med att gå igenom vilka communitys som finns och hur stora delar dessa har haft i våra liv. Vi pratar om vilka faror som finns och hur mycket skit som kan ske online. 
- Men, vi lyfter fram allt det fantastiska med internet. Hur internet även är en källa till att kunskap, pepp, medhåll och intressen. Hur en kan hitta vänner och likasinnande - som jag och Fridah har gjort! Att en kan finna vänner, partners och häng online. Ibland kan det övergå till verkliga livet och ibland är det online, men oavsett så är det jäkligt fint och häftigt. Internet kan vara det absolut bästa som finns, men det finns också en massa skit som en måste vara medveten om.
 
 
Vi hinner också med att uppmana vuxna till att snacka mer med sina kids. Vuxna borde ha verktygen för att kunna snacka med kids om dessa saker? Och vi Peppmostrar, som Libresse kallar oss <3 finns ju också här! Och det är så himla fint att få prata med er varje vecka. Ser fram emot den dagen vi får åka på turné och möta kids live. 

duktighet och lermasker

Publicerad 2015-02-26 11:20:34 i min vardag,

Har inlett denna torsdag med att tvätta fem maskiner, dammsuga hela lägenheten, strukturera plugg, fixa lite med företaget (betala avgift till skatteverket), skriva blogginlägg och fixa med lite andra grejer till företaget och podden. Alla dessa saker är ju saker som gör att jag känner mig duktig. Jag undrar egentligen hur mycket saker vi gör för att vi mår bra utav det och för att vi vill, och hur mycket vi gör för att känna oss duktiga? Vissa saker måste en ju göra, som att laga mat och tvätta - men om jag ställer klockan för att tvätta, då känner jag ju mig duktigare än om jag tvättar en tisdag kväll. Och lagar jag matlådor för flera dagar, känner jag ju mig duktigare än om jag lagar en rätt om dagen. 
 
Det är som att jag skapar situationer för att jag ska få känna mig duktig och bra, som jag ordnar åt mig själv? Är det någon mer än jag som känner igen mig i beteendet? En del väljer att lägga upp alla dessa saker via sociala medier för att på så vis locka till sig ännu mer beröm och duktighetskänslor. Kanske snarare om träning och mat än gällande tvätt och företagsjox. Fast vad det gäller just mat och träning vill jag aldrig hamna i duktighetsfällor. Det skulle innebära alldeles för mycket ångest alla dagar jag inte åt "duktigt" eller de gånger jag hellre hånglar med min tjej än springer på ett löpband. 
 
Känner att detta är ett poddämne som borde ske inom en snar framtid. Resten av dagen ska jag plugga med Ernst och Anna. Samt planera helgens aktiviteter lite mer. På bilden har vi någon lermask? Som sägs utöva mirakel. Vet inte om det direkt skedde något mirakel? Men ont gjorde det att dra bort allt. Jisses. 
 

tacksamhet

Publicerad 2015-02-25 22:49:21 i kärlek,

Alltid efter att jag yogat hamnar jag i något slags lugnt lyckorus. Yogainstruktören är på gränsen till flummig, men i kväll var det mestadels fint. Och hen pratade om tacksamhet, att vi skulle fundera på saker vi var tacksamma över. Hur ofta gör ni sånt? Dom få självhjälpsböcker jag läst handlar alltid om det. Att ju mer en tänker på saker en är lycklig över, desto mer sånt drar en till sig. Dessa saker tänkte jag på att jag är tacksam över:

- att jag har hela helgen bokas med vänner! Först HT-häng här med övernattning och sedan kryssning med HT + Aspudden-gänget på lördagen
- att jag är så jävla kär i min tjej <3 att hon dagligen får mig att flina och fnissa av glädje och kärlek
- att jag och Fridah har så mycket peppiga och vettiga grejer på g med Minnet fullt
- att jag kommit igång med plugget igen
- att bokcirkeln är igång
- att jag börjat kubba igen
- att jag har ett sjukt bra samarbete på g
- att jag arbetar med saker jag verkligen brinner för
- att jag lämnade in en skoluppgift 21.59 när deadline var 22.00. Vem sätter en deadline 22.00? Så märklig tid.
- att jag minglade runt i kortkorta shorts på gymmet utan att bry mig om att folk glodde
- att solen skiner och att våren är här!
- att jag spånar vettiga projekt med en vettig person
- att vi planerar en syskonhelg på landet
- att jag nöjesläser mycket
- att jag hittat en ny, ljuvlig podd
- att la familia planerar en resa till våren

Vi fick även "önska" tre saker vi vill ha mer av just nu. Jag önskade mig "energi, ro och stolthet". 

Mellan fyra ögon

Publicerad 2015-02-25 20:54:00 i böcker, girls <3,

Alla deckare i Denise Rudbergs elegant crime-serie har väldigt fyndiga namn: Ett litet snedsprång, Två gånger är en vana, Bara tre kan leka så och Mellan fyra ögon. Visst är det snygga namn? 
 
Jag har läst alla Rudbergs böcker och älskat varenda en. Jag kan ju annars vara skeptisk gällande författare som hoppar mellan genrer, men Rudberg klarar detta galant. För dig som gillar deckare men som nödvändigtvis inte behöver läsa om splatter och blodslask, då är det här en serie för dig. Jag har för mig att det ska komma tio i denna serie? Antingen om jag har läst det i någon intervju, eller kanske bara inbillat mig? Undrar hur resterande namn kommer se ut.
 
Mellan fyra ögon utspelar sig dels på Östermalm och dels på en av Sveriges finaste och och mest exklusiva internatskola - där skolans styrelseordförande hittas mördad. Det visar sig ganska snabbt att skolans rektor haft ett hemligt kärleksförhållande. Och det hela blir om möjligt ännu mer känsligt. Precis som tidigare böcker får läsaren följa åkklagarsekreteraren Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid. Vid sidan av skolhistorien framträder en annan människa med ett annat öde - och det hela flätas samman på ett riktigt bra vis. Mer än så vill jag inte skriva, för då kommer jag bara avslöja något. 
 
Efter en sida är en inne i boken, språket sveper med en utan krångel och jag dyrkar beskrivningarna. Kläderna, maten, miljöerna, karaktärerna - allt är så himla bra och målande beskrivet. Och ja, jag älskar att få ta del av en värld jag aldrig kommer i närheten av. Jag rör mig på andra sidan staden, med helt andra människor, äter annat och hänger inte i dessa miljöer. Just därför blir det så himla mycket mer spännande och intressant. Som mindre kunde jag ju sukta efter märkeskläderna, restaurangbesöken och klackarna. Nu myser jag mest över att få en liten inblick, men suktar inte så mycket längre. 
 
Jag ger boken 3,5 palmer av 5 möjliga. Bilden nedan är tagen för snart fem år sen? Jag tror att Rudberg signerar första delen i serien, det borde nog stämma tidsmässigt. 

minnet fullt har en tävling!!

Publicerad 2015-02-25 10:16:48 i girls <3,

Peppen som jag och Fridah känner inför detta avsnitt är mega, mega-mega! Vi har med en tävling! Lyssna här. Avsnittet heter Om internet! Jag är så himla peppad, glad och stolt över vad vi lyckats åstadkomma. Vi har ju inte poddat så himla länge, men vi kan redan presentera en tävling som vi har tillsammans med ett stort och vettigt företag. 
 
Och det är så himla skönt att vi båda tänker samma sak kring spons och tävlingar. Vi kommer enbart ha det med företag som vi själva tycker är vettiga, bra och som vi vill pusha för. Det vore ju märkligt om vi typ blev sponsrade av någon alkoholhaltig dryck när Fridah inte dricker, eller ett tobaksföretag när den branschen förstör så otroligt mycket för människor och miljö. Eller något märke som vi egentligen tycker pajar för unga individers mående och utveckling, för att dom skulle ge oss pengar. Så något sådant kommer inte att ske i Minnet fullt! Men företag som vi själva tycker är bra, produkter som vi båda nyttjar och vill att andra ska få upp ögonen för - det är vettiga sponsorer. Som den vi har just nu, ett företag som vi båda gillar<3
 
Drömssamarbeten vore: något chokladmärke, olika bokförlag, lokal + cupcakes så att vi kan ha en Minnet fullt-fest! <3 Tänk att få ha en fest för massa unga människor och bara fylla en kväll med bra samtal, peppiga diskussioner och skapa en slags frizon att hänga i. Och att samtidigt få lotta ut bra böcker och god choklad. <3 
 
 
Den dagen kommer nog, men fram till dess -  ladda ner avsnittet Om internet och var med i tävlingen <3 PUSS!

andra träffen

Publicerad 2015-02-24 19:36:14 i böcker, girls <3,

I söndags hade vi andra träffen med Bokcirkeln Hedvig. Inledningsvis, ja - det är jag som har döpt bokcirkeln utan att fråga någon annan. Döpt efter Birgitta Anderssons ljuvliga karaktär Hedvig Hök i Från A till Ö samt Harrys uggla. 
 
Vi hamnade på Mellqvist kaffebar som var knökfullt och ganska hetsigt. Men vi lyckades hitta några bord i ett hörn där det gick att prata relativt ostört. Denna gång blev vi fem personer och det är så kul att föra samman människor en känner på olika vis. Några har setts under åren och andra träffades för första gången. Men jag känner på mig att vi kommer hålla Hedvig levande i många år.
 
Och jag vet inte varför jag var nervös? Det är ju hur mysigt som helst att prata om en bok i flera timmar och gå igenom allt från karaktärerna, dialogerna, språket till om en ens fattade meningen med boken? Det gjorde nämligen inte jag... Jag förstod inte meningen med boken och jag förstod inte ens varför dom var kära från början? Får skriva en bättre och mer utförlig recension någon dag. Är det någon annan som läst boken och har en annan åsikt? Dela med dig! Det allra bästa med att läsa en bok ihop med andra människor är att det är otroligt fascinerande att läsa hur andra människor har tänkt och reagerat. Och att få ta del av saker som andra lagt märke till, diskutera meningars betydelse och lära sig av andra. Mysigt och intressant.
 

Vi kom fram till att en inte får ge halva poäng, så mitt betyg höjdes till en tvåa. Total fick Flickvännen 2 poäng av Hedvig. Tack för denna omgång, ser fram emot nästa bok och träff! 

därför säger jag fittläppar

Publicerad 2015-02-23 20:38:19 i fittan <3,

Äntligen dags för åttonde veckan om fittan - och jag tänkte att vi ska gå in lite mer på de olika delarna som fittan består av. Tidigare har jag skrivit om Venusberget, och innan vi tar nästa del vill jag diskutera några ord med er.  
 
Hur låter dessa ord?
 
- Blygdläppar
- Fittläppar
 
Om en söker på synonymer till Blygd får en upp orden: kvinnliga könsdelar, genitalier, yttre könsorgan, vulva, blygdläppar, sköte, (åld., bibl.) manslem. 
Men även: skam och vanära. 
 
Vad tänker du på när du läser ordet blygdläppar? "Blyga läppar" förmodligen? Om en istället läser ordet fittläppar: så tänker en förmodligen "aha, läppar som finns vid/nere i fittan". Vilket det också är. Jag vet inte vad ni känner, men jag vill hellre gå runt med ett gäng fittläppar än blyga läppar. 
 
Jag fick reda på bakgrunden till detta ord för några år sen. Vi satt i en bil från Kalmar, fyra sexologi-studenter, när en berättade historien bakom ordet. Blygdläppar kommer från danska och norska varianterna skamläppar och skuldläppar
 
Och om vi stannar upp vid dessa två ord: skamläppar och skuldläppar. Vad säger dessa två ord om fittan? Att det är skamläppar som täcker för fittan, njutningen, lusten och kåtheten? Att den som har en fitta samtidigt hela tiden bär på skuld? Att det finns något skamligt och skuldbärande med att ha en fitta? Är skuldläpparna till för att täcka för slidan som kan skapa njutning? Eller ska en känna skam eller skuld om en särar på dessa läppar? Oavsett hur det är tänkt, så är det förfärligt och en vidrig syn på sexuell lust och njutning - som påfallande ofta drabbar kvinnor. Givetvis är inte en fitta detsamma som en kvinna och det finns kvinnor utan fittor osv. Vad det gäller just skam/skuldbeläggning så är det kvinnor som drabbas av detta. Och det finns mycket i sexologins historia som talar för att det är så. Ett förtryck av den egna kroppen, som förhindrar att en har tillgång till sin egen lust, njutning och kön. 
 
Och genom att då använda sig av ordet blygdläppar - som bär på denna förtryckande historia, är en med och återskapar samma slags tänk. Efter en snabb googling hamnade jag på denna sida, som förklarar att ordet blygd betyder skam. Även när en slår upp i SAOL får en samma beskrivning. 
 
 
Och eftersom jag inte vill återskapa en känsla av skam, skuld och blyghet för sin sexuella lust, njutning, kåthet, känslor eller bara en sådan enkel sak som att kunna och känna sitt kön - så säger jag fittläppar. 

Kasper, Jesper och Jonatan 2.0

Publicerad 2015-02-23 10:02:44 i åsikter,

Vi har varit ute och dumpstrat - premiär för min del! Och vi hittade så himla mycket! Totalt var vi ju tre stycken, och typ alla fick lika mycket. Helt fantastiskt. Jag blev kontaktad av en som lärde upp oss - och vill en lära sig eller komma iväg finns det flera vettiga sidor på fb. Sök bara på Dumpstra. 
 
Det finns lite olika anledningar för varför en vill dumpstra. En del gör det av ideologiska skäl, andra av politiska, en del kanske gör det av ekonomiska och andra kanske bara gillar det. Oavsett motiv är det vettigt - det är helt sjukt hur mycket som slängs dagligen. Allt på bilden är färskt och ätbart. I säcken längst upp till höger är det kokos - kokos!! Med smak av chokladboll :))) Jag återkommer med tips om olika ställen när jag varit ute några gånger. 
 
Tips för er som vill ut och dumpstra:
- ta med många påsar, förhoppningsvis kommer ni att hitta mycket
- ta bara sånt ni kommer att äta upp eller ge bort, lämna resten åt andra dumpstrare
- använd handskar, det kan vara saker som läckt osv
- ta med pannlampa eller ficklampa, på många ställen är det mörkt
- ha på er oömma kläder och varma skor

att diskutera böcker

Publicerad 2015-02-22 08:49:37 i böcker,

Om en liten stund är det dags för andra träffen med Bokklubben Hedvig, och jag är lite nervös? Så märkligt med tanke på att det är jag som bakat ihop dessa människor. I dag blir vi fem, nästa gång blir vi förmodligen sju eller fler. Klubben bara växer! Och reglerna är enkla: en månad per bok, skriven av en kvinna. Svårare än så är det inte. 
 
Fast jag är lite nervös inför diskussionerna. Jag har ju så himla lätt för att ogilla böcker och för att rata ett helt författarskap. Är det något i en bok som jag stör mig på, så förstörs hela läsupplevelsen. Och det är så många gånger som jag samläst med någon, som älskat boken - medan jag stört mig på hur personen låg, humör eller dialogerna. 
- men, när jag älskar en bok - då får ju den enormt mycket kärlek och jag rekommenderar den till alla jag känner <3 Och böckerna som är lite mittimellanbra kan i alla fall bli recenserade. För det är ju det som är så härligt med böcker, något som jag kan ha älskat kan någon annan kalla skräp. Och jag kan såga andras darlingar. 
 
Plan B, ifall vårt upplägg inte funkar - då kör vi på detta koncept istället:
 

Om kläder

Publicerad 2015-02-21 15:37:49 i girls <3,

I senaste avsnittet av Minnet fullt pratar vi om kläder och stil. Vad är en stil? Måste en ha någon stil? Och vi går tillbaka till när vi förstod att kläder och yta var viktigt. Jag förstod det i trean på mellanstadier när en klasskompis påpekade att jag hade samma tröja två dagar i rad - innan dess var kläder något jag bar för att inte frysa typ. 

Och vi går igenom tonårsfasen med prinsessfaser, lilafärgat hår och savannbyxor. Minns ni savannbyxorna? Avslutningsvis pratar vi om vår relation till kläder och yta i dag. Hur tröttsamt det kan vara att hela tiden behöva tänka på utseendet. 

Lyssna, gilla vår fb-sida och maila oss på minnetfullt@gmail.com om ni har några frågor eller dylikt. Puss!

mer sol - fler deckare

Publicerad 2015-02-21 07:56:00 i böcker,

Jag gick igenom min boksmak med en ny kollega i går, och kände att jag behövde utveckling. Sammanfattningsvis läser jag: ungdomsböcker, erotik, romaner med bra språk, feministiska faktaböcker och chiclit. 
 
Men jag skulle så gärna vilja vara en som läser deckare. Just nu är det enbart Christoffer Carlsson, Katarina Wennstam och Denise Rudbergs böcker som jag läser direkt när dom kommer. Och jag älskar hela bunten. Men jag skulle vilja ha fler deckarförfattare att tycka om och längta efter. Plockade med mig denna hög från jobbet i går. Min plan är att läsa fler deckare nu när vi går mot ljusare tider. 

januari - böcker

Publicerad 2015-02-20 18:43:00 i böcker, girls <3,

Ja, januari kan ha passerat för ett tag sen. Men jag ligger lite efter med dessa listor. Dessutom läste jag så himla bra böcker i januari att jag bara måste berätta om dom. Alla kvalar ju in under mitt kvinnoseparatistiska kulturår. Så dessa godbitar hann jag med under januari månad. 

- Torskarnas pride-parad av Sara Hansson

- Under det rosa täcket av Nina Björk

- Expeditionen - min kärlekshistoria av Bea Uusma

- Maken av Gun-Britt Sundström 

- Jag duger inte åt lycka av Märta Fohlin

Totalt: 5 stycken. 

 
Gillade mest: Jag duger inte åt lycka - herreminge vad den är bra! 
Gillade minst: Expeditionen - jag var så övertygad om att jag skulle dyrka den, så den kändes ganska platt när jag inte tokälskade den?
Största överraskning: Jag duger inte åt lycka - tänkte att den mest skulle kännas fin? Men det fanns meningar som tog tag om mitt hjärta på ett magiskt vis. 
Största besvikelse: Maken - jag hade nog lite större tankar om denna bok? Ju mer jag tänker på den i efterskott, desto tråkigare känns den? Märkligt hur det kan bli så med en bok. 

Lånar Annas vi gillar-lapp, som precis som jag älskar detta album. Roligt, vettigt, informativt och feministiskt.

seminarium online

Publicerad 2015-02-20 14:37:00 i plugg,

Jag har ju valt att plugga några kurser på distans, eftersom jag inte direkt känner ett brinnande behov av att lära känna ännu en klass. Då är det himla skönt och smidigt att bara klicka in sig på en sida några gånger i veckan, läsa all litteratur själv och sköta allt plugg på egen hand. Och för första gången har jag haft ett seminarium online. Har ni någonsin varit med om det? Jag har haft olika gruppchatter, gemensamma uppgifter att lösa, frågor vi ska diskutera osv. Men aldrig att jag ska sitta och prata live med folk om något? Känns sci-fi. 
 
Inledde detta med att inte förstå hur en laddar ner programmet... Lyckas ladda ner, men fattar inte hur en öppnar det osv. Och jag inledde seminariumet med att inte förstå hur jag fick igång min egen mic... 
 
Fast sen när allt var löst gick det nog ganska bra. Vi var bara fem elever som skulle diskutera + en lärare. Så vi hade som ett möte fast på nätet. Min facination finner inga gränser. Och för att illustrera de känslor en kan känna under ett liknande tillfälle, kommer dessa bilder.
 
När en inte ens förstår hur en startar en mic... Medan alla andra i gruppen säger hej och tjena till varandra.
 
Tankarna som alltid slår mig, oavsett seminarium: har jag läst rätt böcker? Hur har dom andra läst böckerna? Hur jag har läst böckerna? Är jag på rätt kurs osv. För att alla alltid tolkar texterna och frågorna på helt olika sätt. 
 
Och glädjen och stoltheten som värmer i bröstet när en lyckas säga något vettigt och någorlunda intelligent. Och bekräftelsen som känns när läraren spinner vidare på något en sagt. Heja! 

ta tillfället i akt

Publicerad 2015-02-20 10:09:46 i Sex osv.,

Denna vecka har jag träffat fyra klasser och ungefär femtio kids i blandade åldrar över 14 år. Oavsett ålder, språkkunskap eller hur mycket eller lite en kan om sex så finns det ett ämne som alltid är värt att diskutera:
- hur kan en veta att en annan människa vill ha sex med en? 
 
Hela den här veckan har media öst på om Fifty Shades och alla forum har diskuterat filmen och alla handlingar som förekommer. Eftersom filmen har femtonårsgräns har jag haft diskussioner om filmen är "lämplig" för unga att se osv. Många vuxna vill lyfta frågan om att porr finns tillgängligt "t.o.m. i mobilerna!!" och rasar över detta. 
- och nej, jag tycker inte att filmen är lämplig att se. Inte för att dom knullar på film - för det kan en se i vilken serie eller på random hemsida. Utan för sättet dom pratar om sex och att ha makt över sin egen kropp och sexualitet. 
 
Och jag tycker att denna film och all uppståndelse är ett bra tillfälle som vi ska ta tillvara på. Oavsett om en sett filmen eller läst böckerna så kan en dagligen läsa om den. Och en kommer att bli påverkad på något sätt. Hänga med folk som läst boken, ligga med en partner som tycker om filmen, ha syskon som tycker att boken är bra att läsa eller föräldrar som köpt hem hela serien. Jag har väl sålt några tusen ex, så nog finns böckerna hemma hos folk där kids hänger. 
 
Så vad finns det då att tjäna på att denna film går på bio och att media skriver om den konstant? Massor. Har du kids själv, kids i din närhet eller i släkten, om du arbetar i en skola eller på ett fritids eller syskon som passerat 12 år - ställ dessa frågor till dom.
 
 
- Hur kan du veta om en person vill ha sex? Hur kan den visa det? Säga det? Vad kan den göra med kroppen för att visa intresse? Vad händer i och med kroppen när en blir upphetsad? Och hur visar en det?
- Hur kan du visa att du vill ha sex? Vad händer i dig? Är det enkelt att prata och berätta? Visa med kroppsspråk? 
- Och hur vet du att en person inte vill ha sex? Vågar personen säga det? Kan den visa med kroppen på något sätt? Vad gör den med armarna, benen och hur låter andetagen om någon inte vill? 
- Och hur visar du själv om du inte vill? Ifall du får tråkigt, inte vågar, inte vill eller hellre vill kolla film - hur visar du det? Kan en bara säga det? Eller hur?
 

Det är vuxnas ansvar att kids får fundera över dessa frågor, får diskutera och får undersöka detta mentalt. Hur kan en visa JA-signaler och hur kan en visa NEJ-signaler? Kids måste veta hur en visar sina olika signaler - och lära sig att ta reda på andra människors signaler. 
- Och veta att om en person inte visar JA-signaler, så är det detsamma som NEJ-signaler. Och går en mot en människas NEJ-signaler, är det detsamma som ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt. 
 
Det är vuxnas ansvar att kids får verktyg för att lära känna sina egna kroppar, sin sexualitet och sin lust. Att kunna uttrycka med ord eller med kroppsspråk hur en vill ha det. 
 
 
Om du är en vuxen som har kids i din närhet, och som inte vill ställa dessa frågor - printa ut frågorna, ge till kidsen och bifoga min mailadress: carowikbrocarlen(@)gmail.com Jag ställer mer än gärna upp och bollar dessa frågor med kids. Detta ämne är för viktigt för att vuxna människor ska tycka att det är jobbigt eller pinsamt att ha denna sort av samtal med kids i sin närhet. Kids har rätt till kunskap och om en känner att det är jobbigt, maila mig!
 

att skapa en bokcirkel

Publicerad 2015-02-18 14:47:16 i böcker,

På söndag är det dags för vår andra träff med Bokklubben Hedvig, och jag är så glad över att vi äntligen är igång. Jag har alltid velat ha en bokcirkel och nu finns det en som jag är med i. Hurra! Första gången var det jag och Ove som kunde komma, men nästa träff blir vi fler. Vilket gör att vi kan strukturera upp cirkeln på ett mer demokratiskt vis och välja böcker ihop. Mitt enda krav är att boken ska vara skriven av en kvinna - utöver det är jag öppen för förslag. 
 
Ove som har lite mer rutin kring bokcirkel föreslog ett frågeformulär, så vi skrev ihop detta:
 

- vad handlar den om? Grundhistorien
- huvudkaraktären, och andra? Vad tycker ni? Igenkänning? Bra/dålig?
- språket?
- konflikter
- genre 
- maktstrukturer - hur ser dom ut?
- dialogerna?
- vad tyckte du om slutet?
- vilka känslor väcker boken?
 
Till på söndag ska vi ha läst Flickvännen av Karolina Ramqvist. Någon av er som har läst den? 
 


att överanstränga rösten

Publicerad 2015-02-18 07:47:58 i Sex osv.,

Jag blir lika förvånad varje gång det händer - att jag kan få ont i halsen pga överansträngning? Hur är de ens möjligt? Jag pratar ju i princip 10 timmar om dygnet? I går höll jag i tre 90-minuterspass där interaktionen var blandad. Men det blir verkligen skillnad på att vara ensam med en hel klass i jämförelse med att en är två i språkintroduktionsklasser. 
 
Jag tror att det handlar om att jag ändrar röstläge och sättet att prata helt när jag föreläser. Mina vänner och tjej kan höra en skillnad på min röst ifall jag kommer in på ett ämne som jag brukar föreläsa om - för då får jag ett annat tonläge på rösten? Haha, så himla konstigt? 
 
Fast med tanke på att jag får föreläsa och utbilda kids, så är det världens bästa anledning till att ha lite halsont. Så resten av dagen ska jag hänga med dessa raringar. Visst är dom fina? HIttade två av burkarna i New York, och den i mitten kommer ifrån London. Älskar att dom är i pastell och att märket heter HT <3 

skolpass

Publicerad 2015-02-17 07:36:53 i Sex osv.,

Om en liten stund ska jag kasta mig iväg på tuben mot en högstadieskola. Dagen är fylld med tre 90 min-pass i åttondeklasser. Och jag är så himla peppad! Jag har inte haft några högstadiepass på hela hösten, så det ska bli jättekul att få komma ut igen. Älskar att hålla högstadiepass, eftersom dels att klasserna skiljer sig så otroligt mycket och dels för att det kan vara så olika i en och samma klass. Så det gäller att hålla koll på gruppen och hela tiden anpassa sig på bästa sätt för att nå alla. 
 
Min kombo påpekade precis att vi kan ju vara deras första kontakt med detta område. Och det är ju något som jag är ständigt medveten om, fast det är ju ändå helt sjukt? Tänk att vara 14-15 och aldrig fått prata om sex? Om kroppar, kön, kondomer, kärlek eller relationer? Fast sen fortsatte kombon med att tillägga att det är sjukt bra att det är oss dom träffar - vilket är sant och fint. 
 
 
Och apropå RFSU, hur fint och mysigt är det inte att min favorit Olle Waller är med i senaste avsnittet av Sexpodden? Ska ladda ner och lyssna på väg till jobbet. Fina Olle <3 
 

fitthår på film

Publicerad 2015-02-16 18:13:55 i fittan <3,

Alla som känner igen denna scen och minns vilken film räcker upp en hand! För er som inte känner igen var scenen kommer ifrån så kan jag avslöja att det är från Scary Movie 1. 
 
Det är dags för vecka sju om fittan - och jag tänkte fokusera på fittans könshår på film! I scenen där denna bild kommer ifrån är det en tjej som ska ha sex för första gången, och när hen drar ner sina trosor poppar det upp en meter högt könshår. Som då snubben på bilden trimmar bort med någon slags trädgårdstrimmer? Innan trimmern åker fram flyger det även ut några fladdermöss om jag inte minns helt fel? Denna scen är tänkt att vara underhållande och starkt påvisa hur personer som inte har haft sex ännu är = en person med hårigt kön. Som att trimma/ta bort könshår och sexuell aktivitet går hand i hand. Och de personer med håriga fittor är några som är till för att skratta och ha roligt åt. Som att en ska förstå att en absolut ska vilja ta bort sitt könshår. 
 
Jag var och såg Fifty Shades of Grey i helgen, och det är två saker jag tar med mig från den filmen. Grey använder kondom och det är synligt vid minst två tillfällen. Och att Ana har synligt könshår. Vid flera nakenscener filmas Anas fitta från sidan och det går tydligt att skymta könshår. 
 
Första gången det hände - skrek flera i publiken? Några buade och andra gjorde ljud som avslöjade att dom var äcklade? För att fitthår var synligt på bild. Just dessa scener när fittan skymtade fram var det knappast några bilder framifrån, utan Ana låg ner och det var just en liten hårtuss som stack fram mellan låren. Hade håret inte varit där hade en istället sett venusberget. Detta upprepades varje gång under resten av filmen. Anas könshår = folk reagerade och lät på olika sätt. Och ja, en fick även se skymter av Greys könshår, men inga reaktioner.
 
Är folk så otroligt ovana vid att se fittans könshår på film att en skriker rakt ut av förvåning och äckel? Hur långt har vi drivit normen om att fittan ska var rakad - så att folk blir irriterade och suckar av att se en fitta med hår? 
 
Dessa reaktioner är knappast ovanliga. Bland de vanligaste reaktionerna jag får när jag är ute i skolor och ska ha lustanatomi om fittan, så är det just att jag ritar könshår som eleverna reagerar på. Att det är en meter stor fitta på tavlan kommer i andra hand, och det är själva könshåret som upprör. För att vi är så vana vid att se fittor utan hår. Jag är inte en den som vill skylla allt på mainstreamporr, även om det givetvis är norm inom porrens värld att vara vaxad och hårlös. Men jag tänker även på all reklam, media och film - när såg en senast en kvinna med håriga ben? Håriga lår? Hårig mage? - att det då skulle kunna skymta fram lite könshår sker ju enbart i underhållande syfte och för att måla ut kvinnan som ointresserad av sin kropp och sex alternativt ofräsch. En sådan scen förekommer ju i SATC när Samantha påpekar Mirandas ovaxade bikinilinje... 
 
 
När ska vi börja prata och visa upp håriga kroppar och framförallt prata om att fittan är hårig? Hur ska vi göra för att öppna upp normerna för hur kön kan se ut och hur hårväxt får existera utan att klassas som äckligt, fult eller fel? För givetvis finns det mängder som tycker det är urhärligt att raka sina egna kön och ha sex med rakade kön, vilket är toppen om en känner så. Fast det har blivit något fel när kids inte ens vet hur en hårig fitta ser ut - eller skriker rakt ut av att se en på film. 

grattis älskade syster!

Publicerad 2015-02-16 14:19:36 i kärlek,

I dag är det ingen vanlig dag utan det är min kära storasyters födelsedag hurra hurra hurra! Även om jag fortfarande inte kan se att vi är lika, så händer det fortfarande att hennes gamla klasskompisar hälsar på mig på tuben och hon råkar ut för detsamma. För två år sen yogade jag med hennes arbetskompis på andra sidan jorden som såg att vi var syskon, så vi är nog rätt lika... Ibland tänker jag att vi är lika lika på utsidan som på insidan. Gällande jobb, ställa upp för vänner, välgörenhet och ideela uppdrag är vi kopior - vi gör gärna allt till 130% och är även bra på att involvera andra människor. Fast medan hon är vass på att ha hand om sjuka barn, hålla huvudet kallt och laga människors kroppar - ägnar jag mig åt att diskutera sexuella handlingsutrymmen och undervisa skolkids. Hon har vetat från dagisåldern att hon ville bli skolsyster, medan jag minglat mellan uppdrag, utbildningar och ett tjog jobb. 
 
 
Jag minns hur vår hobby under några år var att klä och sminka oss på så många olika sätt för att irritera pappa. <3 Hur hans irritation bara sporrade oss att göra ännu mer - som när vi färgade håret blått, lila och rött samt använde färgglada strumpbyxor som tröjor. Eller hur vi piercade öronen för veckopengen och alltid drog hem dröser med vänner till lägenheten till Aspudden. För att sedan övergå till helt olika liv när hon levde villavolvoriktigtjobb-liv medan jag minglade, festade, hade fyra jobb samtidigt och vännerna i fokus. 
- fast en genomgående känsla har alltid funnits med - tryggheten. Att jag alltid vetat att oavsett om jag färgat håret i en färg som pappa hatade, fått hjärtat krossat eller hamnat på en efterfest på en gata jag inte ens vet var den ligger - så har jag kunnat ringa, smsa eller skrika. För alla gånger vi skrikit oss hesa, slängt igen dörrar hemma hos mamma eller hon blivit arg för att jag tänder till från 0 till 100 på en microsekund, så har hon lyssnat och fattat <3 Vi har gjort så otroligt många olika val här i livet, men det finns alltid respekt och pepp med i bilden. Alla gånger som jag sagt upp mig pga bråkat med någon chef, träffat någon ny och gjort slut en vecka senare eller alla kurser som jag läst över hela landet - hejarklacken från hennes sida finns alltid med. 
 
Vilket gör att jag alltid är trygg i det jag gör. För jag vet att om något skulle skita sig så skulle hon lyssna när jag skriker, köpa en kaffe och muffins för att jag inte ska få blodsockerfall och sätta oss i en taxi till mamma för att prata vidare. Skyddsnätet finns alltid där hos dig syrran, och det är det finaste jag har <3 Grattis grattis älskade syster, jag älskar dig! 

jetlag och kärlekar

Publicerad 2015-02-15 12:55:49 i kärlek, resor,

Vi är hemma och åter i Stockholm! Och trillade rätt in i alla hjärtans dag-firande. Jisses, som folk håller på. Hela New York fullkomligt svämmade över av hjärtan, rosor, choklad och bilder på vita heteropar. Jag firade denna kärleksdag genom att sitta på ett plan hem över Atlanten med min kärlek efter en fantastisk resa! <3 På kvällen träffade jag HT, drack drinkar, åt hamburgare och avslutade det hela med att se Fifty Shades of Grey. Den filmen kommer kräva några egna inlägg... 
 
Så sammanfattningsvis firade jag kärleksdagen på allra bästa sätt, med flera av mina kärlekar <3 Jag blir så trött på hur den dagen framställs, som att den enbart är till för par - som att kärlek enbart kan skapas på det sättet? Vi lyckades se ett par som inte var heteropar bland alla reklambilder i NY, finns det något motsvarande här i Sverige? Enligt reklamens värld är dagen till för vita, unga, jämngamla heteropar. Vilket är ganska märkligt när det finns så otroligt många fler relationer som aldrig får samma utrymme. Den dagen när olika kärleksrelationer värderas på samma vis, kommer världen vara en bättre plats. 
 
Och semestern i New York? Herremingudihimlen. Vi har minglat runt, ätit hamburgare, hånglat, fikat, gått runt i solen, shoppat, ätit cupcakes samt skrikit över hur jävla fantastiskt och övermäktigt New York är!! Vi har tagit ett område i taget och ätit oss fram <3 Och jag är så jävla kär i den staden, och jag måste tillbaka.
 

semesterläsning

Publicerad 2015-02-11 10:59:10 i böcker,

Jag fick en hel del tips på bra böcker som utspelar sig i New York. Eftersom jag enbart läser böcker skrivna av kvinnor detta år så fick jag sålla bort en del. Men dessa fem fick packas ned. 

Återkommer med recensioner sen! 
ps. Insåg nu att Truman Capote var man, har aldrig ens reflekterat över det. Så den blev struken. 

Boarda!

Publicerad 2015-02-08 15:08:45 i kärlek,

Peppen över att åka på kärleksresa med sin fästmö och veta att jag har fem hela dagar att bara ägna åt henne och äpplet!! Efter en snabb mellanlandning i Oslo så kommer vi åka direkt till Manhattan! Detta blir vår tredje resa ihop, och vår längsta ihop där vi reser själva. Så himla efterlängtat att få hänga med min bästa person ❤️

Jag har två planer under denna resa:
1) hitta New Yorks bästa hamburgare
2) få min kärlek att le och skratta så mycket som möjligt

Grattis på förlovningsdagen älskling och tack för ett fantastiskt år. Jag älskar dig <3

venusberg

Publicerad 2015-02-08 10:58:00 i fittan <3,

Avsnitt nummer sex om fittan är här! Och jag tänkte att jag skulle börja gå igenom olika delar som finns i fittan. Och först ut: Venusberget. 
 
Vad är venusberget och var sitter det? 
 
Venusberget är det område som är överst på fittan. Ett mjukt området som ofta är hårbeklätt, om en inte tagit bort håret såklart. Hårbeklätt innebär alltså att det finns hår här. Venusberget är ungefär som en mjuk fettkudde och skyddar resten av fittan. Många brukar knappt lägga märke till detta område, men givetvis kan många tycka om att klappa, smeka eller trycka på detta område - antingen på sig själv eller någon annan. Eftersom venusberget är just fettrikt kan en tänka att det inte finns så mycket att göra med området. Men det finns även en nervändar här, vilket gör att många kan uppskatta stimulans här.
 
Under venusberget sitter även blygdbenet, som skyddas av venusberget. Men det tar vi en annan vecka. Till detta ämne hör dock att det verkar finnas en efterfrågan om att fettsuga just venusberget? Vilket är helt vansinnigt! Fettet finns på denna plats för att skydda blygdbenet och resten av fittan - och det är riktigt kassa normer som fått igång tankar om att en skulle vilja ta bort fettet härifrån. Fettet behövs och har en skyddande orsak, vilket gör att om en skulle vilja fettsuga området - försvinner venusbergets funktion, att just skydda. Min spontana tanke är att vi måste prata mer om hur kroppar ser ut, fungerar, att de ser olika ut och arbeta mer aktivt kring hur olika delar är skapta. Att det ens finns tankar om att en skulle vilja fettsuga venusberget måste ju komma ur tankar om att fittan ser tjock ut? Fel ut eller vanskapt? För att det finns just fett där? Om en snarare skulle upplysa om varför och hur fittan ser ut, så kanske några förändringar skulle kunna ske? Normerna kring detta måste i alla fall förändras.
 
 
Om en tittar på en fittperson framifrån och avklädd, är det venusberget en ser först. Och googlar en på samma ord, så får en fram denna tavla. 
 

att förstå new york

Publicerad 2015-02-08 08:41:00 i resor,

 
Om tre timmar blir vi upplockade för att åka ut till Arlanda - i dag åker vi till NEW YORK!! Det känns helt overkligt. Jag bokade resan för mindre än en månad sen, och nu är det dags. Och det går inte riktigt att ta in. Allt är packat och nu sitter vi och går igenom kartan för att skapa en bild åt E. För mig blir det fjärde gången som jag är där och för henne blir det första gången. Och givetvis kan det vara omvälvande - och det är när en lär känna någons res-typ som en verkligen lär känna en människa. 
 
Jag och syrran funkar på exakt samma sätt: finns det något ätbart så kan vi gå, shoppa, mingla och vara på stan i 12 timmar utan problem. Det finns överlag väldigt lite jag bryr mig om vad det gäller resor, för det är så jag funkar. Men när exempelvis HT var i London kaosade det så fort någon var hungrig. På andra resor har andra saker krockat för att vi funkat olika. Och det finns så mycket att tänka på kring att vara på resande fot, som jag sakta men säkert lär mig genom andras upplevelser. Allt från matpreferenser, till vart närmsta toalett ligger, hur hotellrummet är eller om det går att ta sig fram smidigt? - tankar likt dessa kan ju verkligen finnas och begränsa en människa. 
 
Så vi medlar, kollar kartor och packar det sista. Snart åker vi!! Fem hela dagar på min favoritplats med min bästa människa <333! 
 

böcker i NY

Publicerad 2015-02-07 15:03:51 i böcker,

Jag insåg imorrse på jobbet att jag nog vill ha med mig böcker på semestern som utspelar sig i NY! Jag har gjort så förr, och hade tänkt skippa det i år. Fast det är något mysigt med att läsa om miljön en är i. 

Jag plockade med mig dessa hem och jag har nog några fler böcker skrivna av kvinnor som utspelar sig i NY. Men någon som har några tips? 

utbildning

Publicerad 2015-02-06 13:07:08 i Sex osv.,

Just nu pågår femte och sista dagen i testningsprojektet Testpoint. Idag är fokus på själva projektet och att kunna ge positiva besked. Så himla bra och viktig utbildning. Och mitt i all pepp är jag sjukt tacksam över att jag får jobba med detta. 

Och idag fick vi en liten infopärm. Iiihh!!


torsdagsnöje!

Publicerad 2015-02-06 07:38:12 i party-larty,

I går hann vi med två olika mingel och vi började på Elin Lucassis release på Folkbaren. Hen släppte seriealbumet Jag är den som är den. Där drack vi bubbel och pratade ikapp på övervåningen. För att sedan gå vidare till Mäster Samuelsgatan där tidningen Modern Psykologi ordnat en psykologikväll. Det var fullsmockat med folk som ville lyssna på författarnas psykologsnack. Främst kvinnor, vilket anmärkningsvärt...

Visste ni att det finns över 400 terapiformer? 400!! Det är vad jag tar med mig från gårdagen. Tack fyran för en fin mingelkväll <3 

slicklapp

Publicerad 2015-02-05 17:02:37 i fittan <3,

Vecka fem om fittan har passerat och jag vill ta upp slicklapp! Detta är ett slags preventivmedel som en kan använda när en antingen slickar fitta eller ägnar sig åt rimming. Rimming är när en slickar och stimulerar någons anal med tunga och mun. Eftersom fokus är fittan så stannar vi där gällande analen. 
 
Men en slicklapp kan en alltså använda när en ska slicka fitta. En del tycker att det är en bra idé att klippa en kondom på mitten och använda den, andra köper in från andra länder eller beställer över nätet. Förra veckan fick jag höra lite olika anledningar till varför slicklapp skulle vara en bra idé:
 
1) Synliggöra att det finns preventivmedel för KSK*-gruppen. Att personer som ägnar sig åt att slicka fitta också har ett preventivmedel som är riktade åt just dom. Många kan tycka att preventivt arbete är kuk-fixerat med tanke på att kondom alltid är i fokus. Men med slicklappen synliggörs KSK-gruppen.
2) Att det finns ett preventivmedel som är lika tillgängligt som kondom, eftersom det går att klippa en kondom itu - och då få en slicklapp.
3) Att synliggöra att även KSK-gruppen har sex på olika sätt och vid vissa sätt behövs skydd. 
 
* KSK = kvinnor som har sex med kvinnor
 
Mina tankar kring slicklapp? En person som föreslår att det går bra att klippa itu en kondom och använda som slicklapp - har nog aldrig slickat en fitta! Var skulle en placera den lilla gummibiten? För vilken vätska ska slicklappen skydda? Personen som slickar eller den som blir slickad? Och varför?
- jag är helt enkelt emot slicklappar. 
 
Det en vet om hur STI kan överföras från fittan är att om en person har en STI, så är det högre koncentrat av bakterien/viruset ju högre upp i slidan en kommer. Alltså, om en slickar fitta så når en inte dit upp med tungan. Och även om en skulle få något i munnen så har munnen ett skyddande hölje av saliv, vilket gör att det är svårt för virus/bakterier att fastna i munnen och sedan vidare till slemhinnorna i halsen. 
- och skulle en person ha synliga herpessår eller kondylomvårtor är det nog en bättre idé att avstå helt från att utöva oralsex just då och där, och istället vänta tills det läkt. 
 
Vilket innebär att en slicklapp i sig skapar mer oro och förvirring? För vad ska jag skydda mig mot? Vad kan överföras och hur ska jag tänka? Och hur ska slicklappen placeras? Hur får jag den att ligga still? 
- det som istället borde vara i fokus är att forska mer kring fittans olika vätskor. Vilka vätskor kan överföra sjukdomar och på vilket sätt? - Därefter kan en börja tänka mer kring hur en ska skydda sig. 
 
Här tycker RFSL och RFSU till om slicklapp. Om en är intresserad av det. Vad tycker ni andra om slicklapp? Jag vill gärna höra andras åsikter om detta! 
 
 
Dessa bilder är tagna 2011 när jag gick samordnarutbildningen för Colour of Love. Vi gick igenom lite olika preventivmedel och jag fick bland annat testa på denna slicklapp. Det är alltså en slicklapp i form av en ansiktsmask en trär på över halva ansiktet. En fäster en ögla bakom varje öra, och så sätter en igång att slicka. Ser jag inte erotisk ut? Speciellt med det extra utrymmet för tungan. 
- och eftersom halva ansiktet är inplastat är det väldigt lätt att råka dra in det där extra tung-utrymmet i munnen, vilket i sin tur täpper till hela käften. Det är nog det som precis har hänt på bild nummer två. Och jag vet inte vad ni känner, men tycker ni att det ser lockande ut? Smidigt och sexigt ut? Praktiskt? Fyndigt? 

jag duger inte åt lycka

Publicerad 2015-02-05 09:19:00 i böcker, girls <3, hbtqi,

Jag vet inte vad det är med den här boken som gör att jag älskar den så otroligt mycket? Om det är språket? Karaktärerna? Drivet, pulsen och stämningen? Eller att det är en bok som bara innehåller en man? Mannen tolkar jag som något minne, en person som funnits med tidigare i livet och som författaren ibland återvänder till. Men det verkar inte vara en person som finns kvar i huvudkaraktärens liv. Och jag vet egentligen inte vad det är som gör att jag fortsätter läsa eller varför jag efteråt känner hur mycket jag tycker om boken? För jag tycker verkligen om boken. 
 
 
Och vem är då huvudkaraktären? Någon slags kvinna. En kvinna som är på jakt efter kärlek, eller känslor, en relation eller något som kan tillfredställa henom för stunden eller för ett tag. Olika kärlekar kallas för väninnor och det förekommer i olika skeden. En del är med bara för en kväll på ett dansgolv och andra är med under en längre tid. Några karaktärer har fått namn eller en bokstav. Men ord som lesbisk, homosexuell, hbtq, flata eller flickvän nämns inte. Det enda läsare får veta är att huvudkaraktären är en kvinna och att personerna hen träffar är kvinnor. Spontant känns det inte som att det stör mig eller att det blir fel att dessa ord inte nämns. För det blir kärlek, sex och relationer - utan att det läggs några titlar på vilken slags kärlek eller sex det handlar om. Förstår ni hur jag menar? Ibland kan det kännas så jobbigt och fel när en måste måla upp en hbtq-person bara för att. Men i denna bok är det människor som blir kära, hånglar, har sex, får hjärtat krossat osv.
 
Jag gillar språket, karaktärerna och att det egentligen inte är  något som händer. Ändå så händer allt. Det är känslor, sex, kroppar, kärlek, ensamhet, åtrå och massa som bara pulserar. Och jag älskar att allt utgår från huvudkaraktärens huvud och tankar. Att allt styrs därifrån och är i centrum. Det finns inte heller några dialoger, utan huvudkaraktären är helt i fokus. Och ja, givetvis gillar jag att det inte finns någon man med förutom en enstaka skuggfigur. För jag kan inte minnas att jag någonsin läst en liknande bok med samma upplägg? 
 
Boken går snabbt att läsa, det är något med pulsen. En dras med och vill inte sluta läsa. Det finns så mycket med denna bok som jag inte förstår, jag vet bara att jag älskar den. 

maken - en förhållanderoman

Publicerad 2015-02-04 09:45:00 i böcker, girls <3, kärlek,

Kan vi prata om Maken? - för jag blir inte klok på den. Och jag hatar Gustav, verkligen hatar. Tycker att hen är ett riktigt svin som förstör för Martina. Men vi börjar från början, denna bok är bok nummer ett i bokcirkeln Hedvig som kickade gång vid årsskiftet. Maken är över 550 sidor och ser från början ut som en riktig tegelsten en aldrig kommer att ta sig igenom. Fast språket gör att den går fort att läsa. Det är snyggt skrivet men vardagligt? Allt är skrivet ur Martinasperspektiv och det går fort att komma in i boken tack vare ett vettigt språk. Jag och Ove kände båda att boken kändes väldigt "modern" trots sina 40 år på nacken. Förutom att det inte finns några mobiler eller datorer, skulle boken lika gärna kunna utspela sig nu. Ord som knulla, kondom och onanera förekommer vilket gör att boken känns nutida. 
 
Men till själva handlingen, jag hatar Gustav. Jag känner att Martina inte vill vara med henom, men eftersom dom aldrig riktigt gör slut så fortsätter dom att träffas gång på gång genom alla år. Och en fattar inte varför? Jag förstår inte vad det är som binder dessa två samman? Var kommer deras kärlek ifrån? Varför försöker dom gång på gång? Den lilla biten får en liksom aldrig veta? Eller hur dom blev kära? Jag kände mer och mer att Gustav begränsade Martinas liv genom sin existens, hade dom gjort slut helt och hållet gång två, hade Martina mått bättre och gått vidare direkt. 
 
Däremot känns det härligt att dom lever något slags poly-liv och ligger, blir kära och har flera relationer igång samtidigt - utan att det kallas för otrohet. Otrohet är det inte tal om, utan att dom ser olika relationer på olika sätt och inte ser ett hinder för att ha flera samtidigt. Dessa scener känns vettiga och bra. Att det går att ha flera relationer på olika sätt samtidigt. Kul att få ta del av sådana relationer också. 
 
Och ja, trots att jag avskyr Gustav och hur dom går tillbaka till varandra hela tiden, så finns det något avsnitt när Martina tittar sig själv i spegeln och bara ser Gustavs ex. Åh, hur hjärtskärande är inte det? Att en blivit någons så pass mycket att en själv inte längre räknas som sin egen. 
 
Ni som har läst Maken, vad tycker ni? Är den bra eller dålig? Hatar ni också Gustav? 
Hur fantastiska är inte meningarna som jag strykt under? Här har dom väl gjort slut för kanske andra eller tredje gången? 
 
Vi kom inte fram till något gemensamt betyg för bokklubben? Men jag skulle nog ge den tre av fem palmer. 

svan eller kuk?

Publicerad 2015-02-03 20:36:28 i Sex osv.,

Den här dagen har gått i ett. Inleddes med plugg, fix och jox. Därefter hade jag ett två timmar långt pass för RFSU. Där målgruppen var kids på en skola med elever med olika diagnoser av autism-spektrat. Vilket var första gången för mig och jag hade totalt tre elever. Och det är så utvecklande att träffa olika målgrupper! 

Därefter hann jag med att planera två kommande pass samt få en förfrågan om en aula-föreläsning. Hoppas verkligen att jag får dom passen. Två pass a 70min för 100 personer vardera gång! Hundra!! Är så peppad på detta uppdrag.,

Avslutningsvis har jag och Fridah poddat två avsnitt av Minnet Fullt! Mitt roligaste projekt någonsin <3 och det blev så bra. 
En av eleverna frågade varför jag ritade en svan? När jag precis gått igenom fittan och alla dess delar. Dom var inte helt övertygade om att jag försökt rita en kuk... Jaja, försöker se det som ett område jag behöver utvecklas inom. 

ålderstrappa

Publicerad 2015-02-03 10:43:34 i plugg,

En av mina första uppgifter i plugget är att studera en ålderstrappa och sedan göra en egen. Fast det känns ganska konstigt och svårt att följa en mall där allt är koncentrerat kring en kvinna och en man. Dels för att det följer heternormativa strukturer. Dels för att det är en tvåkönsmall och som inte stämmer med verkligheten. Dessutom känns det märkligt att dela upp mitt liv i tioårs-etapper? Eller är det bara jag? Hur tänker ni när ni ser dessa bilder? Känner ni igen er? Speglar det era liv? Känns det peppigt och bra? Eller hur tänker och känner ni? 
 
Jag valde istället att dela in mitt liv i följande delar: 
 

BARN: 0-12 – förskola, grundskola upp till högstadiet. Då är jag fortfarande ett barn och detta är perioden innan puberteten. 

TONÅR: 13- 15 – högstadiet och sommaren innan gymnasiet. Kroppen, tankarna och hormonerna förändrades. 

TONÅR Fortsättning: 16-19 – Åren under gymnasium. Fortfarande mycket förändringar med tankar och kroppen. Alkohol, sex, cigg, fester fick ett helt annat fokus samtidigt som det var mycket tankar inför framtiden med plugg och jobb. 

EFTERÅT: 19-25 – där är jag nu. Studier, utbildning, extrajobb och testa sig runt.

VUXEN: 26-40: Hitta ett jobb en vill arbeta mer seriöst med, kanske skaffa barn.  

ÄLDRE: 41-65: Jobba med det en valt, ta hand om sin familj, och en är inte längre i fokus i sitt eget liv. Barn och barnbarn har större fokus. En jobbar på tills en går i pension.

PENSIONÄR: 66-Döden: Nu har en arbetat klart och ska ägna sig åt det en vill. Resa, kanske gå någon kurs, ta hand om barnbarn osv. Om en ens lever så länge.

 

Känner att jag började peppigt och slutade med döden, haha! Hur ska en annars tänka kring sitt liv? Känns så märkligt att dela in sitt liv i olika etapper? Jag vill ju inte ens tänka på att en måste göra saker baserat på vilken generation en tillhör? Och det blir så märkligt hur en ska placera in relationer, vänskap, jobb och fritid i olika fack? Känner att den här kursen kommer bli väldigt nyttig för mig. 

vecka sex och NEW YORK!

Publicerad 2015-02-02 15:13:48 i min vardag, resor,

Vi går en vecka närmare våren och den är fullproppad med massa saker. Framförallt avslutas den på bästa vis. Men först ska allt detta hända:
 
 • E opereras och vi ska ha sjukstuga här hemma <3
 • Göra fakturor. Mitt mål är att fakturera i slutet av varje månad, och inte samla allt på hög. Än så länge är jag ju bara två dagar efter. 
 • Äta middag med wannabe-svärfar som kommer till stan
 • Tillgodoräkna två kurser
 • Hålla ett skolpass
 • Ha två lättare svenska-pass
 • Gå på konditori efteråt, några av informatörerna har det som tradition - bästa traditionen någonsin?
 • Ha sista utbildningsdagen för testningsprojektet! 
 • Podda med Fridah och spela in två nya avsnitt av Minne Fullt!
 • Recensera Maken och Jag duger inte åt lycka
 • Skriva några texter om fittan
 • Registrera mig på två nya kurser
 • Plugga, plugga, plugga
 • Ha dubbel-mingel-kväll med Fyran <3
 • Vi firar ett år som förlovade!! <3 <3 
 • OCH VI ÅKER TILL NEW YORK!! 
Jag gav E en resa till New York i förlovningspresent, och vi blir borta 8/2-14/2. För hur ofta kommer en fira att en varit förlovade ett år? Jag tänkte bara göra det en gång och vill göra det stort. Hurra! Så om ni har några tips - dela med er!! Det jag vill få med är: äta cupcakes från Magnolia Bakery, köpa en klocka, äta minst tre olika hamburgare, köpa fina anteckningsblock, sitta på Carries gata (för tredje gången!), gå på musikal, på på Museum of Sex och äta varm bagel med jordnötssmör. 
 
Men vad får en inte missa? Vilka hus måste en se? Vad måste en äta? Vad ska en göra när det bara är några grader och kanske snöar? Vi kommer att bo precis vid Pennsylvania Station, typ 34e gatan. Ge oss tips!!
 

"starka kvinnor"

Publicerad 2015-02-02 07:13:13 i böcker,


Jag tog hem denna bok i går från jobbet. Egentligen finns det tre motiv till detta:
1) jag läser väldigt få deckare och vill läsa fler.
2) Lotta Olsson på DN utnämnde den till 2014s bästa deckare. Och det kan ju alltid vara värt att ta i beaktande.
3) den ska ha två "starka kvinnor" i huvudrollerna. Och jag tycker ju att sånt är himla spännande. Vad innebär det att vara stark? Och vad är en stark kvinna? Kommer dom bära tunga stockar och stenar? Flytta berg med hjälp av tankekraft? Så mycket frågor som jag hoppas få svar på. 

friendship never ends

Publicerad 2015-02-01 17:40:25 i party-larty,

Vet ni vad lycka kan vara? Jo det kan vara att stå på ett svettigt dansgolv, skriksjunga till Spice Girls och möta sina bästa vänners blick. Helvete vad det kan göra en lycklig. Och exakt det ägnade jag gårdagens natt åt. 
 

Vi började kvällen med tacomiddag hos Ernst och fortsatte sedan med dans. Mycket dans! Och drinkar! Jag har inte beställt drinkar ute på flera år? Och jag minns inte ens när jag dansade mig svettig senast? Hur sjukt är inte det? Vi klev ur våra 85åriga sinnen och låtsades att vi istället var 18-19. Ungefär dom åren då vi kunde vara ute två-tre kvällar i veckan? Vet inte vad som är mest sjukt, en gång i halvåret eller tre kvällar i veckan? 
- I dag mår jag som jag förtjänar efter att ha sovit 3,5 timmar och sen jobba. Fast efter en fantastisk kväll med timmar av skratt tillsammans med sina bästa, är det värt att må som ett övermoget päron. 

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela