Gravid med kropp och själ

Jag har fått läsa ena systerboken av två som ges ut av Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom som heter Gravid med kropp och själ. Den ges ut av Mima förlag. Bengtsson Lenn är journalist och doula, Häggblom är också doula samt författare och översättare. Till skillnad från dom andra gravidböckerna jag läst så har den här en holistisk inriktning. Och jag kan börja med att säga att detta inte var min kopp te.

Inledningsvis måste jag säga att jag blev väldigt avundsjuk på alla yogatips som finns med genomgående för varje trimester osv. Sedan jag fick foglossning har jag inte fått göra yoga, och innan dess orkade jag knappt eller mådde illa, så det är ganska många månader som jag inte fått yoga. Så det var lite deppigt att läsa dom delarna.

Den här boken innehåller många sidor om saker en kan äta och dricka för att optimera sin graviditet på bästa och mest naturliga sätt. Och vi kan väl egentligen börja med det. Jag rekommenderar ingen som har några problem med kost, sin kropp, vikt eller har det i sin historia att läsa den här boken. På riktigt. Ibland undrar jag om det var en bok om kostlära och shaming i ett. Det fanns typ inte en enda sida där det inte nämndes att en skulle äta nyttig mat. Och med nyttig mat menar dom absolut inget socker, inga snabba kolhydrater, absolut ingen skräpmat osv osv. Och ok att det nämns en gång, men om det nämns på varje sida att en absolut ska undvika socker och bara äta nyttigt + att det läggs fram på ett visst sätt, då blir det skammande. När dom pratar om cravings så menar dom bara rakt av att kroppen inte behöver socker alls, utan istället kan en äta protein som quinoa. Vill min kropp ha choklad vill den väl ha choklad? Och inte tråkig quinoa. Och om jag nu ätit choklad hela tiden istället för tråkigt protein, hur ska jag då må när jag läser den här boken? Jag blev otroligt stressad över att det lades fram som en universallösning att hålla sig till rätt mat i kombination med rätt inställning och visualisering.

Utöver yoga, skammande kring kost så bestod boken av en genomgång av vecka för vecka vad som händer i kroppen + dagboksövningar. Och dessa innehöll i sin tur att en skulle rita, visualisera och skriva något nytt varje vecka. Knappast ett upplägg för mig… Och sen avslutades hela boken med att gå igenom alla olika slags krämpor och skit som en kan gå igenom som gravid. Och gissa tre gånger hur dessa saker skulle lösas, yes ni gissade rätt: genom rätt kost, absolut inget socker och lite visualiseringar och yogaövningar.

Alltså helt ärligt så blev jag otroligt frustrerad av att läsa den här boken. Bara för att en är gravid innebär det inte att en per automatik blir helt jävla dum i huvudet och äter socker till frukost, lunch och middag. Och är en en sådan person redan innan en blir på smällen som kan noll om kostlära och som tycker att det är ett rimligt upplägg, då kommer en väl knappast ändra sig bara för att en bär på ett barn? Och snälla nån, kan en få äta en snickers någon gång under sin graviditet utan att himlen trillar ner? Varje vuxen människa fattar väl att socker inte är tipptopp för kroppen, men det är knappast kokain? 

Det här upplägget och inställning till graviditet var inte min kopp te alls. Jag gillar inte att rita, jag får inte göra yoga, jag hatar inte socker och jag tror inte alltid att allt går att lösa genom en positiv inställning till livet. Det enda positiva med boken är att dom använder sig av hen, skriver pappa/partner osv genomgående. Alltid något! Nu ska jag läsa bok nummer två. Men Gravid med kropp och själ får en palm av fem.     

Mima förlag gravidböcker
0 kommentarer