men vadå tänk på barnen i afrika?

En sak som jag lagt märke till under både hen-debatten och hår-under-armarna-debatten är den där lilla klicken människor som höjer lite på ena ögonbrynet och med en lätt tillbakadragen suck säger/skriver något i stil med:


Asså, folk får faktiskt göra hur dom vill. Men har vi inte viktigare saker att fokusera på? Typ folk som svälter. Typ att barn dör. Typ miljön? Är lite hår under armarna så mycket att diskutera. Asså va?



Och det som stör mig allra allra mest i just dessa uttalanden är att det är alltid människor som ska ha dessa åsikter när det rör antingen feministiska frågor eller diskussioner där kvinnor är huvudrollen. Alltid. Likt flugor dras till socker, så är det alltid några menlösa idioter som ser sig som klokheten själv när de kommer med dessa synpunkter.


Jag säger inte att svälten, barn som dör och miljön är oviktigt - men varför ska just dessa frågor dras upp när något helt annat diskuteras. Varför är det ingen som säger sådana saker när det sker modeveckor i Stockholm? Eller när någon ny film ska ha premiär? Eller när någon kändis knullat med någon annan och den svikna viker ut sig i expressen? Eller när Pernilla Wahlgren för femtioelfte gången visar upp sin skosamling? Eller när det är OS? Eller när herrhockeyn har slutfinal? Eller när Zlatan får ännu en guldboll? Eller när Plura får ännu ett uppslag där han gnäller över sin fotboja för att han själv knarkat? Eller när Ulf Lundell ännu en gång viker ut sitt liv och pratar om sina gamla sexisiska texter? Eller när löpsedlarna fylls med Reinfeldts skilsmässa?


Varför ska vi alltid tänka på svältande barn och miljöfrågor när det är frågor som handlar om kvinnors roll i samhället? Det kanske ska bli min nya grej - att så fort något helt annat ämne diskuteras som inte handlar om hur kvinnor strukturellt förtrycks på olika sätt, eller saker som jag bara inte bryr mig om - då ska jag också komma och tokgnälla.

"Vilket är bästa hundfodret för taxar?"
- men asså tänk på kvinnorna, som får lägre lön för samma jobb.

"Ulf Lundell pratar ut om sin barndom, igen."
- men asså vad gör vi åt att det är så få kvinnliga chefer?

"Och ännu en gång får Zlatan en guldboll och några till miljarder kronor på sitt konto. Som han inte behöver denna gång heller"
- men asså, kvinnor hånas och hotas på nätet för att de har hår under armarna.

1 kommentar
lone

WORD!