sexualupplysare och bokälskare

förväntningar på fittan

Publicerad 2015-03-09 19:41:54 i fittan <3,

Äntligen måndag och äntligen ännu en text om fittan. Vi är redan inne på text tio om fittan, och veckans ämne fick min tjej bestämma: förväntningar på fittan. Och jag väljer att tolka min donnas ämne fritt. Tidigare ämnenn har varit: inre fittläppar, om ordet fittläppar, fitthår på film, venusberg, om slicklapp, menskopp <3, olika ord för fittan, Kunskapens frukt och intro
 
Jag träffar i snitt mellan 2-4 klasser per vecka och så har det varit det senaste halvåret. Innan dess har jag arbetat i klasser, på festivaler och på fritidsgårdar i över fem år - och just fittan är ett ämne som alltid är aktuellt. Och det är en och samma tanke som jag ständigt kommer tillbaka till: det finns så otroligt mycket okunskap och fördomar om fittan. Och så otroligt mycket förväntningar på fittan, som inte alltid stämmer med verkligheten. Så jag tänkte ta upp tre olika förväntningar som jag ofta pratar om. 
 
En förväntning gällande utseende: fittläpparna ska vara i exakt samma storlek och om någon hänger för mycket eller för lite så är det något som är fel. - Och jag kan absolut förstå att en tänker så. De fittor som finns i porrens värld är ofta opererade och visar upp just fittläppar som är lika stora. Och några andra bilder på fittan förekommer ju inte? Är det nakenscener på film får en ju inte se fittan framifrån eller underifrån? Kanske en nätt svepning med kameran över låret eller venusberget, men inte närmre än så En del statyer visar upp nakna kön, fast det är ju mer som en slät fläck mellan benen, och det är knappast några fittläppar som sticker fram. och om en då bara sett fittor på film, och inte har fått prata om fittors utseendevariation - så givetvis kan en tänka så om fittan. 
- fast fittläpparna är olika stora och hänger på olika sätt. Så om en läpp hänger nedanför den andra så är det inget fel eller fult, utan det är så det ser ut. Skulle läpparna vara exakt lika stora skulle dom skava mot varandra.
 
En förvänting gällande doft: fittan luktar för mycket eller luktar äckligt - fittan luktar fitta. Vi luktar alla olika mycket och könet ska lukta kön. Vissa luktar på olika sätt beroende på var en är i sin menscykel, och andra påverkas inte alls. Men annars luktar fittan, och det ska den göra. Lubrikationen luktar en sak, flytningar luktar något annat - och eftersom fittan ständigt är fuktig, så finns det alltid något som doftar. Det som däremot kan lukta lite skarpt eller starkt kan vara om en fått svamp. Och svamp kan en få om en använder rakgel eller tvål med stark parfym - det påverkar fittans egna ph-flora och skapar obalans. Fittan kan även reagera om en tvättar för ofta. En gång om dagen med ljummet vatten funkar fint och det mår fittan bäst av. 
 
En förväntning gällande känsel: fittans omslutande av en kuk ska resultera i en orgasm - och så kan det ju vara för några, men knappast för alla. Ofta på film så brukar sexscener, som till 99,9% innefattar ett hetero-cis-par, så brukar kvinnan komma så fort hen omslutar kuken. Det brukar framställas som att det krävs några juck i missionärsställningen och sen är sexakten över. Ibland pratas det om lite smek på klitoris, fast knappast i mainstreamsexscenen. Även i porrens värld framställs det som att en fitta ska explodera av njutning så fort en omslutning sker. Och för en del är ju detta vardag - och det är ju fantastiskt och ljuvligt! Men för resterande fittbärare kan det mer kännas som att det är något fel på fittan? Som att en inte "njuter på rätt sätt"? Eller är felbyggd? Att en är felbyggd var det ju en "forskare" som kom fram till för ett tag sen. Att fittan är fel då klitoris sitter för långt ifrån slidan, då kuken inte når klitoris vid omslutande sex... Jag tycker snarare att det är fel på forskaren och forskningens fokus...
- men åter till vid njutning vid omslutande sex! En del kan uppleva njutning av att känna sig fylld, av känslan när något är precis på g att omslutas medan andra älskar känslan av att något nuddar livmodertappen. Medan andra tycker att det känns lite mindre, kanse på gränsen till tråkigt? Och så kan det ju vara. Vi är alla uppbyggda på olika sätt, och det är ingen njutningsgaranti bara för att det sker en omslutning. Även om det givetvis kan vara skönt att ha den sortens sex, finns det ju jättemycket andra sätt att ha sex på. Och det är inte "dåligt sex" eller fel på ens fitta för att en inte trillar in i sjunde himlen så fort en omsluter en dildo/fingrar/kuk. Jag uppmuntrar istället att se bortom just denna omslutningsnorm och hitta andra sätt att njuta på! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela