sexualupplysare och bokälskare

rätt begrepp

Publicerad 2012-01-13 14:02:38 i Sex osv.,

Dessutom, så heter det inte könsbyte - utan det heter könskorrigering.

Könsbyte är något som samhället definerar det som, men jag tolkar ett könsbyte som något som sker i huvudet, rent mentalt. Men det är ju inget som direkt byts ut. Utan om en person känner att den är en "man", men föds med en fitta som defineras som det kvinnliga könet - så sker ju inte direkt ett byte (gäller både vid operation såväl som vid tex yttre attribut som kläder och frisyr) om personen då väljer att klä sig i det som samhället klassar som man. Dessutom är ju inte detta något som sker över en natt, utan det är ofta en process som pågått under en längre tid.
Men det blir väl enklare för dom som bestämmer och samhället att kalla det för ett byte...

Vid operation sker en könskorrigering - könet korrigeras till det som personen anser vara rätt.


ps. så därmed är det både pinsamt och fruktansvärt fel att dom som anser sig ha rätten att bestämma i denna fråga, inte ens är tillräckligt pålästa nog att använda rätt begrepp.

Kommentarer

Postat av: Emma Estevez

Publicerad 2012-01-13 14:48:42

Jag kom att tänka på en sak. Krossar inte hermafroditer och transsexuella hela den feministiska myten om en konstruerat kön? Du påstod i ett tidigare inlägg att kön är en social konstruktion. Det fick mig att tänka på en dokumentär jag såg för något år sedan. Förr i världen brukade man låta föräldrarna välja ett kön på barn som föds som hermafroditer. Man tog därför bort den ena könsdelen och försökte uppfostra den nyfödda, t.ex. dottern, som just en dotter. Man klädde henne i klänningar, gav henne dockor och försökte på alla vis ge henne en normal uppväxt. För att göra en lång historia kort så visade det sig att den här flickan i tidig tonår inte kände att hon passade in och fick till slut hennes föräldrar att avslöja allt. Idag tittar man istället på halten könshormon för att undvika den typen av misstag. Min fråga till dig är nu om den här typen av fall där man valt ett kön som inte passar könet i hjärnan, inte är levande bevis på att teorin om socialt konstruerade kön är falsk?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela