mycoplasma

Fick ett litet infomail nyss av RFSU - om Mycoplasma, den nya könisen som sprider sig som en löpeld kring ungdomarna i sverige, men som ingen har hört talas om. Hur kan det bli så? Eller snarare - hur kan en så pass farlig könis ignoreras och inte pratas om? Läs och lär, tack!
Visste du det här?
 

Mycoplasma genitalium är en bakterie som kan orsaka infektioner i urinvägar och könsorgan. Inflammationen är relativt kraftig och både infektionsbild och komplikationer är snarlika de vid klamydia.

Sjukdomen kan överföras genom oskyddat sex. Symptom som kan uppkomma är sveda när man kissar eller att det kommer en flytning från urinröret eller slidan. Symptomen kommer ofta 1-2 veckor efter smittotillfället men kan även uppstå flera månader senare. Det är endast ungefär hälften, fler män än kvinnor, som har symptom. Infektionen behandlas med antibiotika. Man vet fortfarande ganska lite om vilka följdsjukdomar det kan leda till, men det finns visst stöd för att det kan leda till inflammation i livmoderhals, livmoder samt i äggledarna hos kvinnor. Män kan drabbas av urinvägsinfektion och prostatabesvär.