Bitterfittan 2

Hurra! Tio år efter att Bitterfittan ett släpptes kommer nu Bitterfittan två! Även den skriven av Maria Sveland och ges ut av Leopard Förlag. Jag, Jon och Suzann var ju på releasefesten för denna, sicken fest det var. Så många ljuvliga feminister under ett och samma tak <3 
I Bitterfittan två får vi fortsätta att följa Sara som nu skiljt sig. Tre barn senare fick hon slutligen nog och skilde sig från sin man - och nu väntar ett helt nytt liv. Från att leva alla fem till att nu ha varannan vecka fri från barn och i alla fall gift man. Men vad gör en då med all tid? Och hur raggar en när inte varit med någon annan man på hundra år? Och hur ska hon göra med alla reaktioner från omgivningen? 
 
Den här boken är så mycket roligare, vettigare och mer underhållande än ettan. Jag fullkomligt njuter av att Sara ska ligga med nya personer. Jag svettas av ångest när hon beskriver saknaden av sina barn. Och jag klappar händerna av njutning när hon berättar om kärleken till sina vänner och systerskapet. När hon flyttat in i sin nya lägenhet lär hon känna pensionären Edith, och jag älskar ju att läsa om vänskap över generationsgränserna. Tillsammans med sina vänner hankar sig Sara fram i sitt nya liv som ensamstående. 
 
Det är feministiskt, statistik bakas in och det är en hel del floskler. Men det är också skönt att läsa om någon som mår bra av en skilsmässa. Som mår bra av ensamma kvällar och som vill ligga. Visst går hon på några nitar, men vem skulle inte göra det efter att ha varit gift i hundra år? Det är roligt, lite pinsamt, men framförallt realistiskt.
 
Och det allra ljuvligaste som boken centrerar runt - deras vänskapsrelationer. Boken är ju en hyllning till vänskapen, de allra viktigaste relationerna vi har här i livet <3 Jag älskar att läsa om deras sena nätter, vinkvällar, träningstillfällen och semestrar. Det är som balsam för själen att vuxna kvinnor hänger ihop, gråter, skrattar och planerar resor tillsammans. Det är så mysigt och tryggt? Kanske för att jag själv kan se mig själv i just dom scenerna. <333 
 
 
Bitterfittan två kanske inte kommer riva lika mycket murar som ettan gjorde. Men den kommer vara en tröstande filt till alla dom som kanske funderar på skilsmässa, som nyligen skilt sig eller som kanske behöver en knuff ut ur boet. Eller fungera som underhållning för alla dom som är lyckliga i sina relationer och bara mår bra av att läsa en feministisk kärlekshistoria där vänskapen är i centrum. 
 
Bitterfittan två får fyra av fem palmer. 
Leopard förlag feministisk klassiker feministisk läsning
0 kommentarer