sexualupplysare och bokälskare

den första

Publicerad 2013-08-30 08:06:00 i Sex osv.,

Hur mycket värderingar, minnen och kraft lägger vi vid den första personen? Är det den personen som ska lämna spår, skaka om ens värld och lära en allt en ska kunna? Eller kan det vara någon en möter för en kväll och sen dumpar i arkivet? 
Vad ska räknas för att en person ska vara ens första? Är det första kyssen, dejten, handen som matchar ens egen eller är det första orgasmen en får av en annan som bildar det där första. Eller kan en ha flera första? 
 
Nu när vi ser L Word så lägger de väldigt mycket vikt vid den första, och jag läser in att betoningen sker vid den första kvinnan för att de är så pass medvetna om att de är kvinnor som ligger med kvinnor och därmed bryter mot heteronormen. Dessa kvinnor är ju alla mot heteronormen och aktiva motståndare till (vita) mäns makt i samhället. 
 
 
Och jag får en dålig känsla av det här med första personer. För det känns som att en ska lägga väldigt mycket kraft och energi på den där första, och att den första personen är med (vad det nu innebär) ska skaka om ens värld - och annars har det inte gått till på rätt sätt. Och kan exempelvis jag som ligger/blir kär i alla kön, då ha flera första? 
- för jag kopplar det till att första personen ska vara första sexet. Det omslutande sexet, orgasmerna som uppstår och första gången en sexar med en annan person. Men huruvida detta är en stjärnfall och fyrverkerier för alla, går ju knappast att mäta. Eller blir det alltid fyrverkerier och fanfarer just för att det är ens första? Det finns det ju ingen garanti för.
 
Eller är det jag som är bitter och bara tänker att folk har en syn av den första ska vara en ädel riddare på vit häst. För sånt sker ju aldrig i verkligheten, utan är lite mer lightversion av det.
 
Jag skulle hellre vilja se att en är sin egen första. Att du kan din egen kropp, hittar dina erogena zoner, kan din njutning, kan känna av lusten och få orgasmer själv. Att du vet allt om hur din egen kropp - och sen, eventuellt, gör allt och lite till med någon annan eller varför inte flera andra. 
 
För det där med att en annan människa ska kunna ens egen kropp - innan en själv vet något om den, är inget en alltid kan ta för givet. Hellre att en kan sin egen kropp och sen utforskar nya saker tillsammans med andra. 

Kommentarer

Postat av: rebbex

Publicerad 2013-09-10 15:35:49

skulle snarare villja påstå genus damer förtryck! trösta dig med den här!
http://tinypic.com/r/et5lkn/5

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela