sexualupplysare och bokälskare

när ska mensen få bli röd?

Publicerad 2013-09-21 17:05:07 i feminism, genus osv.,

Är det inte rätt konstigt det där med menstillbehör och reklam - hur vätskan som ska föreställa blod alltid är blå eller turkos? Det var väl några hundra år sen människan slutade tro att blodet var blått hos individer som var lite högre på samhällskedjan och att blodfärgen kopplades till den klass en tillhörde. 
 
Så hur kommer det sig att modern reklam än idag reproducerar en felaktig bild - medvetet - av att mensvätskan är blå? Gärna lite härligt havsblå, sådär klar och genomskinlig. Helst ska vätskan rinna från behållare ner på bindan eller sugas på på ett kick av en liten tampong. 
- när vi som har haft mens X antal gånger vet om att mensen är allt från beige till mörkaste rött. Rinnig ibland, klumpig och koagulerad ibland. På gränsen till svart eller brunfärgad i slutet av veckan - och knappast rinner likt vatten. Om den är rinning är det versionen Niagarafall efter att en råkat nysa. 
 
Att det kan lukta när blodet får kontakt med luften utanför fittan. Och att en ibland kan känna sig som en fiskgratäng från valfri skolbespisning. 
- men att det är så det är. Det är så kroppen funkar och det är så mensen funkar. Den varierar gällande lukt, färg, konsistens och är inte i närheten av azurblå hos någon individ. 
 
När ska vi börja prata om mens som den faktiskt är? Då fakta ska få blandas med information och ge en korrekt bild av hur mensen faktiskt kan se ut och hur det fungerar med kroppen. För vem tjänar på den "fräscha och trygga" bilden av en mensvecka? För jag kan inte förstå varför denna inställning till kroppen ska fortsätta reproduceras och bara fiffla med föreställningen om hur mens egentligen är. 
- och jag kan inte tänka mig att detta skulle ske något annat kön än just kvinnokroppen då allt gärna ska lindas in i fluffig parfymerad bomull så fort det kommer till kroppsvätskor från fittan. 
 
Apoteket, Libresse, OB, Ellen - när ska ni kamma till er och visa mensen som den faktiskt är? 
 
 
ps. på väggen bakom mig ser ni ett litet vykort. Föreställande en blodig tampong. Hela baksidan består av ett citat från Mia & Klara när dom jämför mensblod med att skära sig i tummen - och hur olika vi människor egentligen ser på blod beroende på om det kommer från ett finger eller vaginahålet. Spana in det avsnittet. 

Kommentarer

Postat av: Evelina

Publicerad 2013-09-22 19:10:18

Sen jag var typ 12 har jag för mig själv funderat på om inte de som gör reklam för bindor/tamponger inte skjuter sig själva,eller produkten i foten. Bara lite? För reklamen säger/visar ju egentligen bara hur bra VÄTSKAN sugs upp, den där blåa klara i fint litet glas. Hur fan vet man hur bra det funkar på blod? Det är ju DET man vill veta, jag skiter fullständigt i annat. Det är ju egentligen helt bisarrt hur man fått det att verka fullt normalt med ljusblå väska, istället för att visa vad det egentligen handlar om :en fitta som blöder. Awsome blogginlägg ;)

Postat av: Rebbex

Publicerad 2013-09-28 23:22:05

Reklamen görs för att även passa den utländska marknaden osv i USA får man inte ha röd vätska för då blir lätt irriterade damer sura och känner sig kränkta när PMSen kommer!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela