ta tillfället i akt

Denna vecka har jag träffat fyra klasser och ungefär femtio kids i blandade åldrar över 14 år. Oavsett ålder, språkkunskap eller hur mycket eller lite en kan om sex så finns det ett ämne som alltid är värt att diskutera:
- hur kan en veta att en annan människa vill ha sex med en? 
 
Hela den här veckan har media öst på om Fifty Shades och alla forum har diskuterat filmen och alla handlingar som förekommer. Eftersom filmen har femtonårsgräns har jag haft diskussioner om filmen är "lämplig" för unga att se osv. Många vuxna vill lyfta frågan om att porr finns tillgängligt "t.o.m. i mobilerna!!" och rasar över detta. 
- och nej, jag tycker inte att filmen är lämplig att se. Inte för att dom knullar på film - för det kan en se i vilken serie eller på random hemsida. Utan för sättet dom pratar om sex och att ha makt över sin egen kropp och sexualitet. 
 
Och jag tycker att denna film och all uppståndelse är ett bra tillfälle som vi ska ta tillvara på. Oavsett om en sett filmen eller läst böckerna så kan en dagligen läsa om den. Och en kommer att bli påverkad på något sätt. Hänga med folk som läst boken, ligga med en partner som tycker om filmen, ha syskon som tycker att boken är bra att läsa eller föräldrar som köpt hem hela serien. Jag har väl sålt några tusen ex, så nog finns böckerna hemma hos folk där kids hänger. 
 
Så vad finns det då att tjäna på att denna film går på bio och att media skriver om den konstant? Massor. Har du kids själv, kids i din närhet eller i släkten, om du arbetar i en skola eller på ett fritids eller syskon som passerat 12 år - ställ dessa frågor till dom.
 
 
- Hur kan du veta om en person vill ha sex? Hur kan den visa det? Säga det? Vad kan den göra med kroppen för att visa intresse? Vad händer i och med kroppen när en blir upphetsad? Och hur visar en det?
- Hur kan du visa att du vill ha sex? Vad händer i dig? Är det enkelt att prata och berätta? Visa med kroppsspråk? 
- Och hur vet du att en person inte vill ha sex? Vågar personen säga det? Kan den visa med kroppen på något sätt? Vad gör den med armarna, benen och hur låter andetagen om någon inte vill? 
- Och hur visar du själv om du inte vill? Ifall du får tråkigt, inte vågar, inte vill eller hellre vill kolla film - hur visar du det? Kan en bara säga det? Eller hur?
 

Det är vuxnas ansvar att kids får fundera över dessa frågor, får diskutera och får undersöka detta mentalt. Hur kan en visa JA-signaler och hur kan en visa NEJ-signaler? Kids måste veta hur en visar sina olika signaler - och lära sig att ta reda på andra människors signaler. 
- Och veta att om en person inte visar JA-signaler, så är det detsamma som NEJ-signaler. Och går en mot en människas NEJ-signaler, är det detsamma som ett sexuellt övergrepp eller en våldtäkt. 
 
Det är vuxnas ansvar att kids får verktyg för att lära känna sina egna kroppar, sin sexualitet och sin lust. Att kunna uttrycka med ord eller med kroppsspråk hur en vill ha det. 
 
 
Om du är en vuxen som har kids i din närhet, och som inte vill ställa dessa frågor - printa ut frågorna, ge till kidsen och bifoga min mailadress: carowikbrocarlen(@)gmail.com Jag ställer mer än gärna upp och bollar dessa frågor med kids. Detta ämne är för viktigt för att vuxna människor ska tycka att det är jobbigt eller pinsamt att ha denna sort av samtal med kids i sin närhet. Kids har rätt till kunskap och om en känner att det är jobbigt, maila mig!
 
#1 - Evelina

Du är så jävla bra!