Tills bara aska återstår

Tills bara aska återstår är skriven av Lisa Bjurwald och ges ut av Pocketförlaget
 
Och jag tror att jag för första gången någonsin ska lägga in någon slags triggervarning. En kan ju tycka lite olika om när triggers ska användas, och enligt mig är det nödvändigt gällande denna bok. Tills bara aska återstår var den vidrigaste och hemskaste bok som jag någonsin läst. Jag har läst mycket mislit genom åren, läst mycket om pedofili, sexuella övergrepp, misshandel, trafficking och mäns hat och våld mot kvinnor. Denna bok innehöll mycket sånt. Det är inte bara en deckare som en bläddrar sig igenom medan en sippar på en latte. Det här är en bok som tar sig in mellan revbenen, sätter klorna i magsäcken och sakta läger ut minor i hjärnan på en. Speciellt när en någonstans tänker att det inte kan vara taget ur verkligheten, och sen läser om att det visst är taget ur verkligheten. Så jag rekommenderar den här boken till alla, för den är för bra och viktig för att väljas bort, men jag känner att det är min skyldighet att varna när jag själv reagerade så starkt på den. 
 
Rebecka Born ska få testa att göra chansen som specialpolis inom Sektionen för särskilda hot (SSH), en elitgrupp som bekämpar terrorism och organiserad brottslighet. Och hon skickas till Karlstad i Värmland för att ta sig an ett fall med brända kroppar. Kropparna visar sig vara två kvinnor som först blivit stympade innan det blev satta i brand. 
 
Born är en såndär härlig kvinnlig karaktär som jag både hatar och älskar. Hon är nyskild, har två barn som hon älskar men verkar älska sitt arbete mer, glömmer bort att hon fyller år, ligger med kollegor och älskar sitt jobb mer än allt annat. Hon är manisk och vill lösa fallet till varje pris. Hon verkar vara en rak, kall och påstridig person. Ungefär exakt så som alla män alltid gestaltas, men när det ska göras av kvinnor så blir jag ganska provocerad. Varför ska det alltid vara extra allt när en kvinna ska brinna för sitt jobb. Varför ska hon båda ogilla familjeliv, inte hinna med sina barn, ligga runt och vara en kall person som dessutom har ett mörkt förflutet. 
- män som inte hänger med sina barn behöver inte allt det där extra, för det är liksom normen. Men när kvinnor ska gå utanför boxen så är det alltid kaka på kaka på kaka. 
 
Born kommer även från Karlstad och från en gård som nu är omgjord till en flyktingförläggning. I hennes barndom finns hemska minnen som då och då gör sig påminda, som sakta vävs in i det pågående fallet. En natt sker en brand på flyktingförläggningen som leder till att ung kvinna hamnar på psyket. Hon har vissa kopplingar till de två kvinnorna som hittats mördade, men vill inte förklara hur eller varför. 
 
Samtidigt som en får följa Born som flänger mellan Karlstad och Stockholm, får en följa en ung kvinnas väg från Nigeria till Karlstad. Vad den unga kvinnan inte vet är att det jobb hon erbjudits inte finns och att det finns en prislapp för resan till Karlstad som hon nu ska arbeta bort. 
 
Det här är ingen vanlig deckare, utan något så mycket mer. Jag kanske inte vill bli bästis med Born, men de ämnen som tas upp är viktiga och det görs på ett jäkligt bra och ärligt sätt. Läs! Tills bara aska återstår får fem av fem palmer. 
 
Författaren Lisa Bjurwald.  
Pocket Shop Pocketförlaget trafficking
0 kommentarer