kvinnor och mäns hjärnor

Jag blev så otroligt glad när jag läste denna artikel. Det finns så otroligt många världen över som aktivt kämpar för att upprätthålla skillnaderna mellan könen och gärna pekar på att det sitter i hjärnan. Det var under min första genuskurs som en i min seminariegrupp beskrev hur det finns ett specifikt team inom Karolinska som dag och dag in försöker komma fram till skillnader mellan kvinnor och mäns hjärnor. 
- utan att lyckas. Och när jag läste kursen hjärnans biokemi pratade vi om samma sak. 
 
 
Och denna artikel förklarar på flera sätt hur. Genom att gå igenom mängder med undersökningar har hen kommit fram till olika områden där en gärna vill hitta skillnader. Och givetvis finns det skillnader på människors hjärnor - precis som det är skillnad på människors gener, dna, kroppsform och utseende. - Men att det skulle skilja mer mellan könen är bullshit. Det finns lika mycket skillnader och ibland mer inom könen än mellan könen. Som det är med precis allt annat. 
 
Men om en aktivt hela tiden återskapar en bild av hur människor förväntas vara baserat på vilket kön en har - så kommer det en dag bli en sanning. Det kallas för normer och sociala konstruktioner. Detta är ett citat ur artikeln, enkelt och förklarar hur föreställningar är med och påverkar handlingar och resultat. Genom att ständigt återskapa föreställningarna om att det är skillnad mellan könen, kommer detta fortsätta. Så, en förändring måste ske! Pronto!
 
"När dessa högintelligenta studenter fick göra ett mycket svårt prov, som egentligen kräver flera års ytterligare matematikstudier, klarade sig männen i genomsnitt mer än dubbelt så bra som kvinnorna. Men om testledaren först talade om att män och kvinnor tidigare alltid klarat just detta prov lika bra, lyckades kvinnorna lika bra som männen. Det enda som krävdes för att kvinnorna skulle prestera lika bra som männen var alltså att de fick höra att de kunde göra det. Om det fanns medfödda biologiska skillnader hade naturligtvis männen klarat provet bättre än kvinnorna i båda fallen, oavsett vad testledaren sagt."
 
 
#1 - Invader ACE

Hydes arbete (the gender similarities hypothesis) är hårt kritiserad och det mesta tyder på att den helt enkelt är fel. Se tex här http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0029265

Jag förstår egentligen inte var problemet ligger i att mäns & kvinnors hjärnor skiljer sig åt i organisation. Om det INTE vore så, vore väldigt märkligt med tanke på att män & kvinnor varit utsatta för olika evolutionära tryck.
Men det är väl ingen värdemätare? Det är dessutom så att man nästan kan se skillnad på mäns och kvinnors hjärnor bara genom att titta på dem. Det finns ett område som är väsentligt större hos män än hos kvinnor.

#2 - Invader ACE

Um, åts min kommentar upp?