tre bra dokumentärer

Har du också tröttnat på att höra kändisar babbla om sina uppväxter, spela dåliga låtar och höra platta porträtt om människor en egentligen inte riktigt känner till? 
 
Då har jag de bästa tipsen för dig. P3-dokumentärer gjorde år 2007 tre dokumentärer i rad som berör ämnet sexologi på olika vis. Visst finns det massa dokumentärer om spektakulära mord, olika grova brott som begåtts genom åren, otäcka händelser, politiska kupper och fruktansvärda dåd. Och mitt bland all misär finner en dessa tre dokumentärer som är lika intressanta som välgjorda. 
 
Orgasmens historia: Vem kan få orgasm? Vad är orgasm? Och hur har det sett genom historien? Det är främst fokus på "kvinnans" orgasm, eftersom kvinnans sexualitet, njutning, lust, kön, kåthet, vilja osv genom historien strukturerat varit negligerad/osynliggjord och skapad efter Hora/Madonna-idealet. Varför har det sett ut så? Och när fick kvinnor egentligen chans att upptäcka sina egen kropp/njutning/kön/lust? 
- en av de bästa dokumentärerna jag hört. Orgasm är ett av mina favoritämnen och jag kan inte tröttna på att lära mig nya saker om ämnet. Och ja, jag är snäppet mer intresserad av fittans orgasmer än andra köns orgasmer. Främst för att jag vill vara en av dom som aktivt får fittans orgasm och anatomi på kartan. Jag älskar att höra nutida fakta blandat med röster från människor som var med förr och som förklarar sin syn på saken och hur det förändrats både på individnivå och samhällsnivå. Min idol Lena Lennerhed är även med och pratar, som jag älskar henom.
 
Myten om Mödomshinnan: Varför finns begreppet mödomshinna fortfarande kvar? Vem kom på det och vart kommer ordet ifrån? Vem tjänar på att myten hålls vid liv? Föräldrar? Familjer? Samhällen? Kirurger? Bra och korrekt fakta blandas med olika röster om deras syn på mödomshinnan. Ordet slidkrans nämns inte, som idag är det korrekta ordet för området vid slidmynningen. Men beskrivningen om vad det egentligen är beskrivs på ett bra sätt. Olika religioner och kulturers syn på ämnet tas upp på ett belysande vis. Och det tas upp hur vi i väst gärna vill tro att detta är något som bara sker "där borta", när det egentligen är kristendomen som är en av de största bovarna i detta drama. Älskar att lära mig sånt.
- jag förstår syftet med dokumentären, men den var stundtals väldigt sorglig. De människor som intervjuas kan så lite om sina egna kroppar. De har ingen koll på hur de själva ser ut, hur kroppen fungerar och de pratar om värdet i att spara sig till sin man. Och givetvis, den tanken är fin och bra om en trivs med den. Men den tanken ska inte innebära att en inte vågar utforska sin egen kropp eller lär sig om kroppens funktioner. 
 
Om aborten: Åter igen är min favorit Lena Lennerhed och pratar sakligt och korrekt om hur synen på abort förändrats genom åren. Vilka är det som bestämmer över detta och varför skulle främmande människor i form av samhället ha rätt över att bestämma över en enskild individs kropp? Det handlar om människans rätt till den egna kroppen, rätten att få bestämma när, hur och ens om en vill ha ett barn. Vilka vinner på att abort förbjuds och vilka drabbas? Det är ju alltid kvinnorna som förlorar på att samhället bestämmer i frågor likt dessa. Det är alltid kvinnor som dör, skadas, och förminskas. Sverige har idag väldigt bra lagar kring detta, nästa steg är att låta andra människor komma hit och utföra kostnadsfria aborter. 
- jag har alltid varit för abort. Ingen ska någonsin tvingas gå igenom en oönskad graviditet. Det är inte ett liv som mördas vid en abort, det är en kvinnas liv som räddas. På nationell och internationell nivå handlar sexualpolitiska frågor som dessa om att samhället anser sig ha rätten att bestämma över hur kvinnor ska leva sina liv, bestämma över deras kroppar och samtidigt moralisera över deras handlingar. 
 
 
 
Lyssna lyssna lyssna! Varje dokumentär är ungefär en timme lång. Ta en lång promenad, tanka på ny kunskap och engagera dig gärna i sexualpolitiska frågor. 
0 kommentarer