Ingen du känner

Jag har läst många av Christina Wahldéns böcker och har alltid sett henne som en litterär förebild. Precis som Katarina Wennstam kan hon ta ett allvarligt ämne, baka in det i en bok och göra det begripligt även om en inte kan något om ämnet innan. Och det är så jäkla bra! Jag kan fortfarande tänka på hennes första böcker som jag läste för över 15 år sedan, Cell grön, Eskort och Kort kjol. Och nu blir jag lika golvad på nytt. Ingen du känner ges ut av Rabén & Sjögren

Fatma och Aida är bästisar och har precis gått ut nian när Fatma ska åka till släkten i Turkiet på sommarlovet. Det är något som dom gör varje år, så för Fatma är det inget speciellt. Men Aida är rädd att Fatma ska bli bortgift, något som Fatma bara skrattar bort. Dom reser bort och Aida påbörjar sitt sommarprojekt som innefattar en lång lista med historiska böcker att gå igenom. Men hon kan inte släppa sin rädsla helt, och den visar sig stämma. Fatma hinner knappt komma till byn där hennes pappa växte upp innan hon ska ut på shoppingrunda med sin mamma för att köpa en klänning till sin egen förlovningsfest. Plötsligt är hela hennes familj och släkt med på detta och hon förstår att det är något som planerats länge bakom hennes rygg. Att hon själv vägrar, vill tillbaka till Sverige eller har planerat att gå på samma gymnasium som Aida är det ingen som bryr sig om. Hon ska bli bortgift och det är bestämt.

Hemma läser Aida sina böcker och får panik när Fatma smsar och berättar vad som hänt. Hon går till polisen och gör en anmälan och får kontakt med en jättebra polis. Men allt fallerar ytterligare när Fatmas batteri på mobilen dör och hon befinner sig i ett hus utan el. Fatma är alltså fast i ett hus med en främmande gubbe som hon enbart träffat på sitt eget bröllop. I huset bor även mannens barn sedan tidigare äktenskap och det dröjer inte länge innan hon själv är gravid. Sin egen familj får hon träffa någon enstaka gång och det är så oerhört hjärtskärande när det går upp för henne att dom planerat det här bakom hennes rygg under en längre tid. Familjen återvänder till Sverige när sommarlovet är slut och kvar är Fatma med sin vidriga gubb-make, en växande mage och sjutton ton ångest, oro och andra vidriga känslor.

Jag tycker att den här boken var otroligt jobbig att läsa, kanske främst för att jag vet att Wahldén med all säkerhet baserat boken på verkliga fall. Varje år tvingas barn och unga in i tvångsäktenskap och den här boken kan ge ett väldigt vettigt och rimligt perspektiv för unga att ta del av. Det är sinnessjukt att ta del av och en del av mig vill inte ens fatta att detta händer, men det gör det ju! Unga som tror att dom bara ska hem och hälsa på släkten och istället luras dom in i tvångsäktenskap, det liksom vänder sig i min kropp bara jag skriver den meningen!! I den här boken lyckas hon fly, men i Sverige väntar istället hennes familj som fortsätter trakassera och hota henne istället. Det brinner i min skalle när jag tänker på att det här är unga flickor och såklart pojkars vardag. Den här boken har några år på nacken och det står i den att en ny lag är på väg att träda i kraft, jag har ingen aning om hur lagarna ser ut nu, men jag kan bara hoppas att det skett förändringar som försvårar det hela. Detsamma gäller exempelvis lagen om omskärelse i ett annat land. När jag jobbade för RFSU med lättare svenska-pass brukade vi informera om att det är olagligt att föra flickbarn utomlands för att göra omskärelse, men att det ännu inte finns en motsvarande lag för pojkbarn. Men det senaste jag läste om det så är det väl diskussioner om att det också ska bli olagligt? Nu är inte omskärelse och tvångsäktenskap samma sak, men det är lagar där snabbt kan ske förändringar som kan ändra livet för barn och unga.

 

Ingen du känner är en bok som alla unga + alla som jobbar med unga eller som har ungar själva borde läsa. Den innehåller flera viktiga ämnen som vi borde prata mer med unga om. Förutom tvångsäktenskap handlar det om sexuella övergrepp/våldtäkt på barn, när ens familj hotar och/eller trakasserar en, att kontakta och bo på en tjejjour, att lämna sin familj, att ha kontakt med polisen som ung osv osv. Ingen du känner får fem av fem palmer.

 Queen Christina Wahldén <3
Rabén & Sjögren
0 kommentarer