om att bli könad,

Det är eftermiddag, jag står i kön på biblioteket i väntan på att få komma fram till kassan. Bibliotekspersonalen pratar med en person, personen är långdragig, långsam och överlag ganska ointressant.
- Ehh, jag tror att kvinnan där bakom dig behöver hjälp!


Varför är det så nödvändigt att köna mig? Personen bakom kassan har ingen aning jävla aning om vad jag har för biologiskt kön mellan benen? Eller för den delen erhållet kön? Och vad är det som säger att hur jag ser ut kroppsligt hänger ihop med hur jag känner mig mentalt?
Snälla människor där ute - tänk ett steg längre. Det kan vara jobbigt i början, men det är så mycket bättre, mer inkluderande och gör detta till en bättre värld att leva i. Hen, personen, du, den, människan - alla dessa är könsneutrala. Tack på förhand!

Och ja, detta är en viktig fråga! Det är inget att skratta åt, rycka på axlarna åt eller nonchalera - det handlar om att visa respekt för människor och att vara inkluderande. Oavsett om jag personligen inte bryr mig ett jävla dugg om vilket fack människor sätter mig i, så kan det spela roll för andra. Och du kan göra stor skillnad genom att inte ta saker för givet och köna.
5 kommentarer
Jenny

Jag älskar dig kära syster, men jag fattar verkligen inte grejen med detta. Vad är det för fel med att det finns två kön? Det är ju biologiskt och har alltid funnits kvinna och man. Om det nu finns en del som inte vill klassa sig som det ena eller andra, och jag har inget emot dessa människor och jag har full förståelse för att det kan vara jobbigt för dessa människor, så varför måste alla andra bli könlösa för det?



Och vilka är det som har fittor och kukar? Är det människor det då eller? Varför ska det finnas två olika ord på våra könsorgan om vi inte är olika kön? Och varför är kampen om kvinnors mindre värde i samhället viktig om det ändå inte ska finnas kvinnor och män? Och jag som anser mig vara kvinna, ska jag inte få bli könad till det/kallad för det då? Jag vill inte bli kallad för hen, personen eller nått annat.



Jag har verkligen inget emot människor som inte vill bli placerade i fack, men jag förstår inte att alla måste bli könlösa för det.

Carl

Hej fina syster! Jag förstår dina tankar och åsikter, svarar gärna längre på det när jag är hemma igen :) för det är en viktig diskussion!! Love ❤

Anonym

Kära syster Kvinna. Som kvinna kanske det förstås att kvinna definieras utifrån sitt sociala kön och att detta kan vara en viktig identitet i att vara motpol till mannen- de där andra som får previlegium utifrån att inte vara som kvinna. Det kan då vara skönt att själv få objektifieras på eget bevåg när det alltid annars är andra som objektifierar. Detta leder dock till att alla kvinnor fortsätter objektifieras och väldigt sällan får vara subjekt. Kvinna blir just sitt kön snarare än en person som agerar och är ett subjekt. Så om kvinna inte vill se kampen kring att slippa objektifieras utifrån kön(med medföljande previlegier och represalier beroende av kön) som en och samma kamp som de som inte vill bli könade(och därmed objektifierade) så tycker jag lite synd om kvinna då kvinna istället motarbetar den feministiska kampen.

Mvh en queerfeministisk intergender-person med genuspronomet hen (henom och hens)



p.s. Caro- älskar dig och dina fina åsikter! d.s.

Jenny

Du är säkert väldigt påläst i det du skriver, men...jag förstod inte så mycket av det. Det var så mycket subjekt och obejekt och inte så mycket svar på mina undringar om varför alla ska kallas hen.

Caro

Hehe så himla kul att min egen mobil ändrar caro till Carl, haha fattade knappt själv bland kommentarerna! :)