sexualupplysare och bokälskare

pegasus.se

Publicerad 2015-08-10 16:30:00 i hbtqi,

Enligt en ny undersökning som RFSL gjort har 17,7% unga hbtq-personer erfarenheter av att ha sex mot ersättning. Det var 2000 personer som deltog i undersökningen. Motsvarande siffran för heterosexuella kids är 1-2 %. Jag gillar ju inte att ställa dessa grupper mot varandra eftersom det kan vara stor skillnad på ens handlingar och vad en identifierar sig som, men i detta fall är det viktigt att poängtera hur stor skillnad det faktiskt är.
 
HBTQ-personer: 17,7 procent
Heterosexuella personer: 1-2 procent
 
 
Som ni ser är det väldigt stor skillnad. Kanske hade det blivit andra siffror om fler personer tillfrågats? Kanske hade siffrorna blivit helt annorlunda - men dessa siffror är vad vi har nu, och ska arbeta utefter. Att det är så pass stor skillnad mellan dessa grupper är något som en måste reagera på. 
 
En kanske reagerar på uttrycket "sex mot ersättning", och fattar inte riktigt vad det betyder? Att använda ordet ersättning är för att utvidga begreppet och visa på att en kan använda olika slags saker som betalning för en sexuell tjänst. Det kan vara pengar, men det kan också vara mat, alkohol, droger, en sängplats eller något annat. Det behöver alltså inte vara att en person ger en annan person pengar och sen har dessa något slags sex, utan det kan ske på en mängd olika sätt.
 
Genom att använda "ersättning" inkluderas flera olika betalningssätt. Även begreppet "sex" måste utvidgas och inkludera fler handlingar än omslutande sex med fitta och kuk. Det kan absolut vara den sortens omslutande sex som sker, men det kan också vara att en skickar bilder på sig själv, att andra kön är inblandade eller annat slags sex som är aktuellt. På så vis kommer en även bort från bilden av att det måste vara en "man" som ger en "kvinna" pengar för att ha sex. Eftersom vi vet att både handlingen som sker och medlet en använder som betalning kan vara annat än pengar. 
 
 
RFSL Ungdom har startat en sida som heter pegasus.se  som riktar sig mot unga hbtq-personer som har erfarenhet av att ha sex mot ersättning. På den sidan kan en chatta anonymt om en själv har erfarenhet av att ha sex mot ersättning, eller bara har frågor om ämnet. Sidan vänder sig även till yrkespersoner som har unga som målgrupp och behöver utbildning inom ämnet. 
 
 
 
Du som vill kontakta Pegasus kan vara helt säker på att du är anonym. Du berättar så mycket eller lite du vill. Personen som du chattar med arbetar med Pegasus.se - men har ingen anmälningsplikt eller skyldighet att ta något vidare  - om du inte vill det. Saker som ni pratar om kommer att bli en del av en statistik. Anledningen till att en för statistik över detta är för att använda i utbildningssyfte för övrig personal, men också för att kunna utveckla hemsidan i rätt riktning. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela