Fyrvaktaren

Nu har jag läst klart den sjunde delen i serien om Fjällbacka. Här kan du läsa om del ettdel tvådel tredel fyra
del fem,  och del sex. Camilla Läckberg har skrivit böckerna om Erica Falck och Patrik Hedström som ges ut av Månpocket. Fyrvaktaren är del nummer sju.
 
Och jag insåg ganska direkt att jag redan hade läst den den här boken. Och att jag mindes själva upplösningen gällande den historiska biten, men inte nutidshistorien. Så det var ju lite tråkigt att jag visste vad som väntade. Men jag läste ut boken ändå och den var ju bra! Falck är föräldrarledig med tvillingarna och har paus i författandet, både hon och Anna överlevde bilolyckan i förra boken men inte Annas och Dans barn.
 
Ett av bokens teman är mäns våld mot kvinnor och det är inga direkt detaljer, utan Läckberg är mer på ytan och skrapar. Det är några scener från ett skyddat boende och om en kvinna på flykt med sina barn. Men jag hade velat ha mer om detta. Mäns våld mot kvinnor är ett otroligt viktigt ämne som tas upp på ett ganska väntat sätt. Det är en kvinna på flykt och Patrik är såklart förkrossad över detta och kan inte fatta hur män kan begå brott mot kvinnor eller barn.
- och det är ju ofta så. Män kan inte förstå varför andra män slår? Män kan inte förstå hur vuxna män kan slå barn? Män fattar inte varför det behövs så många kvinnojourer?
 
Och det är ju ofta så. Män tvingar dagligen kvinnor och barn på flykt. Kvinnojourer och skyddade boenden är ständigt överfulla och är alltid i behov av resurser. Män utnyttjar, slår, våldtar, hotar, dödar, skadar och förstör kvinnor. Det sker ständigt och det är inget som går att blunda för. Så det faller ganska platt hos mig när Patrik ser sina barn framför sig och är helt oförstående kring detta. För hur kan folk fortfarande ha svårt att fatta hur accepterat mäns våld mot kvinnor och barn är i vårt samhälle? Det är för mig något helt ofattbart. 
 
Hur som helst, Falck kämpar på med sina tvillingar och forskar om en spök-ö, och lyckas såklart lägga sig i pågående mordutredningar och lösa hela skiten. Precis som de andra böcker. Och precis som de andra böckerna är det något som "glömts bort" eller "fallit i glömska". Men jag börjar vänja mig vid upplägget nu. Bara tre böcker kvar. Fyrvaktaren får tre av fem palmer. 
 
Fjällbacka Månpocket deckare
0 kommentarer