Bländad

Jag har läst vinterns otäckaste bok. Den heter Bländad och är skriven av Petra Holst. Det är Forum bokförlag som ger ut den. 
 
Inledningsvis, jag brukar typ aldrig bry mig om omslag. Eller är det folk i skoluniform blir jag ofta intresserad eftersom det är en intressant miljö. Men i övrigt bryr jag mig inte. Men detta omslag är helt perfekt och extremt passande för historien. Det är en mysig villaidyl med allt vad det innebär. Som det sen blir en spricka i och allt går sönder. 
 
Liv är gift med Martin, arbetar som lärare och har tvillingar ihop. De bor ihop i en villa och lever ett sådär härligt ikea-liv. Inget stör, grannarna är mysiga och livet bara lallar på. Tills en ny granne flyttar in. En person som är från Livs förflutna, som hon inte träffat på 25 år.
Liv och Malena var bästa kompisar på gymnasiet, gjorde allt ihop och satt bokstavligen ihop. Malena var en såndär person som kan ta sig in i en persons psyke, lyfta upp en till skyarna och som förstår en på alla sätt och vis. Vi har nog alla träffat en sådan person, en kameleont som gör allt för att please en, men som en ändå inte riktigt kommer nära? En kan bli smickrad och verkligen tycka om personen utan att egentligen veta något om hen. Läskigt sånt där. 
 
Det hände något för 25 år sedan som gjorde att deras vänskap tog slut och när dom möts igen väcks gamla minnen till liv. Dåtiden bakas samman med nutiden och ju mer en läser desto mer förstår en varför vänskapen tog slut. Typ varannat kapitel är ur Livs perspektiv och varannat ur Malenas ögon. Det är så jävla bra skrivet att jag läste med munnen öppen. Malena nästlar sig in i Livs liv på nytt och lyckas på något sätt göra det osäkert för Liv på jobbet, hos grannarna, hos sin egen familj och hennes mående påverkas. 
 
 
Jag hade en stressklump i magen ungefär 90 % av tiden som jag läste boken. Tur att språket var så genialt att det bara flöt fram, för jag fick så mycket obehagliga känslor av att läsa om Malena. Det är riktigt bra beskrivet och jag tycker så jävla synd om alla karaktärer som kommer i hennes närhet. Och, slutet skapar kallar kårar. Huvva. Bländad får fem av fem palmer. 
 
Författare Petra Holst, bilden är tagen av Emil Malmborg och är snodd här. 
Forum
0 kommentarer