Lejontämjaren

 
Nu har jag läst del nio av tio i Camilla Läckbergs serie om Erica Falck, hennes man Patrik och poliserna i Tanumshede. Lejontämjaren ges ut av Månpocket. Vill ni läsa alla andra recensioner av de åtta tidigare böckerna får ni söka på flika till höger :))) 
 
Det här är nog den blodigaste och vidrigaste boken i serien. Men också den bok där jag gissade tidigast och som visade sig vara rätt de fem sista sidorna. För det är ju så Läckberg skriver. Någon är försvunnen eller hittad mördad, undersökningen + Falcks bokskrivande pågår i 250-300 sidor och sen när det är fem-tio sidor kvar sker upplösningen och alla bitar en förstod redan på sida 17, 34 och 62 visar sig vara korrekta. :)))
 
I den här boken är det unga tjejer som försvunnit från olika platser/polisdistrikt och dom försöker hitta en röd tråd när en ung tjej hittas död. Självklart lägger sig Falck i och hjälper till på sitt vis. Hon är mitt uppe i resarch inför en bok om ett mordfall där en kvinna är dömd för att ha mördat sin man. Den här kvinnan har aldrig berättat om vad som hände, aldrig tagit emot besök eller yttrat något om händelsen - tills nu när Falck vill skriva en bok fallet.
 
Nu kan jag inte skriva mer om de olika fallen, för då kommer jag bara avslöja viktiga detaljer. Så förutom dessa händelser får en följa Anna som fortfarande mår dåligt över att hon låg med en annan man i förra boken. Jag vet inte vad ni känner kring otrohet, men hur länge kan man straffa en annan människa för att den varit otrogen en gång? Det har pågått i två böcker nu och börjar bli lite tröttsamt. Om ett ligg på fyllan när en mår psykiskt dåligt är något som håller en vaken om nätterna och skapar ångestvågor i en - då har en ett ganska enkelt liv. :) 
 
Något som jag tycker är roligt är att Patriks mamma Kristina äntligen har träffat någon som är händig och härlig. Och det är roande att se hur Patrik reagerar när hans vuxna mamma går vidare, dejtar, träffar en annan man än hans pappa (som är död) och typ öppet visar sina kärlekskänslor för resten av familjen. Heja Kristina som äntligen gått vidare! Och jag undrade under alla scener om vuxna män reagerar såhär när mammor hittar någon ny? Att dom känner sig hotade och kränkta i sin manlighet när det kommer in någon annan som kan spika något i hemmet, som kan göra mamman lycklig eller när en inte längre är högst upp i hierarkin. Lustigt och intressant på samma gång. 
 
Den här boken innehåller en del vidriga scener, så den är inte lika mysig som dom andra böckerna. Det är också en hel del läskiga karaktärer som beskrivs riktigt bra. Flera gånger kom jag på mig själv att vara äcklad och rynka ögonbrynen över hur vidriga människor kan vara mot varandra. Så om du inte vill spä på ångest-kontot ska du kanske testa en annan Läckberg. Lejontämjaren får tre av fem palmer.  
Och ja, jag har nästan lite separationskris i förväg. Nu ska jag börja på sista delen i serien, Häxan. Efter det måste jag väl vänta på att fortsättningen ska komma vartannat år eller vad det nu är. Jag måste hitta en ny deckarserie att plöja efteråt. 
Caro tipsar Fjällbacka Månpocket deckare
0 kommentarer