Ärren vi bär

Jag har haft Caroline Engvall som idol i många, många år. Sen hon var chefredaktör för Frida och sen jag läste 14 år till salu när den kom ut. Nu är hennes första roman här, Ärren vi bär och den ges ut av Kalla Kulor förlag
 
Jag vill precis som vid recensionen av Tills bara aska återstår, inleda med en triggervarning. Ärren vi bär är otroligt vidrig, läskig, hemsk, fruktansvärd, ont-i-magen-framkallande, ångestskapande och jobbig från början till slut. Men den är samtidigt otroligt viktig. Den borde tillhöra obligatorisk läsning för samtliga poliser, socialarbetare, lärare, läkare, personal på ungdomsmottagningar, vuxna på fritidsgårdar, tränare som möter ungdomar, föräldrar och alla andra vuxna som möter unga mellan 11-18 år.
 
Det jag gillar med Engvalls sätt att skriva är att hon beskriver hur allt går till rent juridiskt och polisiärt. En får hela tiden koll på vad som händer med en anmälan, med en utsatt person, med en förövare, i häktet, under en utredning, i rätten osv. Allt beskrivs på ett vettigt sätt och det blir lätt att förstå om en inte har stenkoll på allt från början.
 
Romanen har polisen Ulrika Stenhammar i huvudrollen som precis varit sjukskriven över ett år. Hon arbetar på Citypolisen, enheten som tar hand om fall med fokus på sexualbrott och unga. När en ung kvinna hittas död blir Stenhammar inkallad för att lösa fallet. Till sin hjälp har hon sina kollegor, samt unga journalisten Lovisa Ling. Ingen vet direkt om deras relation, men när fler unga tjejer kvinnor hittas döda måste dom samarbeta snabbt för att få tag på dom skyldiga. 
 
Ganska snart kommer det fram att det är ett stort nätverk män som ligger bakom det, och inte vilka män som helst. Högt uppsatta män, politiker, män med makt osv. Män som inte ser några som helst problem med att sexuellt, psykiskt och fysiskt skada och utnyttja unga tjejer. Män som tänder på att orsaka unga kvinnor hög smärta och som inte bryr sig om någon flicka dör. Män som aktivt våldtar, skadar och misshandlar barn, spädbarn och tonåringar för att klättra bland pedofil-nätverk. Män som sätter sin sexuella njutning och lust över andra människors liv. 
 
 
Boken är baserad på autentiska fall, vilket gör det hela om möjligt ännu vidrigare. Eftersom jag följt Engvalls arbete under så många år så vet ju jag att det förmodligen är intervjuer och möten barn i alla möjliga åldrar som ligger bakom delar av boken. Barn blir utnyttjade, våldtagna, misshandlade och dödade av män som tycker att dom har rätt till sexuell njutning. Vi kan inte blunda för att det sker. För det händer. Varje dag utnyttjas barn av män och det är vår skyldighet att lära oss mer om detta, för att kunna hjälpa till.
 
Ärren vi bär får fem av fem palmer.