Isprinsessan

Jag har läst min första bok av Camilla Läckberg! Isprinsessan är den första boken om författaren Erica Falck som återvänder till Fjällbacka och barndomshemmet. Jag hade för mig att Läckberg alltid har en historisk tillbakablick och en nutidshistoria som flätas samman, men det kanske kommer i dom senare böckerna?
- på bilden syns nytrycket av Isprinssessan som Månpocket gjort samt två macarones som är fyllda med nutella. <3 
 
Erica är författare och skriver biografier om kvinnor. Just nu har hon precis börjat på sin fjärde bok och hon har återvänt till Fjällbacka för att ta hand om föräldrarnas hem. Båda föräldrarna har nyligen dött i en bilolycka. Hon har även en syster, Anna, som lever med sin man och två barn. Efter att föräldrarna dött vill Anna nu sälja huset medan Erica vill ha det kvar. 
 
Tanken är att Erica ska kunna skriva i lugn och ro, gå igenom föräldrarnas saker och hinna ikapp med sorgen efter deras död. Istället hittas hennes gamla barndomskompis död, mördad, och hon dras in i detta. Strax efter hittas en man död, men han kommer från en helt annan värld än kvinnan som mördades först. Erica får kontakt med Patrik som var förälskad i henne som ung - och deras kärlek börjar spira på ett kick. 
 
Jag tänkte inte fokusera så mycket på själva morden osv. För det var inte det intressanta i denna bok. Jag satt mest och funderade över varför Läckbergs böcker blivit så otroligt stora. Och jag tänker att det måste vara det vardagliga och alla små detaljer som flätas in i alla händelser, saker som alla känner igen. Att Erica tänker i points gällande fika, att Patrik jämför sitt yttre med andra män i samma ålder, att syskon är så ofantligt olika men ända nära, att mammor vill göra allt för sina barn och alla små rörelser som vi gör utan att tänka oss för. Läckberg har med allt sånt. Hur en håller händerna, hur en rör ansiktet, hur olika känslor känns och hur människor förhåller sig till varandra. Det är mycket ord kring varje handling. 
 
Och jag ser fram emot att läsa vidare om Erica och Patrik. Även om jag redan nu stör ihjäl mig på att hon lägger sig i mordfall, lägger sina egna känslor före en utredning eller att hon går till olika personer som egentligen är tänkta åt polisens besök. Men det är väl en sådan karaktär Erica är? Det kanske lätt blir så när alla känner alla? Inte vet jag, men irriterande egenskap. Isprinsessan får tre av fem palmer. 
 
 Författaren Camilla Läckberg, förmodligen ute i Fjällbacka.
Månpocket semesterläsning
0 kommentarer